cudko1 09.06.09, 09:07 ze 9 miesięczne dziecko gada?? - ze zrosumieniem wypowiada cąłe wyrazy???????? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tabakierka2 Re: dziewczyny czy to możliwe 09.06.09, 09:11 a jakie wyrazy? bo jeśli 'mama', 'dada' 'baba' to może być nieświadomie. Ale jeśli domek, auto...to genialne jest! Odpowiedz Link
cudko1 Re: dziewczyny czy to możliwe 09.06.09, 09:13 czekaj zalinkuje Ci - albo sprawdź w wątku deeli o kręgosłupie, w tym samym linku mama piszę że jej dzieko mówi chleb bozia?? albo ja źle zrozumiałam albo mam przygłupie dziecko Odpowiedz Link
karra-mia Re: dziewczyny czy to możliwe 09.06.09, 09:14 tak możliwe córka mojej znajomej wypowiadała normalnie wyraźnie ładnie niektóre słowa jak miała troszkę po roczku potrafiła powiedzieć: nazywam się M.... i mam rok Odpowiedz Link
cudko1 Re: dziewczyny czy to możliwe 09.06.09, 09:16 o rety a wiec jednak .... ??? hmmm no nic różne dzieci widziałam ale takiego nie czy którejś emagielki dziecko tyż zaczeło tak wcześnie gadać?? Odpowiedz Link
marva Re: dziewczyny czy to możliwe 09.06.09, 10:41 Mój jak mial rok i 4 mes, gadał juz całymi zdaniami i mozna go było zrozumieć bez problemu. niestety nie pamiętam kiedy pierwsze wyrazy zaczał składać. natomiast jako niemowlak w zasadzie wcale nie gaworzył. Dopiero tak po pół roku zaczął sie odzywać :o) dzieci są na prawdę nieprzewidywalne. Odpowiedz Link
bernimy Re: dziewczyny czy to możliwe 09.06.09, 09:16 Tak, jest możliwe! Dzieci są bardzo różne i dobrze Odpowiedz Link
angel-marta Re: dziewczyny czy to możliwe 09.06.09, 09:18 yyy ekspertem nie jestem ale ... nie? Odpowiedz Link
polinkaz Re: dziewczyny czy to możliwe 09.06.09, 09:18 Trochę za wcześnie chyba, choć córa znajomej jak miała 11 miesięcy pięknie nazywała wiele przedmiotów i dwu- trzy- wyrazowe zdania składała. Ja nie mam takich doświadczeń. Młody po 2 roku zaczął łaskawie gadać (głupoty oczywiście i tak mu zostało ) Odpowiedz Link
deela Re: dziewczyny czy to możliwe 09.06.09, 09:25 nie wiem moze i mozliwe ale nie wierze ze JEDNOCZESNIE dziecko np raczkuje i wstaje itp albo gadanie albo motoryka Odpowiedz Link
tabakierka2 Re: dziewczyny czy to możliwe 09.06.09, 09:28 dokładnie tak jak napisała deela - często jedno kosztem drugiego, a szczególnie chyba u dziewczynek możliwe jest że mowa wcześniej się wykształci od chodzenia. Chociaż mamy w rodzinie roczniaka, który nie bardzo chodzi ( tylko raczkuje i słabo fizycznie-mięśniowo rozwinięty) ale świadomie mówi "mama" i "papa", jego kuzyn dwulatek biega jak szalony, ale jedyne słowa jakie wypowiada to 'tata', 'mama' i 'nie ma'. Odpowiedz Link
bernimy Re: dziewczyny czy to możliwe 09.06.09, 09:30 No właśnie, że nie koniecznie albo albo. Moja jakimś cudnym ewenementem nie jest, ale np. mojej siostry dzieci późno chodziły i ja też nie spodziewałam się rewelacji a zaczęła chodzić dokładnie dzień po skończonych 10 miesiącach. A wszyscy nam mówili, że skoro gadała wcześnie (no nie zdaniami, ale powtarzała wyrazy) to późno będzie chodzić. Niekoniecznie! Wierzę, że są takie dzieciaczki, które tak wcześnie mówią Odpowiedz Link
bernimy Re: dziewczyny czy to możliwe 09.06.09, 09:35 I dodam, że nasza Córa nigdy nie była prowadzona za rączki, stawiana itd., nie było etapu chodzenia trzymana za rękę! Posłuchaliśmy lekarkę-ortopedę, która jak tylko zaczęła Mała raczkować kazała kłaść Ją na podłogę, bez żadnych kapci, gołe stópki i sama tak się wyćwiczyła! Teściowa nie mogła znieść tego, że bez kapci i na podłodze. Mówiła, że tak się nie nauczy chodzić, że musi być w łóżeczku i się wspinać! Nigdy tak nie była trzymana! Odpowiedz Link
bernimy Re: dziewczyny czy to możliwe 09.06.09, 09:43 Więc dlatego myślę, że może być wyjątkowe dziecko, które tak wcześnie mówi jak pisze Cudko. P.S. za to my np. z nocnikowaniem poczekamy do 18 r.ż buuuuuuuuuuuuuuu Odpowiedz Link
karra-mia Re: dziewczyny czy to możliwe 09.06.09, 09:41 i tu się deela zgodze i własnie córka mojej znajomej wspaniale mówiła, ale z motoryką u niej na bakier, teraz ma ponad 2 latka i kiedy mój 2,5latek szlaeje, biega, to ona jeszcze tak niepewnie chodzi, ale np. zaśpiewa przy tym głośno i wyraźnie całą piosenkę: jedzie pociąg z daleka Odpowiedz Link
lubie.garfielda Re: dziewczyny czy to możliwe 09.06.09, 09:27 Owszem, wcześnie ale to możliwe. I w przeciwieństwie do np. chodzenia czy siedzenia ciężko by było na siłę uczyć dziecko mówić (no przecież nie da się ustawić dzieciakowi języka) Mój siostrzeniec jak miał rok to zdania budował. A teraz mi się chce śmiać z siostry bo nie nagrała tego i teraz patrząc na młodszą córę twierdzi że to nieeeeemożliweeee A co do skrajności to znajoma pediatra spotkała się z 7 miesięcznym chodzącym bez prowadzenia. Przy rodzicach niestawiających. Odpowiedz Link
wilma1970 co do chodzenia 09.06.09, 11:29 Mój syn usiadł, jak miał trzy miesiące. W drugim miesiącu życia miał założoną rozwórkę, która go ograniczała, gdyby nie ona, siedziałby od razu. Chodził normalnie od siódmego miesiąca, nie mam dowodów, bo zepsuło mi się ustawianie daty w aparacie fotograficznym. Ale... urodził się z ciąży chyba. 11 miesięcznej i ważył 4 i pół kilo. No i nie jest do końca zwyczajny. Odpowiedz Link
w_miare_normalna Re: co do chodzenia 09.06.09, 13:19 wilma1970 napisała: > Mój syn usiadł, jak miał trzy miesiące. W drugim miesiącu życia miał założoną > rozwórkę, która go ograniczała, gdyby nie ona, siedziałby od razu. ?;o Chodził > normalnie od siódmego miesiąca, nie mam dowodów, bo zepsuło mi się ustawianie > daty w aparacie fotograficznym. yyy > Ale... urodził się z ciąży chyba. 11 miesięcznej ... i ważył 4 i pół kilo. > No i nie jest do końca zwyczajny. ?? Odpowiedz Link
denea Re: dziewczyny czy to możliwe 09.06.09, 10:13 Możliwe. Ja taka byłam, jako roczniak składałam wyrazy - za to z motoryką było słabiej, jak widzę na zdjęciach. Odpowiedz Link
w_miare_normalna Re: dziewczyny czy to możliwe 09.06.09, 10:34 Nie wiem jak to jest dokładnie z mówieniem bo moja 11 miesięczna jest na etapie: mama, tata, dada, ale od 10 miesiąca życia robi dużo rzeczy.Potrafi pokazać,że ktoś ma kuku( nie wiem skąd to umie),robi papa,pokazuje jaka jest duża i potrafi pokzać gotowała myszka makiełeczki i mówi przy tym do siebie. Także każde dziecko jest inne,to wiadomo.U kuzynek dzieciaki w dzień skończonego 9 miesiąca życia się puściły,a moja raczej się do tego nie zabiera. Odpowiedz Link
slimakpokazrogi Re: dziewczyny czy to możliwe 09.06.09, 10:51 hm. ja mając 9 miesięcy mówiłam ze zrozumiem mama. to tyle. jeśli mówi z 5 wyrazów, to pewnie tak, jeśli więcej to może być podpucha, albo pobożne życzenie mamusi.... Odpowiedz Link
eyes69 Moje dziecko nie bylo takie zdolne ;) 09.06.09, 11:09 Pewnie sie zdarzaja takie zdolne elementy. Ja podobno taka zdolna bylam. Moze nie zaczelam mowic w wieku 9ciu miesiecy, ale rozgadalam sie, jak ledwo rok mialam. To jedno z wielu traumatycznych przezyc w zyciu mojej mamy. ;D Zamiast cieszyc sie, ze ma zdolne dziecko, to ona blagala o zatyczki do uszu. xD Odpowiedz Link
madame_zuzu Re: dziewczyny czy to możliwe 09.06.09, 11:18 W sumie czemu ma nie być możliwe? Mojej kumpeli córka w tym wieku mówiła do ojca po imieniu Andziej go wołała i mówiła:"ata" w sensie"spacer" Mój ma 8,5 miesiąca, ale z gadaniem to jak z kłapaniem dziobem" babababa", "tatata", "adadada", nieraz mu wyjdzie coś jak "gdzie" i "nie ma", al;e to są nieświadome, przypadkowe słowa. Nie klaszcze w dłonie, w kosi łapki nie bawi sie, b.rzadko reaguje na"pione" i pewnie fakt ze ja przybija tez jest zbiegiem okoliczności. Jego koleżanki w tym samym wieku znają bawią sie w kosi łapki, pione przybijają, robią papa i pokazują ile maja kłopotów i mase innych rzeczy. Michał jednak motoryke ma zajebiście rozwiniętą. Jest na etapie puszczania sie mebli i samodzielnego przejścia kilku kroków łacznie z zatrzymaniem się w międzyczasiena postój A ostatnio wlazł sam na fotel... Odpowiedz Link
bernimy zuzu 09.06.09, 11:21 Na podstawie filmiku - no niezły jest Twój synuś jak na 8 m-cy!!! Odpowiedz Link
madame_zuzu Re: zuzu 09.06.09, 11:26 bernimy 8 i pół..te pół jest b.ważne BO jak miał okrągłe osiem, to za włażenie na fotele sie nie brał. On jakoś ze 3 dni temu zaczął pierwsze nieudane próby...i tak próbował, az mu wczoraj wyszło. Widać jaki uparty jest, po mamusi Mama mówi, że byłam taka sama. Odpowiedz Link
bernimy Re: zuzu 09.06.09, 11:29 Wiem, że nawet dzień jest ważny (nasza do skończenia 10 m-ca nie chodziła a zaczeła kolejnego dnia )! Ale jest boski, też się chyba z Nim nie nachodzisz za rączkę, bo sam pójdzie Ty najwyżej za Nim pobiegniesz Odpowiedz Link
cosa_nostra_77 Z tego 09.06.09, 11:38 co moja mama opowiadala w wieku 10 miesiecy mowilam jako pierwsze: daj to, moja mama, idzie baba. Z motoryka tez nie bylo zle bo juz chodzilam.Moj syn ma trzy miesiace i sie samoistnie przewraca, motorycznie rozwiniety jest super, gaworzy tez, zobaczymy co bedzie jak dociagnie 9miesiecy.Obecnie jest bardzo kontaktowy.Po tatusiu i mamusi ma wszystko Odpowiedz Link
marta_i_koty Re: Z tego 09.06.09, 22:55 7-miesięczny syn mojej koleżanki mowił mama, tata, daj, kot, auto. Jako roczne dziecko gadał juz zupełnie normalnie - nigdy w życiu czegoś takiego nie widziałam Odpowiedz Link
fajka7 Re: dziewczyny czy to możliwe 09.06.09, 23:42 Tak. Na wlasne widzialam. Dziewczynka oczywiscie. Jak miala rok mowila calymi zdaniami. Pociesznie to wygladalo u takiego malego dziecka, ale tak bylo. Ale to chyba wyjatkowe. Odpowiedz Link
wespuczi Re: dziewczyny czy to możliwe 10.06.09, 01:00 ja znam roczna dziewczynke mowiaca zrozumiale zdaniami w dwoch jezykach - japonki i ang - ale ona caly czas - caly czas cos gada - wszyscy maja szczera nadzieje ze jej przejdzie Odpowiedz Link
bei Re: dziewczyny czy to możliwe 10.06.09, 07:18 Zapewne tak. Syn znajomych gdy miał POŁ roku- (szesc miesięcy)- na lalala wyśpiewywał melodie- np z tej pioseneczki "nasza zima zła",jako 11nasto miesięczniak powiedział do mnie "ciocia-nie syp kru-kru-"- gdy chciałam sobie posłodzić kawę.wymawiał już wtedy pieknie "rrrrrrrrrrrrrr" Moj najstarszy syn w wieku 8 miesiecy mówił "dziadzia"- ze zrozumieniem na widok dziadka, mlimli- wołał na mleku, mama, tata, ciocia, dzieć- na dziecko. Nie mówił rewelacyjnie- a przecież na świecie jest ogrom dzieci, które zaczynają mówić wczesniej. Odpowiedz Link
jelyfish Re: dziewczyny czy to możliwe 10.06.09, 08:31 Weźcie mnie nie dołujcie moja młodsza ma skończone 8 m-cy i z motoryką- cóz, no sama siada, próbuje wstawać, ale raczkuje tylko do tyłu. Z mowa tez nie lepiej- udaje jej się co najwyżej "mamama" albo "nenene". A najczęściej po prostu krzyczy . U starszej gadka rozwinęła się około półtora roku- więc też żaden wyczyn. Za to teraz jej się buzia nie zamyka. Zwyczajne dziewczyny mam Odpowiedz Link