Dodaj do ulubionych

fotelik samochodowy

08.11.13, 19:33
Kto się orientuje jaka pozycję w foteliku powinien mieć noworodek? Bo my kupiliśmy Sena Alessio, niby spełnia wszystkie standardy. Jak go na płaskim pochylimy maksymalnie do tyłu to wydaje się ok, ale po zamontowaniu w samochodzie na tylnim siedzeniu, tyłem do kirunku jazdy, ta pozycja wydaje mi się mocno siedząca. Myślałam, że taka bardziej leżąca powinna byc, coś bardziej w kształt V tylko z większym kątem oczywiście. A u nas to takie siedzenie prawie normalne, lekko tylko odchylone do tyłu... Może jutro fotę strzelę to Wam pokażę... Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • next_exit Re: fotelik samochodowy 08.11.13, 20:14
      hmm.. obejrzalam sobi ten fotelik i on jest taki posredni miedzy fotelikiem dla calkiem malucha i fotelikiem nastepnym (zwykle foteliki są 0-13 i 9-18, ten jest 0-18). Dla malucha powinien miec pozycje pollezaca w podstawowej wersji, rozumiem ze w tym trzeba go specjaalnie odchylic? To dlatgo ze jest przeznaczony tez dla starszych niemowlat, ktore juz siedza (jak foteliki 9-18). Nie wiem co Co doradzic, w ogole nie znam tej firmy.. u nas w pierwszym foteliku nie bylo mozliwosci regulacji pochylenia oparcia, a mielismy BeSafe Izi Go:
      https://ecsmedia.pl/c/besafe-izi-go-66-fotelik-samochodowy-0-13-kg-kolor-indygo-m-iext13161919.jpg

Dla malucha chyba jednak lepszy fotelik tego typu, bo powinien maksymalnie lezec..
      Teraz kupilismy wlasnie nastepny fotelik 9-18.

I jesli chodzi o firmy fotelikowe, to za autorem bloga o fotelikach powtórzę, że najlepsi są dwaj producenci: wlasnie BeSafe i Roemer. Obie maja swietne wyniki w testach. Sprawdz, czy pisze moze na tym blogu cos o waszym foteliku?

Mozesz tez zapytac na forum foteliki samochodowe na gazecie, jest takiesmile
    • iziula1 Re: fotelik samochodowy 08.11.13, 20:32
      Ja mam fotelik z bazą stabilizująca, w którem fotelik mogę właśnie ustawić w dwóch pozycjach - leżącej i trochę wyżej. Oczywiście tyłem do kierunku jazdy. Maxi Cosi priori
      System isofix.
      Wydaje mi się, że dziecko po włożeniu będzie właśnie leżało, jeszcze nie sprawdzałam wink
      Natomiast po wpięciu do bazy w samochodzie i gdy wszystkie kolorowe światełka wskazują prawidłowe ustawienie i wpięcie fotelika - to fotelik jest w pozycji leżącej.
      Więc wydaje mi się że i maleńka będzie leżała bardziej niż siedziała wink. Ależ to pokręcone !
      • next_exit Re: fotelik samochodowy 08.11.13, 20:54
        Nie no, male niemowleta MUSZĄ połleżeć w foteliku. Pozycja siedząca jest absolutnie niewskazna, bo obciaza kregoslup, jesli dziecko samo nie siedzi.
        • iziula1 Re: fotelik samochodowy 08.11.13, 22:02
          Ja mam właśnie taki, 0-13 i dziecko tam leży.
          www.maxi-cosi.com/pl-pl/produkty/foteliki-samochodowe/niemowl%C4%99/pebble.aspx
          Myślę, że ta druga pozycja do ustawienia w opcjach bazy family fix to już dla niemowlaka kilku jak nie kilkunastotygodniowego.
          Ogólnie uważam, że foteliki nadają się dla dziecka tylko i wyłącznie do samochodu. Jestem przeciwniczka wożenia dziecka w foteliku zamiast gondoli czy spacerówki.
          • opium74 Re: fotelik samochodowy 09.11.13, 10:40
            Bo może masz za bardzo pochylona kanapę. Idź na forum fotelikowe. Tam czasem polecają kliny ale chyba do tych fotelikow 9-18. Dlatego tez fotelik kupuje się do konkretnego samochodu a nie ze ładny/tani/ pasuje do wózka
            • next_exit Re: fotelik samochodowy 09.11.13, 11:20
              Opium, akurat fotelikow dla najmniejszych dzieci 0-13 nie trzeba dopasoywac do samochodu, bo powinny pasowac uniwersalnie. Czytalam o tym wlasnie ostatnio na blogu o ktorym wspomnialam, ze do tego wlasnie sluzy ten zaokraglony dol tych fotelikow, zeby wpasowaly sie w kanape, a nie, jak sie powszechnie uwaza, zeby mozna bylo kolysac dziecko wink (tzn mozna, ale nie jest to glowny cel takiego ksztaltu). Problem dopasowania do auta dotyczy fotelikow 9-18 i pozniej. No ale kjut ma fotelik 0-18, wiec tu juz nie wiem, bo z nim rzeczywiscie moze byc kwestia niedopasowaia do modelu samochodu, bo to taki fotelik raczej jak te 9-18, z tego co znalazlam.
    • mruwa9 Re: fotelik samochodowy 09.11.13, 10:55
      moje dzieic jezdzily w graco, ktory mial z boku cos na ksztalt poziomicy, wskaznik ustawienia, wystarczylo ustawic fotelik zgodnie z tym wskaznikiem i bylo ok. A pozycja wedlug tego wskaznika byla bardziej siedzaca, niz sama intuicjnie bym ustawila.
    • jasiek4 Re: fotelik samochodowy 09.11.13, 12:54
      Co myślimy ? Myślimy, że fotelik to w zasadzie jedyna rzecz dla dziecka, która MUSI być porządna czyt. sprawdzonej firmy z dobrym wynikiem w testach. To co posiadasz nie tylko nie gwarantuje prawidłowej pozycji ale i nie zapewnia bezpieczeństwa ... Ja bym zrobiła wszystko aby to coś fotelikopodobne wymienić ...
    • iziula1 Re: fotelik samochodowy 09.11.13, 13:23
      Kjut, obejrzałam sobie ten fotelik 0-18 w mojej opinii nie jest on właściwy dla noworodka.
      Poszukaj coś używanego w rozmiarze 0-13, pożycz może od kogoś na okres 3-4 miesięcy.
      Ten, który macie nie zapewnia prawidłowej pozycji dla noworodka z miękkim kręgosłupem. Cały ciężar główki i dziecka obciąża kręgosłup i biodra.
      • kjut Re: fotelik samochodowy 10.11.13, 10:54
        Dziękuję. Czegoś poszukam. Chociaż pożyczyć nie mam pod kogo sad chyba że Wy coś macie odpowiedniego kochane wroclawianki? wink
        • kjut Re: fotelik samochodowy 11.11.13, 19:57
          Jeszcze jedno pytanie: czy wkładka redukcyjna nie załatwi sprawy?
          • mea8 Re: fotelik samochodowy 15.11.13, 20:31
            Wkladka nie zalatwi sprawy. Po pierwsze to nie jest fotelik tylko pseudofotelik. Nie ma zadnych testow. Po drugie on absolutnie nie jest przystosowany do wozenia noworodkow. Potrzebna tzw. kolyska/nosidlo. Kup najlepszy na jaki Cie stac. Tu chodzi o bezpieczenstwo dziecka. Wejdz na forum foteliki, podaj model samochodu, tam Ci pomoga.
            • kjut Re: fotelik samochodowy 16.11.13, 20:39
              Już zakupiłam. Dziękuję za pomoc!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka