Dodaj do ulubionych

okłady z sody

09.12.10, 18:17
Być może pytam o jakąś oczywistą rzecz, ale nigdy nie musiałam tego robić więc po prostu nie wiem. Kudłat miał we wtorek szczepionkę. W przedramię. Dziś wokół miejsca wkłucia jest czerwony plac. Lekarka mówiła, że okłady z sody trzeba w takich przypadkach robić. I teraz pytanie - gdzie kupuje się sodę? W spożywczym? Na jakim dziale? Jakie proporcje tej sody i wody mają być? Mam ten czerwony plac po prostu przemywać kilka razy dziennie czy namoczyć gazik, przyłożyć i okleić plastrem? No nie znam się na tym, więc powiedzcie.
Obserwuj wątek
    • lolcia666 Re: okłady z sody 09.12.10, 18:44
      w spożywczaku, niedaleko cukru waniliowego
      łyżeczka lud dwie sody na pół szklanki wody
      namoczyć kompres, położyć i potrzymać chociaz kilka minut
      podobne działanie ma altacet w żelu- z apteki a ma przyjemniejszą konsystencję i dodatkowo lekko chłodzi
    • ez-aw Re: okłady z sody 09.12.10, 18:45
      Sodę oczyszczoną kupujesz w spożywczym. Leży obok proszków do pieczenia. Łyżeczka sody na pól szklanki wody - robisz z tego kompresy.
    • mamolka1 soda 09.12.10, 18:57
      już wiesz gdzie leży i jak robić okład
      Ja dodam jeszcze , że mój ojciec wodę z sodą aplikował sobie na kaca - może kiedyś spróbujesz..
      Nie wiem czy to działa ja wolałam wodę z ogórów kiszonych wink
      • magiczna_marta Re: soda 09.12.10, 19:29
        Wodę z sodą w formie doustnej to się na wywołanie pawia stosuje.
        • mamolka1 Re: soda 09.12.10, 19:45
          A nie wiem - dyć mówię , że nie próbowałam smile
          Pamiętam tatę pijącego toto ale pawiującego nie kojarzę. Może na niego to inaczej działało smile
        • schiraz Re: soda 09.12.10, 19:50
          Ale jaka ulga jak Cię tak nudzi i nudzi, łykniesz sobie pół szklaneczki wody z sodką i ufff...smile
          ------
          Milcz, albo powiedz coś takiego co jest lepsze od milczenia.
          • schiraz Re: soda 09.12.10, 19:55
            Choć jak się głębiej zastanowię, to wodę z sodą piła moja babcia na tzw "odgazowanie". A była stuprocentowym abstynentemsmile Po prostu po tym napitku tak sobie zdrowo beknęła i było jej dobrze, więc może i na to działa.
            ------
            Milcz, albo powiedz coś takiego co jest lepsze od milczenia.
            • asiaiwona_1 Re: soda 09.12.10, 20:09
              to ja chyba się zdecyduję na altacet w żelu. Nie ma mowy, żeby Kudłat siedział grzcznie kilka minut z okładem na ręku big_grin
              A co do wymiotów to u mnie świetnie się sprawdza metoda 2 palców big_grin
            • doral2 Re: soda 09.12.10, 20:09
              mój ojciec też tę sodę pił, szklanka wody, łyżeczka octu i łyżeczka sody dawana na końcu, bo gazuje super ekstra. duszkiem wypijał i bekał po tym jak smok big_grin
              podobno nieźle gasi pragnienie, nie wiem bo nie próbowałam tego nigdy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka