kowalowa 26.06.09, 23:37 no właśnie znacie? wiecie co to jest? bez guuuglowania Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziamamula Re: znacie kogoś kto ma bielactwo? 26.06.09, 23:42 jedna moja nauczycielka miala Odpowiedz Link
pyzunia2007 Re: znacie kogoś kto ma bielactwo? 26.06.09, 23:43 ja wiem co to jest,moja sąsiadka ma Odpowiedz Link
bryanowa-1 Re: znacie kogoś kto ma bielactwo? 26.06.09, 23:45 to takie plamy sa na skórze raczej mi sie wydaje,ze nie uleczalne.nie wiem skad sie bierze,moze problemy z watroba?kolezanka miała a raczej ma na twarzy i na rekach,tyle widziałam jak bez mejkapu była a tak to zakrywa podkładem.nie googlowałam tera se pójde sprawdzic Odpowiedz Link
igooska Re: znacie kogoś kto ma bielactwo? 26.06.09, 23:46 Białe lub jasne plamy na ciele,wyglądają jak nieopalone.Dosyć nieestetyczne.Wydaje mi sie ze chyba dziedziczne bo koleżanka z pracy miała i jej dzieci(dorosłe już teraz)także:córka mało tylko na rekach,syn bardzo duże zwłaszcza na twarzy.Raczej nieuleczane(chyba)ale nie śmiertelne Odpowiedz Link
igooska Re: znacie kogoś kto ma bielactwo? 26.06.09, 23:48 I oni(znajomi) maja przeważnie zaatakowane łokcie i miedzy palcami dloni a chłopak dookoła ust. Odpowiedz Link
kowalowa Re: znacie kogoś kto ma bielactwo? 26.06.09, 23:57 podobno uleczlne nie jest...ale i nie zraźliwe ja ma od nastuuu lat...jakos żyję.... mimo ze mam w miejscach bbardzo widocznych tak napisałam, bo myslałam ze jakiesz "sztuczki" na to znaciei poradzicie.. Odpowiedz Link
patrice7 Re: znacie kogoś kto ma bielactwo? 27.06.09, 00:18 Miałam kolezankę z bielactwem. Odpowiedz Link
ceres9 Re: znacie kogoś kto ma bielactwo? 26.06.09, 23:59 brak barwnika(melaniny)w skorze nie znam nikogo,ale przyszly mial myszki albinoski,takie z czerwonymi oczami brrr tzn przeswitywaly im naczynia naczyniowki,dlatego czerwone,oczy same w sobie czerwone nie moge byc. a i kumpel ma fretke,tyz albinoska swoja droga kiedys bylam swiadkiem sceny kiedy to pani w zoologicznym wyjasniala klientce dlaczego BIALE fretki sa drozdze-wg pani bo to taka NIETYPOWA ODMIANA,smiechu warte,powinny byc tansze bo to przeciez wada genetyczna. Odpowiedz Link
kowalowa Re: znacie kogoś kto ma bielactwo? 27.06.09, 00:08 zapewne fretki mi nie pomogą Odpowiedz Link
ceres9 Re: znacie kogoś kto ma bielactwo? 27.06.09, 00:14 a w czym mialyby ewentualnie pomoc? u ludzi czy u fretek jedno i to samo-defekt genetyczny Odpowiedz Link
kowalowa Re: znacie kogoś kto ma bielactwo? 27.06.09, 00:17 no jak w to czym?? w uwonieniu się od tego diabelstwa;- podobno jakieś tam są sposoby..a że Wy...wszystko wieciei myślałam ze pomożecie Odpowiedz Link
ceres9 Re: znacie kogoś kto ma bielactwo? 27.06.09, 00:24 wrodzone jest nieuleczalne niestety nabyte leczy sie ale z miernym efekten,poszukaj w sieci,sporo pewnie na ten temat sie znajdzie Odpowiedz Link
ceres9 Re: znacie kogoś kto ma bielactwo? 27.06.09, 00:25 www.pfm.pl/u235/navi/200662/back/200580 o tutaj naprzyklad Odpowiedz Link
kowalowa Re: znacie kogoś kto ma bielactwo? 27.06.09, 00:32 dzięki ceres9 za linka... a pina_colado.. to chyba nie to samo.. Odpowiedz Link
pina_colada88 Re: znacie kogoś kto ma bielactwo? 27.06.09, 00:28 Znam, siebie Tylko u mnie całkowicie brak tego barwnika i nie opalę się nigdy. Na szczęście u mnie nie występują plamy, a tylko skóra na całym ciele jest jasna. Jest odmianą albinizmu. Odpowiedz Link
pina_colada88 Re: znacie kogoś kto ma bielactwo? 27.06.09, 00:46 Myślę, że to samo, jeśli nie gorsze cholerstwo. P.s. Lekarze mi o tym mówili, nie jest to moja diagnoza Odpowiedz Link
figrut Re: znacie kogoś kto ma bielactwo? 27.06.09, 01:58 > Na szczęście u mnie nie występują plamy, a tylko skóra na całym ciele jest jasn > a. Moja córa by Ci zazdrościła Odpowiedz Link
gacusia1 Moj exmaz ma. 27.06.09, 05:46 Paskudne cholerstwo, na ktore nie ma lekarstwa(nie bylo kilka lat temu,teraz nie wiem bo mam to w doopie!!!) Odpowiedz Link
milva_barring Re: znacie kogoś kto ma bielactwo? 27.06.09, 06:42 Dwie moje koleżanki z pracy mają. Obie są już w wieku... hmmm dość zaawansowanym. Obie uzywają doskonałych kosmetyków maskujących. Gdyby nie plamy na dłoniach i nogach w życiu bym nie powiedziała, że mają bielactwo również na twarzy. Odpowiedz Link
cudko1 Re: znacie kogoś kto ma bielactwo? 27.06.09, 08:23 wiem bez googlowania, znam trzy osoby z bielactwem, wszystkie w obrebie jednej rodziny, o różnym stopniu natęzenie. Można z tym walczyć. Odpowiedz Link
cudko1 Re: znacie kogoś kto ma bielactwo? 27.06.09, 08:27 pomaga ale nie zwalcza, picie dziurawca zimą, codziennie, wiem to na pewno, bo mój były facet miał, jego matka, i ciotka, dziurawiec pity codziennie zimą niwelował widocznosć a z całą pewnoscią hamował rozwój następnych plam Odpowiedz Link
grave_digger Re: znacie kogoś kto ma bielactwo? 27.06.09, 10:33 w swoich artykulach dr irena wartołowska pisze: "W stanie astmatycznym po podaniu antybiotyku i ustąpieniu duszności podaję środki przeciw pasożytom nie tylko dzieciom, ale i całemu otoczeniu dziecka. Takie odrobaczanie daje trwałe ustąpienie duszności zarówno u dzieci jak i u rodziców. Ponieważ leki podaję całej rodzinie zauważyłam zaskakujące zjawiska. W najbliższym otoczeniu dzieci uzyskuję wyleczenie wielu chorób: (...) 15) Ustępują choroby skóry od banalnych pokrzywek do najcięższych postaci o charakterze atopowym. Mija łuszczyca, ustępują zmiany bielacze. " odrobaczalas sie kiedys? nie jednorazowo. ta dr daje duze dawki, by wytepic robactwo. jednorazowa nic nie daje. sprobuj! Odpowiedz Link
kowalowa Re: znacie kogoś kto ma bielactwo? 27.06.09, 13:28 nie odrobaczałam się nigdy... jeszcze a co do dziurawca, to czemu tylko zimą? plamy bielacze zimą i tak są mniej widoczne, bo i skóra jest bledsza niż latem... plus taki ze nie powsatją nowe ostatnio biorę beta karoten i mi na dłoniach zanikają..na gębie jak były tak są i nie wiem czy ma to coś wspólnego z tym beta karotenem... ale wmawiam sobie ze tak Odpowiedz Link
alleo1 Re: znacie kogoś kto ma bielactwo? 27.06.09, 13:57 Zimą zapewne dlatego, że nie jesteśmy narażeni na tak intensywne i długotrwałe operowanie promieni słonecznych, chociaż akurat jeśli jest śnieg... to może tegoroczne lato bezpieczniejsze. Dziurawiec musi być stosowany ostrożnie, gdyż zwiększa wrażliwość skóry na słońce (zawarta w nim hiperycyna może spowodować reakcje fototoksyczne). Jego właściwości wykorzystuje się np. w leczeniu depresji- podobno właśnie ze względu na tę cechę "światłoczułą" , bo organizm (jak by to ująć???) wykorzystuje dzięki niemu każdy promień intensywniej... Nie przysięgnę się, ale mam wrażenie, że gdzieś czytałam, że powoduje również rozszerzenie źrenic- łapiemy wtedy więcej światła (źrenica traci zdolność naturalnego zmniejszania się pod wpływem intensywnego oświetlenia, więc trzeba być bardzo ostrożnym). Gdy byłam mała mówiono, że "od dziurawca można oślepnąć". I z tego, co wiem nie jest zalecany dla osób o jasnej karnacji skóry lub ze zmianami skórnymi. I osobom, które korzystają z solarium. Odpowiedz Link
kichigai_ushi jasne 27.06.09, 14:49 moj byly facet to mial. ogolnie mial na dloniach, stopach i na fiutku taka laciata krowa. ale przez szereg lat wymyslil sobie lekarstwo nie sluchajac lekarzy- chodzil na solarium i sie opalal. przez wiele lat, te wieksze plamy mu znikly. teraz w sumie ma tylko na dloniach i tam na dole. ogolnie temat bielactwa znam. ja mialam w druga strone- wylazily mi plamy ciemne- jest to tez efekt nierownomiernego rozkladania sie pigmentu w skorze. po paru latach zeszlo samo. kolezanka tez ma, na twarzy. nauczyla sie z tym zyc, a w sumie nawet jej sie zmniejszylo przez lata. Odpowiedz Link
dziub_dziubasek Re: znacie kogoś kto ma bielactwo? 27.06.09, 18:58 Mój mąż ma bielactwo- kwestia genetyczna w jego rodzinie. W wieku 15 lat zaczął siwieć (to znaczy ma kilka pasm bialych włosów- teraz już nieco więcej) no i oczywiście ma te białe placki na ciele. Odpowiedz Link
demonii.larua Re: znacie kogoś kto ma bielactwo? 27.06.09, 19:51 Ano Mama kolegi mojej córy ma Mój kuzyn tyż ma Wiem co to jest Odpowiedz Link
kiniak22 Re: znacie kogoś kto ma bielactwo? 27.06.09, 21:04 moja mama ma, niezarazliwe ale i nieuleczalne, z czasem plamy robia sie coraz wieksze, jak sie cala wybieli to problem "zniknie" i bedzie miala piekna blada skore moja mama probowala chyba wszystkiego co bylo mozliwe ale niestety efektow brak Odpowiedz Link