Dodaj do ulubionych

jak odmówić matce?

26.10.13, 19:46
Będzie długo.
Mam w rodzinie kuzynkę, która na skutek jednej błędnej decyzji znalazła się w bardzo nieciekawej sytuacji życiowej. W skrócie: jest sama, 3 dzieci w wieku szkolnym, pracuje, ale finansowo ledwo ciągną. To bardzo porządna, uczciwa dziewczyna. Dopóki nie pracowałam moja pomoc ograniczała się jedynie to oddawania jej ciuchów, w których już nie chodzę, a są w dobrym stanie. Odkąd pracuję podsyłam im od czasu do czasu trochę kasy na dziewczynki (dla siebie dziewczyna nic nie przyjmie). Ciuchów mam zdecydowanie mniej - już nie mam takiego pierdolca na tym punkcie. Więc teraz kupuje jej ciuchy, odrywam metki, piorę i udaję, że to moje noszone (nowych by nie wzięła). Ostatnio zauważyłam, że ona chodzi w kurtce, którą jej dałam z 7 lat temu. Więc zapakowałam ciuchy i kurtkę z zeszłego sezonu i zawiozłam do mojej mamy. Ona się z kuzynką częściej widuje, więc zawsze przy okazji jej te paki podrzucała. No i co ja widzę?! Moja mama zaczyna przekopywać ciuchy z paki. Wyciąga kurtkę, przymierza i mówi "o dobra na mnie" i odkłada na bok. Wyciąga kolejne sweterki, spódniczki i co jej się spodoba odkłada na bok. Wyciągnęła gdzieś połowę ciuchów, resztę zapakowała z powrotem do oddania. A mnie zatkało. Moi rodzice nie mają jakoś dużo kasy, ale ich sytuacja jest o niebo lepsza niż kuzynki. Zawsze im starcza od 1 do 1. Nie mają długów, małych dzieci na utrzymaniu. Moja mama ma tony ciuchów, nowych, eleganckich choć nie markowych. Ma fioła na tym punkcie. Więc te podebrane ciuchy to nie uzupełnianie braków w garderobie tylko efekt jej manii ciuchowej.
No i się okazuje, że moja mama wszystkie poprzednie paki tak opędzlowała. Jak ja mam jej powiedzieć, że ja to specjalnie dla kuzynki żeby nie było że własnej matce żałuje? Przecież ona się śmiertelnie obrazi. Jak wybrnąć? Sami paki nie przekażemy, bo do kuzynki jeździmy rzadko i zawsze z nami jedzie mama, która odwiedza tam swoją rodzinkę. No jak wybrnąć, żeby nie wyjść na wredną córkę i jednocześnie pomóc kuzynce?
Obserwuj wątek
    • 3-mamuska Re: jak odmówić matce? 26.10.13, 20:00
      Po prostu powiedz ze ma oddac te zabrane ciuchy. Bo ona ma nie ma długów i małych dzieci.
      I nigdy wiecej jej nie każ przekazywać niczego.
      Mam nadzieje ze zabrałas ta kurtkę.

Ja mam tez taka mamę każda moja paczkę do kogos otwiera i przegląda.
      Rozdziela inaczej , na kilka razy zeby mogła sie w gości wprosic.

Gdy sie o tym dowiedziałam to zadzwoniłam powiedziałam ze nie miała prawa tego robić, ze to nie ona płaci i daje , lecz ja.

Ja bym była wredna i jesli masz możliwość znaleść tamte ciuchy i odstawić kuzynce.
      Twojej matce nie trzeba bo ma, to jest typowe zbieractwo bo musi mieć.
      • czarny_dol Re: jak odmówić matce? 28.10.13, 09:53
        Jakbym mogła powiedzieć mojej matce cokolwiek wprost tobym postu nie zakładała. smile

Nie chcąc przedłużać postu może nie nakresliłam typu osobowości mojej mamy. To taki mały Hitler w spódnicy przechodzący menopauzę, z upodobaniami perfekcyjnej pani domu i Hiacynty Bukiet. O! Jakbym jej to powiedziała wprost tobym wywołała trzecią wojnę światową, złamała jej serce etc.

Pomysł z przesłaniem paki kurierem genialny w swej prostocie - czemu, głupia sama na to nie wpadłam to nie wiem. Tylko tę cholerną kurtkę chcę odzyskać. Resztę bym już odpuściła.

Tak, dorgie panie, ja się po prostu mojej mamy boję smile
        • magiczna_marta Re: jak odmówić matce? 28.10.13, 10:14
          Rozumiem, przytulam, wspieram, ale...jak się tej jędzy nie postawisz to do końca życia będzie Tobą rządziła, tak więc cyc do przodu i rodzicielka niech oddaje co nie jej tongue_out
        • olinka20 Re: jak odmówić matce? 28.10.13, 13:32
          Czarny dol odbierasz poczte gazetową??
          • czarny_dol Re: jak odmówić matce? 29.10.13, 13:09
            Nie, nie korzystam.

Jakby co to tutaj:
            iwonayv@wp.pl
            • olinka20 Re: jak odmówić matce? 30.10.13, 13:32
              to idz na poczte smile
    • mamakarolla Re: jak odmówić matce? 26.10.13, 20:50
      Powiedziałabym jej, że kuzynka nie ma kurtki na zimie i jej bardzo potrzebuje. Poprosiłabym o spakowanie jej i przekazanie kuzynce.

Na przyszłość może lepiej ponieść dodatkowe koszty i wysłać pocztą?
    • capa_negra Re: jak odmówić matce? 26.10.13, 20:54
      Wysyłaj do kuzynki paczkę pocztą czy kurierem.

Jeśli matka zapyta dlaczego nie podajesz przez nią paczek powiedz dlaczego.
      Zresztą ja nie potrafiłabym nie zapytać się od razu o to zagarnianie rzeczy, ostatecznie jest dorosłą osobą i skoro sama nie widzi niestosowności to chyba pora ja uświadomić.
      Wystarczyło powiedzieć : mamo ta kurtka jest dla X nie dla ciebie bo dziewczyna siódmy rok chodzi w mojej poprzedniej kurtce, a ty masz pełne szafy ubrań. Jeśli coś ci brakuje to chętnie ci to sprezentuje. Zostaw proszę te rzeczy bo one nie są dla ciebie.
      Przykro mi że tak postąpiłaś z poprzednimi paczkami.
    • fajnyrobal Re: jak odmówić matce? 26.10.13, 22:31
      o rany, jak wy rozmawiacie ze swoimi mamami, co najmniej jakby były to obce osoby.
      powiedziałabym " mamusiu,nie obraź się ale ja te rzeczy specjalnie kupuję dla X bo ma bardzo ciężką sytuację, nowych z metkami by nie przyjęła, więc udaję, że to moje używane, ale tak naprawdę nie jest. zrozum, chcę jej pomóc bo mi jej żal, że się tak szarpie z życiem więc proszę nie podbieraj rzeczy z paczki. Jeżeli potrzebna jest ci kurtka zimowa to coś pomyślimy ale ta jest dla X bo w swojej chodzi już 7 rok, więc proszę, oddaj ją."
      Pomijam fakt, że moja mama nie grzebałaby w rzeczach przeznaczonych dla kogo innego, ale wiele rzeczy mogę jej ot tak po przyjacielsku powiedzieć i się nie obrazi. z teściowa już nie jest tak prosto wink
      a jeżeli nie potrafisz prosto i od serca pogadać z mamą to albo zawoź rzeczy osobiście bez asysty mamy albo wysyłaj pocztą.
      • mamamalej1 Re: jak odmówić matce? 26.10.13, 22:40
        nic, nie powiedziałabym nic,po co kwas z matką? ale następną paczkę oddałabym kuzynce, bez maminowego pośrednictwa.
        • 3-mamuska Re: jak odmówić matce? 26.10.13, 22:53
          mamamalej1 napisała:

> nic, nie powiedziałabym nic,po co kwas z matką? ale następną paczkę oddałabym k
          > uzynce, bez maminowego pośrednictwa.
          >

Ta ma teraz kupić kuzynce druga kurtkę, bo mam potrzebuje kolekcji w szafie.
        • e-kasia27 Re: jak odmówić matce? 27.10.13, 01:04
          Ale jaki kwas z matką??

Jeśli z takiego powodu miałby być kwas z matką, to do tyłka z taką matką!

Powiedz mamie po prostu, o co chodzi i poproś, aby tego więcej nie robiła.
          I jeśli jej nie są koniecznie potrzebne rzeczy, które zabrała, to żeby je oddała.

No tak, tyle, że jeśli to jest taka matka, z którą może być kwas, to może lepiej nic nie mówić, bo jeszcze wypaple wszystko kuzynce?
      • dziennik-niecodziennik Re: jak odmówić matce? 28.10.13, 13:52
        > powiedziałabym " mamusiu,nie obraź się ale ja te rzeczy specjalnie kupuję dla X
        > bo ma bardzo ciężką sytuację, nowych z metkami by nie przyjęła, więc udaję, że
        > to moje używane, ale tak naprawdę nie jest. zrozum, chcę jej pomóc bo mi jej ż
        > al, że się tak szarpie z życiem więc proszę nie podbieraj rzeczy z paczki. Jeże
        > li potrzebna jest ci kurtka zimowa to coś pomyślimy ale ta jest dla X bo w swoj
        > ej chodzi już 7 rok, więc proszę, oddaj ją."

i do tego podanie i trzy zdjęcia...
        serio do matki tak oficjalnie?
        ja bym powiedziała "mamus, dla Ciebie przyniosłam? no nie dla Ciebie, wiec ściągaj. z tamtych paczek też wyciągałas rzeczy? no wiesz co??" - i dalej w zależności od rozwoju sytuacji...
    • guderianka Re: jak odmówić matce? 27.10.13, 07:11
      wyślij pocztą, paczka do 10kg to koszt 20-25 zł
    • grave_digger Re: jak odmówić matce? 27.10.13, 08:07
      Ja pierdykam, przecież to jest Twoja mama. Mamie można powiedzieć wszystko. Obcej może bym się wstydziła, ale nie mamie suspicious
      Wysyłaj poczta i po problemie. A mamie i tak wygarnij i każ oddać ciuchy.
    • annajustyna Re: jak odmówić matce? 27.10.13, 09:29
      O Matko, bez kwasow sie nie da sad. Strasznie irytujace potrafia byc te nasze mamy, bo wciaz mysle, ze jestesmy malymi dziecmi i wolno im nami zarzadzac sad.
      • abc143 Re: jak odmówić matce? 28.10.13, 18:43
        Przecież ta kuzynka to nie jest tylko Twoja ale i Twojej Mamy.Przykre ze mama nie widzi jej trudnej sytuacji i jeszcze ją oskubuje. Zawstydziłabym mamusie, a paczki wysyłała pocztą
        • opium74 Re: jak odmówić matce? 30.10.13, 13:47
          nie poczta tylko kurierem smile taniej smile do 30 kh 16,50 brutto na różnych serwisach typu sendit.pl itp.
    • truskawka2013 Re: jak odmówić matce? 31.10.13, 08:58
      kurier
    • stara-a-naiwna Re: jak odmówić matce? 31.10.13, 17:26
      po pierwsze powiedz, ze kurtka była dla kuzynki i chciałaś jej ją dać (musi wiedzieć, ze Ci nie wszystko jedno kto ją weźmie)
      no i na przyszłość dawaj jej sama ciuchy (kuzynce) - nie będziesz musiała tłumaczyć matce i wyrywać jej cennych łupów z rąk
      wink

ps. tego typu zachowanie jest tez w stylu mojej mamy wink

aaa kurier (paczka) kosztuje około 20 zł (usługa od drzwi do drzwi)
    • beatazet Re: jak odmówić matce? 31.10.13, 17:34
      Paczki wysyłaj kuzynce pocztą
    • doral2 Re: jak odmówić matce? 31.10.13, 18:03
      wyślij ciuchy paczka pocztową, bezpośrednio do kuzynki i problem z głowy.
      a matce możesz nic nie mówić, że paczkę wysyłasz.
    • one-smutasek Re: jak odmówić matce? 31.10.13, 23:21
      Ja ze swoją ma inne układy więc jak już bym pozbierała szczękę z podłogi to powiedziałabym jej wprost co o tym myślę, jeśli jednak Twoja mama z tych co to się z nimi gadać nie da, to po prostu wysyłałbym paczki kuzynce bez pośrednictwa mamy kurierem bądź pocztą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka