agik82 13.07.09, 17:57 jak się robi DOBRY i bez zabawy i zbędnego babrania? bo zaraz przyjadą do mnie maliny i mam zamiar z nich zrobić swój pierwszy w życiu sok malinowy Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniuta75 Re: sok malinowy 13.07.09, 18:04 Bez zabawy to nie wiem. Z zabawą mogę napisać . Odpowiedz Link
agik82 aniuta 13.07.09, 18:08 to pisz pliss, w sumie na ten pierwszy raz to się mogę poświęcić Odpowiedz Link
aniuta75 Re: aniuta 13.07.09, 18:20 Sposób długi: w dużym słoju przesypujesz warstwami cukier i maliny, cukier ma być ostatnią warstwą, słój przykrywasz gazą kilka razy złożoną żeby muszki nie leciały i czekasz aż maliny puszczą sok. Trzeba pilnować czy pleśń si e nie robi, jak się pojawi to zebrać i dosypać cukru. Jak już zrobi się sok to odcedzasz maliny przez drobne sito albo gaza kilka razy złożoną, żeby pestki się nie przedostały i ten sok gotujesz. Na wierzchu będzie się taka piana robić to ją trzeba zbierać i wywalać. Jak już przestanie sie ta piana robić albo będzie jej bardzo malutko to soczek do słoików, wekujesz i już . Sposób krótki: kupujesz sokownik, wsypujesz maliny i cukier, robisz soczek i wekujesz . Cukru tak na oko, nie za dużo bo dosypać zawsze możesz . Powodzenia . Odpowiedz Link
agik82 Re: aniuta 13.07.09, 18:25 a w tym słoju to ile dni te maliny mają być? i sok gorący wlewać? słoiki z sokiem gotowac? Odpowiedz Link
panna.migotka777 Re: aniuta 13.07.09, 18:51 Tyle dni jak puszczą dużo soku. Gorący do butelek/słoików bo stygnąc zasysają się pokrywki i może stać kilka lat. Odpowiedz Link