Dodaj do ulubionych

Odzskodowania dla rodzin Smoleńsk

21.01.11, 20:14
Nie rozumiem, za co państwo chce dać odszkodowania rodzinom ofiar katastrofy samolotu pod Smoleńskiem?
Rodziny ofiar innych wypadków komunikacyjnych nie dostają od państwa pieniędzy w ramach odszkodowania, chociaż podejrzewam, że są w gorszej sytuacji finansowej.
Podatki podnoszą, ceny żywności przyprawiają o zawrót głowy, przeciętny polak musi liczyć się z każdym groszem, a oni z naszych podatków chcą wypłacać takie kolosalne sumy każdej rodzinie ofiary.

Obserwuj wątek
    • nikamika Re: Odzskodowania dla rodzin Smoleńsk 21.01.11, 21:06
      ..... kazdej osobie z najbliższej rodziny !!!
      • aniuta75 Re: Odzskodowania dla rodzin Smoleńsk 21.01.11, 21:14
        Małżonkom, dzieciom, rodzicom.
        Dobrze, że nie rodzeństwu jeszcze...
        • asiaiwona_1 Re: Odzskodowania dla rodzin Smoleńsk 21.01.11, 21:25
          każde z dzieci ma po te 250 tyś dostać? To na Putrowe dzieci trochę kasy pójdzie... Też mnie to dziwi z jakiej paki ta kasa i to jeszcze tyle. I też sobie tak pomyślałam, że rodzina zwykłego Kowalskiego, który zginął w wypadku komunikacyjnym nie dostanie takiej kasy, lub wogóle nie dostanie odszkodowania jeśli Kowalski nie wykupił ubezpieczenia. No dziwny ten kraj i po raz kolejny stawiam minusik dla PO - a do wyborów już całkiem niedaleko...
        • nikamika Re: Odzskodowania dla rodzin Smoleńsk 21.01.11, 21:32
          ..... pewna jesteś ???
          .... przecież Lech był bratem ...... a chyba na gazeta.pl była wypowiedź pełnomocnika jarosława K
          .. więc ja taka pewna nie jestem
          rozumie ze Te osoby straciły swoich bliskich ale jesli odszkodowania wyniosa np. od 1 do 5mln ile Państwo
          • o_onufry Re: Odzskodowania dla rodzin Smoleńsk 21.01.11, 22:36
            Czytajcie " Fakty i Mity" - str.6 "Jarosław kazał lądować"
            - - - -
            Jakie Jarkacz wydal dyspozycje Lechowi po telefonie kiedy ten mu zameldowal, że chyba z imprezy nici bo mgla i piloci nie chcą ladować...?
            "Od czego na pokładzie masz generała lotnictwa...".
            Po ostatnim wystąpieniu Pana Premiera Donalda Duska w sejmie i wyraźnej groźbie, że na waszym miejscu siedział bym cicho bo jak poznacie całą prawdę to spuścicie oczy ze wstydu to coś może z tym nagraniem być na rzeczy.
            - - - -
            Generał westchnął głęboko, on samolot rozbije,
            Mam wykonać rozkaz? Chociaż się napiję.
            I wspomniał na Kozietulskiego sławną ongiś szarżę,
            "Pijani Polacy" - tak rzekł Bonaparte.
            Choć pilot wylądować usilnie się starał,
            Zwiódł go wysokościomierz, jar zmienił plan Jara.
            Nie bacząc na rzeczywistość, lecz mrzonki zatrute,
            L rozbił samolot jak Ordon redutę.
    • madame_zuzu Re: Odzskodowania dla rodzin Smoleńsk 22.01.11, 11:21
      Mnie bardziej bulwersuje sponsorowanie kościółkowych fanaberii ( jak budowa kolejnych molochów typu ŚOB). Więej kasy upływa z budżetu państwa, przez kombunujące, leniwe polactwo, które wyłudza nienależna im pomoc mopsów i innych instytucji.

Żadne pieniądze nie zwrócą rodzinom tych, których stracili.
    • madame_zuzu Re: Odzskodowania dla rodzin Smoleńsk 22.01.11, 13:00
      I jeszcze jedno. Ciekawe czy tak samo spiewałybyście gdyby chodziło o Waszych bliskich w tej konkretnej sytuacji ( nie mieszamy w to śmierci w innych okolicznościach, tylko ta konkretną) Fakt ze postawa roszczeniowa jest brzydka, ale nie wygarniam nikomu ze wezmie pieniadze za smierc bliskiego. Ja wiem, że może to jest bulwersujące, ale moim zdaniem należne.
      Organizator wyjazdu miał obowiązek ubezpieczyć ludzi lecących tym samolotem, a tego nie zrobił. Stąd wysokość odszkodowania taka nie inna. proste
      Poza tym podatki i tak płacicie i tak i nie macie wpływu na co one pójdą. Czy na budowe świątyni opatrzności, czy na odszkodowania dla rodzin ofiar katastrofy, czy na zapomoge dla chlejącego alkoholika, czy na powodzian, czy inne. I tak juz nie macie tych pieniędzy, bo poszły wraz z podatkiem, więc o co jojczyć? Szkoda komuś? Zal dupe sciska? Nikt Wam nie przyjdzie do domu z kieszeni nie wydrze specjalnie na ten cel.
      • zuzanka79 Re: Odzskodowania dla rodzin Smoleńsk 22.01.11, 13:50
        Zuzu trudno się z Tobą nie zgodzić szczególnie jeśli chodzi o młodych ludzi. Zostawili żony, mężów, dzieci.
        Gdyby to chodziło o mojego męża tak hipotetycznie zakładając to te 250 tys jest w stanie zarobić na rękę przez jakieś 6-7 lat. I nie zarabia kokosów - jakieś 3,5 tys zł na rękę . A do emerytury ma ... jakieś 28.
        Więc ta kasa z ubezpieczenia to byłby pryszcz. Dzieci trzeba utrzymać, wykształcić, zabezpieczyć. Z czego? Do pracy nie pójdą. Za 7 lat Fil będzie kończył gimnazjum. Miśka będzie miała lat 8. przed nimi całe życie. Bez taty.
        Bądźmy luźmi. Ja za ŻADNE pieniądze nie chciałabym się zamienić ani z żadną z wdów ani z żadnym z dzieci.
        • jowita771 Re: Odzskodowania dla rodzin Smoleńsk 22.01.11, 15:00
          Ale przecież oprócz tego maja renty specjalne, chyba 2 tysiące miesięcznie na każde dziecko. To chyba utrzymać się można za taką rentę?
          • zuzanka79 Re: Odzskodowania dla rodzin Smoleńsk 22.01.11, 17:17
            jowita771 napisał:

> Ale przecież oprócz tego maja renty specjalne, chyba 2 tysiące miesięcznie na k
            > ażde dziecko. To chyba utrzymać się można za taką rentę?

Jak duże masz dzieci? Może je zapytasz czy wolałyby tatę na co dzień czy zamiast tego 2000 zł miesięcznie.
            • przeciwcialo Re: Odzskodowania dla rodzin Smoleńsk 23.01.11, 08:53
              A dzieci Kowalskiego co go pijany idiota rozmazał na przejściu może na chleb nie beda miały. A tamte posmoleńskie głodne chodzic nie będa i jeszcze bedzie za co się uczyc.
              Wybacz ale żołądki te dzieci mają takie same.
            • jowita771 Re: Odzskodowania dla rodzin Smoleńsk 23.01.11, 11:38
              Ja to napisałam w odpowiedzi na to, że te 250 tys. starczy na parę lat, a co potem. No, to właśnie te 250tys może sobie na koncie leżeć, bo spokojnie przeżyją z rent. Dzieci ofiar tego samolotu to nie jedyne sieroty w tym kraju i większość tych pozostałych sierot nie ma takich warunków, a rodzica też nie mają.
      • olinka20 Zuzu 22.01.11, 17:37
        Za kazdym razem gdy jade na wczasy ( indywidualnie, nie przez biuro podrózy) wykupuje ubezpieczenie.
        Czemu ci ludzie tego nie zrobili?
        Ciągle tylko- to rzad powinien, to panstwo powinno...
        Ja rozumiem, ze nikt im nie odda ojca/brata/matki etc, ale jak bodaj Asiowa napisała- gdy ktos bliski zginie w wypadku komunikacyjnym np na naszych wspaniałych drogach, to rodzina nie dostanie 250 tys razy X osób bliskich.
        Do tego nie rozumiem, dlaczego dostaną te pieniadze DOROSŁE, PRACUJĄCE dzieci osob, ktore zgineły.
      • agpido Re: Odzskodowania dla rodzin Smoleńsk 22.01.11, 22:06
        Chyba nie rozumiesz, mi chodzi o zwykłą sprawiedliwość. W przypadku wypadku samolotem CASA, 3 lata ludzie czekają na odszkodowania i nie mogą się doprosić, bo śledztwo się nie skończyło. Tutaj pieniądze są gotowe do wypłaty a nawet nie ma zgody co do raportu. Owszem nie mam wpływu na co pójdą moje podatki, ale wolałbym by poszły np. na powodzian, którzy stracili cały dorobek życia (a dostali od państwa śmieszną sumę 6 tysięcy), czy nawet na inne rodziny których bliscy zginęli w wypadkach komunikacyjnych, a które dostana od państwa 600zl renty i muszą za to przeżyć.
    • esofik Re: Odzskodowania dla rodzin Smoleńsk 22.01.11, 13:11
      wiekszość z tych osób zginęła będąc na służbie, reprezentując państwo Polskie
      należy im się więc odszkodowanie tak samo jak rodzinie policjanta czy górnika, który zginął wypełniając swoje obowiązki

jedynie co mnie szokuje to wysokość tych odszkodowań i nienasycenienie rodzin
      • aniuta75 Re: Odzskodowania dla rodzin Smoleńsk 22.01.11, 14:11
        esofik napisała:

> jedynie co mnie szokuje to wysokość tych odszkodowań i nienasycenienie rodzin

Dokładnie...
      • zjedzmy_polaka Re: Odzskodowania dla rodzin Smoleńsk 23.01.11, 00:25
        Na słuzbie to tam byli tylko BORowcy i obsługa samolotu. Reszta nie, to nie była wizyta państwowa oficjalnej delegacji. Większość ludzi poleciała, bo zostali zaproszeni przez prezydenta, a więc był to "typowy podwóz z grzeczności", a za to odszkodowanie się nie nalezy. Stoi jak byk w przepisach KC, kodeksem cywilnymz zwanych.
        • przeciwcialo Re: Odzskodowania dla rodzin Smoleńsk 23.01.11, 08:55
          Dokładnie, na słuzbie to tam było kilkanascie ludzi, reszta bo sie chciała samolotem przeleciec a nie tłuc pociągiem jak plebs.
          • esofik Re: Odzskodowania dla rodzin Smoleńsk 23.01.11, 09:11
            tzn gdyby jechali pociągiem i zgineli w wypadku kolejowym, to odszkodowanie by im się należało??
            bez przesady, samoloty są dla ludzi, nie tylko dla elyty

Everytime I Try To Fly I Fall Without My Wings...
            https://img1.jurko.net/avatar_1112.gif
            • cudko1 a mnie bulweruje.. 24.01.11, 11:08
              już nie sam fakt że to zadośćuczynienie bedzie wyplacane - ale jego kwota! zupełnie bez precedensu, w "normalnych" sprawach gdy na przykład ojciec ginie w wypadku samochodowym to MAKSYMALNE znane mi zadośćuczynienie wypłacone tytuem doznanej krzywdy to ok. 45 trysiecy, no a nikt mi nie wmówi ze takie syna Pana X który zginął w wypadku samochodowym jego śmierć boli mniej niż Panią G... np. śmierć męża dla takiego syna nie ma znaczenia czy ojciec zginął w wypadku samochodowym czy lotniczym, czy był w tej chwili w pracy, na służbie czy leciał do Smoleńska ---
              • cudko1 i jeszcze jedno 24.01.11, 11:14
                prowadzę teraz sprawę: ojciec ginie w wypadku samochodowym, dziecko w chwili smierci ma rok, i ubezpieczyciel (już nie napiszę jaki bo mnie szlag trafia) wypłacił dziecku ile?? 5.000 zł słownie (PIĘĆ TYSIĘCY ZŁOTYCH POLSKICH) , a dlaczego? bo dziecko małe, nie odczuwa krzywdy itp.... noz kurwa jego mać!!!! będzie odczuwac przez kolejne 60,70,80 lat

a tu proszę bez krzyku, bez ubepieczenia dla wszystkich po 250 tysiecy, bez badania rzeczywistych więzi uczuciowych itp. to nic ze może już sie prawie rozwodzili, ojciec z synem nie gadali parenasie lat.... ehhhhh podniosło mi sie ciśnienie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka