Dodaj do ulubionych

Do tych co pieką własny chleb

25.02.12, 17:27
Poradźcie mi baby co mam zrobić, żeby mi bochenek fajnie wyrósł. Chleb piekę na zakwasie, albo na zakwasie i drożdżach w maszynie do chleba. No i zawsze kurna pięknie wyrośnie a w czasie pieczenia siada środek i robi się menisk wklęsły uncertain W środku po rozkrojeniu wyrośnięty i wypieczony dobrze, bez zakalca. No to czemu mi się zapada?
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Do tych co pieką własny chleb 25.02.12, 17:47
      za dużo drożdży i chlebuś nie ma siły.
      daj mniej zakwasu i mniej drożdży.
      albo bez drożdży.
    • circa.about Re: Do tych co pieką własny chleb 25.02.12, 17:59
      Ja co prawda w maszynie piekę taki na drożdżach, ale taka wklęsłość mi się robiła, jak ustawiłam zbyt dużą wagę chleba w stosunku do ilości składników. Na początku nie zwróciłam uwagi, ze maszyna automatycznie ustawia mi wagę na 1250g, a chleb miał 750g.
      Nie wiem, dlaczego tak było, ale od momentu jak zwracam uwagę na wagę docelową chleba i dobrze ustawiam maszynę, to chlebki wychodzą piękne i wyrośnięte.
      • bryanowa-1 Re: Do tych co pieką własny chleb 25.02.12, 20:03
        ja to normalnie w raczkach gnite raz,zostawiam do wyrosniecia ,potem zagniatam drugi raz i do foremki do wyrosniecia i jak wyrosnie do piekarnika na 200 stopni na 50 minut i sru.nic mi sie nigdy nie zapadlo.
        • doral2 Re: Do tych co pieką własny chleb 25.02.12, 20:07
          bryanowa, ale na zakwasie tak ugniatasz??
          • gandzia4 Re: Do tych co pieką własny chleb 26.02.12, 17:50
            Doralka ja na zakwasie swymi łapami wygniatam sama, a wygniatam ino raz i w blachy na 9 godzin pozawijany w takie różne żeby ciepło miał a później na godzinę do pieca i wyrasta, a żadnych kupnych drożdży mu nie dodaję.
            • schiraz Re: Do tych co pieką własny chleb 26.02.12, 18:20
              Na zakwasie ugniatać można chyba tylko pszenny chleb smile Ja robię żytni na zakwasie i to jest konsystencja gliny, lejąca, zawsze wylewam w foremki. Co do pieczenia na zakwasie w automacie to czytałam, że dobrym sposobem jest wyrobienie bez grzania, następnie wyłączenie automatu i pozostawienie w świętym spokoju na 8 godzin a następnie nastawienie samego pieczenia (ale wszystko to czytałam w oparciu o czysto żytni chleb na zakwasie, więc nie wiem jakie to ma odniesienie do chleba z mąką pszenną).
              • gandzia4 Re: Do tych co pieką własny chleb 26.02.12, 18:29
                Żytni wygniatam taki pełnoziarnistyi jest taki o konsystencji gęstego błota, do foremki to przekładam łapskiem jednak i nawet muszę wygładzaćwink
                • doral2 Re: Do tych co pieką własny chleb 26.02.12, 18:55
                  Gandzia, weź no daj przepisa na ten swój chleb.
                  • bryanowa-1 Re: Do tych co pieką własny chleb 26.02.12, 21:35
                    doral ,ja robie tylko na drozdzach,bo mi zakwas cos nie teges i ja sie wkurwiac nie lubietongue_out
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka