Dodaj do ulubionych

Żurek - pomocy

04.04.11, 10:35
Zanbyłam drogą kupna w Krakowskim Kredensie żurek w słoiku. Skład: płatki owsiane, mąka żytnia, woda i sól. Piszą, że ten słoik wystarcza na 4 litry gotowego żurku. I teraz moje pytanie. CO ja mam z tym zrobić? Pewnie jakiś wywar ugotować? Na czym? Na żeberkach? Na wołowej kości, czy drobiu? Mam w zanadrzu boczek wędzony i kiełbasę, które zapewne muszę podsmażyć na patelni i potem wrzucić do zupy, ale co najpierw? Kiedy wrzucić ziemniaki i marchewkę? Marchew na tarce grubej zetrzeć czy jakoś pokroić? CHrzan tu się dodaje? Jajko też do tego się daje na twardo, czy to do białęgo barszczu?
Obserwuj wątek
    • madame_zuzu Re: Żurek - pomocy 04.04.11, 10:45
      nie jadłam nigdy zurku z marchewką i ziemniakami.
      U mnie zawsze było jajo i biała kiełbasa.

Gotowy żurek wlałabym do wywaru z obojętniejakiego mięchatongue_out i sprobowałabym co jeszcze. chrzan na pewno, majeranek. śmietana jakaś( nie wiembig_grin nigdy zurku nie robiłam, oprócz takiego gotowca z torebki)
      • eveline2000 Re: Żurek - pomocy 04.04.11, 10:55
        Wrzuć do garnka ten boczek albo kiełbasę pokrojoną w kostkę/plasterki, wlej wody,np 2litry, dodaj liśc laurowy, ziele, pieprz, majeranek, pogotuj na małym ogniu kilkanaście minut, wlej połowę żurku ze słoika, doprowadź do wrzenia (uważaj bo kipi) , zapraw śmietaną, dosmacz solą, pieprzem, majerankiem. Ja podaję z ziemnikami na osobnnym talerzu okraszonymi zesmażonymi skearkami np z boczku. I oczywiście jajko na twardo na talerzu.

MOzesz też ugotowac wywar na włoszczyźnie, potem dodać kiełbasę i dalej tak samo.
    • jowita771 Re: Żurek - pomocy 04.04.11, 10:53
      Ja gotuję na czymś wędzonym, np. wędzonym żeberku. I żurek wlałabym, jak już ziemniaki będą miękkie, bo podobno w kwasie się nie ugotują, ale tego nigdy nie sprawdzałam. Marchewki nigdy nie dawałam, ale starłabym na grubych oczkach i dodała po ziemniakach. Kiełbasę i boczek podsmażyć i dodać pod koniec. Chrzan i jajko to chyba zależy, co kto lubi.
      • asiaiwona_1 Re: Żurek - pomocy 04.04.11, 11:03
        Bardzo wam dziękuję za pomoc smile
      • pabia_a Re: Żurek - pomocy 04.04.11, 11:06
        najpierw wrzucam ziemniaki pokrojone w kostkę, dodaję przyprawy sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, gdy ziemniaki są już miękkie wrzucam białą kiełbasę i po kilku minutach wlewam zakwas, zaprawiam śmietaną, dodaję chrzan, czosnek i majeranek
    • pszczolaasia Re: Żurek - pomocy 04.04.11, 13:32
      zurek u nas w domu sie robi najczesciej na bialej kielbasie i jako ze ja lubie to na kawlku czegos wedzonego- typu kosci wedzone, albo boczus i a jeszcze dodatkowo daje wedzonej jakiejs kielbaski. wiem wiem przesadzam ale lubie. tak samo- ino bez bialej robie kwasnice.
    • dtz Re: Żurek - pomocy 04.04.11, 13:43
      a ja gotuję jak klasyczny wywar:
      - włoszczyzna
      - cebula
      - czosnek
      - boczek wędzony
      - wegeta lub sól

po ok 45 dodaje pokrojone ziemniaki
      po ok 15 majeranek
      jak już są miękkie ziemniaki dodaję zakwas, na końcu zaprawiam śmietaną z mąką
      • asiaiwona_1 Re: Żurek - pomocy 04.04.11, 13:47
        żurek zrobiony. Jeszce tylko nie zaprawiony śmietaną. Czy jak będę część mrozić to lepiej mrozić nie zaprawione czy wszystko jedno?
        • olinka20 Re: Żurek - pomocy 04.04.11, 14:01
          Ja mroze ze smietana.
          Na razie zyjemy wink
          Ale są rózne szkoły, jedni mroza ze smietaną inni bez.
          • asiaiwona_1 Re: Żurek - pomocy 04.04.11, 14:15
            ok, to zamrożę ze śmietaną. No chyba, żę będzie mężowi aż tak smakował, że zeżre wszystko big_grinbig_grinbig_grin
            • sewa.49 Re: Żurek - pomocy 05.04.11, 22:49
              Asiowa jak zurek? Smakowal mezowi czy nie?
              • asiaiwona_1 Re: Żurek - pomocy 06.04.11, 07:52
                smakował smile Zużyłam w końcu cały słoik tego zakwasu i jak dla mnie było super. Nawet nie zostało nic do zamrożenia big_grin
                • sewa.49 Re: Żurek - pomocy 06.04.11, 17:26
                  No i wlasnie o to mi chodzilo, bo sie zastanawialam czy zamrozilas big_grin
    • slimakpokazrogi Re: Żurek - pomocy 06.04.11, 19:26
      a ja myślałam, ze żurek to bedziesz na Święta robićsmile u mnie się rozróżnia - żurek a barszcz biały. Żurek jest bez śmietany i ja właściwie taki wolę - i mocno kwaśnysmile
      • asiaiwona_1 Re: Żurek - pomocy 06.04.11, 19:30
        na święta to ja jadę na gotowe do teściowej tongue_out
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka