Dodaj do ulubionych

kaaaaatar!!!!!

27.01.11, 13:10
Tydzien temu byłam chora - zapalenie gardła. Dostałam antybiotyk i wszystko mi przeszło, tylko katar został, a nawet zrobił się jeszcze gorszy. Podczas choroby miałam niewielki, a teraz to coś strasznego. Nie pamiętam kiedy miałam taki katar - gęsty, żółto-zielony (sorki za ten opis), raz zapychający nos, a raz lejący się - na zmianę. Smarkam ile się da, ale spływa mi to do gardła i duszę się normalnie. Nie znoszę psikaczy do nosa, chociaż teraz jakiś używam (na E, długa nazwa). Wole tabletki na katar, ale cirrus mi nie pomógł. Co robić??
Obserwuj wątek
    • dezetta Re: kaaaaatar!!!!! 27.01.11, 13:15
      Przykładaj mocno ciepłe okłady na zatoki nosowe i czoło. Z paskudnych psikaczy do nosa używam tylko wody morskiej więc nic innego nie umiem polecić. Kiedyś stosowałam bardzo skuteczny Xylorin ale pomału kończę przygody z medycyną konwencjonalną.
      • zoja.pl Re: kaaaaatar!!!!! 27.01.11, 13:19
        No właśnie - boli mnie też głowa w miejscu zetknięcia się czoła i nosa, no tak między brwiami smile
        Poza tym mam jeszcze jeden problem - zdarta i przesuszona skóra na nosie "od spodu", od ciągłego smarkania. Koszmar normalnie uncertain
        • dezetta Re: kaaaaatar!!!!! 27.01.11, 13:25
          Te gorące okłady na czoło i nos na prawdę czynią cuda. Moja mama grzała na patelni zwykły piasek, wsypywała do woreczka i leżała z tym do 20 minut i tak kilka razy dziennie. Mi też to autentycznie pomagało. Kataru nie wyleczysz bo to nie choroba tylko efekt uboczny, możesz go tylko spędzać lub łagodzić upierdliwość. Picie wapna musującego troszkę wysusza i pomaga ale nie wolno przesadzać jak ze wszystkim smile Nochal smaruj grubo kremem nawilżającym, ja używam starej niebieskiej Nivei. Okłady mogą być z czegokolwiek byle trzymało ciepło przez 15-20 minut.
        • jowita771 Re: kaaaaatar!!!!! 27.01.11, 13:31
          Na obdarty nos polecam maść majerankową.
          • aniuta75 Re: kaaaaatar!!!!! 27.01.11, 13:39
            Albo zwykłą wazelinę smile.
            Na katar nie poradzę. Musi przejść i tyle. Nie lubisz psikaczy to nie polecę Otrivinu wink.
    • grave_digger Re: kaaaaatar!!!!! 27.01.11, 13:27
      ja pierdolę. ale obrzydliwy jest Twój post. rzyg.
      • dezetta Re: kaaaaatar!!!!! 27.01.11, 13:33
        A czego się spodziewałaś wchodząc w wątek o katarze, czyż nie jest on totalnie obrzydliwy sam w sobie?? smile
        • grave_digger Re: kaaaaatar!!!!! 27.01.11, 13:57
          ale kuźwa te szczegóły... mogła sobie darować.
    • madame_zuzu Re: kaaaaatar!!!!! 27.01.11, 13:59
      Ja i młody teraz na katar pijemy syrop Aerius. Na noc dawka. Działa wspaniale.
      W PL chyba jest on na recepte
      • cura_domestica Re: kaaaaatar!!!!! 27.01.11, 14:16
        Aerius to syrop przeciwalergiczny także nie wiem czy na ten katar pomoże suspicious i faktycznie u nas jest na receptę.
        Pod nos nivea (ta stara w metalowym pudełku) . Co do psikaczy , jak nie lubisz to może krople będą lepsze np. xylometazolin (bez recepty, tani a skuteczny) . Gdzieś czytałam, że na taki "zatokowy katar" zalegający dobry jest sinupret , ale nie sprawdzałam to nie wiemwink
        • doral2 Re: kaaaaatar!!!!! 27.01.11, 14:34
          zrób sobie klasyczną parówkę z szałwii, rumianku, lipy i mięty.
          przy okazji wpłynie dobroczynnie na twoją cerę smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka