dziewczyna_bosmana 07.12.12, 13:43 te cholerne buraki??!! Zachciało mi się na ciepło do mielonych z ziemniakami i chyba podpiszę indywidualny kontrakt z gazownią bo bulgoczą od 12.00 i nadal kurwy twarde.. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ez-aw Re: ile czasu gotują się 07.12.12, 13:55 U mnie około 1 godziny. Przecież i tak je zetrzesz i podsmażysz. Odpowiedz Link
andziulec Re: ile czasu gotują się 07.12.12, 13:58 dokładnie. Ja też godzinkę tylko gotuję. Potem ścieram i podsmażam. Ale teraz zima to wyciągam zasłoiczkowane starte buraczki Odpowiedz Link
aniazm Re: ile czasu gotują się 07.12.12, 14:08 a ja najpierw trę, a potem gotuję w małej ilości wody robią się szybciej, ale nie pamiętam ile... Odpowiedz Link
paciaty Re: ile czasu gotują się 07.12.12, 17:34 Gotuję 2-2,5 godziny, trę, doprawiam i na talerz. Gotuję długo bo nie podsmażam ani nic. Odpowiedz Link
ez-aw Re: ile czasu gotują się 07.12.12, 18:18 A najprościej kupić w paczce już ugotowane i starte (1/2 kg około 3 zł). Dajesz na patelnię, doprawiasz i z głowy Odpowiedz Link
doral2 Re: ile czasu gotują się 07.12.12, 19:05 ez-aw napisała: > A najprościej kupić w paczce już ugotowane i starte (1/2 kg około 3 zł).." za 3 zety masz 3 kilo świeżych buraków, które gotują się max godzinkę, sprawdzam poprzez nakłucie wykałaczką, jak się da wkłuć, to dobre. potem trę robotem, wrzucam do gara, dodaję pół szklanki cukru i pół szklanki octu, zagotowuję i w słoiki wkładam, szybko je zakręcawszy i odwracawszy. ps. gramatyczność i ortograficzność ostatnich wyrażeń mam głęboko gdzieś Odpowiedz Link
mearuless Re: ile czasu gotują się 07.12.12, 19:11 doral.!!! a mozesz pisac troche wolniej??? czyli-gotujesz, cukrujesz, octujesz i co dalej? pasteryzujesz??? a gotujesz w skorkach? a jak scierasz??? jak na placki ziemniaczane czy jak na tarce jarzynowej??? t a k -w o l n o -i -p o- k o l e i :d a i czy one pozniej dobre sa na zasmazane buraczki, takie do obbiadu? czy raczej na surówkę? Odpowiedz Link
doral2 Re: ile czasu gotują się 07.12.12, 20:43 p i s z ę w o l n o i p o k o l e i: - gotujesz buraki ze skórą w osolonej wodzie, tak jak ziemniaki. - jak się da wkłuć wykałaczką, czy widelcem, czy nożem, czy co tam pod ręką masz, to są gotowe. a nawet jak nie są, to nie ma znaczenia. - studzisz, żeby paluchów nie poparzyć. - obdzierasz ze skóry. - trzesz na oczkach jarzynowych, albo ziemniaczanych, w zależności jakie lubisz. - wrzucasz do garnka, dodajesz pół szklanki cukru i tyle samo octu. - mieszasz dokładnie i podgrzewasz do bulgotania. - wrzucasz gotujące w słoiki, zakręcasz, odwracasz. - koniec. a potem jak masz chęć je zjeść, to wrzucasz na gołą patelnię, albo na tłuszcz, nie wiem jak tam lubisz. w każdym bądź razie zagotować się znowu muszą. ot i cała filozofia. proste jak drut, tylko pierdolenia trochę. i rękawiczki gumowe potrzebne, bo buraki cholernie brudzą raz na miesiąc czy dwa robię tak ze 4 kilo buraczków, bo te sklepowe to do dupy są. a w zeszły łikend oprócz buraczków, to zakisiłam jeszcze kapustę. dwie wielkie łby, no zajebista jest kiszenie kapusty tez jest proste jak drut. tylko potrzeba na to z pół godziny na szatkowanie i solenie, a potem ze trzy dni, żeby poprzewracać kapustę. i tyle. Odpowiedz Link
mearuless Re: ile czasu gotują się 07.12.12, 20:45 super!! bardzo ci kobieto dziekuje. jutro meza wysle. no i dobrze czytam juz nie pasteryzujesz??? Odpowiedz Link
beata985 ocet normalny-spirytusowy 08.12.12, 16:08 czy jakiś szlachetniejszy dajesz??? bo ja dotąd cytryną kwasiłam i chyba przez to nie uzyskiwałam zamierzonego efektu smakowego..... Odpowiedz Link
doral2 Re: ocet normalny-spirytusowy 08.12.12, 17:17 normalny ocet spirytusowy. nie należy sobie utrudniać roboty Odpowiedz Link
mallard Re: ile czasu gotują się 08.12.12, 01:29 dziewczyna_bosmana napisała: > nadal kurwy twarde.. Widzę wpływ Magdy Gessler Odpowiedz Link
mearuless Re: ile czasu gotują się 08.12.12, 09:41 tez mnie to bardzo rozsmieszylo! moje dzieci tez kochaja magde. i uwielbiaja w jej stylu komentowac moje potrawy. oczywiscie bez przeklenstw. Odpowiedz Link
mallard Dziewczyno zlituj się! 08.12.12, 12:32 Przez Twoje nierozważne wyznanie naraziłem się: 1. Bosmanowi, który - jak to bosman - zwykle jest kawał chłopa. 2. Mojej Żonce, która choć drobnej postury, to chyba wolałbym jednak bosmana... Odpowiedz Link
dziewczyna_bosmana Re: Dziewczyno zlituj się! 08.12.12, 20:08 Mój mąż jest niegroźny dopóki go nie poproszę. Nie podpadłeś mi więc śpij spokojnie Co do Twojej żony to sam z nią gadaj bo jak ja zacznę to źle wyjdzie Odpowiedz Link
beata985 Re: ile czasu gotują się 08.12.12, 09:25 buraki najlepiej żeby nie były za wielkie-nie potrzeba wtedy ich tak długo gotować i nie są takie łykowate.... i obierać wystudzone ale nie zimne -ciepłe lepiej schodzi skórka, normalnie palcami tylko w gumowych rękawicach bo przez 3 dni pazurów nie podomywacie Odpowiedz Link
bei Re: ile czasu gotują się 08.12.12, 16:31 Ja gotuję na parze (stalowe sito w garnku, przykryte pokrywką) -buraki nieduze, trwa to ok 20 minut... Odpowiedz Link
solejrolia Re: ile czasu gotują się 08.12.12, 16:56 gotuję około 20-30minut, przecież potem je i tak ścieram na tarce, i w słoikach zagotowuję, a jak do bezpośredniego spożycia (nie do wekowania) to lekko przesmażam. nie widzę sensu tak wygotowywania warzyw, bo to wiąże się z utratą witamin. Odpowiedz Link
rybalon1 Re: ile czasu gotują się 08.12.12, 19:11 kurde to Wy buraków gotowac nie umiecie )) gotuję ok.30- 40 min potem wstawiam garnek do zlewu zalewam zimną wodą i tak zostawiam aż wystygną - są miękkie jak wyjmuję , obieram trę na tarce o drobnych oczkach . Nadmiar w tej postaci zamrażam. Resztę potrzebną do obiadu jemy na zimno czyli dodaje trochę soku z cytryny i troszkę cukru , merdam i gotowe. Takie najbardziej lubię , nienawidzę buraczków na ciepło ani posmaku octu w nich. Odpowiedz Link