Dodaj do ulubionych

I ja w kuchni potrafię coś zrobić :)

14.02.11, 11:28
Ale to dzięki młodej i jej szkole gotowania big_grin
W każdym razie polecam suuuper deser - owocowe tiramisu wersja kids.

składniki:
mała śmietana 36%
serem mascarpone 200 g
30 g cukru
owoce najlepiej świeże truskawki, maliny (no teraz to mrożone)
sok z owoców leśnych
biszkopty "języczki"

Na spód spodeczka/salaterki/foremki/w czyma tam będziecie podawać kładziemy biszkopty, ale układane w pionie. Nasączamy je sokiem. Na to kładziemy mascarpone wymieszane z cukrem i ubitą na sztywno śmietaną. na to owoce. I do lodówki na kilka godzin.

PYCHAAAAA. U nas właśnie się chłodzi. Będzie prezentem walentynkowym dla tatusia smile
Obserwuj wątek
    • matysiaczek.0 Re: I ja w kuchni potrafię coś zrobić :) 14.02.11, 11:38
      jeessu

ile kalorii !!!!!

i pewnie dlatego musi być takie pyszne smile
    • matysiaczek.0 aha 14.02.11, 11:39
      mascarpone to ja z udkami kurzęczymi i grzybami robię... ostatnio moje popisowe danie smile
      • asiaiwona_1 Re: aha 14.02.11, 11:40
        ooo, to ja żyłam w przekonaniu że mascarpone to tylko do deserów big_grin Zapodaj ten twój przepis, co?
      • olinka20 Re: aha 14.02.11, 11:45
        A maskarpone to nie jest słodkie?
        Bo mi sie zawsze tak wydawało...
        Matysiak, dawaj przepis, bo udka kurzece to jedna z niewielu częsci kury, jakie zjadamy.
        • matysiaczek.0 Re: aha 14.02.11, 11:58
          przepis na 3 ćwiartki (albo 6 podudzia albo 6 ud - tyle pochłania moja familia)

z miesa najlepiej wyjąć kości, przyprawić: sól pieprz majeranek czosnek surowy czerwona papryka - zostawic na 1 dzień, ale mozna i od razu robić.
          To co wyzej wrzucić na patelnię i z oliwą udusić pod przykryciem do miękkości . Jeżeli grzyby mamy surowe (najlepsze są kurki ale i maślaczki niczego sobie, z pieczarkami nie robiłam) dodać i dusić z miesem około pół godz, jak grzyby ugotowane wcześniej tylko na 15 min. Na koniec dajemy mascarpone, mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej masy i dusimy jeszcze z 5-10 min. Dajemy koperek i już. Ja to nigdy nie wytrzymuję i zjadam swoją porcje z chlebem przed przyjściem hałastry, ale oni to z ziemniaczkami albo makaronem, co kto woli..smile

ps przepis ten jest w całości mojego autorstwa - inspirowałam się tylko jednym z przepisów na serku kupionym kiedyś w Biedronce smile

ps2 poważnie Wy tylko mascarpone na słodko???
          • olinka20 Re: aha 14.02.11, 12:06
            Brzmi Smakowicie.
            Moze jutro zrobię- chłop padnie w szoku zemdlony big_grin
            My maskarpone w ogóle, bo zawsze mi sie wydawało, ze to na słodko, a ja na słodko nie lubię.
    • zuzanka79 Re: I ja w kuchni potrafię coś zrobić :) 14.02.11, 12:16
      U nas dziś w ramach święta walniętego wink gofry z mrożonymi truskawkami, brzoskwiniami i bitą śmietaną. Do tego na stole dwie świeczki w kształcie serduszek.
      • aguacate Re: I ja w kuchni potrafię coś zrobić :) 14.02.11, 20:13
        Oo, Asiowa, o podobym deserze pomyslalam na dzis, jeno bez biszkoptow i bez chodzenia, bo nie mam czasu tongue_out Czyli mascarpone+smietana i do tego owoce.
        Mam nadzieje, ze sie bedzie smaczne smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka