Dodaj do ulubionych

marszczące się serwetki

26.01.07, 20:15
jak, JAK naklejac serwetki zeby nie robily się zmarchy? moze za bardzo ręce
mi się trzęsły za pierwszym razem..:)
Obserwuj wątek
    • greglis Re: marszczące się serwetki 27.01.07, 07:59
      Jeśli są małe elementy przykładasz je do oklejanej powierzchni i bezposrednio
      po nich smarujesz klejem przyklejając je jednocześnie.Trzeba to robić szybkoale
      z wyczuciem , serwetka jest bardzo delikatna.i nie za dużo kleju.Jeśli ma do
      przyklejenia większy motyw, to najpierw delikatnie smarujesz przdmiot nie za
      dużo, potem delikatnie przykładasz motyw i przyklejasz. Potem malutką ilością
      kleu smarujesz po motywie, tak z dwa razy i niech przeschnie między warstwami
      kleju.Pewnych zarszczeń i tak nie unikniesz ale można je jeszcze wygładzić.
      Serwetka jest naprawdę trudna w przyklejaniu dla niewprawnych rąk, lepeiej
      zacząć od papieru
    • loriaan Re: marszczące się serwetki 28.01.07, 10:33
      ja ucze troche innej techniki, która mozna powiedziec wypracowalam sobie sama:
      smaruje bardzo cienką warstwą kleju przedmiot ( tak ,zeby nie było białych
      smug) nastepnie przykladam bardzo delikatnie serwetke i ruchem tepującym
      przyciskam serwetke od srodka do zewnątrz motywu. (generalnie juz nie ma
      zmarszczek, ale jesli ktos nie ma wprawy to moze zdarzyc sie jedna, dwie)
      dopiero teraz biore warstwe kleju na pedzel i delikatnie ( od srodka do
      zewnątrz)delikatnymi ruchami pokrywam serwetke. Natomiast jesli masz plaski
      duzy przedmiot, mozesz wypróbowac technike na żelazko. czyli smarujesz
      przedmiot klejem, gdy wyschnie to przykladasz serwetke, i przez papier do
      pieczenia ją prasujesz na najnizszej temperaturze.. potem spryskujesz lakierem..
    • ewr Re: marszczące się serwetki 28.01.07, 22:20
      Chyba najlepszy w tej materii pomysł zapodała Pepe- otóż nakładasz cieniutko
      kleju na przedmiot na to serwetka i od jednego końca do drugiego jedziesz po
      niej takim malutkim wałkiem gąbkowym do malowania. dostępny w każdym budowlanym
      sklepie.
      Przed tym, też wszystko miałam pomarszczone, ale teraz to rewelacja!
      • ai_no_corrida Re: marszczące się serwetki 29.01.07, 08:26
        dziękuję pieknie za rady - wypróbuję te sposoby. a na trzęsące się ręce wezmę
        tabletkę uspokajającą :)
        • nastja Re: marszczące się serwetki 29.01.07, 17:01
          jak kleiłam "na żelazko" pierwszy raz to mi wszystko na żelazku zostało! nie
          doczytałam, że trzeba poczekać aż klej będzie suchy. teraz już wiem. do dużuch
          motywów - rewelacja.
    • kkm1975 Re: marszczące się serwetki 29.01.07, 20:18
      a ja uzywam bardzo twardego pędzielka, a w krytycznych miejscach - rozprowadzam
      klej (na serwetce) palcem. Tylko trzeba uważać, zeby nie przedobrzyć i nie
      porwać...
      • kasia.z Re: marszczące się serwetki 30.01.07, 13:39
        Ja przykładam motym do powierzchni i dopiero z góry smaruje klejem. Pędzel dość
        twardy i długimi ruchami od środka na zewnątrz. Miejscami pomagam sobie ppalcem.
        Kasia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka