Dodaj do ulubionych

Mija 40 lat...

19.04.10, 16:21
Mija 40 lat od ukazania się najpiękniejszej piosenki o miłości.
Nie wiem czy to konkretnie dzisiaj i czy piosenki wszakże tekstu w
niej ani słowa, tego nie wiem.
Czy już kojarzycie, co mam na myśli?
Czterdzieści lat temu ukazała się płyta a na niej jeden liryczny
utwór napisany przez autora w jedną noc. Wspomina on, że temat
przyszedł mu do głowy, kiedy siedział na zewnątrz, na tarasie,
swojego domu. Źródła nie donoszą czy był nieszczęśliwie zakochany,
ale jak uczy historia artyści tworzą swoje największe dzieła, kiedy
przeżywają nieszczęśliwą miłość.
Jest to instrumentalny kawałek. W pierwszej części gitara w tonacji
G-dur tęsknie nuci w akompaniamencie organów Hammonda. Gdy zbliża
się środek utworu tempo przyśpiesza w przestrzeni pojawiają się
bluesowe riffy i latynoskie brzmienia.
Utwór kończy się optymistycznie jakby wiarą w to, że miłość jednak
zwycięży i pokona ten smutek, jaki przebija na początku piosenki.

O czym mówię? Jeszcze nie wiecie…?!
Samba… Samba pa ti.
Tyle lat a nie zestarzała się wcale.
Obserwuj wątek
    • ave.duce A kto tak zdecydował? Tzn., że najpiękniejsza? 19.04.10, 19:54
      Znam piękniejsze.

:p
      • tw_wielgus Re: A kto tak zdecydował? Tzn., że najpiękniejsza 19.04.10, 20:41
        Odpowiadając na pierwsze pytanie - Ja.
        Na drugie - niemożliwe....
        • trzecikot Re: A kto tak zdecydował? Tzn., że najpiękniejsza 19.04.10, 21:38
          Pierwsza z brzegu - Randy Crawford - "Almase"
          • ave.duce Re: A kto tak zdecydował? Tzn., że najpiękniejsza 19.04.10, 22:05
            z brzegu ad hoc >

www.youtube.com/watch?v=faEW3FvDG5Y&feature=related
            • tw_wielgus Re: A kto tak zdecydował? Tzn., że najpiękniejsza 19.04.10, 22:16
              Proszę i znowu "z brzegu" a coś top?
              Coś co przeżyło dłużej niż jedno notowanie LP?
              Poza tym to jakaś parofanacja na głos męski i fujarkę...
              • ave.duce Re: A kto tak zdecydował? Tzn., że najpiękniejsza 19.04.10, 22:30
                A co TY tu robisz?!

ps. link nie ten ;)

TEN > www.youtube.com/watch?v=lv6VW4tMZbE

• tw_wielgus Re: A kto tak zdecydował? Tzn., że najpiękniejsza 19.04.10, 22:35
                  Dyskutuję i próbuję upierać się przy swoim zdaniu, bogato
                  argumentując .
                  Trzeci podesłał jakieś westchnienia zza ściany ale już arbitralnie
                  odwaliłem.

To co Ty proponujesz jest nudne i wtórne w warstwie instumentalnej,
                  nic się w tym kawałku nie dzieje, nie rekompensuje tego nawet
                  anielski głos i przystojny indianin z 'ukiem'.
                  Przykro mi odpada.
                  • trzecikot Re: A kto tak zdecydował? Tzn., że najpiękniejsza 19.04.10, 22:36
                    Ty nie bądź taka Iwona Pavlović! Bo w ryja!
                    • tw_wielgus Re: A kto tak zdecydował? Tzn., że najpiękniejsza 19.04.10, 22:40
                      O czekaj Ty! Na Ciebie to już nikt SMS'a nie wyśle, moja w tym głowa.
                  • ave.duce Re: A kto tak zdecydował? Tzn., że najpiękniejsza 19.04.10, 22:50
                    ;)

Twoje wywody nie robią na mnie wrażenia.
                    Samba pati jest prosta jak budowa cepa i nudna.
                    Da się jej posłuchać góra raz i potem co najmniej kilka miesięcy "kwarantanny".

• tw_wielgus Re: A kto tak zdecydował? Tzn., że najpiękniejsza 19.04.10, 22:53
                      To co Ty próbowałaś przemycić, Droga Ave, jest jedynie bogate w
                      warstwie wizualnej. Daje się przełknąć po wyłączeniu dźwięku.
                      Ale generalnie (tak między nami) wolę oglądać reklamę Triumpha.
                      • ave.duce Re: A kto tak zdecydował? Tzn., że najpiękniejsza 19.04.10, 22:57
                        Jak ktoś głuchy, to nic na to się nie poradzi > podaruję Panu na imieniny aparat słuchowy. Znaj Pan moje dobre serce!

• tw_wielgus Re: A kto tak zdecydował? Tzn., że najpiękniejsza 19.04.10, 23:00
                          aparatów słuchowych Ci u nas dostatek...
                          Pozwolę sbie jednak zauważyć, że te indianskie przyśpiewki nijak się
                          mają do mojej propozycji.
                          • ave.duce Teraz rozumiem, dlaczego ino muzyka ;) 20.04.10, 09:17
                            Nie kumaty językowo TW!

• tw_wielgus Re: Teraz rozumiem, dlaczego ino muzyka ;) 20.04.10, 10:07
                              Moment, ja jedynie znalazłem pewne interesujące elementy na wizji.
                              Szczególnie jak się pojawia ta apetyczna śniada panienka.
                              Dźwięk puściłem mimo uszu...,
                              • ave.duce Re: Teraz rozumiem, dlaczego ino muzyka ;) 20.04.10, 10:25
                                Puściłeś, bo nie czumasz TEKSTU! Oto cała prawda, smutna zresztą.

• tw_wielgus Re: Teraz rozumiem, dlaczego ino muzyka ;) 20.04.10, 14:28
                                  Najlepszą śpiewaną poezję miłosną będziemy omawiali w następnym
                                  odcinku.
                                  Wtedy być może (zaznaczam - być może) wrócimy do przesłanego
                                  przez Ciebie przykładu godów miłosnych dzikich ludzi z Ameryki
                                  Północnej.
                                  • ave.duce Re: Teraz rozumiem, dlaczego ino muzyka ;) 20.04.10, 18:21
                                    Masz coś po polsku >

www.youtube.com/watch?v=4OigCl8aEso&feature=related
                                    • tw_wielgus Re: Odpowiem Ci również w konwencji b/w 20.04.10, 18:44
                                      www.youtube.com/watch?v=vjlluR_DsDw&feature=related
                                      • ave.duce Ha! Ja wiedziałam... I było się o co tak pienić?! 20.04.10, 18:53
                                        • tw_wielgus Re: Niemniej odbieglismy od tematu... 20.04.10, 19:15
                                          www.youtube.com/watch?v=ecWa8nLkdm0
                                          • ave.duce Niemniej odbieglismy od tematu...? Naprawdę? 20.04.10, 19:27
                                            Nie wydaje mi się... Jarku!

forum.gazeta.pl/forum/w,89075,110268118,110297681,Re_przyjmujemy_w_tym_milym_towarzystwie_jednogl.html
                                            • tw_wielgus Re: Dzięki, skoro sie pod tym podpisujesz 20.04.10, 19:34
                                              to znaczy, że osiagneliśmy consensus, Eleonoro...
                                              • ave.duce Mua? U? 20.04.10, 19:47
                                                Nie mam jak > moje pióro wieczn(i)e nie pisze, Jarku ;)

• tw_wielgus Re: Mua? U? 20.04.10, 20:15
                                                  No to bedę temat uparcie drążył dalej, aż do zmęczenia materiału.
                                                  • ave.duce Re: Mua? U? 20.04.10, 20:46
                                                    Nie drąż tematu, jeno mi jakiegoś zgrabnego Parkera kup u Bazarnika i już.

• tw_wielgus Re: Mua? U? 20.04.10, 21:19
                                                    Może być ten?
                                                    https://www.mg-sklep.pl/galerie/d/drewniany-dlugopis-z-
zab_101.jpg
                                                  • ave.duce Grabisz sobie ;) 20.04.10, 21:42
                                                    PIÓRO wieczne PARKER.

+ atrament markowy czarny.

• tw_wielgus Re:Tak wiec nie widząc dalszych głosów 19.04.10, 22:58
                      sprzeciwu, przyjmujemy w tym miłym towarzystwie jednogłośnie...
                      i Dobranoc...;P
                      • ave.duce "przyjmujemy w tym miłym towarzystwie jednogłośnie 20.04.10, 09:19
                        że TW tak zna się na utworach "miłosnych", jak Jarosław Kaczyński na udawaniu
                        żałoby.

• tw_wielgus Re: "przyjmujemy w tym miłym towarzystwie jednogł 20.04.10, 09:59
                          Był taki moment, na szczęście krótki, w którym wielokrotnie nękany
                          Twoim uporem miałem ochotę odpuścić. Tak zwyczajnie, dla świętego
                          spokoju przyznać jakieś zaszczytne pierwsze miejsce w trzeciej
                          dziesiątce tej piosence o urodziwej Pocahotas. Przecież znasz moją
                          skłonność do kompromisów, dogadalibyśmy się przecież. Ale! To
                          porównanie z Kaczyńskim ubodło mnie do żywego. To bolesny cios
                          zadany mojemu delikatnemu ego tępym narzędziem w potylicę, to
                          kopniak wymierzony kolanem w moją męską dumę, to zagrywka tak
                          nieczysta damskie zapasy w krochmalu pomieszanym z sadzą.
                          Przedtem jak już napisałem we wstępie byłem skłonny do kompromisu,
                          teraz bez najmniejszej dyskusji Twoja propozycja ląduje na ostatnim
                          miejscu naszej listy miłosnych przebojów.
                          Amen, doigrałaś się…
                          • ave.duce No proszę, jaki "wygadany" TW! 20.04.10, 10:31
                            Cepem, a raczej bywszym NadCepem dostałeś. Nie da się ukryć.

Polecam lekturę (ponowną?) "Newswieś(ci)" Rok 3 Nr 4 (9) 1. 03. 2006

ps. i pamiętaj, TW,

I will find U ...

• tw_wielgus Re: No proszę, jaki "wygadany" TW! 20.04.10, 14:24
                              Jestem na tyle głęboko zakonspirowany, że nie odczuwam obaw.
                              • ave.duce Re: No proszę, jaki "wygadany" TW! 20.04.10, 18:21
                                Siedzisz w torebce u ..?

• tw_wielgus Re: No proszę, jaki "wygadany" TW! 20.04.10, 18:45
                                  Też coś - żachnął się TW z głębin swego oburzenia..
                                  • ave.duce Phi! ;) też coś ... głębiny u TW, 3majcie mnie! 20.04.10, 18:54
                                    • tw_wielgus Re: Phi! ;) też coś ... głębiny u TW, 3majcie mni 20.04.10, 19:23
                                      Phi - jeszcze przez moment dźwięczało szyderstwem w uszach TW.
                                      Postanowił wiec sięgnąć po broń sprawdzoną, wypróbowaną po krótkim
                                      namyśle stał i
                                      rzucił straszliwą klątwą –

www.youtube.com/watch?v=xKmpQ1pId4g
                                      • ave.duce Phi! ;) 3majcie mnie! 20.04.10, 19:55
                                        Widzisz, Jarku, problem w tym, że to... JA śpiewam. W oryginale. Znowu podróba w Twoim wykonaniu... Wtórność nad wtórnościami!

• tw_wielgus Re: 3majcie mnie! (tym razem) 20.04.10, 20:20
                                          ave.duce napisała:
                                          "problem w tym, że to... JA śpiewam. W oryginale"

www.youtube.com/watch?v=Xk2UVDgpTNc
                                          • ave.duce Re: 3majcie mnie! (tym razem) 20.04.10, 20:47
                                            Eh, te skojarzenia proste jak budowa cepa ;)

• tw_wielgus Re: 3majcie mnie! (tym razem) 20.04.10, 21:17
                                              Cepem też trzeba umieć operować...
                                              www.youtube.com/watch?v=QdQi6lZaMIE
                                              • ave.duce Re: 3majcie mnie! (tym razem) 20.04.10, 21:48
                                                Tak w ogóle to jestem pacyfistką!

• tw_wielgus Re: 3majcie mnie! (tym razem) 20.04.10, 21:53
                                                  To dobrze, ja też mam pacyfistyczną naturę ale jak mi ktoś na odcisk
                                                  nastąpi to....;P
                                                  • ave.duce I kijem go (ją), i pałką! Niech wie... 20.04.10, 22:17
                                                    A nie lepiej > www.youtube.com/watch?v=9sbq2LLclUE&feature=related

• tw_wielgus Re: A kto tak zdecydował? Tzn., że najpiękniejsza 19.04.10, 22:13
            Chopie! Tak jak napisałeś, pierwsza z brzegu... z brzegu, jak
            przyjdzie jej kolejka podyskutujemy.
            • trzecikot Re: A kto tak zdecydował? Tzn., że najpiękniejsza 19.04.10, 22:26
              Sorry, nie chciałem ci nasikać na ołtarz ;)
              Mimo wszystko:
              www.youtube.com/watch?v=sHiMDB19Dyc
              • tw_wielgus Re: A kto tak zdecydował? Tzn., że najpiękniejsza 19.04.10, 22:28
                Spox, rozważę....
                • tw_wielgus Re: A kto tak zdecydował? Tzn., że najpiękniejsza 19.04.10, 22:30
                  Odwalam - za dużo basów, za mało solówek, za dużo bezdechu...
                  • trzecikot Re: A kto tak zdecydował? Tzn., że najpiękniejsza 19.04.10, 22:32
                    No to chyba będzie jatka na gołe klaty...
                    • tw_wielgus Re: A kto tak zdecydował? Tzn., że najpiękniejsza 19.04.10, 22:36
                      Ale bez golenia tychże, OK?
                      Z łysą czułbym się taki soute...
                      • tw_wielgus Re: A kto tak zdecydował? Tzn., że najpiękniejsza 19.04.10, 22:43
                        Może ta mogłaby przez moment konkurować:
                        www.youtube.com/watch?v=wmin5WkOuPw
                        Opowiada o rodzącym się ogniu uczuć, ale solista ma kiepską fryzurę.
                      • trzecikot Re: A kto tak zdecydował? Tzn., że najpiękniejsza 19.04.10, 22:46
                        No to masz : twój namber łan jest wyświechtany jak t-shirt z wizerunkiem Che
                        Guevary!
                        :P
                        • tw_wielgus Re: A kto tak zdecydował? Tzn., że najpiękniejsza 19.04.10, 22:49
                          Nie chcę być niegrzeczny ale to co zaproponowałeś może wzbudzić
                          podziw jedynie na OIMIE.
                          • trzecikot Re: A kto tak zdecydował? Tzn., że najpiękniejsza 19.04.10, 22:55
                            Zgadza się, bo ja "stoję tam, gdzie OIOM"!
                            A twój kot sika do szafy!
                            • tw_wielgus Re: A kto tak zdecydował? Tzn., że najpiękniejsza 19.04.10, 23:01
                              Si, ten trzeci, ale tylko po pijaku...;P
    • szarodziejka Re: Mija 40 lat... 19.04.10, 22:22
      www.youtube.com/watch?v=Wnm51FJHUd4
      też mam ładną.
      • tw_wielgus Re: Mija 40 lat... 19.04.10, 22:26
        but, only for woman...
        Odpada, sorry... słowo "hate" dyskwalifikuje tę nutę. Yo!
        • szarodziejka Re: Mija 40 lat... 19.04.10, 22:34
          www.youtube.com/watch?v=vAVZPd4rnNM
          • tw_wielgus Re: Mija 40 lat... 19.04.10, 22:39
            No cóż zaczeło się ładnym wyznaniem. Już zacząłem mieć nadzieje ale
            następna plansza rozwiała je bezpowrotnie. W połowie przysnąłem...
            Dlatego - NIE!
            • szarodziejka Re: Mija 40 lat... 19.04.10, 22:56
              nie, to nie. sam sobie śpiewaj miłosne piosenki.
              albo niech trzeci zanuci
              • tw_wielgus Re: Mija 40 lat... 19.04.10, 23:04
                Hmmmm... sam sobie..?! W sumie... ja wiem? A jak dostanę kosza?
                • szarodziejka Re: Mija 40 lat... 20.04.10, 10:57
                  tw_wielgus napisał:

> Hmmmm... sam sobie..?! W sumie... ja wiem? A jak dostanę kosza?

to się opuścisz
                  i uderzysz do kogoś innego
      • ave.duce Re: Mija 40 lat... Staję w obronie niektórych ... 20.04.10, 09:53
        ... Też pięknie o miłości!

www.youtube.com/watch?v=z_Lg6kgC9Fg
        • ave.duce Niech żyje równy status & 20.04.10, 10:01
          https://www.coe.ba/images/stories/all2.jpg

... Też pięknie o miłości!

• tw_wielgus Re: Niech żyje równy status & 20.04.10, 10:23
            Tia szczególnie w warstwie tekstowej:
            "Tak to ja leżę tu,
            jestem piękna jak ze snu,
            tylko oczy podkrążone
            i zgubiłam gdzieś koronę. (....a może to alufelga)
            Coś jest w środku mego brzucha.
            Czemu rozkład z niego bucha? "

las palabras del amor...
            • ave.duce To nie było do Ciebie, TW! Ty się na takich 20.04.10, 10:44
              sprawach nie wyznajesz, hajlajf & hajsosajety, co? ;)

ps. niech Ci ktoś przetłumaczy, byle nie Fotyga!

• trzecikot Re: Niech żyje równy status & 20.04.10, 11:05
            www.youtube.com/watch?v=_ZmQr78Otv4&feature=fvw
            • ave.duce Re: Niech żyje równy status & 20.04.10, 11:52
              www.youtube.com/watch?v=02jjoy9mC2c&feature=related
        • szarodziejka Re: Mija 40 lat... Staję w obronie niektórych ... 20.04.10, 16:36
          ave.duce napisała:

> ... Też pięknie o miłości!
          >
          > <a href="www.you (...)

chryzantemy złociste - dla mnie hit na drugie miejsce dowolnego zestawienia
          • ave.duce Re: Mija 40 lat... Staję w obronie niektórych ... 20.04.10, 18:23
            No ba!

• tw_wielgus Re: Mija 40 lat... Staję w obronie niektórych ... 20.04.10, 19:03
              Przypomnę Paniom Szanownym, że obstawiamy trzecią dziesiąkę, dwie
              pierwsze są już zajęte lub zarezerwane.

Np. przez tego pana:
              www.youtube.com/watch?v=TlyDjFMscAE&feature=related
    • man_sapiens Re: Mija 40 lat... 20.04.10, 00:32
      Ach, więcej takich pięknych brazylijskich o miłości: "Insensatez", "Amor em paz"
      (once I loved), "Corcovado", "Aqua de beber" - przestaję wyliczać, bo się ze
      smutku i wzruszenia popłaczę albo upiję...
      • tw_wielgus Re: Mija 40 lat... 20.04.10, 10:24
        To wszystko z kanału "Romantica"?
        • man_sapiens Re: Mija 40 lat... 20.04.10, 10:47
          Tak jak "Samba pa ti" ze Złotych Przebojów...
          • trzecikot Re: Mija 40 lat... 20.04.10, 10:59
            A Wielgus jezd gópi!
            • tw_wielgus Re: Mija 40 lat... 20.04.10, 14:21
              Zobaczysz powiem Twojej mamie gufiażu...
              • trzecikot Re: Mija 40 lat... 20.04.10, 15:16
                Kto sie przezywa, ten sie sam nazywa!
                • tw_wielgus Re: Mija 40 lat... 20.04.10, 16:18
                  A tego nie znałem....;P
    • szarodziejka Re: Mija 40 lat... 20.04.10, 15:29
      www.youtube.com/watch?v=X4WWccQjDOc
      • gat45 Jak o piosenkach o miłości mowa, to ja zawsze 20.04.10, 15:43
        z tym samym przychodzę :

www.youtube.com/watch?v=LOcDwYQPp0Y

I spieszę donieść, że wzruszało mnie to już jako nastolatkę. I
        zostało ulubione.
        • gat45 I jeszcze to może : 20.04.10, 15:48
          www.youtube.com/watch?v=9TgfolwSfT0
          • szarodziejka Re: I jeszcze to może : 20.04.10, 16:17
            Ratunku! Ratunku!
            Na pomoc ginącej miłości
            Nim zbraknie jej głosu i łez
            S.O.S.! S.O.S.!

wrzask godny lepszej sprawy.
            • gat45 Re: I jeszcze to może : 20.04.10, 16:23
              Ja też nie uważam, żeby to się nadawało na wiece i manifestacje.
    • ave.duce TW... miłośnik Pati (Koti) ;) Uważaj na zi0br0! 20.04.10, 20:57
      • tw_wielgus Re: TW... miłośnik Pati (Koti) ;) Uważaj na zi0br 20.04.10, 21:20
        Tak, tego się właśnie spodziewałem... ale nie że aż TAK!!!!
        • ave.duce Re: TW... miłośnik Pati (Koti) ;) Uważaj na zi0br 20.04.10, 21:50
          Miałam do wyboru PatiKoti, CukierKotkę albo ... Nie, to mi nie przejdzie przez
          klawiaturę.

• tw_wielgus Re: TW... miłośnik Pati (Koti) ;) Uważaj na zi0br 20.04.10, 21:54
            Z pewną taką trwogą przyjąłem Twoje oświadczenie i chyba wolę nie
            wiedzieć. Nie przed snem...
            • ave.duce Uważaj na zi0br0 20.04.10, 22:21
              Słuszna decyzja ;)

www.youtube.com/watch?v=WqvRq2CF8qU
    • yoma Re: Mija 40 lat... 20.04.10, 21:54
      Ano minęło, 6 dni przed założeniem tego wątku :P
    • lepkie.lapki Też z muzeum 21.04.10, 01:21
      zamieszczę na pamiątkę sobie a wszystkim moim muzom:

www.youtube.com/watch?v=yQ44MDnliPw
    • blind_as_a_bat Summer wine dla ... :-) 21.04.10, 07:35