Dodaj do ulubionych

pytanie blądynki ;) kuchenka indukcyjna

28.01.13, 11:00
Będę miała kuchenkę indukcyjną (miałam zwykłą płytę elektryczną). jak mogę sprawdzić czy garnki jakie posiadam na składzie nadają się do tej kuchenki? Mam np. fajny garnek Zeptera- nada się czy mam wychrzanić?
I kolejne co się stanie jak postawię na tej kuchence nieodpowiedni garnek? Nic się nie stanie, znaczy nie zadziała, czy kuchenka (lub garnek) wybuchnie?
Obserwuj wątek
    • a-ronka Re: pytanie blądynki ;) kuchenka indukcyjna 28.01.13, 11:12
      garnki mają na dole symbole.Albo pisze "indukcja" albo jest symbol spirali.
      Garnek musi być ciężki bo jak lekki to płyta nie włączy się
      Garnki kupuj dobrych firm- never china !!!
      Jak zły garnek to nie masz załączenia prądu a magesy gucio dają.

Fajne garnki są w media markecie (i patelnie też )
      MARKA TEFAL NA INDUKCJI NIE DZIAŁA !!!
      • melancho_lia Re: pytanie blądynki ;) kuchenka indukcyjna 28.01.13, 11:22
        Moje garnki nie mają symboli na dnie. jeden ma napisane zepter smile Inne nic (mam emaliowane olkuskie, podobno się nadadzą...)
        • ladyjane Re: pytanie blądynki ;) kuchenka indukcyjna 28.01.13, 12:14
          Emaliowane działają
      • olinka20 Aronka 28.01.13, 12:34
        Jak tefal nie działa to co ja od lat u tescia jem????
        surowizne?wink
        Działa, działa, tylko trzeba kupowac tefala na indukcje.
      • mallard Re: pytanie blądynki ;) kuchenka indukcyjna 28.01.13, 14:23
        a-ronka napisała:

> a magesy gucio dają.

Rozwiń to
    • e-kasia27 Re: pytanie blądynki ;) kuchenka indukcyjna 28.01.13, 12:40
      Jak postawisz na kuchence nieodpowiedni garnek, to kuchenka po prostu nie zadziała, nie da się włączyć.
      Poczekaj, aż ją będziesz miała i dopiero wtedy wyrzucaj garnki.
      • melancho_lia Re: pytanie blądynki ;) kuchenka indukcyjna 28.01.13, 12:48
        Nie zamierzałam na razie nic wyrzucać, tylko byłam ciekawa co się stanie jak postawię nieodpowiedni garnek- jak piszecie, ze nic nie wybuchnie to ok.
    • mallard Re: pytanie blądynki ;) kuchenka indukcyjna 28.01.13, 14:27
      Prostym i miarodajnym testem jest przyłożenie magnesu do dna garnka. Jeżeli magnes przyciąga dno, to garnek do kuchni ind. się nadaje.
      Tyle
      • a-ronka Re: pytanie blądynki ;) kuchenka indukcyjna 28.01.13, 14:34
        hmm tefalowskie patelnie nie działają
        garnki tyż nie

tefala na indukcję nie widziałam ale w związku z niedziałającymi u mnie ostrzegamsmile
        Magnes niszczy coś tam, takie coś usłyszałam i stosuję.chodzi o nierówne rozłożenie fali ???
        • olinka20 Re: pytanie blądynki ;) kuchenka indukcyjna 28.01.13, 14:44
          Na 100% tesciu ma tefala i indukcje.
          NAwet ostatnio w makro była jakas promocja to dokupili kolejny zestaw.
          No i dziala, tydzien temu była grzybowa i gulasz z kasżą. Z garnków tefalawink
          • schiraz Re: pytanie blądynki ;) kuchenka indukcyjna 28.01.13, 14:50
            Mam tylko garnki tefal i zaręczam, że działają na indukcji. Patelnie tefal też.
            • mamaivcia Re: pytanie blądynki ;) kuchenka indukcyjna 28.01.13, 17:58
              Owszem tak, działają te do kuchni indukcyjnych.
              Ale często na produktach Tefal jest wołami napisane: do wszystkich rodzajów kuchenek ... a malutkim druczkiem gdzieś tam: nie działa na kuchni indukcyjnej ;P
              Tak sobie patelnię Tefala nabyłam w markecie ;P Musiałam jeździć i zamieniać. Pani za ladą w obsłudze klienta też była zdumiona tymi napisami na tekturce smile

Nie sądzę, by magnes coś niszczył, bo w instrukcji mojej kuchni ind. jak wół stoi napisane, że można tak sprawdzać gary big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka