Dodaj do ulubionych

Wiemy, po co Polak w kosmosie!

05.07.25, 00:52
W skrócie: to nowa forma kierunków zamawianych, i nawet podobnie kosztuje. Polak w kosmosie = student na kierunku potrzebnym Polsce! Aż musiałem przyspieszyć ministra o 50% (to doskonały pomysł Googla), bo nie mogłem zdzierżyć tych głupot.

youtu.be/tUJ51dhfoKM?t=1447
Swoją drogą, warto było włączyć ten film - dotąd nie wiedziałem, jak wygląda mój ukochany minister!
Obserwuj wątek
    • pan.toranaga Re: Wiemy, po co Polak w kosmosie! 05.07.25, 08:02
      Będzie nowa ewaluacja o 01.01.2026. Ewaluacja jest jakoś powiązana z KPO. Jak?!
      Będzie ustawa 3.0 ale to nieprędko.
      Energetyka jądrową nauczana na 9 albo 10 uczelniach.
      • trzy.14 Re: Wiemy, po co Polak w kosmosie! 05.07.25, 16:55
        pan.toranaga napisał:

> Energetyka jądrową nauczana na 9 albo 10 uczelniach.

Jeszcze od lat 80. ub. wieku...
    • dobrycy Re: Wiemy, po co Polak w kosmosie! 05.07.25, 13:34
      Jest probem, jak sie za bardzo przyspieszy to ciężko zrozumieć panią redaktor. Minister jest wyraźnie niezsynchronizowany.
      • dobrycy Re: Wiemy, po co Polak w kosmosie! 05.07.25, 13:54
        Zeby nam sie ten nasz kosmonauta nie rozpił jak Gagarin do tego obwożenia go i pokazywania go. Z drugiej strony nie wiedziałem, że mamy ministra wagi ciężkiej.
    • sendivigius Re: Wiemy, po co Polak w kosmosie! 05.07.25, 22:10
      trzy.14 napisał:

Aż musiałem przyspieszy
      > ć ministra o 50% (to doskonały pomysł Googla), bo nie mogłem zdzierżyć tych głu
      > pot.

Jakie glupoty? Toż to prawdziwy działacz lewicowy:

W 2007 na macierzystym wydziale uzyskał stopień naukowy doktora nauk rolniczych na podstawie pracy pt. Możliwość zastąpienia tłuszczu mlekowego tłuszczem roślinnym w technologii pełnego mleka w proszku

pl.wikipedia.org/wiki/Marcin_Kulasek

Czyli w skrocie jak zastapic masło margaryną. Szykujcie się! Habilitacje napisze "Jak pracować za Bóg zapłać"
    • pan.toranaga Na pewno był? 15.07.25, 15:10
      www.rp.pl/spoleczenstwo/art42705241-polak-wcale-nie-byl-w-kosmosie-dowodem-musztarda-z-biedronki
      Polak wcale nie był w kosmosie? Dowodem musztarda z Biedronki
      Lot polskiego astronauty został nagrany w studiu filmowym, o czym mają świadczyć nieudolnie zamazane ślady mocowania linek, a nawet ostry sos z popularnej sieci? Z lektury treści w internecie wynika, że spora grupka osób nie wierzy w pobyt Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego w kosmosie.

Oczywiście duża buźka ;-)
      • pan.toranaga teraz bardziej serio 15.07.25, 15:15
        Taż Rzeczpospolita pisze:
        www.rp.pl/biznes/art42704531-polak-wrocil-na-ziemie-czy-wykorzystamy-kosmiczna-szanse
        Czy Polska ma szansę na podbój kosmosu?

Lot Uznańskiego ma dla Polski duże znaczenie. Nie tylko wizerunkowe. Wiąże się z nim cały ekosystem naukowo-badawczy i nadzieja na dalszy rozwój przemysłu kosmicznego nad Wisłą. A jest o co walczyć.

Polski sektor kosmiczny to ponad czterysta podmiotów (firm i instytutów). Już niemal trzysta z nich na co dzień współpracuje z Europejską Agencją Kosmiczną (ESA), w tym ponad 150 bierze bezpośredni udział w projektach.

Mnie bierze jakiś sceptycyzm, ale ja to jestem w ogóle jakiś taki niedowiarek. Mam podejrzenie, że te 400 podmiotów to przede wszystkim instytuty. Albo ich podwykonawcy. Czyli robią pieniądz wyciągając go z naszej kieszeni. Może to nie jest tak źle, w końcu ja też wyciągam pieniądz z kieszeni podatnika, tylko jasno rozróżnijmy komerchę od budżetówki.
      • dobrycy Re: Na pewno był? 15.07.25, 15:35
        za kilka dekad, jak już będzie można mówić jak było, to się pewnie okaże, że ktos przytulił kilkaset baniek za zrobienie filmiku ai w którym polak poleciał w kosmos i badał jak musztarda z biedronki jest kosmicznie dobra.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka