Dodaj do ulubionych

nastolatki

17.05.12, 11:44
Znacie jakieś fajne blogi matek córek, które zaczynają byc nastolatkami. Może ktoś mi coś poradzi, albo chociaż powie, że nie jestem sama, jakaś grupa wsparci , może Wy macie nastolatki mlodsze w domu. Fochy i pyskowanie mojej córki mnie przerasta a obiektywnie wcale podobno nie jest źle i będzie gorzej, ratunku ....
Obserwuj wątek
    • grave_digger Re: nastolatki 17.05.12, 11:52
      od 11 lat pracuję w gimnazjum - 13-16 lat. w czym mogę pomóc? wink
      a tak na poważnie - rozmowy rozmowy rozmowy, miłość, zrozumienie i konsekwencja.
      • talusia Re: nastolatki 17.05.12, 12:56
        To jeszcze nie gimnazjum to dopiero wiek 11-12. Generalnie mam fajne dziecko, uczy się dobrze, nie mogę jednak znieść jej takiego ciągłego niezadowolenia, tonu jakim się do nas zwraca, taki zaczepno - obronny i to praktycznie w drobnych sprawach życia codziennego. Strzela fochy o wszytko , nigdy nie wiadomo o co i kiedy a jednocześnie potrafi być kochanym dzieciakiem, który dużo zrozumie. 7/8 ubrań nagle okazało się nie do założenia , fajnie przynajmniej, że może oddać je siostrze. Idziemy kupić ciuch do sklepu , sama go sobie wybiera , wraca do domu mega zadowolona, następnego dnia wraca ze szkoły i marudzi, że te spodnie to jednak za szerokie są, to mi się nóż w kieszeni otwiera i pewnie też tonem zaczepno - obronnym oświadczam, że sorki ale takie wybrała i kolejnych kupować nie będę, no i rzuca tyłkiem, strzela focha i leci do swojego pokoju a ja czuje się beznadziejnie. Pewnie muszę okrzepnąć i dojrzeć tak jak dojrzewa moje dziecko ale kurde jakoś mi ciężko, przepraszam, że tak długo smile
        • doral2 Re: nastolatki 17.05.12, 19:13
          łeeee moja droga, dziecię twoje szuka swojego miejsca na ziemi oraz akceptacji grupy w której się obraca, czyli krótko mówiąc koleżanek i kolegów ze szkoły.
          absolutnie normalne.
          nie miej do siebie pretensji, ale sobie przypomnij jaka ty byłaś w jej wieku.
          jak grabarzowa wyżej powiedziała, cierpliwość, konsekwencja, zrozumienie, zakazy w granicach rozsądku, wsparcie moralne i jakoś dasz radę.
          musisz dać radę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka