Dodaj do ulubionych

dziecko-gorączka-szybko

03.12.13, 10:23
jak zbić po domowemu? dałam ibufen wg zaleceń,początek choroby,do lekarza po południu.Tusiu ma 39.55 (3lata 4mies).Okłady nie bo sie szarpie
Obserwuj wątek
    • melancho_lia Re: dziecko-gorączka-szybko 03.12.13, 10:30
      A po ibufenie nie spadła?
      Można dawać na zmianę ibufen z paracetamolem.
      U moich działały okłady na łydki- owijałam im łydki wilgotnym ręcznikiem, szybciej schodziła temperatura.
    • hedna Re: dziecko-gorączka-szybko 03.12.13, 10:39
      dziękuję kochana,spróbujępotem na te łydki.
      teraz ma38.5
      • dorgaj1 Re: dziecko-gorączka-szybko 03.12.13, 10:44
        Chlodna kapiel obniza goraczke.
        • beata985 Re: dziecko-gorączka-szybko 03.12.13, 18:38
          kąpiel chłodna-wsadzamy dziecko do ciepłej wody i stopniowo schładzamy....nie wszyscy wiedzą i niektórzy od razu wsadzają do chłodnej....
      • melancho_lia Re: dziecko-gorączka-szybko 03.12.13, 10:44
        ja owijałam te łydki tak by owinąć też pod kolanami. Może jak nastawisz mu jakąś bajkę czy cuś to posiedzi z tym okładem?
        Ja mam już starsze towarzystwo więc łatwiej ich ogarnąć.
        Trzymaj się.
    • gaga-sie Re: dziecko-gorączka-szybko 03.12.13, 13:56
      U mojego działa ibum forte, dla 3,5 latka ( 15 kg) lekarz zalecił 3,5 ml.
      • opium74 Re: dziecko-gorączka-szybko 03.12.13, 15:05
        38,5 to nie wysoka gorączka. Ja dopiero od tej wysokości podaje cokolwiek na zbicie goraczki.
        Mój potrafi poszybowac nawet do 40... i np. paracetamol niektórych firm na niego nie działa. Podaję naprzemiennie Nurofen Forte z paracetamolem Calpola /ten na niego działa/ i wsadzam do wanny na kąpiel o temperaturze około 38 st.
        Jak po 3 dniach takich zabiegów nie przechodzi to idziemy do lekarza.
    • iw1978 Re: dziecko-gorączka-szybko 03.12.13, 18:29
      39,5 to dużo, ale jeśli spada po lekach, nie ma co panikować. Leki można podać naprzemiennie - paracetamol i ibuprofen. Warto dawkę dopasować do wagi, a nie wieku dziecka.
      IMHO w pierwszym dniu gorączki, jeśli nie ma innych objawów, nie ma co panikować i gnać do lekarza. Zwłaszcza że panuje ostatnio dziwna wirusówka - jeden dzień gorączki i koniec, żadnych bonusów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka