Dodaj do ulubionych

Co podawac do jedzenia dziecku ze skazą białkową?

07.05.12, 09:56
Synek ma skończone 7 m-cy, skazę białkową i azs, tyle sie już nasłuchałam od lekarek, ze straciłam rozeznanie. Mały jest na piersi i kaszkach bez mlecznych. Nie chce jeść dań ze słoiczków ani tez robionych przeze mnie.
Byłabym wdzięczna gdybyście się podzieliły swoimi doświadczeniami : co podawałyście do jedzenia. I jak przekonałyście dziecko do nowości.
Jak nauczyć pić z kubka niekapka czy butelki?
Tak wiem artykułów multum znajdę w necie, ale mi potrzebna wiedza praktyczna Wasza. Od jednej lekarki usłyszałam ścisła dieta. A od 2 innych jeść wszystkiego po trochu.
A co do synka - rada przeczekać.
Tak mnie naszlo by zapytać odnośnie wątku tego:
forum.gazeta.pl/forum/w,88104,135643470,135643470,Mleko_modyfikowane_vs_mleko_krowie.html

?
Obserwuj wątek
    • karra-mia Re: Co podawac do jedzenia dziecku ze skazą białk 07.05.12, 10:13
      przede wszystrkim na temat kubków, butelek itd nie czytaj artykułów, tylko posłuchaj swojej intuicji. Dzieciak załapie wkoncu, albo jak mój młodszy z butelki przeskoczył ok roku od razu na kubek normalny, żaden niekapek.

co do diety to oczywiście bezmleczne, a jest trochę tego, więc pole do popisu ogromne. Owsiankę na wodzie robilam np na śniadanie.
      W zasadzie wszystko możesz podawać, prócz serków, jogurtów, mleka, masła, cielęciny.
      POwolutku sprawdzac możesz za kilka misięcy (ja tak zrobiłam ok roku) i podałam jogurt. Nic się nie działo, więc stopniowo wprowadzałam nabial. Obydwaj teraz (6 i 2 lata) po skazie nie mają ni śladu. Jedzą nabial aż miło.

co do przekonywania do nowości to nie podowiem, bo mi się trafiły egzemplarze, które wszystko próbują, z ciekawości, więc nie trza bylo ich przekonywać. Młodszy do dziś mi ukradni czosnek, cebulę jak kroję i próbuje, albo ostatnio wąchał wszyskie przyprawy i paluchem próbował, nawet pieprz.
      • aqua48 Re: Co podawac do jedzenia dziecku ze skazą białk 07.05.12, 10:29
        Siedem miesięcy to chyba jeszcze za wcześnie na kubek niekapek, jeśli dziecko nie czuje potrzeby, czy ciekawości nowego. Ja próbowałam co jakiś czas wprowadzać coś nowego, z różnym skutkiem, najczęściej kończyło sie na spluciu wszystkiego wokół. Lekarz doradzał, żeby domowe zupki dosładzać, bo dziecko lubi słodkie, ale słodka zupa jarzynowa też mojemu dziecku do gustu nie przypadła...
        Drugiego dziecka już tak nie katowałam, był do roku prawie wyłącznie na piersi i przeżył. Zupki, kubki, butle i inne takie zaczął jeść wtedy kiedy sam uznał za stosowne. Książek na temat żywienia niemowląt najwyraźniej nie czytał, a wyrósł z niego kawał chłopa.
        • tamara30 Re: Co podawac do jedzenia dziecku ze skazą białk 07.05.12, 10:41
          11 lat temu z córką było mi łatwiej.
          Teraz czuję jakąś presję otoczenia. Koleżanki synek rówieśnik je wszystko, już się podnosi na nóżki itp. No mój też zacznie kiedyś ,ale na razie ciężki jest bo 11kg ma.
          Brat ma synka 3 m-cznego i też słyszę od mamy a J- bratowa -to je to i tamto, a tak robi itp.
          i mam wrażenie, że ja nie robię nic dobrze.
          Szwagierka znów atakuje nie karm tak dlugo piersią.
          I przy takiej presji intuicję diabli biorą.
      • tamara30 Re: Co podawac do jedzenia dziecku ze skazą białk 07.05.12, 10:32
        Owsiankę na wodzie robilam np na śniadanie.

Karra co jeszcze ? jakieś propozycje...
        serio pytam
        • karra-mia Re: Co podawac do jedzenia dziecku ze skazą białk 07.05.12, 10:38
          kisiel na deser np, na moim blogu przepis jest
          zupki z przeróżnymi warzywami z kurczakiem lub indykiem na początek, unikałam cielęciny
          kaszę jaglaną z jabłkiem np

już dokladnie nie pamiętam, bo teraz to wszystko jedzą
          ale duzo rzeczy starałam się sama wymyślać kaszę jaglaną np mieszałam z różnymi owocami, raz z jabłkiem, raz z czym innym, a raz z jarzynami
          owsiankę najczęsciej z jabłkiem robilam, ale czasem drobniutko pokroiłam rodzynki, innym razem z bananem
          zupki robiłam z ziemniakami, później ryżem mocno rozgotowanym, kaszą jęczmienną. Później też robilam kluseczki z kaszy manny i jajka.
          • karra-mia Re: Co podawac do jedzenia dziecku ze skazą białk 07.05.12, 10:38
            kisiel jabłkowy
          • tamara30 Karra 07.05.12, 10:45
            tylko, że mały nie chce brać rozdrobnionego pokarmu, nawet przetartego do ust. Usteczka zacisniete nawet wtedy kiedy podaje kaszke. Pierw musze dac sprobowac co to i jak mu podejdzie otwiera jak nie zaciska.
            • karra-mia Re: Karra 07.05.12, 10:59
              a gdybyś dała mu łyzeczkę do ręki i iniech sam próbuje, a ty drugą karmisz tak czy siak?
              młodszy mój to też był taki uparty egzemplarz, ale ja przy drugim dziecku jestem chyba bardziej wyluzowana, i nic na silę, szukałam rozwiązan, ale tak jakoś intuicyjnie. W każdym razie nie pamiętam, żebym szukała info w poradnikach (nigdy żadnego nie przeczytałamtongue_out) czy gdzie indziej. Uwierz w siebie i własną intuicję, a gadanie innych mniej w dupie. Jak mama taka mądra, to niech nauczy twojego małego tego, co już umie tamto dziecko. I już. Nie daj się presji, bo w efekcie dziecko czuje, że ty coś bardzo chcesz, i będzie robiło dokladnie odwrotnie
    • mamakarolla Re: Co podawac do jedzenia dziecku ze skazą białk 07.05.12, 12:35
      a próbowałaś metody BLW?
      forum.gazeta.pl/forum/f,97130,Baby_Led_Weaning.html
      7 miesięcy to jeszcze małe dziecko. Daj mu czas, oswajaj powoli z nowościami.
      Ja nie stosowałam rygorystycznie metody BLW, ale korzystałam z pomysłów i efekty były.
      No i takie małe dziecko nie potrzebuje ogromnych ilości jedzenie, wystarczy, że poskubie trochę, żołądek ma wielkości swojej piąstki.
      • aqua48 Tamara! 07.05.12, 13:40
        Tamara, powiedz tym wywierającym presję, ze ich dzieci się szybciej zestarzeją jak już teraz takie są "do przodu".
        Jeśli Twoje dziecko już teraz ma skazę to za wczesne podawanie owoców, miodu, i innych uczulajacych pokarmów może powodować poważną alergię w późniejszym wieku. Wiem to niestety na własnym przykładzie. Byłam dzieckiem, które ku dumie mamusi do roku jadło wszystko, tylko potem przez całe życie borykało się z rozmaitymi alergiami. Dopóki niemowlę jest na piersi, jest bezpieczne.
    • esofik Re: Co podawac do jedzenia dziecku ze skazą białk 07.05.12, 13:58
      imho do roku spokojnie możesz karmić piersią,
      dobre rady teściowej, szwagierek olej, słuchaj przede wszystkim własnej matczynej/kobiecej intuicji i dziecka
      teraz papkowe jedzenie mu nie odpowiada, ale możliwe że później przeskoczy od razu na większe kawałki. Tak samo jak nie każde dziecko musi raczkować, niektóre od razu stają na nogi.
      niestety do obsługi dziecka nie ma jednej, uniwersalnej instrukcji tongue_out
      • rudamarta4 Re: Co podawac do jedzenia dziecku ze skazą białk 07.05.12, 14:45
        A ja chciałam spytać czemu on waży 11kg skoro ma 7 miesięcy? Kurde, moja młoda ma 2 lata i 4 miesiące i waży 11.5kg.
        • karra-mia Re: Co podawac do jedzenia dziecku ze skazą białk 07.05.12, 14:49
          ruda pytanie roku po prostu. a czemu nie moze tyle ważyć? mój ma niecałe dwa lata i wazy 15.
          • esofik Re: Co podawac do jedzenia dziecku ze skazą białk 07.05.12, 17:03
            a moja ma skończone 4lata i 13kg tongue_out Każde dziecko jest inne

Widocznie taka jego uroda, mógł się duży urodzic a teoretycznie do 1rż dziecko powinno potroić swoją wagę urodzeniową. Z resztą za chwilę zacznie pełzać, chodzić, biegać więc będzie miał z czego czerpać energię
          • rudamarta4 Re: Co podawac do jedzenia dziecku ze skazą białk 07.05.12, 19:10
            karra-mia napisała:

> ruda pytanie roku po prostu. a czemu nie moze tyle ważyć? mój ma niecałe dwa la
            > ta i wazy 15.

Karra, bo ciut duża waga mi się wydaje jak na 7-mio miesięczne dziecko, dlatego pytam.
            Nie ma głupich pytań, są głupie odpowiedzi tongue_out
        • tamara30 Re: Co podawac do jedzenia dziecku ze skazą białk 07.05.12, 18:00
          Rudamarta nie wiem co Ci odpowiedziec ;p
          mały jak mial 3m-ce wazył 7kg a był tedy na piersi tylko wink
          ale z kolei córa majac sporo ponad rok wazyla 10kg

czasami śmieje sie ze jedno wieczna niedowaga a drugie ponad norme smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka