Dodaj do ulubionych

Rolnictwo kilmat pytanie

13.12.19, 09:32
Zastanawiam się nad prezentem dla rolnika z rodziny, czy ktoś może polecic jakąs ksiązkę o tym jak w polsce dostosowywać swoje gospodartwo do zmian klimatycznych. Czy są w ogóle jakieś monografie napisane z myśla o rolnikach?
Obserwuj wątek
    • trzy.14 Re: Rolnictwo kilmat pytanie 14.12.19, 00:02
      piotrek-256 napisał:

> czy ktoś może polecic jaką
      > s ksiązkę o tym jak w polsce dostosowywać swoje gospodartwo do zmian klimatyczn
      > ych.

Interstellar. Niby film, ale wskazówki są jasne. Najpierw pszenica, potem kukurydza, a potem piach lub piąty wymiar.
      • piotrek-256 Re: Rolnictwo kilmat pytanie 14.12.19, 06:26
        Nie no nie dramatyzujmy. Nawet przy wzroście temperatury o 10 stopni ciągle będziemy w sytuacji przy których życie już istniało na ziemi oraz ludzie ciągle będą wstanie żyć na części planety. Dla Polski główne problemy to wysychanie wynikające z tego, że spuszczamy całą wodę do morza (zła melioracja) oraz migracje i potencjalne wojny na tym podłożu. Co nie zmienia faktu, że rolnicy dalej będą próbowali siać, zbierać i należy ich w tym wspierać.
    • whiteskies Re: Rolnictwo kilmat pytanie 15.12.19, 13:11
      Nie znam szczegółów, ale prawdopodobnie przydałaby się dobra pozycja o uprawie bezorkowej i o permakulturach. Myślę że warto poszukać w IUNG (iung.pl/), świetny (słyszałem kilka wystąpień) jest w tej kwestii bioecon.iung.pulawy.pl/zespol-bioecon/77-dr-jerzy-kozyra
      • piotrek-256 Re: Rolnictwo kilmat pytanie 15.12.19, 17:44
        Dzięki :)
      • piotrek-256 Re: Rolnictwo kilmat pytanie 17.12.19, 17:03
        Napisałem maila i dostałem odpowiedź, że nie ma prostej recepty i żebym szukał w materiałach/szkoleniach fundacji
        klimatarolnictwo.pl/

I co proponuje dr. Kozyra "My proponujemy uprawę pasową i mulczowanie: lcagri.iung.pl/"

Wnoszę z tego, że nie ma podręcznika dla studentów szkół rolniczych w tym zakresie :(, nie wiem co o tym myśleć... Koncepcja na prezent upadła.
        Nie widzę lepszego kanału propagowania pewnych koncepcji w społeczeństwie niż szkoła i studia.
        A zatem rodzi się pytanie czy czeka nas jazda bez trzymanki jeśli chodzi o ceny żywności w Polsce? Czy rolnicy sami sobie poradzą i sami dostosują do zmian?
        • whiteskies Re: Rolnictwo kilmat pytanie 18.12.19, 22:35
          Ja myślę, że czeka nas kilka równoległych jazd bez trzymanki, niestety.... A w szkole o zmianach klimatu się nie naucza, na studiach prawie też...
        • darek12345 Re: Rolnictwo kilmat pytanie 29.12.19, 11:06

> A zatem rodzi się pytanie czy czeka nas jazda bez trzymanki jeśli chodzi o ceny
          > żywności w Polsce? Czy rolnicy sami sobie poradzą i sami dostosują do zmian?

