margotka28 20.08.09, 10:42 jecie lubicie? Ja mam w standarcie schabowe, mielone, steki z karkówki. I ewentualnie pieczeń z szynki. A wy? Dajcie jakieś piepisy na mięcho, bo ja już pomysłów nie mam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
margotka28 Re: dania z wieprzowiny 20.08.09, 10:49 ty przepis dawaj, a nie gadasz co lubisz Odpowiedz Link
hellious Re: dania z wieprzowiny 20.08.09, 11:04 hehe, tez fakt kotleciory ze schaba rozbijam lekko, sole, pieprze i obsmazam. Dokladam cebulke, czosnek,papryke czerwona, grzybki ( moga byc pieczary)i kiszonego ogóra (wszystko pokrojone w paseczki, grzybki w plasterki) zalewam bulionem ( ew. z kostki) i dusze. Jak sie juz poddusi dodaje troche koncentratu wymieszanego z woda i maka. doprawiam roznie, zaleznie od tego, co mam akurat. Odpowiedz Link
madame_zuzu Re: dania z wieprzowiny 20.08.09, 10:47 Ja łeptowiny używam do gulaszu do placków po węgiersku jak nie mam pod ręką wołowiny. Odpowiedz Link
madameblanka Re: dania z wieprzowiny 25.08.09, 10:50 łeptowina, buhahahaha pińcet razy se puszczałam ten moment z łeptowiną Odpowiedz Link
kkokoszkaa Re: dania z wieprzowiny 20.08.09, 10:56 nie lubie panierowac bo za duzo roboty wiec wszystko jem seaute do tego jakas skrobia ryz kasz ziemniaki czy na co mam ochote to wersja podstawowa. jak mam wiecj energii to owe kotleciki robie w sosie pieczeniowym, jesli mam cos w lodówce to do usmazonych kotlecików dodaje cienko pokrojone pieczarki i juz mam jak juz sie puszczą sok to dolewam wody duszę -na koniec jogurt albo smietana i jest w sosie pieczarkowym mieso. Jak w lodówce mam papryke, pomidory w puszce, cebule to też dam ale na 5 min prze końcem duszenia mięsa, by nie była to breja a potrawka. Ale i tak hitem jak mam wene jest zupa gulaszowa po która zawsze przychodza moi sąsiedzi bo tak im smakuje. Ja tez ja lubie bo to potrawa jednogarnkowa i dla mnie to idealna forma obiadu. Odpowiedz Link
margotka28 Re: dania z wieprzowiny 20.08.09, 11:01 daj przepis na tę zupę gulaszową plissssssss Odpowiedz Link
kkokoszkaa Re: dania z wieprzowiny 20.08.09, 11:10 oj troche to potrwa bo o ile zupa zsama sie robi to opisywani jest troche bo liczy sie kolejnosc dawania składników -uzbrój sie w cierpliwos za jakas chwilke bedziesz miała Odpowiedz Link
kkokoszkaa Re: dania z wieprzowiny 20.08.09, 11:46 bierzesz najwiekszy karnek jaki masz taki wiesz na rosół. smazysz mięso - jakie tylko lubisz- ja daje schab rozbity maxymalnie cienko pokrojony w drobne paseczki i wymieszany z oliwa by sie nie posklejał jak zaczne go smażyc. Smaże do momentu az nie odparuje z niego woda delikatnie sei zezłoci do tego dodaje kostke mięsną lub wołową podlewam tyci tyci wodą , dodaje przyprawę do gyrosa - całąto bardzo ważny etap - mięso ma przejsc dokładnie przyprawami.Dodajesz majeranek- niedużo oraz listek laurowy w ilosci 3 szt kilka ziaren ziela angielsk oraz wciakasz duuuuzo czosnku z 5 żąbków lub wiecej jak lubisz i pieprz.Wyjdzie ci cós takiego - mieso w breji przyprawowej . Dusisz to do 20 min wody dajesz tylko tyle by przykryc leciutko mięsko. Pieczarki kroisz w półplasterki- około 300 do 500 gram. Wymieszasz dodasz 2 cebule pokrojone w kostkę. W tym momencie dodaj garść soczewicy zielonej jak nie lubisz to nie trzeba. Dopełnij garnek do półowy wodą dodaj pokrojone ziemniaki w kostkę bardzo dużo - zupa ma być gęsta - gotujesz nadal - na 10 min przed ugotowaniem ziemniaków dajesz pomidory z puszki krojone w kostkę oraz papryke czerwoną albo zólta przynajmniej jedną, pokrojona w paseczki. Doadasz koncetrat mały oraz jeszce 2 łyzki stołowe papryki słodkiej. Zobacz czy ziemniak jest miękki jak tak dodaj pokrojoną w drobna kosteczkę ogórek kiszony jakies 3 lub 5 korniszonów. Dopraw na koniec do finalnego smaku ma byc pikantnie i aromatycznie. przepis w skrócie mieso w paski usmaż, duś póżniej z przyprawami dodaj pieczarki, cebule soczewicę -duś nadal dolej wody dodaj ziemniaki dodaj pomidory z puszki nawet 2 szt koncentrat mały 2 paptyki w paski 2 do 4 łyżek papryki w proszku słodkiej na koniec dodaj ogórki w kostke kiszone lub korniszony mozesz zmieniac proporcje składników koniecznie napisz o ile ja zrobisz jak ci wyszła Odpowiedz Link
margotka28 Re: dania z wieprzowiny 20.08.09, 12:05 dzięki przepis. Brzmi smacznie, dziś robię Odpowiedz Link
margotka28 Re: dania z wieprzowiny 24.08.09, 08:46 odkurzam wątek, chciałabym powiedzieć, że zupa wyszła zajebiście dobra. Jedliśmy cały weekend z siostrą i mężem. Dzieci nie chciały :- ) z powodu warzyw. Polecam i raz jeszcze dziękuję za przepis. Odpowiedz Link
kkokoszkaa Re: dania z wieprzowiny 24.08.09, 09:26 no to się cieszę- a wiesz jak do mieneiszego garnaka dasz mieso z ziemniakami i koncentaratem to tez wyjdzie taka zupa gulaszowa w wesrcji ubogiej- zawsze mozna dla dzieci w mniejszym garneczku troche zrobić. A nameczyłaś nie bardzo czy jakoś tak poszło raz dwa -bo według mnie dosyc fajnie się ją robi. Noi i syta jest i chyba ekonomiczna - mi też na dwa 3 dni starcza. Odpowiedz Link
zuzia36 Re: dania z wieprzowiny 24.08.09, 09:34 tez na łikedn zrobiłam. M smakowała bardzo, a dzieć zjadł ponad limit. Zaraz wydrukuje dla mamy i cioci. Odpowiedz Link
kkokoszkaa Re: dania z wieprzowiny 24.08.09, 09:44 ehhhh powiem wam dziewczyny ze ten przepis to taki mój specjał - tzn nikomu nie dałam jeszce tego przepisu - NO ALE JUZ POSZŁO W SWIAT. Fajnie ze wam smakuje- ale powiedzcie czy według was to ciezki przepis? Odpowiedz Link
zuzia36 Re: dania z wieprzowiny 24.08.09, 09:47 nie. Trzeba troche pilnowac kolejności wkładania składników, ale wg mnie tylko pierwszy raz. Najważniejsze ze jest jednogrankowy. Odpowiedz Link
margotka28 Re: dania z wieprzowiny 24.08.09, 10:07 jak coś się robi pierwszy raz to może się wydawać, że trudne. Ale ja podeszłam do tego metodycznie: wydrukowałam przepis, zrobiłam odpowiednie zakupy i z przepisem na blacie zaczęłam gotować. Wyszło pyszne. W życiu nie jadałam lepszej zupy. Odpowiedz Link
kkokoszkaa Re: dania z wieprzowiny 24.08.09, 11:33 na luzie mozna dać drób mieso a z tak istotne nie jest -na luzie mozna dać drób pokrojony w cienutkie passeczki a jak nie jesz miesa to kotlety sojowe pokrojone w paseczki Odpowiedz Link
magiczna_marta Re: dania z wieprzowiny 24.08.09, 13:16 przeszytalam: dlania z wieprzowiny i sobie mysle o co cho Odpowiedz Link
dlania Re: dania z wieprzowiny 24.08.09, 13:41 Ja też co wejde na magiel to czytam o tej dlani z łeptowiny i jest mi przykro;-((( Ale zupe przetestuje Odpowiedz Link
semida Re: dania z wieprzowiny 24.08.09, 14:04 Kurczę,aptrzę na tytul wątku i czytamLANIA z wieprzowiny Odpowiedz Link
fajka7 Re: dania z wieprzowiny 24.08.09, 18:02 Oprocz wymienionych mam w standardzie mielone z makaronem jako spagetti, lasagne oraz canneloni oraz z warzywami (duza ilosc) tez z makaronem. Poledwiczki bardzo chetnie stosuje i schaby ze sliwkami. I jeszcze zeberka w miodzie. Odpowiedz Link
gacusia1 Hahaha,przeczytalam DLAnia z wieprzowiny .-))) 24.08.09, 18:53 Co do tematu,to moim ostatnio ulubionym jest zapiekanka z miesa mielonego,na ziemniakach. Rewelka! Poza tym schab "po chinsku" czyli w tych wszystkich bambusach i innych kielkach z ryzem. Odpowiedz Link
zuzia36 Re: Hahaha,przeczytalam DLAnia z wieprzowiny .-)) 25.08.09, 09:32 moge prosić o dokładniejszy opis tej zapiekanki???? Odpowiedz Link
dlania czy wy mnie chceicie zabić??? 25.08.09, 09:36 Jeszcze raz ktos podciagnie ten wątek to sie pójde i rzuce swe cielsko na patelnie. Odpowiedz Link
madame_zuzu Re: czy wy mnie chceicie zabić??? 25.08.09, 09:41 wlasnie wlazłam w ten wątek bo przeczytałam to co kolezanka wyżej dlaniu... Odpowiedz Link
margotka28 Re: czy wy mnie chceicie zabić??? 25.08.09, 10:54 a wiesz, że to nawet mogłoby być widowiskowe... takie rzucenie się na patelnię. Może od razu ginnesa zawiadomić, coby się do księgi wpisać? A tak w ogóle - masz coś do łeptowiny Odpowiedz Link
l.e.a Re: czy wy mnie chceicie zabić??? 25.08.09, 13:55 w Czechach je się dużo wieprzowiny, zazwyczaj gulasze, pieczenie z kapustą, z sosami duszona wieprzowina duszoną robie z sosem pieczarkowym, chrzanowym, musztardowym, robię też zrazy, gulasz segetyński , kotlety diabelskie, kotlety zapiekane z serem, szynka i ananasem, itd. itp. dwa ulubione przepisy: kotlety diabelskie składniki 50 -70dkg kg mięsa wieprzowego ( najlepiej schabik ) moga byc też piersi drobiowe Marynata: 3 jajka - wybełtać 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju 1 -2 łyżeczki vegety 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej jak kto woli troszkę pieprzu, kminku jak ktos nie lubi kminku można pominąc 1 łyżeczka majeranku 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez maszynkę Sposób przygotowania: Rozbite tłuczkiem, poporcjowane kotlety włożyć do marynaty i pozostawić w lodówce najlepiej na 24godz. Ale 4 godziny też wystarczą W drugim dniu smażyć na głębokim oleju podawać z ziemniaczkami i surówką, można takie zamarynowane mięso rzucić również na grill. gulasz segetyński składniki: 600g mięsa wieprzowego 400g kiszonej kapusty 200ml słodkiej śmietany ( najlepiej 18% w zwyż z kartonika) 2 łyżki mąki 40g smalca ( nie zamieniać na inny tłuszcz ! ) 1cebula czosnek ( ja daję jakieś 3- 4 ząbki ) 1 kostka rosołowa paryka mielona slodka pieprz, kminek, sól Z kostki rosołowej przygotować bulion. Cebulkę drobno skrojoną podsmażyć na smalcu, dodać w kostkę skrojone mięso, dodać papryki ( ilość od upodobania ) i podsmażyć, dodać czosnek przetłoczony przez maszynkę, kminek, sól,pieprz i zalać troszkę bulionem. Należy dusić co jakiś czas mieszająć w razie potrzeby dolewać bulionu. Osobno należy podusić kiszona kapustę na smalcu z niewielką ilością wody, miękką kapustę należy dodać do mięsa, makę wymieszać razem ze śmietaną w kubku z niewielką ilością soli ( coby się śmietana nie zwarzyła ) i zagęścimy w ten sposób gulasz. nasza kapela wróżka Lea to ja Stellamara Odpowiedz Link
zuzia36 Re: czy wy mnie chceicie zabić??? 09.09.09, 12:16 polecam kotlety diableskie pyszneeeeee Odpowiedz Link
mama-dzwoni chyba DLANIA z wieprzowiny... 25.08.09, 23:00 spytaj głównej zainteresowanej, powinna wiedzieć. Odpowiedz Link
emigrantka34 Re: dania z wieprzowiny 25.08.09, 23:01 Lubie, ale jem rzadko, od swieta, bo jest zbyt tlusta. Najczesciej schaby rozne pieczone. Schabowy kotlet moze raz na rok. Odpowiedz Link