Dodaj do ulubionych

Żywica szkląca

20.04.07, 21:55
Witam,
Chciałabym zabezpieczyć blat stoliczka 90x55 cm, żywicą szklącą.
Stoliczek jest z płyty MDF, czy mogę na nim zastosować żywicę. Może się stykać
z żywnością i gorącymi rzeczami np. kubkami??
Jaka ilość preparatu będzie mi potrzebna i czy można żywicę szklącą do
decoupage zastąpić jakąś żywicą poliuretanową "budowlaną"??

Dziękuję i pozrawiam
Marta
Obserwuj wątek
    • athropos Re: Żywica szkląca 21.04.07, 03:09
      > Stoliczek jest z płyty MDF, czy mogę na nim zastosować żywicę.

Oczywiście.

Może się stykać
      > z żywnością i gorącymi rzeczami np. kubkami??

Znam kilka opinii. Jedne twierdzą, że tak, pod warunkiem, że doda się do żywicy
      więcej składnika B, czyli utwardzacza. Inne twierdzą, że to nic nie pomaga i na
      żywicy zostają ślady np. po gorącym kubku. Mnie się wydaje, że trzeba spróbować
      - nie żałować utwardzacza i poczekać nawet więcej, niż przepisowe 5 dni co
      całkowitego stwardnienia żywicy.

> Jaka ilość preparatu będzie mi potrzebna i czy można żywicę szklącą do
      > decoupage zastąpić jakąś żywicą poliuretanową "budowlaną"??

Na takiej sporej powierzchni potrzebowałabyś parę opakowań. Wg mnie to za droga
      impreza. Nie słyszałam o wersji z budowlanego, co nie znaczy, że nie istnieje, w
      końcu to żywica epoksydowa, a więc materiał znany nie od dziś. Może zamiast
      żywicy szklącej użyj lakieru poliuretanowego błyszczącego np. do parkietów -
      Domalux czerwony dobrze się sprawdza.
      • mamoon1 Re: Żywica szkląca 21.04.07, 09:03
        Najwazniejsze dla twardnienia jest superdokładne wymieszanie obu składników, a
        następnie odstawienie pracy na kilka dni - to zalezy od grubości warstwy.
        • k_izydorczyk Re: Żywica szkląca 21.04.07, 11:34
          No to może ja się wypowiem:) Jeśli chodzi o nadmiar utwardzacza to nie jest to
          dobry pomysł!!! W nim bowiem siedzą wszystkie naprawdę bardzo szkodliwe dla
          zdrowia substancje, które jeśli nie będą całkowicie związane z żywicą (czyli
          oba składniki nie będą 1:1) to najnormalniej na świecie pozostaną na
          powierzchni, a jak będą mieć kontakt z żywnością to po prostu "przejdą" do
          niej, a to jest niestety niebezpieczne dla zdrowia. Żeby preparat dobrze się
          utwardził utwardzacza nie może być za mało-bo wszystko się będzie do takiej
          powierzchni lepić. Praca musi po takim traktowaniu też dobrze wyschnąć-tak jak
          pisała mamoon1. Jeśli masz znajomego chemika to popytaj może Ci załatwi ze
          sklepu z chemią odpowiednik stamperyjny, ale to i tak droga zabawa, tym droższą
          im dłużej żywica ma nie żółknąć.
          • athropos Re: Żywica szkląca 21.04.07, 12:00
            k_izydorczyk napisała:

> No to może ja się wypowiem:) Jeśli chodzi o nadmiar utwardzacza to nie jest to
            > dobry pomysł!!! W nim bowiem siedzą wszystkie naprawdę bardzo szkodliwe dla
            > zdrowia substancje, które jeśli nie będą całkowicie związane z żywicą (czyli
            > oba składniki nie będą 1:1)

Są preparaty, które miesza się np. w stosunku 1:3.

to najnormalniej na świecie pozostaną na
            > powierzchni, a jak będą mieć kontakt z żywnością to po prostu "przejdą" do
            > niej, a to jest niestety niebezpieczne dla zdrowia.

O tym nie wiedziałam, tzn o tym "przechodzeniu". Dobrze, że jest zawsze ktoś,
            kto się zna :)
            • k_izydorczyk Re: Żywica szkląca 21.04.07, 12:53
              Masz rację:) Chodziło mi o to by dokładnie przestrzegać proporcji podanych
              przez producenta, zwłaszcza jeśli potem ma to mieć kontakt z żywnością, chyba
              że ktoś będzie ryzykować i ma ochotę na spożycie poliamin...
              • kasia.z Re: Żywica szkląca 21.04.07, 14:53
                Widziałam kiedyś efekt podobny do żywicy uzyskany za pomocą kleju polimerowego.
                Tylko nie wiem jak to sie ma do kontaktu z żywnościa.
                Kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka