Dodaj do ulubionych

Syropo z cebuloko

22.01.13, 18:02
Dziewczyny zrobiłam syrop z cebuli, ale pytania mam dwa, czy mogłam dać miód zamiast cukru?
Czy on ma być rzadki jak woda? Ja nigdy nie robiłam i nie wiem jak to ma wyglądać. Aha i jak długo mogę trzymać?
Obserwuj wątek
    • dziewczyna_bosmana Re: Syropo z cebuloko 22.01.13, 18:04
      Miód lepszy od cukru, ma być wodnisty. Nic nie spierniczyłaś, zapewniam.
      • kfiatuszkowa Re: Syropo z cebuloko 22.01.13, 18:07
        okej, to atakuję smarkacza smile A jak długo i w jakich warunkach mogę go przechowywać?
        • kiecha3 Re: Syropo z cebuloko 22.01.13, 19:47
          dopóki nie skiśnie - ok 2-3 dni...
        • doral2 Re: Syropo z cebuloko 22.01.13, 20:00
          zrób z miodu i czosnku.

ćwierć szklanki miodu, sok z dwóch cytryn, łeb czosnku zmiażdżonego, pół szklanki ciepłej (NIE gorącej!!) wody.
          wymieszać porządnie, faszerować delikwenta jedną łyżką mikstury co dwie godziny.
          mikstura może stać w lodówce.
          • kfiatuszkowa Re: Syropo z cebuloko 22.01.13, 21:32
            A nie porzga mi się od takiej mixtury? big_grin
            • doral2 Re: Syropo z cebuloko 22.01.13, 21:37
              a dlaczego?
              przecież to słodko-kwaśna mikstura, o zapachu czosnku smile
              • schiraz Re: Syropo z cebuloko 22.01.13, 23:00
                A jakby kaszel to z buraka. Działa wykrztuśnie i leczy oskrzela. Surowego buraka obierz, pokrój w plastry i zasyp cukrem, to wodniste co otrzymasz już po godzinie dawaj po łyżeczce trzy razy dziennie. Jest smaczne, słodkie i nie czuć burakiem o dziwo. Mea tu dawała przepis, wykurowałam z kaszlu grypowego już dwójkę.
                • kfiatuszkowa Re: Syropo z cebuloko 23.01.13, 09:51
                  No właśnie chciałam zrobić z buraka ale zawsze zapomnę tongue_out A ta cebula to pod ręką była wink A zamiast cukru mogę miodek dać? Zrobi się syrop?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka