18.06.11, 20:48
Spodobała mi się Manuela... (Gretkowska) w rozmowie w Polityce...
www.polityka.pl/kultura/rozmowy/1516528,1,rozmowa-z-manuela-gretkowska.read
... co prawda, po przeczytaniu (dawno już!) My zdjes' emigranty, miałbym sporo do zarzucenia tej pani...
Doszedłem jednak do wniosku, że mogło tak być... w przerysowaniu, ale jednak ;)
To co ja - to zupełnie nie to samo... inaczej acz... my zdjes' emigranty... - do dzisiaj!
Obserwuj wątek
    • replique Re: ŁOŁ!!! 19.06.11, 14:06
      Wychodzi, że powiedziała najprawdziwszą prawdę (ale taką, która nie wyzwoli!), tej Joannie Podgórskiej... Manuela ta!!
      To bowiem, co mówi, wali po pysku... ostro...
      A kto lubi dostawać w pysk??
      ... ja też nie, ale....
      • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: ŁOŁ!!! 19.06.11, 17:34
        zgadzam się z każdym słowem w tym wywiadzie MG.
        Tym bardziej, że mam podobny punkt odniesienia -długo w Szwecji mieszkając.
        • sclavus Re: ŁOŁ!!! 19.06.11, 20:00
          Dlategom przywołał My zdjes' emigranty bo mam długieeee doświadczenie francuskie....
          Nie przeszkadza mi to jednak, zgodzić się z każdym jej słowem z tej rozmowy :)
          Jak napisałem: wali to w pysk... - a to nie jest lubiane ;)
          • witekjs Re: ŁOŁ!!! 20.06.11, 00:20
            To niezbyt przyjemne, ale nie sposób nie zgadzać się z tym, co mówi w tej rozmowie Manuela Gretkowska.
            Jeszcze nie czytałem Jej książek, a po tym wywiadzie z pewnością chciałbym poznać to, co pisze.
            Nie wiem jeszcze od czego zacząć...

www.iik.pl/autorzy.php/32
            www.kdc.pl/szukaj.html?search=1&ftrActive=1&query=gretkowska&ftrCategory1=Ksi%C4%85%C5%BCki&p_action=3207060002

www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,9777211,Gretkowska_o__Transie___Gdybym_chciala_dokopac_Zulawskiemu___.html
            • chamalla Re: ŁOŁ!!! 20.06.11, 10:30
              Od książek Pani Manueli chce się czasem płakać. Nie pozwalają się ze sobą pieścić.
              Przedostatnie (ostatniej książki nie czytałam) zakończenia są dosyć przewidywalne.

FAS - lubiane przez Panią MG porównanie. Można się dać złapać na zgrabną plastykę z drastyką. Wszelako zbyt daleko idące. Chyba, że chcemy przyznać się do pozostałych konsekwencji syndromu.

A jak jeszcze raz przeczytam o systemie zabezpieczeń społecznych w Szwecji, obiecuję się porzygać.
              • ave.duce Re: ŁOŁ!!! 20.06.11, 16:49
                To nie czytaj.
            • ex.mila Re: ŁOŁ!!! 20.06.11, 10:50
              witekjs napisał:

> Nie wiem jeszcze od czego zacząć...
              >
              >
              Mogę wysłać na pocztę jeśli sobie życzysz.

Mam w formie e-booków wszystko albo prawie wszystko co napisała.
              • witekjs Re: ŁOŁ!!! 20.06.11, 12:50
                ex.mila napisała:

> witekjs napisał:
                >
                >
                > > Nie wiem jeszcze od czego zacząć...
                > >
                > >
                > Mogę wysłać na pocztę jeśli sobie życzysz.
                >
                > Mam w formie e-booków wszystko albo prawie wszystko co napisała.

Bardzo dziękuję :-)
                Może, proszę prześlij mi, na początek, coś z publicystyki, eseje.
                Bardzo dawno już nie czytałem powieści...
                Potem pójdziemy do księgarni.

Pozdrawiam serdecznie. Witek
                /poczta gazety/
                • ex.mila Re: ŁOŁ!!! 20.06.11, 13:04
                  witekjs napisał:

> ex.mila napisała:
                  >
                  > > witekjs napisał:
                  > >
                  > >
                  > > > Nie wiem jeszcze od czego zacząć...
                  > > >
                  > > >
                  > > Mogę wysłać na pocztę jeśli sobie życzysz.
                  > >
                  > > Mam w formie e-booków wszystko albo prawie wszystko co napisała.
                  >
                  > Bardzo dziękuję :-)
                  > Może, proszę prześlij mi, na początek, coś z publicystyki, eseje.

Publicystykę i eseje można znaleźć u gugla pana (parafrazując Olgę:-)

kultura.dziennik.pl/artykuly/66975,gretkowska-penis-najlepszym-przyjacielem-kobiety.html
                  www.krytykapolityczna.pl/Opinie/Gretkowska-Martwy-Polak-oplakuje-sam-siebie/menu-id-1.html
                  itd

Ja mogę wysłać powieści, jeśli nadal sobie życzysz.

>
                  > Pozdrawiam serdecznie. Witek
                  > /poczta gazety/

Również - pozwolę sobie na samowolkę i jednak te powieści powysyłam - o ile mi internet znowu nie padnie.
                  • witekjs Re: ŁOŁ!!! 20.06.11, 14:07
                    ex.mila napisała:

>
                    > kultura.dziennik.pl/artykuly/66975,gretkowska-penis-najlepszym-przyjacielem-kobiety.html
                    > www.krytykapolityczna.pl/Opinie/Gretkowska-Martwy-Polak-oplakuje-sam-siebie/menu-id-1.html
                    > itd
                    >
                    > Ja mogę wysłać powieści, jeśli nadal sobie życzysz.
                    >
                    >
                    >
                    > >
                    > > Pozdrawiam serdecznie. Witek
                    > > /poczta gazety/
                    >
                    > Również - pozwolę sobie na samowolkę i jednak te powieści powysyłam - o ile mi
                    > internet znowu nie padnie.

Dziękuję bardzo Moja, Wcale Nie Ex - Miła.
                    Małgosia będzie bardzo zadowolona, Ona bardzo dużo czyta literatury pięknej /podnosi pozom kultury w domu/.

Bardzo dziękujemy. Witkowie

Nie wiem jeszcze, czym możemy się Tobie zrewanżować ?
                    • ex.mila Re: ŁOŁ!!! 20.06.11, 14:11

>
                      > Nie wiem jeszcze, czym możemy się Tobie zrewanżować ?

Nie trzeba. Przyjemność dzielenia się wynagradza mi wszystko. Miłej lektury.
            • replique Re: ŁOŁ!!! 20.06.11, 15:35
              Jeśli nigdy nie byłeś przymuszony do emigracji, nie zaczynaj od My zdjes' emigranty... ;)
    • dupetek Re: ŁOŁ!!! 20.06.11, 14:33
      Ogólnie(!) podzielam ocenę Gretkowskiej naszego społeczeństwa. Ale tylko ogólnie! Ja widzę inne, niektóre przyczyn. Np., przenoszenie FAS i DDA w skalę społeczną może być fajnym zabiegiem artystycznym, ale nie poważną tezą. FAS i DDA są udowodnionymi defektami osobniczymi, nie społecznymi! Zresztą, Skandynawowie byli bardziej rozpici i tam o żadnych takich syndromach nie słychać:) Ja jestem bardziej za tezą, że nadal jesteśmy społeczeństwem postkolonialnym z wszystkimi konsekwencjami - opóźnienia w rozwoju cywilizacyjnym, nadwrażliwość wolnościowa, szukanie samodzielnej drogi itd., itp.
      Wrażenia po powrocie do kraju miałem podobne, tyle, że ja nie byłem emigrantem, ale kilka lat pracowałem na kontraktach dawno temu.
      • replique Re: ŁOŁ!!! 20.06.11, 15:53
        Ja tam, podzielam... i bynajmniej, nie chodzi przecie o to, która nacja bardziej rozpita, tylko (moim skromniusim zdaniem) dlaczego ;)
        Sam, nie miałem powrotu/ów - miałem tylko przyjazdy i spotkania...
        Pierwszy przyjazd był po ośmiu latach czyli tuż po odzyskaniu śmietnika (91)
        Pomijam fakt, że lincz był tuż-tuż (za moją ocenę tego co kościół), ale to co było z mentalnością, - uciekało toto w lata siedemdziesiąte - nie przyjęło się w świadomosi nic... a przyjaciół miałem sporo, w tym dużo ludzi otwartych...
        Sam byłem gdzieś tam podobny... pomogło, kiedy zauważyłem francuski szowinizm... - to pozwoliło zdać sobie sprawę nie tylko z szowinizmu polskiego, ale i z powierzchowności polskiej wielkości ;)
        Dlatego zgadzam się z Manuelą w tym co powiedziała w rozmowie, ale nie do końca z tym co pisuje... :)
    • ave.duce No ba! 21.06.11, 17:25
      ... baza bazą, ale nadbudowa może bardziej uwierać betonem ...
      • ave.duce Jednak jakoś nie wierzę Gretkowskiej ... 22.06.11, 07:05
        ... i tyle.
        • replique Re: Jednak jakoś nie wierzę Gretkowskiej ... 22.06.11, 10:53
          No, ba...
          Boć to nie kwestia wiary, jeno osąd własny, do jakiego stopnia to się przekłada na życie tu i teraz (dla mnie: tam i teraz), to co ona wygłasza...
          Ja tam jej wierzę, chociaż w prawdy zawarte w książkach - mniej... co jest normalne bo to nie reportaż, nie felieton na temat, tylko... - no, nawet jeśli rzeczywistość, to ubarwiona literacko przecie :)
          • ave.duce Re: Jednak jakoś nie wierzę Gretkowskiej ... 22.06.11, 12:10
            Wg mnie - piszę o wywiadzie - Ameryki żadnej nie odkrywa. A jej tłumaczenia nt. Partii Kobiet - o kant.
            • replique Re: Jednak jakoś nie wierzę Gretkowskiej ... 22.06.11, 14:59
              hihi... ;)
              Z Partią Kobiet nie wyszło a szkoda, ale żeby zaraz kant???
              Z drugiej zaś, jeśli Ameryki żadnej nie odkrywa, to ubiera w słowa, których nie użyli ci, którzy (ewentualnie) tę Amerykę odkryli...
              Ku pociesze i wezbrania w sercu, jeszcze to:
              www.krytykapolityczna.pl/Opinie/Gretkowska-Martwy-Polak-oplakuje-sam-siebie/menu-id-1.html
              i to:
              kultura.dziennik.pl/artykuly/66975,gretkowska-penis-najlepszym-przyjacielem-kobiety.html
              • ave.duce Re: Jednak jakoś nie wierzę Gretkowskiej ... 27.06.11, 08:18
                Serio? Szkoda mi czasu... którego nie mam zbyt wiele.
        • tw_wielgus Re: Jednak jakoś nie wierzę Gretkowskiej ... 22.06.11, 15:03
          ave.duce napisała:

> ... i tyle.

I ja też tyle...
          Napisałbym więcej, ale nie chce sobie znowu nagrabić.
          • replique Właśnie! 22.06.11, 16:02
            Czy tym niechceniem, nie przyznajesz jej przypadkiem racji??
            • tw_wielgus Re: Właśnie! 22.06.11, 17:18
              W żadnym wypadku. I choć biegle włada językiem polskim to z władaniem rozumem ma juz nie lada kłopoty.
              • gat45 Re: Właśnie! 22.06.11, 17:43
                A według mnie rozum ma całkiem-całkiem, tylko za dużo w niej samouwielbienia.

Sclavi, zanim zaczniesz czytać jej powieści, to najpierw przerób trylogię Polka - Europejka - Obywatelka. A z powieści to najlepiej poczytaj Tokarczuk :)))
                • ploniekocica Re: Właśnie! 22.06.11, 17:59
                  gat45 napisała:

> A według mnie rozum ma całkiem-całkiem, tylko za dużo w niej samouwielbienia.
                  >
                  > Sclavi, zanim zaczniesz czytać jej powieści, to najpierw przerób trylogię Polka
                  > - Europejka - Obywatelka. A z powieści to najlepiej poczytaj Tokarczuk :)))

która zresztą (Tokarczuk) o Polsce i Polakach ma zdanie podobne jak Gretkowska, aczkolwiek ubiera je w słowa trochę mniej kategoryczne i znacznie mniej narcystyczne.
                  np. TU
                • tw_wielgus Re: Właśnie! 22.06.11, 18:01
                  Jak na mitomankę przystało. Każdą z tych tez, które postawiła w zlinkowanym wywiadzie można podważyć nie specjalnie siląc się na szukanie przykładów podważających obserwację autorki.
                  Ot, można zbudować dowolną teorię a retoryka została wynaleziona po to aby jej dowieść.
                • replique Re: Właśnie! 22.06.11, 18:20
                  Za późno ;)
                  Przeczytałem, ledwie wyszła, My zdjes' emigranty.... a potem jeszcze jedną: Tarot paryski...
                  Będę w tym roku w Polsce, to sobie poszukam innych... za twoją radą... :)
                • witekjs Re: Właśnie! 23.06.11, 18:02
                  Nie ma wątpliwości, że jest to wykształcona i inteligentna Pani.
                  Wśród, nie tylko artystów, ale i polityków nierzadką wadą bywa, niemała doza narcyzmu...

forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,126400291,_NARCYZM.html

• replique Najpierw nawias... 22.06.11, 18:07
                ... Manuela Gretkowska napisała dla miesięcznika Sukces felieton nieprzychylny braciom Kaczyńskim. Miesięcznik trafił do kiosków z tym tekstem wyciętym (dosłownie) z każdego egzemplarza... - tu zyskała bardzo dużą dozę mojej sympatii... :)
              • replique Re: Właśnie! 22.06.11, 18:11
                Najmniejszych!!!
                I ma solidne, ku temu władaniu, podstawy...
                • chickenshorts Re: Właśnie! 22.06.11, 22:55
                  tw_wielgus napisał:

> Każdą z tych tez, które postawiła w zlinkowanym wyw
                  > iadzie można podważyć nie specjalnie siląc się na szukanie przykładów podważają
                  > cych obserwację autorki.

Zaczynaj... Mam czas i popcorn.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka