Dodaj do ulubionych

Do oczytanych - pytanie jest na gwałt

09.05.12, 16:20
Muszę pilnie wykuglować jakiś sensowny prezent dla osoby pracującej naukowo (konkretnie mikrobiolog, bardziej dokładnie - kobieta dość młoda). Pomyślałem o jakiejś sierioznej niebeletrystycznej książce, żeby tylko była względnie na topie. Może z nowatorskiego spojrzenia na ewolucję, albo z filozofii nauki, albo cóś w podobie. Ważne jest do tego, żeby dała się kupić bez użycia psów gończych.
Może ktoś mi podszepnie jakiegoś pomysła, bo nie bardzo wiem czego jak szukać.
Merci.
Jurek
Obserwuj wątek
    • dorola13 nie żebym była taka znowu oczytana 09.05.12, 16:25
      ale z kobył niebeletrystycznych, a dla naukowczyń w sam raz, to Naomi Klein, No logo, albo Doktryna szoku. Społeczne i na topie, zwłaszcza ta ostatnia, No logo już dawno było. Wciąga :)
    • trusiaa Re: Do oczytanych - pytanie jest na gwałt 09.05.12, 18:02
      A może coś o początkach wszechświata i poglądach fizyków na jego budowę? Niezła jazda :)

sklep.zysk.com.pl/nieskonczone-zycie-nieboszczyka.html
      • ave.duce Re: Do oczytanych - pytanie jest na gwałt 09.05.12, 18:21
        I tytuł niekiepski ;)
    • witekjs Re: Do oczytanych - pytanie jest na gwałt 09.05.12, 18:21
      Wydaje mi się, że każdemu podobałby się te książki, Tobie też.
      Pozdrawiam. Witek }:-})=

Jared Diamond
      Strzelby, zarazki, maszyny
      www.proszynski.pl/index.php?mod=products&pid=30286
      Frederick F. Cartwright
      Michael Biddis
      Niewidoczny wróg - zarazy i historia
      www.mww.waw.pl/przeklad_3.htm
      allegro.pl/ShowItem2.php/itemNotFound/?item=1856905551&title=cartwright-niewidoczny-wrog-zarazy-i-historia
      allegro.pl/ShowItem2.php/itemNotFound/?item=1839149682&title=cartwright-niewidoczny-wrog-zarazy-i-historia
      Stanisław Jerzy Lec
      Myśli nieuczesane. Wszystkie
      merlin.pl/Mysli-nieuczesane-Wszystkie_Stanislaw-Jerzy-Lec/browse/product/1,777165.html
      Jan Sztaudynger
      Piórka prawie wszystkie
      "Piórka prawie wszystkie to pierwszy zbiór wszystkich fraszek mistrza gatunku, przygotowany przez córkę Autora, Annę Sztaudynger-Kaliszewicz. Wydanie zawiera ponad pięć tysięcy utworów i będzie najpełniejszym opublikowanym do tej pory zbiorem".
      merlin.pl/Piorka-prawie-wszystkie_Jan-Sztaudynger/browse/product/1,571660.html

• zbigniew_clapton Re: Do oczytanych - pytanie jest na gwałt 09.05.12, 19:06
      To niebezpieczna ścieżka - kupisz Dawkinsa, a tu się okazuje, że obdarowana właśnie pędzi na zebranie kółka różańcowego. Proponuję takie cóś:
      https://merlin.pl/Moje-lata-na-Downing-Street_Margaret-Thatcher,images_product,27,978-83-934595-2-0.jpg

https://merlin.pl/Wyspiewam-Wam-wszystko_Urszula-Dudziak,images_product,27,978-83-927811-2-7.jpg

https://merlin.pl/Zycie-Keith-Richards_Keith-Richards,images_product,11,978-83-7659-549-8.jpg

https://merlin.pl/Autobiografia_Agata-Christie,images_product,31,978-83-245-8956-2.jpg
      • trusiaa Re: Do oczytanych - pytanie jest na gwałt 09.05.12, 19:07
        Ja bym chciała Richardsa :) ale ta pani może nie chcieć...
        • ewa9717 Re: Do oczytanych - pytanie jest na gwałt 09.05.12, 19:56
          Właśnie wchodzi do księgarń: "Słonimski. Heretyk na ambonie".
          • witekjs Re: Do oczytanych - pytanie jest na gwałt 09.05.12, 20:46
            ewa9717 napisała:

> Właśnie wchodzi do księgarń: "Słonimski. Heretyk na ambonie".

Ja już zamówiłem :)
            Dziękuję. Witek

"Słonimski. Heretyk na ambonie".

www.wab.com.pl/?ECProduct=1302
            www.skapiec.pl/site/cat/1006/comp/650692
            Przed laty zachwycony byłem "Alfabetem wspomnień".
            witek

rudafarbowana.blox.pl/2011/03/Prawie-przeczytane-Antoni-Slonimski-Alfabet.html
            www.biblionetka.pl/art.aspx?id=45781
            pl.wikiquote.org/wiki/Antoni_S%C5%82onimski
            books.google.pl/books/about/Alfabet_wspomnie%C5%84.html?id=3DxIAAAAIAAJ&redir_esc=y
            allegro.pl/ShowItem2.php/itemNotFound/?item=2059581640&title=alfabet-wspomnien-slonimski-alfabet-komara-bdb
            allegro.pl/antoni-slonimski-alfabet-wspomnien-i2311942599.html

• magdolot Re: Do oczytanych - pytanie jest na gwałt 10.05.12, 12:42
              Jest taka seria "Świat w oczach wybitnych myślicieli". W miejscu na autora jest John Brockman, twórca portalu "Edge". On co roku śmietance naukofców z najróżniejszych dziedzin jakieś pytanie zadaje i eseje z odpowiedziami redaguje w książki. Te książki od pewnego czasu u nas wychodzą.

W Merlinie dają 3:
              merlin.pl/John-Brockman/browse/search/1.html?offer=O&sort=rank&person=John+Brockman&gclid=CPTDsufD9a8CFcNN3wod30wyUg
    • tojajurek Sęk wielki 10.05.12, 13:53
      Dziękuję za pomoc i smaczne podpowiedzi.
      Bardzo skorzystałem, poleciałem dziś do dwóch ksiegarni i kupiłem nie tylko prezent, ale i cóś dla siebie.
      :)
      • ave.duce Co "na wynos", a co dla siebie? 10.05.12, 13:56
        Zdradzisz?
        • tojajurek Re: Co "na wynos", a co dla siebie? 10.05.12, 14:06
          Na wynos "Nieskończone życie nieboszczyka" M. Chowna.
          Dla mnie - tajemnica, bo to będzie prezent urorurodziurodzinowy. Ale zerknąłem, że to wspaniała ilustrowana bogato historia miotających machin balistycznych. Mniam.
          • ave.duce Re: Co "na wynos", a co dla siebie? 10.05.12, 14:17
            Trusiaa się ucieszy :)

ps. 21 maja, ha!
            • tojajurek Re: Co "na wynos", a co dla siebie? 10.05.12, 14:27
              ps. bez śmichów-chichów proszę.
              Sprawa jest sieriozna.
              • ave.duce Re: Co "na wynos", a co dla siebie? 10.05.12, 16:59
                Sieriozna, bo okrągła? :)
                • tojajurek Re: Co "na wynos", a co dla siebie? 10.05.12, 17:46
                  Sieriozna, bo - jak mówi mój młodszy wnuk - ludzie tyle nie żyją.
                  Choć, gwoli prawdy, znam kilku starszych ode mnie. Ale to już ruiny i zgliszcza są. Najgorszy jest jednak postępujący proces zgłupienia.
                  • ave.duce Re: Co "na wynos", a co dla siebie? 10.05.12, 18:09
                    Powiedz wnukowi: starość nie radość, młodość nie wiek - tak mawiał zanany mi w dzieciństwie ppłk armii carskiej.
                    Wtedy nie rozumiałam za bardzo, o co mu chodzi. Minęło kilka dziesiątek lat i pojęłam.

ps. a tym "zgłupieniem" nie kokietuj ;)
          • trusiaa Re: Co "na wynos", a co dla siebie? 10.05.12, 17:57
            Bardzo mi miło :)
    • man_sapiens Re: Do oczytanych - pytanie jest na gwałt 10.05.12, 16:25
      E tam, daj tej młodzieży spokój z tymi naukami. Od nadmiaru racjonalnego myślenia zgłupieje.
      Kup jej audiobooka, najlepiej tego: sklep.polskieradio.pl/Products/3562-klub-pickwicka.aspx
      Będzie sobie słuchać w samochodzie, metrze a przede wszystkim ślęcząc nad mikroskopem (mam nadzieję, że mikrobiolożki jeszcze to robią w przerwach ślęczenia nad komputerem). W przerwach od tych zajęć będzie cię błogosławić. Ten audiobook jest rewelacyjny, lepszy nawet od książki!
      • man_sapiens Re: Do oczytanych - pytanie jest na gwałt 10.05.12, 16:36
        Aha, dopiero teraz widzę, że się spóźniłem. Ale nic straconego - kup dla siebie (na różnych chomikach jest to też za darmo, chyba nawet nie pirackie, ale jak tylko mogę, to płacę ludziom, którzy sensowne rzeczy publikują).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka