Dodaj do ulubionych

Porady "babuni" na stronie Tchibo

16.03.11, 08:42
Właśnie doczytałam, że aby sprawdzić jajko czy jest jeszcze świeże należy je włożyć do szklanki z wodą. Jak jest ok to zostanie na dnie, a jak wypłynie do góty to lepiej go nie jeść. WIedziałyście o tym????

Czy wy znacie jakieś takie dobre rady?
Obserwuj wątek
    • to_wlasnie_cala_ja Re: Porady "babuni" na stronie Tchibo 16.03.11, 09:14
      i tak samo podobno można sprawdzić czy ryba jest świeża
      • asiaiwona_1 Re: Porady "babuni" na stronie Tchibo 16.03.11, 09:18
        serio????? Nie wiedziałam.
      • prigi Re: Porady "babuni" na stronie Tchibo 16.03.11, 11:29
        rybę w szklance??? wink
        • to_wlasnie_cala_ja Re: Porady "babuni" na stronie Tchibo 17.03.11, 09:42
          hehe może w pojemniku jakimś smile
    • mona_mayfair Re: Porady "babuni" na stronie Tchibo 16.03.11, 10:15
      Wiedziałam o tym od dawien dawna, ale raczej nie stosujętongue_out Dobre rady znam takie typowe chyba, np. na plamę z czerwonego wina trzeba nasypać sporo soli, krew spierać zimną wodą itp tongue_out
      • aniuta75 Re: Porady "babuni" na stronie Tchibo 16.03.11, 10:22
        Na krew to najlepsza woda utleniona smile.
        • dezetta Re: Porady "babuni" na stronie Tchibo 16.03.11, 10:52
          Ja świeżą spieram mydłem w gorącej wodzie tongue_out
    • prigi Re: Porady "babuni" na stronie Tchibo 16.03.11, 11:31
      po uderzeniu się najlepiej posmarować miejsce masłem. siniak jeśli wyjdzie to szybko zniknie (na moją gwiazdę działa)
      • nowel1 Re: Porady "babuni" na stronie Tchibo 16.03.11, 13:41
        No, to już jest zabobon, a nie sensowna babcina porada wink
        • ona_007 Re: Porady "babuni" na stronie Tchibo 17.03.11, 10:32
          Nie wiem czy zabobon ale działa rewelacyjnie.
          Ile razy zapomnę posmarowac dzieciakom świeże guzy to zawsze śliwa jak sie patrzy. Jak posmaruję masłem to dziwnym trafem kończy sie najwyżej na lekkim zaczerwienienu.
    • zuzanka79 Re: Porady "babuni" na stronie Tchibo 16.03.11, 14:40
      Kiedyś u fryzjera w jakiejś babskiej gazecie w rubryce "dobre rady" wyczytałam, że jak chce się zrobić biszkopt np. z sześciu jajek a ma się tylko pięć to można dodać łyżkę octu. Łyżka octu = jedno jajo. Ja to bym wzięła poprostu mniejszą formę i zmodyfikowała przepis do ilości jaj.

I nie radzę robić jajecznicy z czterech jajek kiedy ma się tylko jedno według w.w. pomysłu big_grin

To z tym octem to była najgłupsza "dobra rada" jaką czytałam dlatego zapadła mi w pamięci.
    • changeone rada z forum, ale sparwdzona 16.03.11, 15:13
      Przy uderzeniu, aby guz nie urósł posmarować miodem. Naprawdę choc niewiarygodne, działa! A wiem to z forum, ktoś kiedyś polecał.

Krew zawsze zimną wodą.

Wątróbkę aby nie była twarda soli się na końcu a nie w tracie pichcenia. Kulinarnych rad znam b. mało, nie wczuwam się zbytnio w gotowanie tongue_out
      • asiaiwona_1 Re: rada z forum, ale sparwdzona 16.03.11, 15:25
        changeone napisała:

> >
        > Wątróbkę aby nie była twarda soli się na końcu a nie w tracie pichcenia. Kulin
        > arnych rad znam b. mało, nie wczuwam się zbytnio w gotowanie tongue_out
        >
        o wątróbce to i ja wiem. Zresztą steki wołowe tak samo się soli na końcu. A skoro ja to wiem to znaczy, że to jest oczywista oczywistość, a nie jakaś dobra rada big_grinbig_grinbig_grin
    • anna_sla polecam 16.03.11, 17:18
      www.porady.co.pl/porady_babuni.html
      • asiaiwona_1 Re: polecam 16.03.11, 20:16
        ale super te porady. Dzięki smile
    • w_miare_normalna Re: Porady "babuni" na stronie Tchibo 16.03.11, 22:17
      Tę radę znam dobrze, innych nie bo nie lubię gotować smile
    • beata985 Re: Porady "babuni" na stronie Tchibo 17.03.11, 09:06
      asiaiwona_1 napisała:

> Właśnie doczytałam, że aby sprawdzić jajko czy jest jeszcze świeże należy je wł
      > ożyć do szklanki z wodą. Jak jest ok to zostanie na dnie, a jak wypłynie do gót
      > y to lepiej go nie jeść. WIedziałyście o tym????
      tak

>
      > Czy wy znacie jakieś takie dobre rady?
      znam, niektóre stosuję nie mając pojęcia, ze to rada babuni, o niektórych zapominam jak np o tej z jajkiemsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka