Dodaj do ulubionych

Powaga profesora

11.05.25, 13:54
forumakademickie.pl/zycie-akademickie/profesor-na-8-miejscu-wsrod-najbardziej-powazanych-zawodow/
Obserwuj wątek
    • pan.toranaga Re: Powaga profesora 11.05.25, 16:57
      Na przeciwnym biegunie znajdują się profesje najgorzej ocenione pod względem prestiżu: influencer (13,6%), youtuber (13,8%), poseł na Sejm (21,7%) oraz eurosposeł (22,2%).
      Akurat niejeden profesor dorabia w ww zawodach.
      • pan.toranaga Re: Powaga profesora 11.05.25, 19:07
        Moje wytłumaczenie, tego ze profesor od lat systematycznie, jest czysto spekulatywne. Z PRLu, kiedy profesor był bodaj nr 3, mało kto widział profesora na własne oczy. Profesora to może widział syn sąsiadów, co pojechał do miasta na studia. Teraz, kiedy 50% młodego pokolenia idzie na studia profesor jest czymś znanym i nomen omen nienadzwyczajnym.
        • nobooks Re: Powaga profesora 11.05.25, 23:55
          Idąc tym tropem, szewc powinien być na 1. miejscu. Kto ostatnio widział szewca?

pan.toranaga napisał:

> Moje wytłumaczenie, tego ze profesor od lat systematycznie, jest czysto spekula
          > tywne. Z PRLu, kiedy profesor był bodaj nr 3, mało kto widział profesora na wła
          > sne oczy. Profesora to może widział syn sąsiadów, co pojechał do miasta na stud
          > ia. Teraz, kiedy 50% młodego pokolenia idzie na studia profesor jest czymś znan
          > ym i nomen omen nienadzwyczajnym.
          • pan.toranaga Re: Powaga profesora 12.05.25, 09:10
            1. Uwaga słuszna, tyle że to jest, o ile wiem, ankieta z zamkniętą lista zawodów. Widać szewca nie było. A poza tym wszyscy ci, którzy nie widzieli szewca wiedzą, że się nieparlamentarnie wyraża :)
        • dobrycy Re: Powaga profesora 12.05.25, 06:07
          Nie było kretyńskiej popularyzacji, profesor nie występował na pokazach niczym w cyrku, był dystans.
          Podobnie ksiądz. Nie było takiego bratania sie z ludem. To i lud podziwiał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka