hedna 03.12.13, 10:23 jak zbić po domowemu? dałam ibufen wg zaleceń,początek choroby,do lekarza po południu.Tusiu ma 39.55 (3lata 4mies).Okłady nie bo sie szarpie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
melancho_lia Re: dziecko-gorączka-szybko 03.12.13, 10:30 A po ibufenie nie spadła? Można dawać na zmianę ibufen z paracetamolem. U moich działały okłady na łydki- owijałam im łydki wilgotnym ręcznikiem, szybciej schodziła temperatura. Odpowiedz Link
hedna Re: dziecko-gorączka-szybko 03.12.13, 10:39 dziękuję kochana,spróbujępotem na te łydki. teraz ma38.5 Odpowiedz Link
beata985 Re: dziecko-gorączka-szybko 03.12.13, 18:38 kąpiel chłodna-wsadzamy dziecko do ciepłej wody i stopniowo schładzamy....nie wszyscy wiedzą i niektórzy od razu wsadzają do chłodnej.... Odpowiedz Link
melancho_lia Re: dziecko-gorączka-szybko 03.12.13, 10:44 ja owijałam te łydki tak by owinąć też pod kolanami. Może jak nastawisz mu jakąś bajkę czy cuś to posiedzi z tym okładem? Ja mam już starsze towarzystwo więc łatwiej ich ogarnąć. Trzymaj się. Odpowiedz Link
gaga-sie Re: dziecko-gorączka-szybko 03.12.13, 13:56 U mojego działa ibum forte, dla 3,5 latka ( 15 kg) lekarz zalecił 3,5 ml. Odpowiedz Link
opium74 Re: dziecko-gorączka-szybko 03.12.13, 15:05 38,5 to nie wysoka gorączka. Ja dopiero od tej wysokości podaje cokolwiek na zbicie goraczki. Mój potrafi poszybowac nawet do 40... i np. paracetamol niektórych firm na niego nie działa. Podaję naprzemiennie Nurofen Forte z paracetamolem Calpola /ten na niego działa/ i wsadzam do wanny na kąpiel o temperaturze około 38 st. Jak po 3 dniach takich zabiegów nie przechodzi to idziemy do lekarza. Odpowiedz Link
iw1978 Re: dziecko-gorączka-szybko 03.12.13, 18:29 39,5 to dużo, ale jeśli spada po lekach, nie ma co panikować. Leki można podać naprzemiennie - paracetamol i ibuprofen. Warto dawkę dopasować do wagi, a nie wieku dziecka. IMHO w pierwszym dniu gorączki, jeśli nie ma innych objawów, nie ma co panikować i gnać do lekarza. Zwłaszcza że panuje ostatnio dziwna wirusówka - jeden dzień gorączki i koniec, żadnych bonusów. Odpowiedz Link