Dodaj do ulubionych

Opium! Odkurzacz centralny

01.11.11, 14:03
Napisz mi cos wiecej jak mozesz, moze byc na gazetową.
Bo mnie zaintrygowało, a jako ,ze mamy sie budowac to chwytam rózne nowinkiwink
Obserwuj wątek
    • one-smutasek Re: Opium! Odkurzacz centralny 01.11.11, 17:05
      Ja nie opium ale mogę polecić z czystym sumieniem to rozwiązanie i ważne jest żeby uwzględnić to w projekcie coby później ścian nie skuwać. Całość polega na odpowiednim rozprowadzeniu rur w ścianach aż do zbiornika w piwnicy lub jakimś pomieszczeniu gospodarczym. W domu masz tylko rurę ze szczątką którą wtykasz do przygotowanych wcześniej otworów w ścianie. My mamay po jednym otworze na każdej kondygnacji, zbiornik jest w piwnicy i ma kikadziesiąt litrów pojemniści więc opróżnia się go raz na kwartał. Odkurzacz pracuje cicho i co najważniejsze nie rozpyla całego dziadostwa po chałupiesmile
      • olinka20 Re: Opium! Odkurzacz centralny 01.11.11, 17:09
        Ale cudo!!
        Wisze na necie czekajac na odpowiedz i mam big_grin
        Co prawda piwnicy nie bedzie, ale bedzie dosc duze pomieszczenie gospodarcze.
        Musze z moja architekt pogadac.
    • doral2 Re: Opium! Odkurzacz centralny 01.11.11, 17:07
      chcesz mieć po domu rozprowadzone rury w których będzie cały czas kurz??
      tak niefajnie mieć w ścianie w sypialni rurę z kurzem....

miałam kiedys okazje testować odkurzacz centralny, hamerykański.
      choojowizna straszna, kiepski ciąg, musisz mieć długa rurę do ssawki, parszywie niewygodne uncertain
      • one-smutasek Re: Opium! Odkurzacz centralny 01.11.11, 17:42
        Oj tam oj tam, musiałaś straszne dziadostwo testować, jeżeli wystarczy otwór na kondygnację to w sypialni rura nie będzie nawet biegła tylko w pioniewinkA w czym ma przeszkadzać zamurowana i otynkowana rura nawet jak w niej kilka pyłków zostaniewink? Mój ma dobry ciąg big_grin A kwestia wygody względna bo albo tarmosisz cały odkurzacz za sobą po schodach itp. albo tylko wąż ze szczotką. No i to co dla mnie najważniejsze to właśnie to, że tymi rurami wszystko wędruje do zbiornika a jak taki normalnym odkurzaczem odkurzasz to mimo filtrów itp. cały ten syf wpowietrzu się unosi.
        • kotka.zielonooka Re: Opium! Odkurzacz centralny 01.11.11, 20:07
          Centralny odkurzacz jest swietna rzecza. Sama "jednostka" nie jest tania ale najlepiej po rpostu rozprowadzic rury w chałupie *(koszty smieszne). Dokupic "mechanikę" mozna później .
          • opium74 Re: Opium! Odkurzacz centralny 01.11.11, 20:48
            My dokładnie tak zrobilismy. Na etapie wylewek zawołaliśmy firmę montażową i oni zaprojektowali instalację. W sumie 3 gniazda. Położyli ją i sobie czekała 2 lata smile
            Koszt samej instalacji to około 600zł w naszym przypadku.
            Nie mamy tzw. "szufelek" bo to nie dość że dodatkowy punkt /wzrasta koszt instalacji, drogie sa gniazda "szufelkowe" i później trzeba kupić mocniejszą jednostkę centralną/ a i tak trzeba wziąć miotłę czy zmiotkę i do tej szufelki podmieść.
            na odkurzacze xxl jest teraz promocja i będę mieć 2 komplety węży.
            Jednostkę mamy mieć zamontowaną w garażu. Wybrałam jednostkę z gniazdem w obudowie - żeby sobie czasem samochód odkurzyc.
            • olinka20 Re: Opium! Odkurzacz centralny 01.11.11, 20:55
              Heh, ciekawe to co napisałyscie wszystkie.
              Przedyskutuje z architektem ( architektką?wink ) i chłopem, na razie faza załatwiania pozwolen, wiec troche czasu mam uncertain
              • opium74 Re: Opium! Odkurzacz centralny 01.11.11, 21:11
                nie z architektką a z firma robiacą instalacje. Bierze się projekt pod pachę i oni projektuja instalację. Architektka że tak powiem od ścian może nie mieć o tym pojęcia
                • olinka20 Re: Opium! Odkurzacz centralny 01.11.11, 21:17
                  Nooooo, ale to moja psiapsiuła jest to moze mi cos jeszcze podpowiewink
                  • bei wady i zalety 01.11.11, 21:26

Oprocz WIELU ZALET ma tez kilak wad
                    jak dla mnie to ciężar rury (dł 9 mb), w zywkłym odkurzaczu rurę co jakis czas myję( kto to raz uczynił zdaje sobie sprawę, ile wstrrrrrrrrrrrrrrrrrrrętnego kurzu gromadzi)- jak umyc 9 metrów?
                    Gdy odkurzacz cos przez nieuwagę zassie (a ssie BARDZO MOCNO- to i ZALETA)- musimy pofatygowac się do wora, ktory gromadzi brudy z POL ROKU sprzątania.

A zalety- CICHUTKO, nie biegamy z odkurzaczem po schodach, dla alergików raj (choć ja panikara jestem i zastanawiam się nad pożywkami dla grzybów w tych przewodach- ale są instalacje centralnego odkurzacza, ktore smieci pakują do kanalizacji i mozna te przewody chlorowac.
                    Moja znajoma wciągneła kiedys takei mokre trocinki z drewna przy kominku, w efekcie miala poźniej zapaszek plesni z przewodów. Po czasie zniknął (ale jakies grzybobojcze wziewy tym przewodom robiłasmile
                    • kinder0610 Re: wady i zalety 01.11.11, 22:29
                      Ja widzę więcej plusów niż minusów odkurzacza centralnego. Najdroższy jest sam odkurzacz, rury, ktore są w podłodze to niewielki koszt. Cena odkurzacza zależy od jego wielkości, czyli jaki metraż, ile gniazdek. drogie sa też dodatki typu - różne rodzaje szczotek, ale wlasciwie , te które sa dołączone do kompletu są wystarczające. Bardzo przydatna jest szufelka w kuchni, zamiatasz i do szufelki, uruchamiasz ją nogą i masz posprzątane. moc odkurzacza jest dobierany do ilości gniazd i ich rozmiesczenia, ilości zakrętów w rurach. Rura wcale nie jest ciężka, owszem jest długa, więc trudno ją zwinąć - ja trzymam ją w dużym pudle, a generalnie powinna wisieć na specjalnym uchwycie. Przy odkurzaniujej długość nie przeszkadza. poza tym cały kurz ląduje w pojemniku odkurzacza, a nie wylatuje z drugiej strony Polecam w 100%.
                      • opium74 Re: wady i zalety 02.11.11, 08:44
                        to jak długo nie oprózniamy zbiornika jest naszym wyborem. Oczywiście można raz na 3 miesiące ale ja mając 3 koty, psa, dziecko i męża stawiam że raz w miesiącu będziemy musieli smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka