dlania 19.06.09, 22:15 "Jak reagują matematyk i informatyk widząc: x = 5; x = x+2; Matematyk: "0 = 2, gdzieś jest błąd!" Informatyk: "x = 7" ktos mi go wyjaśni? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lidia341 Re: Dowcip 19.06.09, 22:23 A ja wiem. Wynika to z równania. Jeżeli x=5, to do drugiego wstawia 5 i wychodzi 7 Odpowiedz Link
dlania Re: Dowcip 19.06.09, 22:27 to to drugie powinno byc Y. nie moga byc dwa iksy, kurde no. Chyba że informatycy maja coś pojebane. Odpowiedz Link
deela Re: Dowcip 19.06.09, 22:29 o lidio lidia psujesz zabawe i to nie o to chodzi pierwsze na tapete wezmiemy punkt widzenia matematyka: oba rownania traktuje jako UKLAD rownan, po opisaniu NIEWIADOMEJ x i przyrownaniu je do liczby 5 taci sens nizsza tozsamosc (ktora tozsamoscia w rzeczy samej nie jest) - po wstawieniu x mamy ze 5=5+2, więc lewa strona "przewaza" prawą o 2 znaczy 0=2 co jest zapisem dosc bezsensownym czyli GDZIES musi byc bląd drugie na tapete wezmy informatyka obie liniki sa dla niego liniami kodu a x przechowuje tymczasowa wartosc zmienna w pierwszej linii kodu x przechowuje wartosc 5 natomiast druga linia kodu wykonuje dzialanie dla NOWEJ zmiennej x opartej na przechowywanej dotychczas zmiennej x czyli 5 dlatego tez druga linia kodu dziala tak x=5+2 czyli x=7 proste? Odpowiedz Link
lidia341 Re: Dowcip 19.06.09, 22:41 Wiesz co deela chciałas odpowiedzi to ci ją dałam. Nie wiem o co ci chodzi Odpowiedz Link