ai_no_corrida 26.01.07, 20:15 jak, JAK naklejac serwetki zeby nie robily się zmarchy? moze za bardzo ręce mi się trzęsły za pierwszym razem..:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
greglis Re: marszczące się serwetki 27.01.07, 07:59 Jeśli są małe elementy przykładasz je do oklejanej powierzchni i bezposrednio po nich smarujesz klejem przyklejając je jednocześnie.Trzeba to robić szybkoale z wyczuciem , serwetka jest bardzo delikatna.i nie za dużo kleju.Jeśli ma do przyklejenia większy motyw, to najpierw delikatnie smarujesz przdmiot nie za dużo, potem delikatnie przykładasz motyw i przyklejasz. Potem malutką ilością kleu smarujesz po motywie, tak z dwa razy i niech przeschnie między warstwami kleju.Pewnych zarszczeń i tak nie unikniesz ale można je jeszcze wygładzić. Serwetka jest naprawdę trudna w przyklejaniu dla niewprawnych rąk, lepeiej zacząć od papieru Odpowiedz Link Zgłoś
loriaan Re: marszczące się serwetki 28.01.07, 10:33 ja ucze troche innej techniki, która mozna powiedziec wypracowalam sobie sama: smaruje bardzo cienką warstwą kleju przedmiot ( tak ,zeby nie było białych smug) nastepnie przykladam bardzo delikatnie serwetke i ruchem tepującym przyciskam serwetke od srodka do zewnątrz motywu. (generalnie juz nie ma zmarszczek, ale jesli ktos nie ma wprawy to moze zdarzyc sie jedna, dwie) dopiero teraz biore warstwe kleju na pedzel i delikatnie ( od srodka do zewnątrz)delikatnymi ruchami pokrywam serwetke. Natomiast jesli masz plaski duzy przedmiot, mozesz wypróbowac technike na żelazko. czyli smarujesz przedmiot klejem, gdy wyschnie to przykladasz serwetke, i przez papier do pieczenia ją prasujesz na najnizszej temperaturze.. potem spryskujesz lakierem.. Odpowiedz Link Zgłoś
ewr Re: marszczące się serwetki 28.01.07, 22:20 Chyba najlepszy w tej materii pomysł zapodała Pepe- otóż nakładasz cieniutko kleju na przedmiot na to serwetka i od jednego końca do drugiego jedziesz po niej takim malutkim wałkiem gąbkowym do malowania. dostępny w każdym budowlanym sklepie. Przed tym, też wszystko miałam pomarszczone, ale teraz to rewelacja! Odpowiedz Link Zgłoś
ai_no_corrida Re: marszczące się serwetki 29.01.07, 08:26 dziękuję pieknie za rady - wypróbuję te sposoby. a na trzęsące się ręce wezmę tabletkę uspokajającą :) Odpowiedz Link Zgłoś
nastja Re: marszczące się serwetki 29.01.07, 17:01 jak kleiłam "na żelazko" pierwszy raz to mi wszystko na żelazku zostało! nie doczytałam, że trzeba poczekać aż klej będzie suchy. teraz już wiem. do dużuch motywów - rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
kkm1975 Re: marszczące się serwetki 29.01.07, 20:18 a ja uzywam bardzo twardego pędzielka, a w krytycznych miejscach - rozprowadzam klej (na serwetce) palcem. Tylko trzeba uważać, zeby nie przedobrzyć i nie porwać... Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.z Re: marszczące się serwetki 30.01.07, 13:39 Ja przykładam motym do powierzchni i dopiero z góry smaruje klejem. Pędzel dość twardy i długimi ruchami od środka na zewnątrz. Miejscami pomagam sobie ppalcem. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś