Dodaj do ulubionych

Kompletnie ot

12.03.25, 20:24
Jakoś dopiero dziś pomyślałam, wiem, z pomyślunkiem u mnie nietęgo.
Dla posiadaczek FB lub Instagrama. Jest sobie muzeum. Zamoyskich. W Kozłówce. I taż instytucja kulturalna zamieszcza od dość dawna filmiki o życiu służby, ukazane przez perypetie Stefci, jednej ze służących we dworze dziewczyn. Bardzo, bardzo polecam Wam tę serię, warto ino cofnąć się w czasie, coby od początkowych odcinków śledzić. Profil i na insta i na FB to "muzeum Zamoyskich w Kozłówce. Wiem, nie Radziwiłłowie to kiejdańscy, cukiernicy Borejkom nie oddali (podłe skąpiradła!), ale... :) Ja oglądam od początku i mam sobie za złe, że na tak zacnym forumie nigdy nie wspomniałam. Nadrabiam więc i szczerze polecam.
Obserwuj wątek
    • minerwamcg Re: Kompletnie ot 12.03.25, 20:41
      Moiściewy, a kto ich nie ogląda! Pani Wieczorek i doktór z Tworek, dziadek szczerbaty i matematyk, księżna, sprzątaczka i cała paczka... :) Uwielbiam Stefcię i Antoniego!
      • kocynder Re: Kompletnie ot 12.03.25, 20:57
        Ja tam #teamleon... ;)
        Nie wiem czy kto nie ogląda, ale tak se pomyślała, że jak nie, to wartałoby informacyję zamieścić. :)
        • minerwamcg Re: Kompletnie ot 13.03.25, 09:42
          A Leon też, też. Straśnie pańskie miny robi, a w sumie poczciwy chłop. I Atka :)
      • bupu Re: Kompletnie ot 12.03.25, 21:25
        minerwamcg napisała:

> Moiściewy, a kto ich nie ogląda! Pani Wieczorek i doktór z Tworek, dziadek szcz
        > erbaty i matematyk, księżna, sprzątaczka i cała paczka... :) Uwielbiam Stefcię
        > i Antoniego!
        >

Dopisuję się do fanklubu Stefci i Antoniego.
        • ako17 Re: Kompletnie ot 12.03.25, 22:15
          Mamuniu! Nic nie wiem, nie oglądałam!!! 🙄
          • kocynder Re: Kompletnie ot 12.03.25, 22:28
            No to biegusiem nadrabiaj! Aże ci zazdroszczę, że możesz cofnąwszy się w social mediach oglądać po raz pierwszy perypetie Stefci... Daj ino znać, czy się podoba!
            • ako17 Re: Kompletnie ot 12.03.25, 22:46
              kocynder napisała:

> No to biegusiem nadrabiaj! Aże ci zazdroszczę, że możesz cofnąwszy się w social
              > mediach oglądać po raz pierwszy perypetie Stefci... Daj ino znać, czy się podo
              > ba!
              >

link jakowyś, czy tak prosto po wyszukaniu muzeum w Kozłowce mieć będę?
              • kocynder Re: Kompletnie ot 12.03.25, 23:04
                www.instagram.com/muzeumzamoyskich?igsh=OGNkMmRzMTRzenlw
              • kocynder Re: Kompletnie ot 12.03.25, 23:48
                Tylko czy to na fb czy na insta, jak wpiszesz "Muzeum Zamoyskich w Kozłówce" to będziesz musiała przescrollować na dół, żeby zacząć od pierwszych "rolek", a nie najnowszych. :)
              • kocynder Re: Kompletnie ot 14.03.25, 18:58
                Daj cynk, czy ci się podoba, Ako?!
                • ako17 Re: Kompletnie ot 14.03.25, 20:45
                  kocynder napisała:

> Daj cynk, czy ci się podoba, Ako?!
                  >
                  na razie nie ma mnie dla społeczeństwa (w sensie zaczynania nowych rzeczy).
                  Jutro mam duży event w moim studio pole dance - prowadzę galę urodzinową. Niby wszystko przygotowane, ale tak naprawdę milion rzeczy do dopięcia.
                  Na forum piszę, bo mnie to odpręża pomiędzy nerwowymi informacjami na msg czy mailami (np. ktoś występujący z pokazem specjalnym nie ma przygotowanego podkładu muzycznego w formacie mp3) ale nic nowego nie będę zaczynać. Najwcześniej w niedzielę będę mogła się zająć na serio jakąkolwiek nową aktywnością 😘
                  • kocynder Re: Kompletnie ot 14.03.25, 21:08
                    A. No to nie, odłóż do niedzieli. Bo to wciąga jak narkotyk. I się jak durne czeka na kolejny odcinek... :D A ty masz sporo do nadrobienia, także dłuższy czas zarezerwuj. I to jak już ten event zrzucisz z karku, bo jak nie to cię będzie korciło, żeby jeszcze jeden odcinek... ;)
                    • ako17 Re: Kompletnie ot 14.03.25, 21:42
                      kocynder napisała:

> A. No to nie, odłóż do niedzieli. Bo to wciąga jak narkotyk. I się jak durne cz
                      > eka na kolejny odcinek... :D A ty masz sporo do nadrobienia, także dłuższy czas
                      > zarezerwuj. I to jak już ten event zrzucisz z karku, bo jak nie to cię będzie
                      > korciło, żeby jeszcze jeden odcinek... ;)
                      >

pewnie tak :)
                    • ako17 Re: Kompletnie ot 16.03.25, 14:45
                      kocynder napisała:

> A. No to nie, odłóż do niedzieli. Bo to wciąga jak narkotyk. I się jak durne cz
                      > eka na kolejny odcinek... :D A ty masz sporo do nadrobienia, także dłuższy czas
                      > zarezerwuj. I to jak już ten event zrzucisz z karku, bo jak nie to cię będzie
                      > korciło, żeby jeszcze jeden odcinek... ;)
                      >
                      To jest cudowne 😍😍😍.
                      Kiedyś, zanim zapadłam na astrofizykę, bardzo interesowałam się historią obyczajów, czytałam mnóstwo na ten temat, kochałam i idealizowałam XIX wiek.
                      Nadal mam sentyment do tego typu spraw, a swoją drogą, to marzyło mi się takie muzeum - właśnie jakiś dwór szlachecki, z ludźmi, odtwarzającymi role XIX-wiecznych państwa.
                      Ale kompletnie nie miałam pomysłu, jak się za to zabrać.
                      Na razie poznałam Stefcię i Antoniego - aktorzy są dobrani w punkt, a Stefcia z odcinka na odcinek jest coraz lepsza, widać jak się rozkręca, jak rośnie jej pewność siebie.
                      Ale podobają mi się również te odcinki, gdzie pracownica muzeum po prostu opowiada o różnych aspektach życia codziennego - niby większość z tego wiem, ale i tak fajnie to sobie odświeżyć :).

Wielkie dzięki!!!
                      • kocynder Re: Kompletnie ot 16.03.25, 15:19
                        Czyli warto było założyć wątek! Kolportuj informacje o filmikach dalej, im więcej ludzi ogląda tym lepiej. No i daj znać czy jesteś #teamantoni czy #teamleon. ;)
                        • ako17 Re: Kompletnie ot 16.03.25, 20:52
                          kocynder napisała:

> Czyli warto było założyć wątek! Kolportuj informacje o filmikach dalej, im więc
                          > ej ludzi ogląda tym lepiej. No i daj znać czy jesteś #teamantoni czy #teamleon.
                          > ;)
                          >
                          Jaka ja Ci jestem wdzięczna! Po wczorajszym wieczorze (a przedtem długich przygotowaniach do niego) to był najlepszy sposób na zrelaksowanie się i spędzenie cudownej niedzieli. Prawie zapomniałam o skokach narciarskich... Już mi niewiele pozostało tych odcinków, ale cieszę się, że jakieś są.
                          To jest absolutny fenomen na skalę światową!
                          No i cóż, póki co raczej #teamantoni, chociaż Leon bardziej w moim typie fizycznym.
                          Po prostu go trochę za mało poznałam.
                          Józek, Zenek, ojczym Stefci - co to są za postaci 😘
    • kocynder Re: Kompletnie ot 24.03.25, 07:37
      Z kronikarskiego obowiązku: Muzeum Zamoyskich w Kozłówce za swoje filmy właśnie odebrało nagrodę RMF Classic MocArty! :D Radujmy się! Serdeczne gratulacje dla twórców, pomysłodawców i aktorów!
      • ako17 Re: Kompletnie ot 24.03.25, 11:48
        kocynder napisała:

> Z kronikarskiego obowiązku: Muzeum Zamoyskich w Kozłówce za swoje filmy właśnie
        > odebrało nagrodę RMF Classic MocArty! :D Radujmy się! Serdeczne gratulacje dla
        > twórców, pomysłodawców i aktorów!
        >
        świetne wieści!!!❤
    • greta_herbst Re: Kompletnie ot 24.03.25, 13:07
      Kurde, a ja widziałam tego trochę i jakoś tak, nie wiem... pomysł bardzo fajny, ale - nie mając zupełnie żadnych kwalifikacji - jakoś intuicyjnie dziwnie odbieram np ten język, którym ona mówi. Nie wiem, wydaje mi się że to jest trochę jak Sienkiewicza wyobrażenie o tym jak mówili w XVII wieku. Ale, jak mówię, nie znam się, może siedziała nad tym jedna z drugą historiolingwistka i to dokładnie tak ma być? Wie ktoś?
      • ako17 Re: Kompletnie ot 24.03.25, 17:16
        greta_herbst napisała:

> Kurde, a ja widziałam tego trochę i jakoś tak, nie wiem... pomysł bardzo fajny,
        > ale - nie mając zupełnie żadnych kwalifikacji - jakoś intuicyjnie dziwnie odbi
        > eram np ten język, którym ona mówi. Nie wiem, wydaje mi się że to jest trochę j
        > ak Sienkiewicza wyobrażenie o tym jak mówili w XVII wieku. Ale, jak mówię, nie
        > znam się, może siedziała nad tym jedna z drugą historiolingwistka i to dokładni
        > e tak ma być? Wie ktoś?

Ja nie wiem, ten język i wymowa może być kwestią np. lubelszczyzny jako regionu właśnie. Nie zastanawiałam się nad tym.
        Nie zmienia to faktu, że po prostu dobrze się tym bawię - wciągnęła mnie ta historia i chcę wiedzieć, co dalej.
        Nawet Antoni, który nie jest ani trochę w moim typie (taki Alan Rickman po niewiadomy przejściach) zaczął mi się w końcu wydawać fizycznie atrakcyjny.
        Nie wiem, ja to kupuję, ale to nie znaczy, że będę do tej koncepcji przekonywała kogokolwiek :)
        • ako17 Re: Kompletnie ot 24.03.25, 20:56
          ako17 napisała:

po niewiadomyCH przejściach)
          przepraszam najuprzejmiej za poprzedni, gorszy, wpis.
        • minerwamcg Re: Kompletnie ot 24.03.25, 23:14
          Popieram, też kupuję, mam do języków polskich jakieś tam ucho, ale na tamtejszej gwarze nie znam się ni chu...lery, więc się nie wypowiem autorytatywnie. Natomiast po amatorsku uważam, że mnie nie zgrzyta, niech sobie Stefcia mówi "dziewczochy", pewnie tam się tak mówiło.
        • kocynder Re: Kompletnie ot 25.03.25, 17:31
          Ja tez nie lingwistka. A jeśli nawet to "naciągane na gwarowo" - to i tak t "kupuję". Bo wszak to nie dokument, nie prezentacja 1:1, a jednak fabuła, "filmowa beletrystyka", choć oparta na faktach. Poza tym po prostu dobrze zrobione, zręcznie zrealizowane, świetnie pomyślane - i ogólnie jako kampania promocyjna instytucji uchodzącej za dość "skostniałą" jak muzeum - RE-WE-LA-CJA!
          • ako17 Re: Kompletnie ot 25.03.25, 22:06
            kocynder napisała:

> Ja tez nie lingwistka. A jeśli nawet to "naciągane na gwarowo" - to i tak t "ku
            > puję". Bo wszak to nie dokument, nie prezentacja 1:1, a jednak fabuła, "filmowa
            > beletrystyka", choć oparta na faktach. Poza tym po prostu dobrze zrobione, zrę
            > cznie zrealizowane, świetnie pomyślane - i ogólnie jako kampania promocyjna ins
            > tytucji uchodzącej za dość "skostniałą" jak muzeum - RE-WE-LA-CJA!
            >
            Oczywiście, że tak 😍.
            Czy ktoś lepiej zorientowany (np. po strojach, sposobie mówienia, innych przesłankach - może mówiono/ pisano gdzieś o tym otwarcie w materiałach, a ja przeoczyłam?) może określić, w jakich latach ta fabuła się dzieje?
            Osobiście stawiam na 20-lecie międzywojenne. Wnoszę to głównie po dosyć krótkich spódnicach panien służących, i pewnej swobodzie w wyrażaniu się, ale może to było jeszcze przed I WŚ?
            Łatwiej by było określić, gdyby pokazano nam samych państwa, po strojach Jaśnie Pani pewnie można byłoby przypisać to do właściwej "epoki".
            Bo w sumie to stroje "robocze" nie są aż tak znane ogółowi, jak stroje pań z towarzystwa ;)
            • bupu Re: Kompletnie ot 26.03.25, 09:33
              ako17 napisała:

>
              > Czy ktoś lepiej zorientowany (np. po strojach, sposobie mówienia, innych przesł
              > ankach - może mówiono/ pisano gdzieś o tym otwarcie w materiałach, a ja przeocz
              > yłam?) może określić, w jakich latach ta fabuła się dzieje?
              > Osobiście stawiam na 20-lecie międzywojenne. Wnoszę to głównie po dosyć krótkic
              > h spódnicach panien służących, i pewnej swobodzie w wyrażaniu się, ale może to
              > było jeszcze przed I WŚ?
              > Łatwiej by było określić, gdyby pokazano nam samych państwa, po strojach Jaśnie
              > Pani pewnie można byłoby przypisać to do właściwej "epoki".
              > Bo w sumie to stroje "robocze" nie są aż tak znane ogółowi, jak stroje pań z to
              > warzystwa ;)

Ależ oczywiście, że dwudziestolecie międzywojenne, stroje służących przed pierwszą wojną miały spodnice do kostek. Bym powiedziała bardziej lata 20 niż 30. Proszę również zwrócić tu uwagę na strój pana Antoniego i miękki kołnierzyk u jego koszuli. Antoni przedpierwszowojenny nosiłby jedną z tych wysokich, sztywnych potworności (z celuloidu, albo wykrochmaloną na blachę) w których mężczyźni wyglądali jakby ktoś urwał im głowy i umieścił na podstawce.
              • kocynder Re: Kompletnie ot 27.03.25, 06:32
                Pierwsza połowa XIX wieku, jak podaje producentka. :)
                A był też (krótki) cykl filmików promujących obchody 162 Rocznicy Powstania Styczniowego. Ale tylko cztery czy pięć było...
                • bupu Re: Kompletnie ot 27.03.25, 11:03
                  kocynder napisała:

> Pierwsza połowa XIX wieku, jak podaje producentka. :)
                  > A był też (krótki) cykl filmików promujących obchody 162 Rocznicy Powstania Sty
                  > czniowego. Ale tylko cztery czy pięć było...
                  >

Madre de Dios, to te stroje są w ogóle nie z epoki.

<MDLEJE>
                  • greta_herbst Re: Kompletnie ot 27.03.25, 11:06
                    Koło pierwszej połowy XIX to w ogóle nie stało. Na pewno nie zrobili tam literówki i nie miało być XX?
                    • ako17 Re: Kompletnie ot 27.03.25, 13:49
                      greta_herbst napisała:

> Koło pierwszej połowy XIX to w ogóle nie stało. Na pewno nie zrobili tam literó
                      > wki i nie miało być XX?

no nie, dajcie ludzie spokój! Ja się zastanawiałam, czy to przed I wojną, czy po, ale wiek XIX absolutnie nie wchodzi w grę! I to nie tylko ze względu na stroje, ale też i taką... ogólną samoświadomość dziewczyn, rezolutność, słownictwo.
                      XX wiek, inaczej być nie może!
      • bupu Re: Kompletnie ot 26.03.25, 09:45
        greta_herbst napisała:

> Kurde, a ja widziałam tego trochę i jakoś tak, nie wiem... pomysł bardzo fajny,
        > ale - nie mając zupełnie żadnych kwalifikacji - jakoś intuicyjnie dziwnie odbi
        > eram np ten język, którym ona mówi. Nie wiem, wydaje mi się że to jest trochę j
        > ak Sienkiewicza wyobrażenie o tym jak mówili w XVII wieku. Ale, jak mówię, nie
        > znam się, może siedziała nad tym jedna z drugą historiolingwistka i to dokładni
        > e tak ma być? Wie ktoś?

Historiolingwistka nie jestem, ale Stefcia mówi lokalną gwarą, przy czym zwma wielce trafny zabieg uważam, żeby wyrażała się bardziej literacko rozmawiając z pałacowymi, a bardziej gwarowo gdy rozmawia ze "swoimi", ze wsi. Od panny służącej wymagało się wszakże w miarę "poprawnego", niegwarowego wyrażania się, nawet jeśli jej rozmowy z panstwem miały ograniczać się do "tak, proszę jaśnie pani", "nie, proszę jaśnie pana".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka