doral2 28.11.09, 22:35 powiedział jacyków i jeden dziennikarz z bardzo popularnej stacji dodał, że nie ułożył w łazience kafelek. i takie młoty wypowiadają się publicznie. idę się pociąć. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mandziola Re: A jak przeciac rajstpy na pół... 28.11.09, 23:02 To co powstanie?? RAJSTOPA Odpowiedz Link
lisek78 Re: A jak przeciac rajstpy na pół... 28.11.09, 23:08 to "nie ułożył kafelek" jest popularnym błędem w północnej części Polski co nie zmienia faktu,że młoty i mówić do ludzi nie powinni mandziola,nie ma l.poj od rajstopy Odpowiedz Link
mandziola Re: Serio Lisek?? 28.11.09, 23:15 Jak nie ma?? A jak przetniesz rajstopy na pół, to jak nazwiesz ta połówke rajstop?? Oczywiscie, że rajstopa.. Skoro dwie to rajstopy, jedna - rajstopa.. No co Ty nie wiesz???? Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: Serio Lisek?? 28.11.09, 23:36 A jak przetniesz spodnie na pol to co zostanie? spoden'? )) A jak drzwi to co bedzie? )) Odpowiedz Link
mandziola Re: Wiedźma noo.. 28.11.09, 23:39 SPODZIEŃ zostanie.. spodzień oczywiste). A jak drzwi, to będzie odźwierny Odpowiedz Link
beata985 Re: Serio Lisek?? 29.11.09, 11:12 mandziola napisała: > Jak nie ma?? A jak przetniesz rajstopy na pół, to jak nazwiesz ta połówke > rajstop?? To będzie pończocha Odpowiedz Link
a.pantera Re: czarna rajstopa 29.11.09, 00:41 rajstopa oczka ma kafelek nie zdążył położyć przed świętami a ta panela nie pasuje nam do mebli i kolorowych ścian nie mówiąc, że co dzień ubiera swetr, czy podkoszulek a ogórek obrodził w zeszłym roku. Odpowiedz Link
agusia79-dwa podkoszulek 29.11.09, 11:52 podkoszulek i podkoszulka Która forma mianownika l.p. jest poprawna: podkoszulek czy podkoszulka? Jestem za podkoszulką (pochodzi od koszulki), a słowa koszulek (M.l.p.) nie ma. Bardzo proszę Pana o odpowiedź. Żeńska podkoszulka jest formą rzadszą niż męski podkoszulek i nie wszyscy są skłonni ją aprobować. Nowy słownik poprawnej polszczyzny PWN oznacza ją jako potoczną, a poprzedni Słownik poprawnej polszczyzny PWN traktował podkoszulkę jako błąd. Rzeczywiście nie ma męskiej formy koszulek, ale nie ma też męskich form główek, nóżek, piętek. A przecież nie będzie Pan na tej podstawie dyskredytował form podgłówek, podnóżek, napiętek i lansował w zamian formy żeńskie: podgłówka, podnóżka, napiętka. — Mirosław Bańko Odpowiedz Link
novembre Re: czarna rajstopa 29.11.09, 09:44 Zapomniałyście o PERFUMIE. Bo ten PERFUM to bardzo ładnie pachnie. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Odpowiedz Link
inn-ka Re: czarna rajstopa 29.11.09, 10:40 Kurde, to mówi się "nie ułożyłem kafelków"??? Jakoś mi to dziwnie brzmi, ale ja właśnie z Warmii W Krakowie ciekawej - flizy i szlus Odpowiedz Link
dlania Re: czarna rajstopa 29.11.09, 10:47 Nie uważam, żeby uzywanie mniej konwencjonalnych czy regionalnych form językowych świadczyło o poziomie intelektualnym dalej osoby. Natomiast ocenianie innych na podstawie używanych form gramatycznych duzo mówi o oceniającym))) Odpowiedz Link
lisek78 Re: czarna rajstopa 29.11.09, 10:53 mniej konwencjonalne czy regionalne ok,ale nie błędne! Odpowiedz Link
dlania Re: czarna rajstopa 29.11.09, 10:57 lisek78 napisała: > mniej konwencjonalne czy regionalne ok,ale nie błędne! Wg badaczy technologii komunikacji (np. Waltera Onga) czy wspólczesnych językoznawców (kognitywistów czy Anny Wierzbickiej) - nie ma czegos takiego jak błąd językowy. To co my uważamy za norme - to po prostu najbardziej konwencjonalne i urwalone w grafolekcie formy. Wszystkie inne są także poprawne, tylko mniej konwencjonalne - dopoty, dopóki nie zakłócają komunikacji - a ja rozumiem, co ktos ma do powiedzenia, gdy mówi o tym perfumie czy tej rajstopie - a wy nie? Odpowiedz Link
lisek78 Re: czarna rajstopa 29.11.09, 11:23 Jasne, w takim ujęciu faktycznie błędów nie ma wcale.Można w to włączyć także ortografię. Ale przecież język jest systemem w jakiś sposób uregulowanym i te właśnie regulacje i normy go tworzą. A poprawność to znaczy tyle,co zapisane zasady,które stosuje większość użytkowników języka. Komunikacja to zupełnie inna bajka Odpowiedz Link
doral2 Re: czarna rajstopa 29.11.09, 11:43 no to idźmy dalej, czyli poszłem, mniałem, umię, jestem kobietom, jestem matkom, chcem, cuker, blachi... Odpowiedz Link
lisek78 Re: czarna rajstopa 29.11.09, 11:54 to nie mój pomysł,ale dobra: kordła,rułka,piniondze,portumanteka,klijęt,kupywać,zakluczyć Odpowiedz Link
zefirekk Re: czarna rajstopa 30.11.09, 09:42 jak nie zakluczyć to jak? przekluczyć? w Poznaniu mówi się "zaklucz drzwi" podejrzewam, że rozchodzi się to na całą Wielkopolskę. Odpowiedz Link
zefirekk Re: czarna rajstopa 30.11.09, 09:43 o a tu dokładnie - poradnia.pwn.pl/lista.php?id=1606 Odpowiedz Link
dlania Re: czarna rajstopa 29.11.09, 13:41 No i doral, jakaz to straszna tragedia by się stała, jakbysmy tak mówili? Żadna, naprawdę żadna, to czysta konwencja. Wychodząc z załozenia, że poprawnośc językowa to kryterium oceny czlowieka - powinnismy regularnie napierdalac z obcokrajowców uczących sie polskiego. Lisek, ja jestem za, niech sobie będzie norma językowa (chociaż w sumie to bardzo nowoczesny wynalazek), ale norma dla ludzi, a nie ludzie dyskwalifikowani przez norme. Przerost formy nad treścią. Odpowiedz Link
doral2 Re: czarna rajstopa 29.11.09, 14:37 dlania napisała: > No i doral, jakaz to straszna tragedia by się stała, jakbysmy tak mówili?.." zależy jak dla kogo. jeśli by to nie miało znaczenia, nie uczono by nas w szkole języka polskiego, poprawnej składni zdania, gramatyki i ortografii. grunt byle zrozumieć o co komu kaman. ja uważam, że ma to znaczenie, w szczególności jeśli chodzi o osoby publiczne, od nich bezwzględnie powinno się wymagać poprawnej polszczyzny, a nie naleciałości gwarowych, oraz wymyślonych słów. inaczej za parę lat będziemy posługiwać się emotkami i zlepkiem wszystkich języków świata, zatracając swój własny. co do obcokrajowców - nie wymagam od nich czystej polszczyzny. nie każdy ma talent do języków. ale swój własny, w którym się od urodzenia mówi, należałoby znać w poprawnej postaci. i takową się posługiwać. im wyższe wykształcenie, tym lepsza jakość języka i odwrotnie. uważam, że ojczystemu językowi należy się szacunek. Odpowiedz Link
dlania Re: czarna rajstopa 29.11.09, 16:09 doral2 napisała: - nie uczono by nas w szkole języka polskiego, - powinno się wymagać poprawnej polszczyzny - należałoby znać w poprawnej postaci - uważam, że ojczystemu językowi należy się szacunek. Widzisz? Czysta, żadnym twardym faktem nie uzasadniona konwencja - powinno się, bo tak i już. Jakbyśmy wszyscy tacy poprawni byli, tobyśmy wciąz średniowiecznym dialektem małopolskim- a ty to już w ogóle jakąŚ gwara mazowiecką - jechali. Język zyje, bo łamiemy jego konwencje. I przykro mi, że muszę sie tą wieścia z toba podzielic, ale wziąwszy pod uwage współczesna wymowe Polaków, za 50 lat forma włanczam będzie juz widniała w słowniku języka polskiego... Odpowiedz Link
totorotot Re: czarna rajstopa 30.11.09, 19:08 > Natomiast ocenianie innych na podstawie używanych form gramatycznych duzo mówi > o > oceniającym))) Jakze trafnie to okreslilas Odpowiedz Link
caffe_mocca Re: czarna rajstopa 29.11.09, 12:03 I potem co sie dziwic ze na forach jest to samo (i jeszcze głosy oburzenia jak ktos śmie delikatnie zwrócić uwage ze osoba lekko sie kompromituje piszac "chłopacy" , "wiater" , "nie rozumie" Odpowiedz Link
dlania Re: czarna rajstopa 29.11.09, 13:43 Caffe, a czemu ty nie uzywasz interpunkcji? Odpowiedz Link
grave_digger Re: czarna rajstopa 29.11.09, 16:39 hmmm jak najpierw przeczytałam pierwszy wpis doral, to nie wiedziałam o co kaman. ale potem doczytałam, że przeca się tak nie mówi... no nic. przez myśl mi nie przeszło, że jak się mówi 'tak' to się mówi źle. właśnie przeglądarka podkreśliła mi trzy słowa na czerwono, ale co tam - puszczam wpis jak jest p.s. doral, m.in. ciebie Odpowiedz Link
mearuless Re: czarna rajstopa 29.11.09, 16:42 a moim zdaniem ta "czarna rajstopa" to zamierzony i przemyslany blad-zeby bylo bardziej sexi, kobieco i uwodzicielsko... np. takie skojarzenia-czarna rajstopa\czarna pantera\ elegancja-wszystko rodzaju zenskiego- no ja to tak odbieram... Odpowiedz Link
karra-mia Re: czarna rajstopa 29.11.09, 16:52 wiecie co dziewczyny, ja się sprawnie posługuję językim polskim (tak myślę),ale nie mam zbyt wielu okazji do tego Rzadko bywam w urzędach, właśnie sobie zdałam sprawę, że właściwie to tylko tutaj się posługuję językiem polskim, a i to czasem nie całkiem poprawnym, bo często sa to jakieś skróty, często jakieś nowe internetowe twory U mnie na Śląsku jest najprościej - my bardzo szanujemy naszą gwarę, więc poslugujemy się praktycznie tylko nią i wszyscy się rozumiemy, a jak ktoś nas nie rozumie, to wtedy się mu tłumaczy Zgodzę się i z doral i z dlanią. Ludzie powinni znac podstawy języka ojczystego, szczególnie ludzie w tv powinni sprawnie, poprawnie się nim posługiwac, aczkolwiek uważam, że język żyje, zmienia się i czasem na prawdę można przymknąc oko na małe błędy, bo język przede wszystkim służy do komunikacji, jak błędy jej nie zakłócają, to chyba jest ok prawda? Odpowiedz Link
bryanowa-1 Re: czarna rajstopa 29.11.09, 18:05 a ja jebłam śmiechem jak usłyszałam w tv na programie dzieciecym ,,panie skunksu,, hehe heh Odpowiedz Link
bernimy Re: czarna rajstopa 30.11.09, 09:59 Bo Jacyków to wypromowany młot P.S. bardzo mi się spodobała obrona nieuków i prostaków Pewnie, bądźmy bardziej tolerancyjni Odpowiedz Link