Na razie mamy nadprodukcję żywności w Polsce. Ceny żywności też są moim zdaniem zbyt niskie, czego efektem jest to, że dużo żywności marnujemy. Ceny żywności (większości produktów) w Polsce są jednymi z najniższych w UE:
          www.numbeo.com/cost-of-living/compare_countries.jsp
          W ciągu najbliższych kilkudziesięciu lat na ociepleniu klimatu polskie rolnictwo będzie zyskiwać. Na przykład plony ziarna kukurydzy powinny rosnąć a jednocześnie zmniejszą się koszty dosuszania tego ziarna (co stanowi obecnie około 40% kosztów produkcji).
          Duże problemy pojawią się raczej już nie za naszego życia.
          W mediach pojawiają się katastroficzne głosy naukowców (w tym polskich), którzy o produkcji rolniczej nie mają zupełnie pojęcia co jak widzę niektórzy traktują poważnie.

• piotrek-256 Re: Rolnictwo kilmat pytanie 29.12.19, 14:48
            Ja się nie znam, wiem tylko tyle że kuzyn mojej żony mówi, że kukurydza mu wysycha na polu. Pytałem go, co z gromadzeniem wody, to powiedział, że cała okolica jest zdrenowana i woda spływa do wisły, jak spytałem czy nie może rozwalić drenów u siebie na polu, to powiedział, że wtedy woda będzie stała po ulewie i wszystko zgnije. Czy coś się da zrobić? Nic się na da zrobić i planuje zostać tirowcem. Gospodarstwo 50 hektrów.

Stąd wziął się cały wątek. Pewnie ktoś inny będzie miał pomysł jak zagospodarować te 50 hektarów, ale na wsiach będzie sporo ludzkich dramatów, tak mi się wydaje.
            • darek12345 Re: Rolnictwo kilmat pytanie 29.12.19, 22:38
              > Czy coś się da zrobić? Nic się na da zrobić i planuje zostać tiro
              > wcem. Gospodarstwo 50 hektrów.
              >
              > Stąd wziął się cały wątek. Pewnie ktoś inny będzie miał pomysł jak zagospodarow
              > ać te 50 hektarów, ale na wsiach będzie sporo ludzkich dramatów, tak mi się wyd
              > aje.

Nie wiem, co konkretnie jest u niego problemem. Być może jakość gleb, na przykład ma przewagę gleb piaszczystych, tzn. V i VI klasy i z tym raczej nic nie da się zrobić. To znaczy opłacalność produkcji będzie niska niezależnie od warunków pogodowych.
              W skali Polski (oraz całego świata) susza jak na razie nie nie jest dużym problemem. Jak spojrzymy na plony różnych roślin (w Polsce i na świecie), to ciągle jest silna tendencja wzrostowa. Dane są dostępne na przykład tu:
              www.fao.org/faostat/en/#data/QC
              Żeby lepiej to było widać, to przygotowałem wykres z plonami ziarna kukurydzy w Polsce w ostatnich kilkudziesięciu latach:
              imgur.com/a/Qs4ORMg
              Gorzej jest z opłacalnością, bo ceny ziarna nie rosną. Tu na przykład można zobaczyć jak to wyglądało w ostatnich siedmiu latach dla ziarna kukurydzy:
              www.agrolok.pl/notowania/notowania-cen-kukurydzy.htm
              Jak widać nie tylko nie było wzrostu cen a wręcz przeciwnie. To nie susza jest tu problemem a nadmiar żywności na rynku. Rolnicy żeby utrzymać swoją siłę nabywczą na podobnym poziomie z ludźmi pracującymi na etatach muszą zwiększać skalę produkcji lub szukać dodatkowego zatrudnienia. Polska tu nie jest wyjątkiem, bo taki proces zmian dotyczy całego świata.

• mjuhbun Re: Rolnictwo kilmat pytanie 26.12.19, 10:46
      Niemcom powinni obciąć dotacje za nadmierne stosowanie w rolnictwie rakotwórczego ROUNDUP-u
      • darek12345 Re: Rolnictwo kilmat pytanie 29.12.19, 11:09

> Niemcom powinni obciąć dotacje za nadmierne stosowanie w rolnictwie rakotwórcze
        > go ROUNDUP-u

Glifosat (składnik Roundupu) jest stosowany wszędzie na świecie, w tym i w Polsce. Co proponujesz zamiast glifosatu, co by było mniej szkodliwe?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka