e-jasmina 16.05.09, 08:53 laski mam wenę dziś na upieczenie ciacha jakiegoś, łażę po necie ale nic ciekawego nie znalazłam, liczę na Was Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
liwilla1 Re: proste i pyszne 16.05.09, 09:04 3 jaja (cale) 1 szklanka cukru 2 szklanki maki 1 szklanka mleka pol kostki masla 1 proszek do pieczenia 1 cukier waniliowy paczka wisni mrozonych jak? rozmrazasz wisnie (mozna tez od razu sypac mrozone, ale wtedy moze powstac zakalec) maselko rozpuszczasz w rondelku i czekasz az sie ostudzi cukier + cukier waniliowy plus jaja mieszasz powoli dodajesz maslo mieszajac (zeby sie jajka sie nie sciely!) nastepnie make i cukier - wszystko to mieszasz razem (ja mam robota i trwa to mniej wiecej 10 minut) wylewasz na forme (ja mam prostokatna) albo oblozona papierem do pieczenia, albo bylka tarta wrzucasz do ciasta wisnie (troche uprzednio je scisnij i odcedz sok) piekanik nagrzany na 170 stopni, grzanie z gory i zdolu, ciacho wkladasz na ok 50 minut (wazne-bez termoobiegu, bo gora ciasta sie spali, a dol bedzie pol surowy!) voila! Odpowiedz Link
hellious Re: proste i pyszne 16.05.09, 09:06 Ja robie podobne i zawsze jest pyyyyyszne wychodzi z kazdymi owocami swiezymi, z mrozonymi nie robilam ;P Odpowiedz Link
liwilla1 Re: proste i pyszne 16.05.09, 09:08 nio, dobre jest jeszcze z jabklami, rabarbarem, sliwkami i truskawkami. w tym roku mam ambicje sprobowac z pozeczkami obiecalam demonce jablecznik... Odpowiedz Link
e-jasmina Re: proste i pyszne 16.05.09, 09:10 mąż z dziećmi jedli ostatnio u znajomych takie ciasto podobno wygląda jak biszkopt ale czuć w nim lekko olej i strasznie im smakowało, wie któraś o jakie ciacho chodzi? Odpowiedz Link
aniuta75 Re: proste i pyszne 16.05.09, 09:16 Liw ja piekę piernika z olejem . Pyyycha . Odpowiedz Link
elske Re: proste i pyszne 16.05.09, 11:09 Ciasto 3 Bit (przymierzam sie do zrobienia) www.gotowanie.wkl.pl/przepis19805.html Kiedys robilam ciasto z jablkami: 4 zoltka,250g masla ,3 szkl maki,1/2 szklanki cukru,cukier waniliowy proszek do pieczenia.Wyrobic,podzielic ciasto na pol.Jedna polowe wylozyc na blaszce,polozyc kawalki jablek i: -albo wylac na to ugotowany budyn smietankowy i przykryc reszta ciasta,upiec. -albo ubic bialka z sztywno z 1 szkl cukru,podzielic ciasto jeszcze raz na pol,do jednej czesci dodac 2 lyzki kakao,wyrobic,pokruszyc na jablka,na to wylac ubite bialka i na wierzch pokruszyc jasne ciasto i do pieczenia. piec 30-35 min w 180 stopiach. Odpowiedz Link
hellious Re: proste i pyszne 16.05.09, 09:17 olej hmm... ja mialam kiedys przepis na takie wlasnie z olejem, ale to z maslem lepsze o wiele. Odpowiedz Link
agik82 Re: Dajcie przepis na ciacho! 16.05.09, 09:17 powtórzę ten, który niedawno wam napisałam 1. pieczesz biszkopt 2. ok 1,5kg jabłek obierasz, kroisz w kawałki i rozparzasz w garze(nie smażysz,tylko podlewasz wodą i dusisz pod przykryciem), dodajesz do nich 1 galaretkę surową i jak chcesz to cukier, mieszasz i zimne wykładasz na upieczony biszkopt posypany 2 śmietanfixami 3. 500ml śmietany 30% ubijasz z cukrem waniliowym i 2 śmietanfixami i wykładasz na jabłka 4. posypujesz startą czekoladą 5. konsumujesz ze smakiem będę go dziś tworzyć Odpowiedz Link
ez-aw Re: Dajcie przepis na ciacho! 16.05.09, 10:43 Jako ciasto proponuję nieśmiertelną szarlotkę. Łatwa, szybka. A jabłka ostatnio takie że raczej nadają się tylko na ciasto. Z olejem robię zebrę - bardzo dobre. z jednej strony jest to ciasto suche (czyli bez owoców), z drugiej "mokre", bo olej nadaje wilgoć. Z olejem robię jeszcze keksa z białek. Odpowiedz Link