esofik 18.09.09, 12:52 mamo, mamuś, a może mają jakieś inne zwroty przez siebie wymyślone? jakiego zwrotu używją prosząc np. o kanapkę: - mamo, zrób mi kanapkę? - zrób mi kanapkę? - ... moja (1,5r) mówi do mnie "mami" Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grave_digger Re: jak mówią do was waszed dzieci 18.09.09, 12:55 zwyczajnie, mamo, mamusiu Odpowiedz Link
elan-o100 Re: jak mówią do was waszed dzieci 18.09.09, 13:04 mama ostatnio nauczył się mówić mamusia Odpowiedz Link
mearuless po imieniu 18.09.09, 13:05 starsza zawsze po imieniu no cybaze sie uderzy to wtedy mamo! a mlodsza zazwyczaj "mamo" ale coraz czesciej po imieniu... zreszta do swojego taty rowniez mowia na "ty"- i nie ma to nic wspolnego z brakiem szacunku, bo kiedys ktos mi tak rzekł. Odpowiedz Link
mamolka1 Re: po imieniu 18.09.09, 15:06 mój nick się wziął mniej więcej z czegoś takiego - w jednym momencie moi panowie postanowili mnie zawołać , Mały wołał mamoooo pan mąż Olkaaaa no i wyszła mamolka A dzieciaki w zależności od nastroju : mamo, mamuś, mamusiu, matko moja jedyna, matkaaaa, Olka, babajaga itp Odpowiedz Link
iskierka40 Re: po imieniu 18.09.09, 15:22 anulko,mamusia,mamka,ania,ania i dodaje nazwisko a do męża tata lub przemysław Odpowiedz Link
iskierka40 Re: po imieniu 18.09.09, 15:24 aa zapomniałam albo mama i dodaje nazwisko 3,5latek. Odpowiedz Link
koralik12 Re: jak mówią do was waszed dzieci 18.09.09, 13:12 Tylko mamo. Do męża długo mówił tatusiu teraz mówi tato. Do mnie nigdy nie mówił mamusiu, na początku nie potrafił, dziwne bo tatusiu umiał a mamusiu już nie a jak się w końcu nauczył to już się nie przestawił tylko miał mamę i tatusia. Ale teraz jest sprawiedliwy i mówi mama i tato Odpowiedz Link
domiel6 Re: jak mówią do was waszed dzieci 18.09.09, 13:13 Moj synek (roczny)mowi mama.Bardzo mi sie podoba jak dzieci zwracaja sie mowiac mamus. Odpowiedz Link
lelieb Re: jak mówią do was waszed dzieci 18.09.09, 13:15 Moja córeczka (ciut ponad 14 mies) mówi: mama,mammm Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: jak mówią do was waszed dzieci 18.09.09, 13:17 najczęściej mamo, zdarza się mamusiu. ALe jakiś czas temu zaczeła mówić MAMUŚ - nie wiem od kogo to usłyszała, ale mi się strasznie nie podoba to słowo. młodej oczywiście tego nie powiem, bo się zniechęci czy coś... Odpowiedz Link
madame_zuzu Re: jak mówią do was waszed dzieci 18.09.09, 13:17 Mojnie mowi jeszcze. Na codzień woła tatatatata, a jak beczy to mammmmmmmaaaaaa Mojej znajomej (53 lata) syn( 22 lata) mówi do niej mućka Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: jak mówią do was waszed dzieci 18.09.09, 13:19 madame_zuzu napisała: > > > Mojej znajomej (53 lata) syn( 22 lata) mówi do niej mućka O matko, to jakby krowę wołał. Matce to nie przeszkadza??? Odpowiedz Link
furiie Re: jak mówią do was waszed dzieci 18.09.09, 13:30 mamo, mamo,mamooooo, mamuś bądź ostatnio madziu na męża od samego początku woła po imieniu i nie bardzo chce to zmienić Odpowiedz Link
tabakierka2 Re: jak mówią do was waszed dzieci 18.09.09, 13:34 moja przyjaciółka mówi do swojej mamy 'minka' ( ma 25 lat). Wzięło się od maminka (chyba 'Krecik' czy inny taki tak wołał), a ona jako dziecko skróciła i zostało 'minka' Odpowiedz Link
madame_zuzu Re: jak mówią do was waszed dzieci 18.09.09, 14:09 nie, nie przeszkadza jej to. Ona jest maxymalnie wyluzowaną kobietą MOja przyjaciółka tak w ogóle Sama o sobie tak często mówi Często słyszy tez od syna " Matko Święta Danko Boska " Odpowiedz Link
gonia28b Re: jak mówią do was waszed dzieci 18.09.09, 13:26 madame_zuzu napisała: > Mojej znajomej (53 lata) syn( 22 lata) mówi do niej mućka Odpowiedz Link
gonia28b Re: jak mówią do was waszed dzieci 18.09.09, 13:28 to ja mam chyba jakieś wytresowane dziecko. Kubuś mówi do mnie mamusia, woła mnie mamusiuuuu!!! do tatusia, tatuś... a jak odbieram go z przedszkola, to przybiega się przytulić i mówi "dzień dobry kochany mamusiu" Odpowiedz Link
kubek0802 Re: jak mówią do was waszed dzieci 18.09.09, 13:56 Ostatnio -maminka princessa i tatinek prince Chyba to z jakiejś bajki, ale nam się podoba. Odpowiedz Link
bacha1979 Re: jak mówią do was waszed dzieci 18.09.09, 14:01 mamo, mamuś, mamiś, mamisiek. Ma fazę na zdrabnianie słów mama i tata- więc jest tatus, taiś, tatisiek, ale bywa i tatuch Odpowiedz Link
edittt Re: jak mówią do was waszed dzieci 18.09.09, 14:15 u nas jest mamiś, tatis, mamisia, tatisia, mamisiu, babisiu, tatisu 1,5roku ma Odpowiedz Link
aniuta75 Re: jak mówią do was waszed dzieci 18.09.09, 14:17 Hehehe mój 3,5 latek też do mnie per mami mówi . Ale jak opowiada coś to już mamusia. A młoda roczniaczka mama . Odpowiedz Link
wzosia Re: jak mówią do was waszed dzieci 18.09.09, 14:21 Młody - mamo a jak się uderzy lub spotka go inne nieszczęście - MAMOOOO!!!! Młoda- mamo, mamusiu oraz mamnciu kochańciu Odpowiedz Link
pszczolaasia Re: jak mówią do was waszed dzieci 18.09.09, 14:58 corka - mama a syn nanu Odpowiedz Link
sebaga Re: jak mówią do was waszed dzieci 18.09.09, 15:26 my jesteśmy mamko i tatko Mały sam sobie to wymyślił z rok temu. Teraz ma prawie 3,5 roku. Odpowiedz Link
kowalowa Re: jak mówią do was waszed dzieci 18.09.09, 20:34 starszy mówi mama lub matka wariatka a młodszy to nie mówi...on podobnie jak u madam .."mówi" maammmaaa jak coś mu się stanie; Odpowiedz Link
jk3377 Re: jak mówią do was waszed dzieci 18.09.09, 20:47 mamo, mamusiu...nie mamaaa..nie lubie i nie poprawne to;-P Odpowiedz Link
doral2 Re: jak mówią do was waszed dzieci 18.09.09, 20:52 mamo, mamusiu.. czy mama mi zrobi kanapkę? mogłaby mi mama to czy tamto? do swojej mamy mówię tak samo. i kiedyś do babci, z tym że słowo "mama" zastępowałam słowem "babcia". i całowalam swoje babcie w rękę. z szacunku, nie z musu. Odpowiedz Link
agik82 Re: jak mówią do was waszed dzieci 18.09.09, 21:02 mama, mamooooo, mamusia,mamusiu,mamuchu tata, tatoooo, tatuś, tatuszek tatusiu, tatuchu Odpowiedz Link
esofik Re: jak mówią do was waszed dzieci 18.09.09, 21:12 też zwracam sie do swojej mamy w ten sposób, tak się nauczyłam i nie potrafię inaczej ale taka forma mnie to ogranicza. Mam wrażenie, że pośrednio przez to nigdy nie miałam z moją mamą bliskiego, ciepłego kontaktu Odpowiedz Link
lineczkaa Re: jak mówią do was waszed dzieci 18.09.09, 21:12 Mamo, mamusiu. Jak mnie szuka, to- mamoooo Karoooolinoooo. Za to do małża jedynie tatusiu, albo Misiaczku, albo tatusiu- misiaczku. - Chcę picu. -"poproszę piciu". - Poproszę piciu. Odpowiedz Link
bernimy Re: jak mówią do was waszed dzieci 19.09.09, 12:07 Moja prawie 2 latka, normalnie mówi "mama", gdy o coś jęczy to albo "mamuć" albo "mamoń", prawie jak "gamoń" Odpowiedz Link
jodi20l Re: jak mówią do was waszed dzieci 19.09.09, 19:35 mama, mamusia czasem starsza sie pyta czy moze mowic do mnie kasia, zgadzam sie zawsze, powie 3 razy i jej przechodzi. ogolnie to mi w sio. wkurwiam sie za to niemilosiernie kiedy meza siostrzenica mowi do mnie "ej" mimo ze nie raz mowilam ze moze mowic do mnie po imieniu. to zawsze ejjjjjj. wrrrr Odpowiedz Link
karolciaa23 Re: jak mówią do was waszed dzieci 19.09.09, 20:08 mamo, mama, mamuś, mamuśka, Odpowiedz Link
totorotot Re: jak mówią do was waszed dzieci 19.09.09, 21:37 ej albo tata. ale ona do wszystkich mowi tata. A tego ej to ja nauczył moj maz, powtarzajac- ej, matka, ej matka jak mała chciała mnie zawołac ) Odpowiedz Link
lidia341 Re: jak mówią do was waszed dzieci 20.09.09, 08:47 Dzieciaki do mnie mówią mamo, mamusiu. A jak chcą to poproszę mamo daj mi kanapkę. Czasem o słowie "proszę" zapominają, ale ciągle im przypominamy z mężem Odpowiedz Link