Dodaj do ulubionych

Przymusowa sterylizacja

25.07.09, 12:15
wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Czechy-przymusowo-sterylizowaly-romskie-kobiety,wid,11345683,wiadomosc.html
Nie spodziewałam się tego po naszych sąsiadach. Zawsze Czechy kojarzyły mi się z państwem gdzie przestrzega się prawo i nie robi takich świństw. Widać źle ni się kojarzyło.
Jak czytam takie rzeczy, to zastanawiam się czy w Polsce też są takie sprawy, a my nawet o nich nie wiemy? I ta cicha akceptacja rządu sad
Współczuję tym kobietom.
Obserwuj wątek
    • dlania Re: Przymusowa sterylizacja 25.07.09, 13:10
      Ech, tam przymusowo sterylizuja, u nas nawet dobrowolnie nie mozna (oficjalnie
      oczywiście)... Szkoda mi oczywiście tych kobiet, bo odebrano im brawo
      decydowania. Nie mniej trudno mi oceniac, bo POlska nie ma takiego problemu z
      mniejszościa romsaką jak Czechy Słowacy czy Rumunia. Ta "akcja" niewątpliwie
      była jakims - zupełnie chorym , totalitarystycznym - sposobem poradzenia sobie z
      tym problemme.
    • jowita771 Re: Przymusowa sterylizacja 25.07.09, 13:13
      No, żal, ale powiem Ci, że niektórym dobrze by zrobiła sterylizacja. Znałam z
      widzenia babkę, która pierwsze dziecko urodziła ponad trzydzieści lat temu,
      potem cały czas chodziła w ciąży + wózek. Cały czas jej zabierali dzieci, a ona
      rodziła nowe. Była upośledzoną alkoholiczką, wszystkie jej dzieci również
      upośledzone. Ojcowie nieznani, bo panią pukały różne żule za butelkę taniego
      wina. Szkoda, że żaden lekarz jej "niechcący" nie wysterylizował wiele dzieci temu.
      • doral2 Re: Przymusowa sterylizacja 25.07.09, 13:35
        i w naszym kraju przydałaby się przymusowa sterylizacja.

ale będę szczęśliwa, gdy będzie ona chociaż dobrowolna.
        chętnie bym się jej poddała, ale nikt nie robi, a jak robi to ja nie wiem gdzie.
        ale jakby kto wiedział, to niech mi da cynk na priva. sękju smile
      • ez-aw Re: Przymusowa sterylizacja 25.07.09, 15:48
        Jowita, masz rację pisząc ze niektórym przydałaby się. Ale matka alkoholiczka z
        Twojego przykładu, to jedno. A tam nic nie wiemy by sterylizowano alkoholiczki.
        Co innego uzasadniony przypadek, o którym decyduje sąd. A co innego sterylizacja
        osób - bo są określonej narodowości. Nikt nie robił wywiadu, czy te kobiety
        piją, czy nie. A może miały możliwość zapewnić dzieciom normalne warunki i
        kochające domy? Dlatego uważam ze to jest świństwo.
        • doral2 Re: Przymusowa sterylizacja 25.07.09, 16:00
          Ez-aw, a zastanawiałaś się dlaczego sterylizuje się kobiety narodowości romskiej?
          imho dlatego, że mnożą się jak króliki, uczyć się ani pracować nie chcą, trzeba
          ich leczyć na koszt państwa, kradną, a zatem na koszt państwa przebywają na
          "wczasach", generalnie przysparzają państwu i podatnikom samych kłopotów.
          no i państwo wpadło na pomysł sterylizacji tych kobiet.
          może to nie najlepszy pomysł, ale zawsze jakiś..

będąc ostatnio na rumunii napatrzyłam się jak żyją romowie, i uwierz mi, ty byś
          na taki świat dziecka nie wydała...
          • ez-aw Re: Przymusowa sterylizacja 25.07.09, 16:16
            doral2 napisała:

> Ez-aw, a zastanawiałaś się dlaczego sterylizuje się kobiety narodowości romskiej?
            > imho dlatego, że mnożą się jak króliki, uczyć się ani pracować nie chcą, trzeba
            > ich leczyć na koszt państwa, kradną, a zatem na koszt państwa przebywają na
            > "wczasach", generalnie przysparzają państwu i podatnikom samych kłopotów.

Zastanawiałam się Doral. Popatrz na to inaczej. Często Polacy za granicą są spostrzegani jako naród pijaków i brudasów. Czyli nas też trzeba sterylizować? Jest cała masa Polaków, którzy mieszkają za granicą i tez żyją na koszt tamtych państw. Czyli sterylizujemy? Bo są problemem?
            Dla mnie tego typu sterylizacja określonej narodowości oznacza dyskryminację. Oznacza ze jeden naród jest "dobry" i może się rozmnażać, a inny jest "zły", to trzeba sterylizować. Myślę że warto nad tym się zastanowić.
            • przeciwcialo Re: Przymusowa sterylizacja 25.07.09, 16:26
              Romowie to specyficzna nacja, nie posyłaja dzieci do szkól, wydaja
              za mąż wbrew prawu małe dziewczynki- takze tu w Polsce są takie
              przypadki. Sa jednak bardziej kłopotliwi niz Polacy którzy mimo
              wszystko podporządkowuje sie obowiazujacemu w danym kraju prawie.
              Pewnie stad wynikły czeskie sterylizacje.
              • doral2 Re: Przymusowa sterylizacja 25.07.09, 17:01
                toteż właśnie o tym mówię. romowie to naród który nijak nie chce się
                podporządkować obowiązującemu ogólnie prawu, maja swoje prawo, swojego króla i
                swoje zwyczaje, nie pracują, nie płaca podatków, ale z dóbr za te podatki
                wytworzone chcą czerpać pełnymi garściami.
                toteż nie dziwię się, że państwo nieco straciło cierpliwość i usiłuje (chociaż
                nieudolnie) cokolwiek z tym zrobić.

