to_wlasnie_cala_ja 01.06.09, 14:07 po raz pierwszy i czy cieżko Wam to przeszło przez gardło ? Ja już kilka lat po ślubie ale nadal teściówka jest dla mnie per pani Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tabakierka2 Re: a kiedy powiedziałyście do swojej teściowej " 01.06.09, 14:10 jeszcze nie bezpośrednio raz 'nie do końca bezposrednio', ale przymierzam się Odpowiedz Link
dragica Re: a kiedy powiedziałyście do swojej teściowej " 01.06.09, 14:10 Nigdy. Nie zamierzam takze kiedykolwiek zwrocic sie w ten sposob do tesciowej. Ona do mnie mowi-"synowo"/?/,ja do niej "prosze pani". Odpowiedz Link
marva Re: a kiedy powiedziałyście do swojej teściowej " 01.06.09, 14:13 O kurdę, ale to musi brzmieć..."Synowo..." a fuj! Jakoś chłodem mi powiało. Moja mówi do mnie po imieniu. Odpowiedz Link
dragica Marva 01.06.09, 16:06 "Synowa" dlatego,ze w ichniejszym jezyku zwie mnie -"snaho"-czyli synowo. Fakt,wolalabym po imieniu,jednakze jej przezusta moje imie przejsc nie mozeNie jest to tak bardzo chlodne,jednak pokazuje z jej strony pewnien dystans. Odpowiedz Link
aniakoles Re: a kiedy powiedziałyście do swojej teściowej " 01.06.09, 14:11 zaraz po ślubie (w UM) przy składaniu życzeń ja mam fajną teściową. małż mówi do mojej mamy po imieniu, jest tylko 9 lat młodszy od niej i stwierdził, że głupio mu mówić mamo do takiej młodej laski - lizus Odpowiedz Link
marva Re: a kiedy powiedziałyście do swojej teściowej " 01.06.09, 14:11 Pewnie podczas wesela, nie pamiętam, nie miałam jakiś większych oporów. Teraz jakoś naturalne to jest dla mnie. Dzięlę z Nią dach, widzimy się codziennie. Jakoś chyba byłoby mi niekomfortowo mówić do niej na pani. Odpowiedz Link
w_miare_normalna Re: a kiedy powiedziałyście do swojej teściowej " 01.06.09, 14:14 nie jesteśmy po ślubie po porodzie teściowa powiedziałą do mnie "no to teraz to już chyba możesz do mnie mówić mamo ?" i mówie tak już ponad rok,ale źle mi z tym staram sie używać tego słowa jak najmniej Odpowiedz Link
beata7305 Re: a kiedy powiedziałyście do swojej teściowej " 01.06.09, 14:14 Nigdy. Jestem 11 lat po ślubie. Odpowiedz Link
deprim6 Re: a kiedy powiedziałyście do swojej teściowej " 01.06.09, 14:14 na poczatku 1 raz jak sama po wypowiedzeniu doszło do mnie co powiedziałam ,od tamtej pory powiedziałam Pani ona na to powiedziała ze nie pani nie pani to na ty wale , ufff od razu ulga.Więcej się nie przymierzam i z góry mówie nie wysyłam życzeń na dzień matki nawet teściowe(nie zasłużyła)ona w odwecie nie pamieta ani o urodzinach ani imieninach swojego wnuka ufff Odpowiedz Link
tyssia Re: a kiedy powiedziałyście do swojej teściowej " 01.06.09, 21:13 Nigdy nie powiedziałam i nie powiem Odpowiedz Link
ajike Re: a kiedy powiedziałyście do swojej teściowej " 01.06.09, 14:21 Od początku mówię do niej "mamo". I mimo iz jesteśmy już 6 lat po ślubie to nadal jakieś to dla mnie nie naturalne. Odpowiedz Link
18_lipcowa1 Re: a kiedy powiedziałyście do swojej teściowej " 01.06.09, 14:23 ja mowie po imieniu, ani ja nie chcialam inaczej, ani ona czasem w zartach do niej mowie' mamusiu' ale to zawsze obie sie z tego smiejemy Odpowiedz Link
zuzanka79 Re: a kiedy powiedziałyście do swojej teściowej " 01.06.09, 14:27 Ja chyba na swoim weselu. I do dziś nie mam z tym problemów. Mówię "mamo" bo to w końcu mama mojego męża. Dodaktowo bardzo się lubimy. Zawsze mówi do nas jak przyjeżdżamy "moje dzieci". Dziś o 7:20 zadzwoniła do mnie z życzniami na Dzień Dziecka. Fajna z niej babka Już się kiedyś chwaliłam Odpowiedz Link
bryanowa-1 Re: a kiedy powiedziałyście do swojej teściowej " 01.06.09, 14:43 mamo to ja mówi do swojej mamy.mój m i jego siostra na swoja wołajaa ,,mamcia,, to ja tez.śmieszy mnie to bo zaraz se wyobrażam tego policjanta z serialu ,,plebania,, jak tak stary dziad do mamy mamcia wołał hehe he. a odkad na swiecie pojawił sie młody to mówie babcia. Odpowiedz Link
papiki Re: a kiedy powiedziałyście do swojej teściowej " 01.06.09, 14:45 parę dni po ślubie sama zwróciłam się do teściowej "mamusiu" i zrobiło mi się gorąco, bo tak zwracam się do rodzonej matki i to "mamusiu", a nie "mamo", było odruchowo. Szybko przyzwyczaiłam się do "mamo". Odpowiedz Link
deela Re: a kiedy powiedziałyście do swojej teściowej " 01.06.09, 14:47 na weselu czyli od razu to jak z wyrwaniem zeba trzeba szybko i brutalnie nie mam z tym problemu chociaz moja tesciowa jest tylko o 15 lat starsza ode mnie Odpowiedz Link
loolipop jeszcze nie powiedziałam 01.06.09, 18:44 a za chwile 2 rocznica ślubu jakos mnie przeraza buuuuu Odpowiedz Link
slimakpokazrogi Re: a kiedy powiedziałyście do swojej teściowej " 01.06.09, 15:14 od wesela. tak jak do teścia. Z resztą, ja bardziej przezyłam "tato" , bo nigdy wcześniej tak do nikogo nie mówiłam... i pamiętam jak dziś, podeszłam do tescia i zapytałam - zatańczy tata ze mną? Odpowiedz Link
liwilla1 Re: jeszcze ani razu 01.06.09, 15:18 znamy sie 4 lata i nie potrafię się przełamac. inna sprawa, że zanim się polubiłyśmy zrobiła jedną taką akcję, którą trudno mi zapomniec do dzisiaj. mimo iż jest wcielonym aniołem Odpowiedz Link
tiuia Re: a kiedy powiedziałyście do swojej teściowej " 01.06.09, 15:56 hmm... nigdy?... jakos nie przechodzi mi to przez gardlo;P mama to mama a nie tesciowa, z tesciowa jestem bezosobowo albo na 'ty' czasami mam z tym problem, nie powiem Odpowiedz Link
agusia79-dwa Re: a kiedy powiedziałyście do swojej teściowej " 01.06.09, 16:03 jestem dwa lata po ślubie i ani razu- zwracam się do niej bezosobowo lub per pani. Wychodze z założenia, że matkę ma się tylko jedną.Poza tym moja teściowa traktuje mnie jak piąte koło u wozu. Odpowiedz Link
margotka28 Re: a kiedy powiedziałyście do swojej teściowej " 01.06.09, 16:06 moja teściowa hen czasu przed ślubem zapytała jak chciałabym się do niej zwracać? Zaproponowała, że będziemy sobie mówić po imieniu. I tak zostało do dziś. Fakt, że za sobą nie przepadamy nie ma nic do rzeczy Odpowiedz Link
aniuta75 Re: a kiedy powiedziałyście do swojej teściowej " 01.06.09, 16:13 Parę dni po ślubie. Wszyscy byli bardzo uradowani a ona "najszczęśliwsza pod słońcem" z tego powodu. Do dziś (po 4,5 roku) czuję się nieswojo tak do niej mówiąc. Staram się bezosobowo. Odpowiedz Link
ez-aw Re: a kiedy powiedziałyście do swojej teściowej " 01.06.09, 16:30 Na weselu, czyli bardzo szybko Odpowiedz Link
tomelanka Re: a kiedy powiedziałyście do swojej teściowej " 01.06.09, 16:43 no to ja sie wylamie, 5 lat razem, slub dopiero w przyszlym roku, od 2-3 lat mowie do tesciowej mamo Odpowiedz Link
eyes69 Zaluje, ze zaczelam do niej "mamo" mowic ;) 01.06.09, 16:59 Moglam odrazu dac jej do zrozumienia, ze mame juz mam i nie bede do niej tak mowic, tylko dlatego, ze taka mamy tradycje. Mloda bylam i niedoswiadczona. Przy drugiej tesciowej sie poprawie. ;D Odpowiedz Link
agik82 Re: Zaluje, ze zaczelam do niej "mamo" mowic ;) 01.06.09, 17:04 jakieś 2 miesiącepo weselu Odpowiedz Link
schiraz Re: Zaluje, ze zaczelam do niej "mamo" mowic ;) 01.06.09, 17:14 Jakiś czas po ślubie, na jej prośbę, ona nie mówi o mnie: córka. Mimo, że moja teściowa jest osobą zupełnie inną niż ja, kompletnie się nie rozumiemy, mamy inne spojrzenie na każdy temat to jakoś zupełnie lekko przechodzi mi przez gardło to: mamo. Choć nie ma w tym słowie takiej miłości jaką mam mówiąc o swojej mamie. Teściową bardzo szanuję, mamę kocham. Odpowiedz Link
kowalowa nie mówię, nie żałuję 01.06.09, 17:24 nie mówię i jakoś nie mam zamiaru; zwracamy sie do siebie po imieniu; i tak już zapewne zostanie; tym bardziej po 9 latach... takie zmiany wprowadzać.. Odpowiedz Link
hellious Re: a kiedy powiedziałyście do swojej teściowej " 01.06.09, 17:43 powiedziec, to ani razu., Raz napisalam ale wiecej tego nie zrobie. Odpowiedz Link
lelieb Re: a kiedy powiedziałyście do swojej teściowej " 01.06.09, 17:49 We wrześniu mija 2 lata od naszego ślubu.Zawsze mówię per pani i to sie raczej nie zmieni. Odpowiedz Link
nikita260 Re: a kiedy powiedziałyście do swojej teściowej " 01.06.09, 18:16 Nigdy do teściowej nie powiedziałam mamo i nie powiem .Mamę mam tylko jedną a do teściowej i teścia mówię po imieniu Odpowiedz Link
kama.100 Re: a kiedy powiedziałyście do swojej teściowej " 01.06.09, 18:32 Ja się hajtam (chajtam? ) we wrześniu i już o tym myślę.Mamy dziecko,mieszkamy razem od 3 lat,mój facet mówi do mojej mamy mamo,a ja dalej na pani,ona nawet nie zaproponowała żebym mówiła inaczej,no bo przecież nie mamy ślubu.A ja tak nie lubię tej zajebiście sztywnej baby,że nie wyobrażam sobie powiedzieć do niej kiedykolwiek mamo. Odpowiedz Link
luska_s Re: a kiedy powiedziałyście do swojej teściowej " 01.06.09, 20:22 nie odważyłabym się chyba nigdy, gdyby nie niespodziewana wizyta u teściowej eks dziewczyny mojego męża. Było to dwa tygodnie po naszym ślubie, ja przyjechałam pokazać zdjęcia z imprezy, a panna wpadła niby na herbatkę i w odiwedziny do szwagra. Jakoś tak to "mamo" gładko mi przy niej przeszło przez gardło i tak już zostało. Głupio mi tylko zwracać się do teściowej mamo przy mojej mamie. Dzisiaj miałam taką sytuację i byłam skrępowana. Odpowiedz Link
cielecinka Re: a kiedy powiedziałyście do swojej teściowej " 01.06.09, 20:57 no cóż jeszcze nie teściowa, ale już wiem, ze na zawsze chyba zostaniemy per pani. Mamę mam jedną i nie zamierzam do teściówki tak się zwracać. Natomiast z teściem jestem na ty, o co ostatnio teściowa zrobiła mi potężną awanturę Odpowiedz Link