Dodaj do ulubionych

Przedszkole

21.08.11, 22:54
Dziewczyny mam pytanko.
Moja córa idzie pierwszego września do przedszkola (3 lata, 2 miesiące).
Zebranie było w maju i bodajże w czerwcu takie przygotowawcze coby dziecko mogło poznać kąty, pobawić się itd.
Wywiesili listę, że młoda się dostała i ok., Przyszedł lipiec i pomyślałam, że mogłabym sobie zacząć już kupować wyprawkę, a tu żadnej listy, ani nic, więc poszłam do sekretariatu i Pani mi mówi, ze dowiem się wszystkiego na zebraniu.
Ok, myślałam, ze zostanie wywieszona kartka kiedy to zebranie, ale na końcu lipca w końcu poszłam znowu do sekretariatu, a Pani znów to samo, że kartki nie będzie tylko będzie zebranie i wszystkiego się dowiem.
W sierpniu poszłam tam znów z nadzieją, że będzie lista kiedy to zebranie, a tu przedszkole zamknięte na 4 spusty. Poszłam do sąsiadki, której córa chodzi do tego przedszkola i mówi mi, ze przecież zebranie w połowie września będzie.

I teraz sprawa wygląda tak, że wiem tylko tyle, ze mam zaprowadzić młodą na 8. Nie wiem jakie rzeczy mam jej dać bo po prostu nie jestem w temacie, sąsiadka powiedziała, żebym dała rzeczy na przebranie, w razie czego. Czy to wystarczy ? A co z fartuszkiem, pościelą itd. ?
Zapytam o to wszystko przy odbieraniu młodej, alenie chcę popełnić gafy już w pierwszym dniu, że czegoś nie dałam czy coś. A ja ciemna kompletnie w tym temacie bo każdy mówi coś innego. jedni, ze mam dać pościel i fartuszek od razu skoro napisałam, że mała ma spać. A inny mówią, że mam dać tylko te rzeczy na przebranie bo tego pierwszego i tak dzieciaki się pewnie tylko bawić będą i zrobią taki dzień zapoznawczy.

Czy we wszystkich przedszkolach tak jest, ze zebranie dla rodziców dzieci, które dostały się do przedszkola są robione już kiedy dziecko chodzi do przedszkola, a nie wcześniej żeby wszystko było już umówione ?
W przedszkolu obok zebranie było w czerwcu, już dzieci był w grupach itd. A ja ani nie wiem gdzie młodą zaprowadzić, ani nic.
To zebranie, które było w tym maju/czerwcu to było typowo po to by dzieci obejrzały przedszkole.
Obserwuj wątek
    • aniuta75 Re: Przedszkole 21.08.11, 23:09
      U nas zebranie było w czerwcu właśnie. Panie powiedziały co mamy przynieść.
      Teraz pod koniec sierpnia maluchy będą miały "rozruch" czyli przychodzę z młodą tylko na 3 godziny. Mamy przynieść tylko kapcie. W połowie września to będzie zebranie dot. składek itp, bo wtedy będzie wiadomo wszystko.
      Dziwne to trochę u Ciebie...
      A może przedszkole ma stronkę jakąś i tam będzie jakieś info?
      • w_miare_normalna Re: Przedszkole 21.08.11, 23:14
        No właśnie Ja wiem, ze to dziwne.
        Dlatego mimo tego, że przedszkole ma urlop do 31 sierpnia, codziennie chodzę, liczę na to, że może wywieszą jakąś kartkę co i jak.
        Na stronie internetowej nie ma nic.

Wtedy na tym zebraniu zapoznawczym pytałam czy mogę przyprowadzić dziecko w sierpniu, ale pani powiedziała, że dzieci 3 letnie zaczynają we wrześniu. Nie powiedziała mi, że jest zamknięte, że dyżuruje w tym miesiącu inny przedszkole.
        Na tym zebraniu (byłam na jednym) można było obejść przedszkole i się z dzieckiem pobawić, ale już żeby zapytać o coś kogokolwiek to było już gorzej-tyle ludzi było.
        Ponoć w tym wrześniu mają być dwa zebrania, pierwsze z dyrektorką, a drugie już w grupach.
        • w_miare_normalna Re: Przedszkole 21.08.11, 23:15
          na forum prywatnym jest dziewczyna, która też posyła tam córę. Pisałam do niej i ona też nie wie co am robić, czyli, że nic Mnie nie ominęło.
          • aniuta75 Re: Przedszkole 21.08.11, 23:21
            Może skompletuj podstawowe rzeczy.
            worek + ciuchy na przebranie
            kapcie
            kubeczek + szczoteczka do zębów + pasta

U nas musi być jeszcze poduszka + poszewka na nią x2, drugi worek + piżamka, chusteczki higieniczne takie wyciągane od góry, chusteczki nawilżane, coś do czesania w woreczku małym.

To jest takie minimum chyba w każdym przedszkolu. Worki podpisane, kubeczek i szczoteczka, poszewki na poduszki też.
    • w_miare_normalna Re: Przedszkole 21.08.11, 23:33
      Worek mam, dam jeszcze ciuchy i paputki.
      Fartuszków ponoć się w tym przedszkolu nie praktykuje, ale tego dowiem się dokładniej pózniej.
      Pasta+szczoteczka dopiero wchodzą w drugim półroczu. Pytałam o to na zebraniu i powiedziano mi, ze u 3latków najpierw skupiają się na zabawie/zapoznaniu, a pózniej wchodzi właśnie to mycie zębów itd.

Wiem jeszcze o pościeli i o piżamce, ale nie wiem czy nie mają jakiś wymogów- tym bardziej, że wszystko musi być podpisane uncertain
      No i w sumie głupio mi o to pytać, ale doświadczenia nie mam. Co z piciem ?
      U kumpeli w przedszkolu kazano dawać dziecku picie w bidonie czy czymś, ale nie wiem jak jest normalnie. Czy jeśli dziecko zawoła pić między śniadaniem, a obiadem to nie będzie problemu ?
      Bo moja z tych ciągle pijących big_grin
      • aniuta75 Re: Przedszkole 21.08.11, 23:43
        Hehehehe to moja młoda by tam rabanu narobiła, bo ona zębiska szoruje kilka razy dziennie big_grin.
        A co z piciem to nie wiem, jakoś się nie zastanawiałam nad tym.
        U starszaka woda była dodatkowo w tych ciepłych miesiącach, gdzie wiadomo, że dzieciaki po upale biegają to i pić się bardziej chce. A tak w ciągu roku to raczej tylko to co podczas posiłków.
        • w_miare_normalna Re: Przedszkole 22.08.11, 00:04
          ehh ..

Jutro się przejdę znów zobaczyć, czy czasem czegoś nie wywiesili uncertain
          • tedesca1 Re: Przedszkole 22.08.11, 07:39
            To chyba jednak standard, że te zebrania robią we wrześniu, w przedszkolu do którego idzie mój syn zebranie będzie 29 sier., ale w przedszkolach do których idą dzieci koleżanek zebrania też mają być we wrześniu.
            Też wolałabym wiedzieć wcześniej ale cóż, jeszcze niektóre mamy mnie uczulały, że możliwe, że trzeba będzie kupic przybory, czyli bloki, kredki, plastelinę, itd. No ale nie w każdym przedszkolu tak jest.
    • grave_digger Re: Przedszkole 22.08.11, 08:20
      papcie
      komplet ubrań na przebranie
      picie
      przytulanka
    • mariolka55 Re: Przedszkole 22.08.11, 09:25
      za bardzo sie przejelaswink
      u nas jest podobnie
      żadnych list dzieki Bogu nie było,tylko na rozpoczęciu z panią ustaliłysmy że wyprawke kupuje przedszkole a my sie składamy po 30 zl na półrocze
      książki kto byl chętny to równiez sie zapisywal i panie kupowaly
      i dobrze ze się im chcialo bo w obecnej zerówce mam liste i musze sama kupic,a tam była wygoda i dzieci ze wszystkiego wspólnie korzystały

wszystkiego sie dowiesz i żadnej gafy nie popełnisz,nawet jak nic nie dasz bo w pierwszy dzien pewnie nie zostanie na dlugo
      wez jej buty na zmianę i ubranie na przebranie w pierwszy dzień.
    • prigi Re: Przedszkole 22.08.11, 10:03
      w przedszkolu mojej córy należy przynieść:
      -piżamę w woreczku
      -ciuchy w razie W
      -kapcie

i to wsio
      zebranie było pierwszego dnia. a na wyprawkę zbierane są pieniądze co miesiąc po 10zł
      • antyka Re: Przedszkole 22.08.11, 13:00
        No przejmujesz sie smile Widac, ze debiutujesz jako matka przedszkolaka.
        Pamietaj o przytulance i najlepiej odbierz corke pierwszego dnia troche wczesniejsmile
        • w_miare_normalna Re: Przedszkole 22.08.11, 14:31
          Córa jest zapisana od 8 do 16, ale wiadomo, że to się zmieni jak znajdę pracę. na razie póki siedzę w domu chcę ją odbierać od razu po obiedzie, ale nie wiem jeszcze o której ten obiad jest- chyba ok.14.
          Już tego 1 września chcę żeby jadła tam obiad, czy może za długo to te 6 godzin jak na pierwszy raz ?
          • mariolka55 Re: Przedszkole 22.08.11, 16:05
            eeee obiad ok.12 raczej
            • w_miare_normalna Re: Przedszkole 22.08.11, 16:08
              Ponoć 14.05, tak mi powiedziała sąsiadka, której córa chodzi do tego przedszkola, ale prawdy dowiem się jak juz młodą zaprowadzę smile W przedszkolu obok obiad jest o 14.15 smile
              • mariolka55 Re: Przedszkole 22.08.11, 17:18
                no chyba ze robia przerwe między zupą a drugim daniem
                podobno w niektórych przedszkolach tak jest
                przykładowo:
                śniadanie- 9
                zupa -12
                drugie -14
                podwieczorek- 16
                • prigi Re: Przedszkole 22.08.11, 18:03
                  u mnie przedszkolu jest taka przerwa między zupą a drugim daniem. moim zdaniem super sprawa, bo przynajmniej dzieciaki zjedzą dwa posiłki bez wzmuszania w siebie. a na pewno moja córawink
                  • alajna2 Re: Przedszkole 22.08.11, 22:21
                    u nas posiłki 8.30 sniadanie, 11,30 obiad dwudaniowy, 14.30 podwieczorek,
                    od 12.30-14.15 odpoczynek

rzeczy potrezbne:
                    kapcie
                    ciuchy na zmianę
                    szczoteczka i kubek
                    pościel, czyli kocyk obleczony w poszwę, podusia, prześcieradło, piżamka i to wszystko wsadzone w poszwę z poduszki takiej dużej, wiadomo podpisane.
                    nie było mowy o maskotkach itp
    • kubona Re: Przedszkole 22.08.11, 22:53
      na pierwszy dzień daj ubranie na zmianę, kapcie i jakąś przytulankę jeśli córeczka chce.
      i tyle. nie przedłużaj rozstania, i zapytaj panią kiedy najlepiej odebrać. spać pierwszego dnia może nie będą, a nawet jeśli tak, to sobie panie poradzą, nie martw się.
      zebranie w połowie miesiąca jest o tyle dobrym rozwiązaniem, że panie juz nieco znają dzieciaki, ogarnęły rozgardiasz początkowy i dzieci już nie rozpaczają, a co za tym idzie rodzice są spokojniejsi. wtedy się naprawdę łatwiej rozmawia. wyprawki nie kupuj, bo bywa że przedszkole samo kupuje, ze składek lub rady rodziców. i uwierz, że jeśli przedszkole lub wychowawczyni będą czegoś potrzebować, Ty na pewno się o tym dowiesz.
      najlepiej zapisz sobie w punktach to o co chcesz zapytać i zrób to na zebraniu, ale sama zobaczysz, że każdy kolejny dzień sam będzie rozwiązywał problemy.
      najważniejsze to dać dzieciom czas na zaaklimatyzowanie się, poznanie pań, sali, dzieci, przyzwyczajenie do nowych warunków, zasad. fartuszki, pościel i farby są na drugim miejscu.
      • w_miare_normalna Re: Przedszkole 22.08.11, 23:41
        Mam nadzieję, ze obiad jest o tej 14 bo w domu moje dziecko o 11.30 je śniadanie big_grinbig_grin
        Co do reszty to zobaczymy, nerwowa jestem cholernie ......
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka