bluemadlen-1 24.01.11, 13:01 co dla 4 latka na męczący długi kaszel? nie wiem raz mi sie wydaje mokry raz na sucho, nie ma goraczki jest po katarze, może macie sprawdzone syropy?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiaiwona_1 Re: pomóżcie 24.01.11, 13:04 u mojej młodej na kaszel najlepiej sprawdza się syrop homeopatyczny Malia. Działa i na mokry i na suchy kaszel. Na opakowaniu, o ile dobrze pamiętam piszą, że dla dzieci od 6 lat, ale moja młoda brała go już w okolicach 2 lat - zaleciła go pediatra. Odpowiedz Link
prigi Re: pomóżcie 24.01.11, 13:09 ostatnio w aptece sprzedali mi przeciwkaszlowy Supremin dla 3,5 latki. działa. koszt ca 10zl Odpowiedz Link
w_miare_normalna Re: pomóżcie 24.01.11, 13:21 Właśnie też miałam pisać o leku Supremin , nam też działa Młoda ma 2,5 roku.- Mama Roxany, ur. 16 czerwca 2008. Odpowiedz Link
mamaigiiemilki Re: pomóżcie 24.01.11, 13:26 majeranek do picia- łyżeczkę/dwie zalać wrzątkiem i zaparzać 10min, można posłodzić(cukier lub miód) i pić raczej nie hamowałabym kaszlu(Supremin) tylko jak już jest mokry to trzeba pomóc mu się oderwać; z syropów- np. cebulowy; można np. Mucosolwan albo takie tabletki musujące ułatwiające odkrztuszanie ACC ale one są od 6lat(można zapytać pediatry) Odpowiedz Link
bluemadlen-1 Re: pomóżcie 24.01.11, 13:40 czy bulgotanie takie w oskrzelach to oznaka mokrego kaszlu?? ja nie jestem pewna jaki ma ten kaszel bo ja męczy na okrągło Odpowiedz Link
mamaigiiemilki Re: pomóżcie 24.01.11, 13:57 wg mnie tak, trzeba pomóc wydzielinie wyjść; mojej chorują bardzo mało, ale ostatnio złapały jakiegoś wirusa a ja durnazablokowałam kaszel i tylko pogorszyłam tym sytuację...także ja bym dała coś na odkrztuszenie wydzieliny; Odpowiedz Link
karra-mia Re: pomóżcie 24.01.11, 13:47 jak jest po katarze i kaszle, to warto zbadać małego u lekarza. Mój 4latek właśnie wychodzi z zapalenia oskrzeli, które dokładnie tak się zaczęło. Odpowiedz Link
bluemadlen-1 Re: pomóżcie 24.01.11, 13:56 no ale goraczkował i to świadczy o zapaleniue mój nie ma goraczki węc mam nadzieie że pomału przejdzie tylko nie wiem czym pomóc w tym kaszlu Odpowiedz Link
karra-mia Re: pomóżcie 24.01.11, 14:00 no fakt ja podaję Ambrosol/Ambroxol. Skoro mu coś tam bulgocze, znaczy ze mokry i musi wykrztusić tę wydzielinę. Nie hamuj kaszlu, bo się dziecko zaleje wydzieliną. Do 16 podaję 2 razy po 5 ml i oklepuje. Odpowiedz Link
bluemadlen-1 Re: pomóżcie 24.01.11, 14:01 karra-mia napisała: > no fakt > ja podaję Ambrosol/Ambroxol. Skoro mu coś tam bulgocze, znaczy ze mokry i musi > wykrztusić tę wydzielinę. Nie hamuj kaszlu, bo się dziecko zaleje wydzieliną. D > o 16 podaję 2 razy po 5 ml i oklepuje. dziekuja za porade tak zrobie! Odpowiedz Link
prigi Re: pomóżcie 24.01.11, 14:01 dopiero teraz doczytałam, że ma kaszel mokry. kup flegaminę, działa odkrztuśnie. tylko pamiętaj, że bodajże można ją podawać tylko do godz. 17tej (ale o to lepiej upewnij się w aptece) aha, moja przy katarze zawsze zaczyna kaszleć-smaruję jej wtedy na noc na wszelki wypadek piersi pulmax baby. obywa się bez komplikacji i lekarzy. Odpowiedz Link
lolinka2 Re: pomóżcie 24.01.11, 14:17 tak, coby dziecko śpiąc nie zakrztusiło się wydzieliną z oskrzeli. Dorośli - ta sama reguła Kaszel się wzbudza w ciągu dnia - czyli rozrzedza tę wydzielinę i odkrztusza (np prowokując kaszel, czy to przez oklepywanie --> tu radzę dopytać, jak to fachowo robić, czy to poprzez podrażnienie tylnej części języka szpatułką), a na wieczór/ noc wytłumia (dodatkowo środki przeciwkaszlowe fajnie usypiają ). Odpowiedz Link
karra-mia Re: pomóżcie 24.01.11, 14:30 kiedyś na noc przepisał nam lekarz diphergan, ale on chyba na receptę jest Odpowiedz Link
mamaigiiemilki Re: pomóżcie 24.01.11, 14:34 jak kaszel bardzo nie przeszkadz w spaniu, to bym nien dawała syropów hamujących go; ew. prawoślazowy; i niech ma główkę wysoko, moje w tym czasie spały nan dwóch poduszkach, a normalnie śpią na płasko; a co do smarowania maściami- należy uważać, bo dzieci moga różnie reagować; u moje córki np. kaszel się bardzo nasilał' Odpowiedz Link
bluemadlen-1 Re: pomóżcie 24.01.11, 14:42 u mojego zwykłe oil bas które lecza nosek powodują napady kaszlu a co do przespanej nocy, właśnie go strasznie męczy Odpowiedz Link
grave_digger odrobacz! i to porządnie w całej kuracji! 24.01.11, 19:02 co to znaczy, ciągle kaszle. matko boska. Odpowiedz Link
bluemadlen-1 Re: odrobacz! i to porządnie w całej kuracji! 24.01.11, 19:12 grave_digger napisała: > co to znaczy, ciągle kaszle. matko boska. nie rozumię co napisałaś, możesz jaśniej? Odpowiedz Link
grave_digger Re: odrobacz! i to porządnie w całej kuracji! 24.01.11, 19:49 napisałam, że to nie jest normalne, by dziecko było tak ciągle zaśluzowane. warto odrobaczyć. pasożyty lubią środowisko śluzowe, wydzielają toksyny, których organizm pozbywa się m.in. przez śluz, wpływają na częstą zachorowalność na górne drogi oddechowe. Odpowiedz Link
bluemadlen-1 Re: odrobacz! i to porządnie w całej kuracji! 24.01.11, 20:08 a czy ja pisałam ze często choruje?? przeziębione i tyle bardziej się boje o zapalenie krtani czy coś podobnego, poza tym dziecko czyste od pasożytów. Pytałam tylko o syrop. Odpowiedz Link
grave_digger Re: odrobacz! i to porządnie w całej kuracji! 24.01.11, 20:19 a skąd wiesz, że czyste? Odpowiedz Link
bluemadlen-1 Re: odrobacz! i to porządnie w całej kuracji! 24.01.11, 20:23 bo kontrolnie miało robione badania Odpowiedz Link
grave_digger Re: odrobacz! i to porządnie w całej kuracji! 24.01.11, 20:30 "Zaczęłam intensywnie szukać pasożytów, ilość badań koprologicznych sięgała 20, 40 a nawet 60 razy. Na 1000 dzieci w ten sposób przebadanych zaledwie u połowy znaleziono pokrycie laboratoryjne. " pisze dr Irena Wartołowska w swoim artykule. znaczy, że to badanie wychodzi fifty fifty, a ujemny wynik nie świadczy o tym, że pasożytów nie ma, bo mogło się nie trafić w ich cykl rozrodczy. Odpowiedz Link
bluemadlen-1 Re: odrobacz! i to porządnie w całej kuracji! 24.01.11, 20:33 a tak z czystej ciekawości robiłaś ostatnio swoim pociechom? Odpowiedz Link
grave_digger Re: odrobacz! i to porządnie w całej kuracji! 24.01.11, 20:43 nie robię. odrobaczam raz lub dwa razy w roku. bez badań. ostatni raz robiłam w styczniu 2008r. wtedy wyszła glista. było to któreś tam badanie z kolei. Odpowiedz Link
bluemadlen-1 Re: odrobacz! i to porządnie w całej kuracji! 24.01.11, 20:48 grave_digger napisała: > nie robię. odrobaczam raz lub dwa razy w roku. bez badań. > ostatni raz robiłam w styczniu 2008r. wtedy wyszła glista. było to któreś tam b > adanie z kolei. tak myślałam właśnie, bo podałaś mi cytata,i od razu wiedziałam ze nie robiłaś. Badania robi sie juz nie tylko z kału i nie jeden raz tylko jest cykl powtórzeniowy.Wiec wiem że mam malucha czystego. Odpowiedz Link
grave_digger Re: odrobacz! i to porządnie w całej kuracji! 24.01.11, 21:02 wiem, że badania robi się nie tylko z kału. np. badanie na owsiki to badanie plastrowe - ani z kału ani z krwi. robiłaś? negatywny wynik nie znaczy, że pasożytów nie ma. Odpowiedz Link
bluemadlen-1 Re: odrobacz! i to porządnie w całej kuracji! 24.01.11, 21:05 grave_digger napisała: > wiem, że badania robi się nie tylko z kału. np. badanie na owsiki to badanie pl > astrowe - ani z kału ani z krwi. robiłaś? negatywny wynik nie znaczy, że pasoży > tów nie ma. no wiem cos na temat badan to ci powiedziałam nie wysyłałam cytatów ,spadam z magielka pozdrawiam Odpowiedz Link