Dodaj do ulubionych

co do gara na weekend

20.09.13, 11:57
Szukam inspiracji obiadowych na weekend. Już nie mam pomysłów, mam wrażenie, że ciąglę gotuję to samo i tak samo. Do tego zepsuł mi się piekarnik, więc dużo dań odpada.
W tym tygodniu miałam pieczone udka, pomidorówkę, makaron carbonara, sadzone jajka. W weekend gulasz i cycki kurzęce. Z warzyw moi tolerują niewiele - zazwyczaj była to marchewka, pomidory i ogórki a dla mnie sałatka z porów.

Dajcie jakiś pomysł dobre istoty.

P.S. moje dzieci nie lubią zup za to mięcho uwielbiają.
Obserwuj wątek
    • cudko1 Re: co do gara na weekend 20.09.13, 12:05
      klopsiki bym zjadła takie malutkie smażone i potem podduszone w sosie z papryki duuużo w paski i cebulaaa i czosnek i makaron do tego oddzielnie, albo ryż, ostatecznie pyrek

ale kasy niet więc nie wiem ja chyba tynk proponuje uncertain a do wypłaty sto lat świetlnych
      • mona_mayfair Re: co do gara na weekend 20.09.13, 12:09
        Ja mam podobnie jak cudak, tynk ;p Coś tam jeszcze w zamrazarce wygrzebię, mam chyba ze dwa udka, 2 cycki i kawałek udźca z indyka. Ale co ja z tego zrobię, nie mam pojęcia ;p
      • olinka20 Re: co do gara na weekend 20.09.13, 12:10
        Dzisiaj bedzie to:
        puszka.pl/przepis/4715-fantastyczny_gulasz_z_ziemniakow.html
        ale dodam soczewicy, bo mi tak ubogo sie wydaje wink
        Wczoraj było kaszotto ( risotto z kaszy gryczanej jasnej) z tym co podeszło pod ręke ( tzw czyszczenie lodówki)
        Jutro nie wiem co bedzie, zadecydujemy na zakupach, a w niedziele chłop sie porwał na samodzielnie robiony makaron z samodzielnie robionym pesto.
        Jakby co, ciasto na pizze jest w lodowce big_grinbig_grin
        • margotka28 Re: co do gara na weekend 20.09.13, 12:19
          gulasz z ziemniaków brzmi zachęcająco - ja do tego bym jeszcze dodała boczku albo kiełbaski. Dzięki
          • olinka20 Re: co do gara na weekend 20.09.13, 12:28
            Ty masz łeb, fakt smile Dzieki!
      • margotka28 Re: co do gara na weekend 20.09.13, 12:20
        takie klopsiki miałam tydzień temu, z miętą i skórką cytryny. Pyszne wyszły smile

Tynku współczuję. Może taki gulasz z ziemniaków jak olinka zalinkowała?
        • ciepla.kawa Re: co do gara na weekend 20.09.13, 15:39
          Ja w ten weekend idę na absolutną łatwiznę i dobrze mi z tym. Będzie pomidorówka, wyjście na pizzę i wyjazd do babci w niedzielę.
          • zales239 Re: co do gara na weekend 20.09.13, 16:34
            Nie wiem sama co mam zrobićsuspicious
            Ostatnio był rosół-dziecko powiedziało,że niestety,ale babcia vel teściowa robi lepszysuspicious
            A na drugi dzień powiedziało ,że ta pomidorowa jest bez smakususpicious
            także motywacji i chęci brak.
            • kinder0610 Re: co do gara na weekend 20.09.13, 16:45
              1. Jajka zapiekane z fetą i pomidorami

3 łyżki oliwy extra virgin
              3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
              1 łyżeczki oregano
              200 g pomidorów obranych i pokrojonych
              3 kromki wiejskiego chleba pokrojone w kostki o boku 1 cm
              8 jajek
              150 g sera feta w kostkach

Sos pomidorowy:
              3 łyżki oliwy extra virgin
              łyżeczka suszonego oregano
              1 łyżeczki suszonej bazylii
              400 g pomidorów
              5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
              łyżeczka cukru
              sól
              pieprz

Przygotowujemy sos. Na rozgrzanej oliwie smażymy czosnek. Dodajemy zioła i pomidory i, odrobinę wody oraz przyprawy. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez 15 minut. Na głębokiej patelni (z żeliwną rączką) smażymy na oliwie czosnek z oregano. Wrzucamy pomidory i smażymy przez minutę. Dolewamy sos pomidorowy i zostawiamy na małym ogniu, aż się zagotuje. Dodajemy chleb, rozkładając kostki równo na całej powierzchni. Wbijamy jajka, na wierzchy rozkładamy fetę. Dusimy przez 2 minuty, aż białka zaczną się ścinać. Patelnię wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (190°C) na 5 minut.
              2. Naleśniki ze szpinakiem i piersią z kurczaka/indyka.
              3. Łazanki
              4. Makaron z porą i białym serem
            • mona_mayfair Re: co do gara na weekend 20.09.13, 17:17
              A to niewdzięcznik big_grin mój kreci nosem na przedszkolna pomidorówkę i na rosól teściowej bo ja robie lepsze;p nie zawsze mi to na reke;p
              • jan.kran Re: co do gara na weekend 20.09.13, 17:53

Dzisiaj pizza od Wlocha na rogu , jeszcze cos jutro i pojutrze musze cos wymyslec, pewnie tradycyjne curry z ciecierzyca albo tempeh.
                A od poniedzialku wino , bagietka i sery. W Paryzusmile))
                Na szczescie na gopodarstwie zostaje syn ktory swietnie gotuje wiec da sobie radesmile
                • ella_nl Re: co do gara na weekend 20.09.13, 18:02
                  A ja mam nagotowany wielki gar leczo. Pychotkasmile
    • klubgogo Re: co do gara na weekend 20.09.13, 18:35
      Ja mam świeżutkie karczochy big_grin
      • doral2 Re: co do gara na weekend 20.09.13, 19:08
        jutro risotto, a w niedzielę niemampojęcia big_grin
    • rybalon1 Re: co do gara na weekend 20.09.13, 20:08
      ja bez polotu ...nie mam serca do garów więc będzie fasolowa jutro , moze dorobię naleśniki póznym popołudniem, a w niedziele ziemniaki, kotlety mielone i buraczki.
      • zales239 Re: co do gara na weekend 20.09.13, 20:55
        mniam mniam,
        mielony,ziemniaki i buraczki najlepsiejszy obiad pod słońcem!
    • capa_negra Re: co do gara na weekend 20.09.13, 20:31
      Ja po najmniejszej linii oporu.
      Jutro rosół z opcją wyjadania mięsa z gara, potem mamy grilla.
      W niedzielę dla zainteresowanych rosół wink, a jak się wyśpię to machnę mielone.
      O proszę to i będzie obiad na poniedziałek smile
    • solejrolia Re: co do gara na weekend 21.09.13, 11:09
      dziś zrobię spagetti, mięso mielone mam, pomidory polne mam.
      a jutro upyrtolę rosół wołowo-drobiowy, specjalnie kupiłam antrykot.
    • stara-a-naiwna Re: co do gara na weekend 21.09.13, 11:50
      potrawka z kurczaka
      www.polska-gotuje.pl/przepis/potrawka-z-kurczaka-3
      leczo - ja zamiast kiełbasy daję mielone wołowe (albo z kurczaka) i wrzucam wszystko: cukinie, paprykę, cebulę, pieczarki i na koniec kilka ziemniaków w kostkę (wtedy jest obiad jednogarnkowy)

kurczaka pokrojonego w paski i mieszanka chińska z mrożonek (bez extra przypraw, bo zbyt orientalne mi wcale nie smakują - co najwyżej fix knora do chińskich)

ja zawsze wszystkiego robię więcej żeby mieć na "jutro"

czytam inne (wcześniejsze pomysły) bo tez mam wrażenie, ze brak mi pomysłów smile

• misia-your Re: co do gara na weekend 21.09.13, 15:05
        Dzis pomidorowa, pierogi
        jutro chilii con corne😉
        • sympatyczna1980 Re: co do gara na weekend 21.09.13, 17:29
          dzis ziemniaki z koperkiem, roladki ze schabu z nadzieniem warzywno - serowym i marchewka z groszkiem.

jutro wizyta u teściowej, więc gotowanie mnie ominie.
    • beata7305 Re: co do gara na weekend 21.09.13, 19:28
      Sobota: zamówiona pizza. Odpoczywam.
      Niedziela: teściowa robi śląskie kluski z sosem i modro kapusta, to nas poczęstuje. Ja jako, że dalej odpoczywam to usmażę kotlety. Zrobię jeszcze torcik wiśniowy na popołudnie.
    • hamerykanka Re: co do gara na weekend 22.09.13, 02:00
      Ja mam cala kolekcje roznych sosow w sloikach (kupnych, rzecz jasna), od roznych curry do pomidorowych z roznymi dodatkami, plus kolekcja marynat i sosow bbq. Oraz cala szuflade roznych makaronow i kasz-od quinoa do roznych mieszanek od razu z przyprawami.
      Rozmrazam dwie piersi kurczaka, kroje w kostke, podsmazam, zalewam sosem, kiedy obok bulgocze makaron. Dzis znalazlam w dziale mrozonek gotowe do uzycia paski pieczonej piersi kurczaka i stekow wolowych, ktore sie tylko wrzuca na patelnie odgrzac. W ten sposob w mniej niz pol godziny mam gotowy obiad czy kolacje.
      Albo maczam jakis kawalek miesa w marynacie czy sosie barbeque i maz grilluje wieczorem.
      Przestalam wysilac sie na praco - i czasochlonne dania, bo moj maz nie lubi polskiej kuchni z wyjatkiem pierogow z miesem, ktore robie od swietasmile
      • amoreska Re: co do gara na weekend 22.09.13, 10:57
        Też korzystam czasem z półproduktów, ale w kuchni amerykańskiej niepomiernie dziwi mnie to umiłowanie do gotowców, puszek, torebek, jajecznicy w proszku i innych wynalazków.
        • przeciwcialo Re: co do gara na weekend 22.09.13, 13:40
          W gotowcach mnóstwo dodatków które są zupełnie zbędne człowiekowi.
          • hamerykanka Re: co do gara na weekend 22.09.13, 18:17
            Zalezy w jakich. W takich sosach za dwa dolary jest wiecej chemii niz pomidorow, ale w tych drozszych-5-8$ za sloiczek jest np:
            W Arrabiata (pierwsze z brzegu); italian vine, ripened tomatoes, italian whole cherry tomatoes, extra virgin olive oil, onion, carrot, salt, lactic acid (acidifier), chilli pepper, black pepper. I wsio.
            Makarony tez kupuje z tych lepszych, oryginalnych, w roznych formach i wielkosciach; osttatnio dorwalam wielojajeczne ktore wygladaja jak zacierka i teraz mysle jak je wykorzystacsmile
            Ze nie wspomne, ze trzeba by kupowac warzywa wylaczne organic, zeby uniknac tych wszystkich pestycydow, herbicydow itp, gotujac sos od podstaw.
        • hamerykanka Re: co do gara na weekend 22.09.13, 18:28
          Amoresko-powodow jest wiele.
          Po pierwsze, wiekszosc Amerykanek, jakie poznalam, nie ma zamilowania do stania przy garach po pare godzin. Takie rzeczy robi sie tylko na przyjecia.
          Po drugie: wiekszosc, jak w Polsce, tez ma okreslona sume na jedzenie, a gotowce sa wielokrotnie tansze niz przygotowanie samemu tej samej potrawy. Np porcja lasagne dla calej rodziny (mrozonka), kosztuje 4-7$ zalezy od producenta i wielkosci. Sam makaron lasagne kosztuje 2$ za paczke, mieso mielone 5$ za pol kilo (gotowe sa i porcjowane na tackach lub w folii, nie ma mniejszych porcji); pomidory ok 1,5$ za pol kilo , ser starty ok 3$ za paczke, w kawalku wychodzi tyle samo. Wiec jak podliczyc, gotowiec jest tanszy.
          I to samo ze wszystkim. Poo co lepic samemu tortellini (rodzaj "uszek" z roznymi nadzieniami), jesli mozna gotowe kupic za 4$ , tylko ugotowac. I do wyboru jest kilkanascie smakow, wliczajac te ze szpinakiem i serem, nasze ulubionesmile.
          Porzadny stek kosztuje 7-15 $ za tacke -1-2 steki). Za te cene mozna miec dwie duze pizze, ktore napchaja cala rodzine .
          I tak dalej.....

Ja gotowalam od podstaw, ale moj maz nei docenial, poza tym trudno jest ugotowac porcje na jeden dzien, bo drugiego dnia juz w zabki kluje. A to co ugotowalam potem musialam dac psicom (nie to ze nie docenialy wink ). Sam z kolei wieczorem zre dania do mikrofalowki. Tak wiec dalam sobie spokoj ze staniem przy garach, licza sie szybkie i proste dania, MOZLIWIE ZDROWE.
          • doral2 Re: co do gara na weekend 22.09.13, 19:09
            fakt, amerykańskie gotowce są tańsze.
            ale ja ich nie lubię i mało co mi w stanach smakowało, niemalże głodna chodzilłam uncertain
            poza cranberry juice firmy ocean spray, którym się zachlewałam do wypęku.
            • hamerykanka Re: co do gara na weekend 23.09.13, 00:04
              Ja tak mialam na pocatku, a amerykanskich slodyczy do pyska nie moglam wziac; byly tak slodkie.
              Po latach sie przyzwyczailam, a oni wychowani od dziecka w tych smakach takie znaja i lubia. Cranberry juice tezsmile
    • mona_mayfair Re: co do gara na weekend 22.09.13, 10:24
      Mi się jakby samo wyklarowało;p wczoraj dla dzieci był rosół, dla nas grzybowa bo nazbieraliśmy grzybów od cholery;p Dziś dla dzieci pierś kurzęca z ziemniakami, dla nas roladka z udźca indyczego nadziewana grzybami;p
    • esofik Re: co do gara na weekend 22.09.13, 15:48
      obiad "ze stołówki", czyli sztuka mięsa z ziemniakami i surówka z marchewki
      na deser właśnie się piecze ciasto marchewkowe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka