dobrycy 24.11.25, 15:22 next.gazeta.pl/next/7,151243,32415267,polska-wynalazczyni-musi-zwrocic-prawie-500-mln-zl-mowi-o-zastraszaniu.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dobrycy Re: Perypetie Olgi M 07.12.25, 20:49 A tu ciekawy komentarz niszczyciela dobrej zabawy: www.youtube.com/watch?v=QMln8qoCzDw Odpowiedz Link
pan.toranaga Re: Perypetie Olgi M 08.12.25, 08:15 Doszedłem do dobroczyńcy ludzkości Elisabeth Holmes. Już mi wystarczy. Odpowiedz Link
trzy.14 Re: Perypetie Olgi M 08.12.25, 09:49 Jedno, co już sprawdziłem, to że zdaje się, ze w USA nie ma wymogu skierowania lekarskiego jako warunku możliwości wykonania testu z krwi pobranej z żyły a nie z palca. Sendi, jak jest naprawdę? Więc jeśli w jednym gościu się myli, to i reszta jest wątpliwa. Niemniej, to, co on mówi o perowskitach i krzemie brzmi całkiem sensownie. W tym sensie ta technologia od samego początku nie miała szans powodzenia (bez dodatkowych prac, które de facto prowadziłyby do powstania innej technologii). Aaa, jeszcze jedna luka w rozumowaniu - przy obliczaniu opłacalności ekonomicznej należałoby uwzględnić, że istnieją perowskity o wydajności energetycznej 3-krotnie przewyższającej krzem. Ale znowu - to tylko teoria, znaczy się, produkt laboratoryjny. Niemniej, YT to nie źródło naukowe. I to oburzenia na porównanie Malinkiewicz do Holmes też nie na miejscu - spokojnie wierzę, że obie panie z początku naprawdę wierzyły, że dzięki swemu pomysłowi naprawdę zmienią świat. Pytanie, kiedy/czy zorientowały się, że walczą ju z tylko o zachowanie majątku / miejsc pracy / dobrego imienia / braku odpowiedzialności karnej (niewłaściwe skreślić). Jeśli prawdą jest, że żaden materiał perowskitowy nie wytrzyma na słońcu dłużej rok, a do tego musi być specjalnie zabezpieczany i później utylizowany ze względu na zawarty w nim ołów, to ta technologia NIGDY nie powinna wyjść poza laboratorium akademickie. Odpowiedz Link
sendivigius Re: Perypetie Olgi M 08.12.25, 13:20 trzy.14 napisał: > Jedno, co już sprawdziłem, to że zdaje się, ze w USA nie ma wymogu skierowania > lekarskiego jako warunku możliwości wykonania testu z krwi pobranej z żyły a ni > e z palca. Sendi, jak jest naprawdę? Tego nie wiem i nikt nie wie, ale musi być cos na rzeczy. Nie ma tu prawa w sensie kodeksu, jest to rozproszone po ustawach a te są pisane językiem ezopowym, trudno coś samemu znaleźć. Myślę, że idzie o to ze w latach 80 i 90 był szał walki z narkomania. Nawet posiadanie strzykawki i igieł traktowano jako "przygotowanie do przestępstwa". Więc być może i takie prawo wydano, ale nie słyszałem aby w praktyce było zastosowane. Natomiast big business musi być jak żona cezara, bo inaczej lojerzy go rozwałkują. A że prawo było dawno i jest zapomniane to nie ma nic do rzeczy. Trump ściga piractwo w oparciu o XVIII wieczne ustawy. Odpowiedz Link
dobrycy Re: Perypetie Olgi M 08.12.25, 14:31 Ja tam myślę, że on ma sporo racji. Nie jest możliwe zeby perowskity miały 3x wiekszą sprawność jak Si. Od początku wiadomo, że będą co najwyżej troche lepsze. Ołów też był od początku. Jak poczytałem kiedys papiery i referencje na skopusie, to od razu zauważyłem że Olga nic nie odkryła, była w grupie która sie tym zajmowała w Hiszpani, i stamtąd to przywiozła. Jak większość wielkich polskich profesorów, podczepiła sie pod zachód, i przyniosła kaganek oświaty (znaczy zabrała sobie stamtąd). Sendi, mieliście tam w USA gości z demoludów, doktorów i profesorów? Co ze sobą zabierali? Bo ja mam wrażenie, że często nie tylko wiedzę. Odpowiedz Link
trzy.14 Re: Perypetie Olgi M 08.12.25, 15:47 No cóż, a wszystko przy założeniu, że świat czeka w napięciu, aż nauka polska zaproponuje mu kupno gotowego produktu. Tymczasem... sci-hub.se/10.1038/d41586-022-02833-2 (przy okazji: cofam co napisałem o 3x większej efektywności perowskitów - nie spodziewałem się, że krzem osiągnął już wydajność przekraczającą 20%) Odpowiedz Link
dobrycy Re: Perypetie Olgi M 08.12.25, 16:14 trzy.14 napisał: > No cóż, a wszystko przy założeniu, że świat czeka w napięciu, aż nauka polska zaproponuje mu kupno gotowego produktu. Tymczasem... sci-hub.se/10.1038/d41586-022-02833-2 > to jest publicystyka, > (przy okazji: cofam co napisałem o 3x większej efektywności perowskitów - nie s > podziewałem się, że krzem osiągnął już wydajność przekraczającą 20%) już dawno. Wcześniej, i to całe dekady GaAs też miał taką wydajność, w końcu był na satelitach. Technologia GaAs jest b. dobrze opanowana od dekad. Były też inne pomysły CdTe, CIGS itp. Nie miały problemu z trwałością. Cena też nie była kosmiczna. Jedyna zaleta perowsktów to giętkość i możliwość "mokrej" syntezy. Cena ogniw Si bardzo spadła z czasem, co zabiło potencjalną łatwość produkcji i taniość perowsktów. 1000h trwałości to jest śmiech na sali. O ile grafen, niebieski laser (GaN) to były rzeczy które miały szanse i były prawdopodobne (stała za nimi nauka) to te całe perowskity to dla mnie ta sama kategoria co zderzak Łągiewski i preparat profesora Tołpy, chamskie okradanie podatników. Odpowiedz Link
dobrycy Re: Perypetie Olgi M 08.12.25, 16:23 A tu Pani ściemniacz: www.youtube.com/watch?v=ZlRXsU8yQaU Odpowiedz Link
dobrycy Re: Perypetie Olgi M 10.12.25, 15:53 Cyrograf z zielonym diabłem: www.youtube.com/watch?v=GDtpzHAMg08&t=1130s Odpowiedz Link
trzy.14 Re: Perypetie Olgi M 08.12.25, 09:53 To wcale nie jest śmieszne, co napiszę, ale prawdopodobnie chodzi nie o 500 mln, a o ok 5 mln zł - "pomyłka pisarska podczas formułowania wyroku". Co nie zmienia istoty rzeczy - że to panią Malinkiewicz skazują sądy a nie jej byłych partnerów biznesowych. Odpowiedz Link
sendivigius Re: Perypetie Olgi M 08.12.25, 13:09 trzy.14 napisał: że to panią Malinkiewicz skazują sądy a nie jej byłych part > nerów biznesowych. Abo sady oceniają naruszenie prawa a nie rozumu ani zdrowego rozsądku. W całej tej sprawie, i w wielu innych podobnych choć nie medialnych warto by się przyjrzeć temu co robi NCBiR. Ta agenda rządowa wygląda na siedlisko przekrętu i korupcji. A żeby wrzucić cos do ogródka akademickiego to prelegent wspomniał o opiniach "profesorów" w grancie - czemu im nikt się nie przyjrzy. Odpowiedz Link