w sumie niby z jakiej racji społeczeństwo czeskie ma łożyć na nierobów?
                • ez-aw Re: Przymusowa sterylizacja 25.07.09, 17:52
                  doral2 napisała:
                  > swoje zwyczaje, nie pracują, nie płaca podatków, ale z dóbr za te podatki
                  > wytworzone chcą czerpać pełnymi garściami.
                  > toteż nie dziwię się, że państwo nieco straciło cierpliwość i usiłuje (chociaż
                  > nieudolnie) cokolwiek z tym zrobić.
                  >
                  > w sumie niby z jakiej racji społeczeństwo czeskie ma łożyć na nierobów?

Myślisz ze w Czechach nie na Czechów, którzy nie pracują? Którzy żyją na koszt
                  państwa, nie płacąc podatków?
                  A jednak ich się nie sterylizuje. Pomimo że są nierobami, jak ich nazwałaś.
                  Czyli jednak jedni są lepsi, a drudzy gorsi?

Mnie to oburza mocno, bo mam od razu złe skojarzenia. Pewnie mnie zaraz
                  zjedziecie, ale takie myślenie kojarzy mi się z poglądami Hitlera. Jedni lepsi,
                  więc mogą być obciążeniem dla państwa. Inny naród jest gorszy, więc "ograniczyć
                  jego rozmnażanie".
                  A przecież można inaczej to załatwić. Jeśli ci Romowie nie są narodowości
                  Czeskiej - można ich wydalić z kraju. Jeśli są Czechami - to mają takie samo
                  żerować na państwie Czeskim, jak inni Czesi - ci którzy korzystają z ich opieki.
                  • przeciwcialo Re: Przymusowa sterylizacja 25.07.09, 18:11
                    W sumie nie wiem co gorsze- czeskie sterylizacje romów czy gwałty
                    niemieckich oficerów na skandynawkach celem produkcji aryjskich
                    dzieci.

A gdzie mieliby tych Romów wydalic z czech?
                    • nutka07 Re: Przymusowa sterylizacja 25.07.09, 18:22
                      Do Izraela... Stosunkowo niedawno Swiat przechodzil przez cos takiego.
                    • ez-aw Re: Przymusowa sterylizacja 25.07.09, 18:27
                      przeciwcialo napisała:

> W sumie nie wiem co gorsze- czeskie sterylizacje romów czy gwałty
                      > niemieckich oficerów na skandynawkach celem produkcji aryjskich
                      > dzieci.

Nie popieram tego co robili niemieccy oficerowie. Za to byli już sądzeni po wojnie.

> A gdzie mieliby tych Romów wydalic z czech?

Napisałam, że jeśli nie są obywatelami Czech - tzn że są obywatelami innego państwa. Czyli można wydalić do ich ojczyzny.
                      Jeśli obywatelami Czech - to mają takie samo prawo żerować, jak inni obywatele tego państwa.
                • kropkacom Re: Przymusowa sterylizacja 25.07.09, 18:02
                  Kurcze, nigdy tu nie pisze ale ....

W dupach Wam się doral poprzewracało że tak powiem. Oby nigdy piękny naród
                  polski nie wydał się komuś niewygodny i dajmy na to Twoją córkę podstępem nie
                  wysterylizowano. Romowie jacy są tacy są ale metod rodem z Hitlera za Chiny nie
                  poprę. A Czechom te przypadki nie przynoszą chluby w świecie i dobrze.
                  • nutka07 Re: Przymusowa sterylizacja 25.07.09, 18:36
                    Niektorym chyba brakuje 'Krysztalowych Nocy'.
                    • verdana Re: Przymusowa sterylizacja 25.07.09, 18:54
                      Faszyzm w czystym wydaniu. Sterylizować ze wzgledu na narodowość, bo
                      jak wiadomo, wszyscy Romowie są brudne nieroby z definicji. Nie moga
                      być inni - no bo sa Romami, nie dopuszczamy do siebie myśli, ze
                      jacys jednak pracuja, dorabiaja sie, koncza studia. Rom to Rom -
                      wysterylizowac i po kłopocie. Leniwy Czech to co innego, Czesi to
                      fajny narod, przecież sterylizacja Czeszki, ktora jest normalna
                      dziewczyną bylaby zbrodnią. Romki nie, bo Romka to smieć.
                      Ale sterylizację sa drogie - nie taniej byloby do gazu?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka