annabetka 15.02.10, 08:54 Po obżarstwie wlętynkowym,czas na normalny obiad Co dzisiaj serwujecie? Ja się zastanawiam....mam kilka obiadów zaplanowane-składniki są ..Chyba na lazanie się zdecyduje Nie wiem czemu...ale lubię takie wątki,lubię poczytać co jecie D Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tabakierka2 Re: Co dzisiaj w garach macie? 15.02.10, 09:02 jesteś moją babcią albo mamą, annabetka? ja dziś kopytka z kapustą robię Odpowiedz Link
annabetka Re: Co dzisiaj w garach macie? 15.02.10, 09:06 tabakierka2 napisała: > jesteś moją babcią albo mamą, annabetka? > > > ja dziś kopytka z kapustą robię Tabakierka wolę opcję mamy)) Odpowiedz Link
pszczolaasia Taba;) 15.02.10, 10:55 kopytka z kapusta? slodka czy kwasna? ciekawie brzmi... Odpowiedz Link
tabakierka2 Re: Taba;) 15.02.10, 10:58 pszczolaasia napisała: > kopytka z kapusta? slodka czy kwasna? ciekawie brzmi... kwaśna a na słodko można ze śmietanką 12stką + cukier - pycha! Odpowiedz Link
pszczolaasia Re: Taba;) 15.02.10, 11:01 i co tylko mieszasz kopycha z kapusta czy jak? no poopowiadaj cos wiecej no... Odpowiedz Link
tabakierka2 Re: Taba;) 15.02.10, 11:09 pszczolaasia napisała: > i co tylko mieszasz kopycha z kapusta czy jak? no poopowiadaj cos wiecej no...: > ) nie, kopytka wrzucam na talerz (maaaatko, jak mi jeździ w brzuchu z głodu), obok mięso (kotlety mam z niedzieli), a obok kapustę kapusta kiszona -można do niej zetrzeć na tarce surową marchewkę i cebulkę. a jak na słodko to polewasz kluski śmietanką i sypiesz cukrem... Nic skomplikowanego Odpowiedz Link
pszczolaasia Re: Taba;) 15.02.10, 11:14 aaaaa bo ja myslalam ze ty to jakos mieszasz smazysz pieczesz...zaraz umre z glodu!!!!!!! Odpowiedz Link
zuzia36 Re: Taba;) 15.02.10, 13:49 hymmmmmmmmmmm zrobiłabym kopytka a do tego tzw. sznurowaną kapuste kiszoną czyli kapuste na patelnie wymazaną olejem i dusić aż zmięknie. Chyba wiem co bedzie w popielec na obiad Odpowiedz Link
stokrotka-23 Re: Co dzisiaj w garach macie? 15.02.10, 09:03 na razie nic, bo jeszcze sie nie obudziałam , ale chętnie poczytam o pysznym jedzeniu i jak mi się czegoś zachce to zrobię, choć bardziej odpowiadłoby mi gdyby któraś z Was zrobiła, a ja po pracy podjadę i zabiorę -- Kubuś (05.01.2008) -- Odpowiedz Link
annabetka Re: Co dzisiaj w garach macie? 15.02.10, 09:11 No sorry że ja tak z rana ale po pierwsze,musiałam wstać o 6.30 bo mi glutka kumela przywiozła do pilnowania,po drugie jeszcze adrenalinka mi po "walętynkowym" wieczorze buzuje w żyłach Za dwie godziny emocje opadną i będę zdychać z niewyspania i zmęczenia po drinkach wczorajszych Na razie robię wszystko aby nie zasnąć-glutek śpi więc muszę pilnować,Młoda z 40 minut do obudzenia jest i do przedszkola sio... Odpowiedz Link
ez-aw Re: Co dzisiaj w garach macie? 15.02.10, 09:16 U mnie lasagne było wczoraj. Dziś jakieś kotlety z ziemniakami i surówką. Ale jeszcze poczytam, może kobiety mnie natchną i zrobię coś innego? Odpowiedz Link
tabakierka2 annabetka 15.02.10, 09:18 a to Ty sie zastanawiałaś czy nadal się opiekować dzidziulem kumpelki? Coś sie wyjaśniło odnośnie Twojego wynagrodzenia? przepraszam, że off topica robię, ale teraz mi się przypomniało. Odpowiedz Link
annabetka Re: annabetka 15.02.10, 09:25 tabakierka2 napisała: > a to Ty sie zastanawiałaś czy nadal się opiekować dzidziulem > kumpelki? > Coś sie wyjaśniło odnośnie Twojego wynagrodzenia? > przepraszam, że off topica robię, ale teraz mi się przypomniało. Tak to ja Otóż.....według Waszych porad nie wyszłam z inicjatywą obniżenia wynagrodzenia,ale nie zmienia to faktu że laska mnie wkurza,obcina mi "końcówki" nie rozlicza się dokładnie,nie pamięta o zaległych "drobnych kwotach"(przykład? w tamtym tygodniu miała mi dać 130,miała 140 i nie miałam jej wydać ,więc stwierdziłam że w następnym tygodniu się rozliczymy,w tamtym tyg.mi zapłaciła w biegu-zostawiła kasę na szafce wychodząc z synkiem ,a ja faworki robiłam...dopiero później zobaczyłam ,że nie dość że o tym 10e zapomniała? to jeszcze mi za bieżący tydzień 4 e ucieła) No! i w związku z tym czeka mnie w czwartek poważna rozmowa z tą panią Odpowiedz Link
papiki Re: Co dzisiaj w garach macie? 15.02.10, 09:27 sos z polędwicy wieprzowej (świnka od chłopa ze wsi, mmm...pycha), kasza gryczana niepalona, ogórek kiszony. Córka byc może nic nie będzie jadła, bo ma jakieś problemy żołądkowe Odpowiedz Link
madameblanka Re: Co dzisiaj w garach macie? 15.02.10, 09:36 karkowka w kostke, /tylna częśc nie nadająca sie na kotlety/, wrzuciłam do gara, obsmażyłam, dolałam wina. Potem wrzucę drobny makaron /juz ugotowany/ i jakąś warzywną mrożonkę. Będzie danie jednogarnkowe Odpowiedz Link
mysiam Re: Co dzisiaj w gaciach??:D 15.02.10, 10:41 hehe,ze mna juz jest źle.. przeczytalam; co dzisiaj w GACIACH macie?,hehe wrazacając do pytania: pusto i nie mam ani czasu ani pomyslu na obiad.. Odpowiedz Link
annabetka Re: Co dzisiaj w gaciach??:D 15.02.10, 10:44 mysiam napisała: > hehe,ze mna juz jest źle.. > przeczytalam; co dzisiaj w GACIACH macie?,hehe > > wrazacając do pytania: pusto i nie mam ani czasu ani pomyslu na > obiad.. > Padłam Odpowiedz Link
pulcino3 Re: Co dzisiaj w gaciach??:D 15.02.10, 11:02 gołąbki ( wczoraj narobiłam cały gar) Odpowiedz Link
jk3377 Re: Co dzisiaj w garach macie? 15.02.10, 11:04 a nam zostało risotto z kurczakiem po wczorajszej kolacji walentynkowej...nie przejedlismy,bo zaczelismy od łososia wedzonego nadziewanego i miejsca juz w zoladku braklo hahaha... wiec dzis fajny obiad,bo bez roboty hahha Odpowiedz Link
madame_zuzu Re: Co dzisiaj w garach macie? 15.02.10, 11:08 Wczoraj natrzaskałam pulpetów w sosie koperkowym, więc dzisiaj bedzie to co wczoraj. Ziemniaki dogotuje tylko i zrobię sałatę ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Tak wiosennie z deka... U mnie dzis swięto- taki grecki odpowiednik naszej srody popielcowej. Tego dnia puszczają grecy z kazdej górki latawce. Całe niebo usiane latawcami jest dzisiaj Odpowiedz Link
annabetka Re: Co dzisiaj w garach macie? 15.02.10, 11:14 CytatU mnie dzis swięto- taki grecki odpowiednik naszej srody popielcowej. Tego dnia puszczają grecy z kazdej górki latawce. Całe niebo usiane latawcami jest dzisiaj Fajnie zrób kilka fotek i wrzuć,ciekawa jestem jak to wygląda A tak OT jak nie ogłoszę się bankrutem po powrocie do polski to w końcu dotrę do tej Grecji...jeszcze tam mnie nie byłoD Odpowiedz Link
zuzanka79 Re: Co dzisiaj w garach macie? 15.02.10, 11:26 To samo co wczotaj, bo mi zostało Rosół albo zostawię albo przerobię na jarzynową. Kluski śląskie i golonki z indyka ( wyszedł pyyyyszny sos) Do tego jakąś sałatkę przyniosę z piwnicy w słoiku. Nie po to robiłam pół lata i pół jesieni by mi teraz na półce stało i łapało kurz Zawsze przygotowywuję tak, by w poniedziałek przynajmniej obiad mieć z głowy. Odpowiedz Link
dlania Re: Co dzisiaj w garach macie? 15.02.10, 11:56 Ryba W PAnierce, ryz z warzywami i pędami bambusa Odpowiedz Link
ba_warka Re: Co dzisiaj w garach macie? 15.02.10, 12:06 a ja mam dzisiaj wyjątkowo przeciągi i pustkę kulinarną w głowie Dziękuję za wątek -jeszcze nie czytałam a może mnie natchnie Odpowiedz Link
mona_mayfair Re: Co dzisiaj w garach macie? 15.02.10, 12:11 Rosol. Wczoraj byly cyce kurze z serem Odpowiedz Link
cudko1 Re: Co dzisiaj w garach macie? 15.02.10, 12:31 karkówka w plastrach pieczona na kiszonej kapuście z ananasem .... NIEBO w gebie Odpowiedz Link
zuzia36 Re: Co dzisiaj w garach macie? 15.02.10, 13:57 jej dokładniej prosze!!! ale mam slinotok!!! Odpowiedz Link
denea Re: Co dzisiaj w garach macie? 15.02.10, 13:59 > karkówka w plastrach pieczona na kiszonej kapuście z ananasem .... A jak to się robi ? Naprawdę mięso kładziesz na kapuście i do pieca ? Nie spali się nic ? Ja robię mięso w plastrach (przyprawione),ale smaruję majonezem i na to plaster zółtego sera. Wierzch się zrumienia, mięsko wytapia i rozpływa się w ustach, po prostu uwielbiam P.S. W stosownym czasie daj nam tu znać, jakie wrażenia z lektury, dobrze ? Odpowiedz Link
cudko1 ?przepis na karkówkę z kapusta ikiszoną i ananasem 15.02.10, 14:18 1 kg karkówki, 0,5 kg kapusty kiszonej puszka ananasa przyprawy karkówkę kroisz w plastry (dość grube) przyprawiasz czym lubisz (ja daję jakiegoś gotowca do karkówki) i odstawiasz do lodówki na 2 dni (pewnie bez odstawiania też dobre będzie) potem bierzesz jakąś blachę, brytfannę (za cholere nie wiem jak to się pisze ) czy cuś, podlewasz olejem/olwią, rozkladasz kapuchę na to karkówke w plastrach a na wierzch plastry ananasa z puszki, calym sokiem zalewasz karkówkę i wstawiasz do piekarnika na około 1,5 h ja piekę pierwszą godzinę - godzinę 15 pod przykryciem z foli aluminiowej a na koniec odkrywam i nic mi się nie przypala ja robie to z ziemniakami pieczonymi, już bez żadnej surówki, podobno dobre równeiż z ryżeem serio polecam bo jest pyyyycccchhhhhaaaaaa p.s. relację z lektury oczywiście zdam o ile będzie skuteczna i zakończona sukcesem Odpowiedz Link
pszczolaasia a idzcie w cholere 15.02.10, 14:36 dobre mieso czyms slodkim skasztanic.... bez ananasa sie nie da?? nienawidze miesa na slodko. brrr.... Odpowiedz Link
cudko1 Re: a idzcie w cholere 15.02.10, 14:46 pewnie się da ale powiem CI że ja jak usłyszałam przepis to nawet nie pomyslałam ze tpo może dobrze smakowac, a jest zajeb.... dobre Odpowiedz Link
cudko1 Re: Cudaku 15.02.10, 15:21 hmmmm około 220?? tak podejrzewam nigdy nie pszyszlo mi do głowy sprawadzać, bo moja kuchenka chyba nie ppokazuje Odpowiedz Link
denea Re: ?przepis na karkówkę z kapusta ikiszoną i ana 15.02.10, 21:33 Brzmi bardzo ciekawie, no i nie wymaga stania przy garach godzinami Na pewno się skuszę, dzięki ! Odpowiedz Link
bswm Re: Co dzisiaj w garach macie? 15.02.10, 12:43 Nie wiem dlaczego, ale przeczytałam co w gaciach macie Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: Co dzisiaj w garach macie? 15.02.10, 13:10 na razie zupka chińska z .... Radomia A jak mąż wróci z pracy to schabowe z ziemniakami i kiszonymi ogórami. Odpowiedz Link
karra-mia Re: Co dzisiaj w garach macie? 15.02.10, 13:12 zupa ogórkowa karminadle, kartofle i warzywa na gęsto Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: Co dzisiaj w garach macie? 15.02.10, 13:17 karra-mia napisała: > > karminadle Co to? Odpowiedz Link
opium74 Re: Co dzisiaj w garach macie? 15.02.10, 13:22 karminadle to inaczej kotlety mielone u mnie piers z kurczaka w sosie musztardowo pomaranczowym, pory na gęsto, brokuły z oliwą z oliwek i może fasolka szparagowa. Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: Co dzisiaj w garach macie? 15.02.10, 13:25 a to jakaś regionalna nazwa? Bo nigdy o takiej nie slyszałam, a brzmi ładniej niż zwykłe mielone. Odpowiedz Link
mona_mayfair Re: Co dzisiaj w garach macie? 15.02.10, 13:30 A nie wiem U mnie mowi sie mielone, ale z taka nazwa spotkalam sie u ciotki, pod kaliszem. Odpowiedz Link
karra-mia Re: Co dzisiaj w garach macie? 15.02.10, 13:33 no u mnie na śląsku tak się mówi. Mielone to karminadle ziemniaki to kartofle miło mi, ze się podoba Odpowiedz Link
moonshana Re: Co dzisiaj w garach macie? 15.02.10, 13:40 a ja parę lat temu widziałam w sklepie ( mazowieckie - ale wiemy co to są kartofle) skrzynkę z ziemniakami i kartkę " kartofflie 2,45 zł". do tej pory się zastanawiam czy one bardziej francuskie były czy wschodnie Odpowiedz Link
pulcino3 Re: Co dzisiaj w garach macie? 15.02.10, 14:00 ja się spotkałam z nazwą mielonych - frykadele Odpowiedz Link
dorotek83 Re: Co dzisiaj w garach macie? 15.02.10, 15:02 Chyba lazania. Chłop mi oszalał, bo ma wolne i wymyślił sobie taki a nie inny obiad. A znając życie to ja będę ją robić, bo mi najlepsza wychodzi. Odpowiedz Link
mathiola zależy w których garach 15.02.10, 21:47 Właśnie skończyłam sos grzybowy z rokpolowo-śmietanową wkładką plus kasza gryczana - to na jutro dla męża. Na obiad miałam spaghetti - znaczy makaron ugotowałam i podgrzałam sos od teściowej (nie żebym nie umiała, ale teściowa miała nadwyżkę i dała) Na śniadanie mąż mi jajecznicę z wkładką zrobił Odpowiedz Link
annabetka Re: zależy w których garach 15.02.10, 22:11 Podsumowując ,zrobiłam dziś lazanię -ale takiego wkurwa po południu na mojego "Walętego" złapałam ,że nawet nie spróbowałam czy dobre...On zjadł ,żyje,dziecko też żyje czyli pewnie wszystko ok jutro robię karkówkę na kapuście kiszonej,o! Odpowiedz Link
guderianka Re: Co dzisiaj w garach macie? 15.02.10, 22:15 przeczytałam:co dzisiaj w gaciach macie.. a w garach nic nie mam, gotuję tylko w soboty i niedziele Odpowiedz Link
czarna.porzeczka Re: Co dzisiaj w garach macie? 16.02.10, 00:45 kotleciki ryzowe, oraz jarzynki po grecku i zupa pomidorowa. Odpowiedz Link
aguacate Re: Co dzisiaj w garach macie? 16.02.10, 01:52 Mial byc barszcz czerwony na wlasnorecznie robionym zakwasie. Ale mi sie nie chce. Chce mi sie spaaaaaaaaaaaaaaaac. Odpowiedz Link