Dodaj do ulubionych

Noszenie krzyżyków jak ubój rytualny ?!

17.07.13, 16:42

" Widzę tu podobieństwo między zakazem uboju rytualnego żydom i muzułmanom a próbami w niektórych państwach zakazywania chrześcijanom noszenia krzyżyków. "

hę ?!
noszenie krzyżyka krzywdzi ?
sprawia ból innym ludziom czy zwierzom ?!

" Oczywiście wolność religijna, jak każda wolność, nie jest zupełnie nieograniczona. Granice te wyznacza szacunek dla innych osób i ich wolności. Ale przecież zwierzęta nie mają praw ani nie należy im się szacunek."

kto to w ogóle jest ten facet ?
kontynuator myśli Józefa Tischnera ?!
nie wierzę.

www.rp.pl/artykul/9157,1030324-Prawo-do-tradycji.html?p=1

Obserwuj wątek
    • magdolot Re: Noszenie krzyżyków jak ubój rytualny ?! 17.07.13, 17:12
      Wolność religijna jest fundamentalnym prawem każdego człowieka. Więcej: stoi ona na szczycie wszystkich innych wolności i jest wręcz ich kwintesencją. Ci, którzy chcą wyrugować wolność religijną, postulując w porządku prawnym wolność „od religii", to albo nie wiedzą, co mówią (tak jest zapewne w większości przypadków), albo wykazują się dużą dawką obłudy.
      ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ten facet jest kwintesencją religijnej obłudy i to takiej bardzo mocno po łebkach. Kuriozum na kuriozumie i kuriozumem pogania. Można łatwo rozpieprzyć na ucieszne szczępki każde jego tfierdzenie, ale lepiej chyba go ukamienować okazując szacunek jego fundamentalnemu prawu do religijnej tradycji...
    • ave.duce Re: Noszenie krzyżyków jak ubój rytualny ?! 17.07.13, 17:54
      Kim jest Zbigniew Stawrowski? Mniej niż zi0brem?
      • ave.duce ps. 17.07.13, 17:59
        ... W krajach cywilizowanych wprowadza się podstawowe regulacje dotyczące ochrony tych, którzy sami ochronić się nie mogą. Także zwierząt ...
    • damakier1 Re: Noszenie krzyżyków jak ubój rytualny ?! 17.07.13, 18:59
      Fundamentalnym prawem każdego człowieka jest wolność religijna. Więcej: stoi ona na szczycie wszystkich innych wolności i jest wręcz ich kwintesencją. -
      Kłamstwo! Prawdziwe zdanie brzmi: Prawem człowieka jest wolność. Tylko tyle i aż tyle.

W czasach słusznie minionych ludzie pokroju pana Swarowskiego nie uznawali takich pojęć, jak wolność, sprawiedliwość, czy nawet ekonomia. One musiały być socjalistyczne. Dodawało się ten przymiotnik po to, by wiadome było, że inne wolności, sprawiedliwości i ekonomie są mniej warte. Tak samo jest z przymiotnikiem "religijne". Jeśli uznamy, że fundamentalna wolnością jest wolność religijna i zapiszemy, że uczucia religijne podlegaja ochronie, przyznamy tym samym, że inne wolności i inne uczucia są mniej warte i ochronie nie podlegają. O tym własnie jest mój wątek o kobiecie bez uczuć na FK.
      • witekjs Re: Noszenie krzyżyków jak ubój rytualny ?! 17.07.13, 20:46
        Fundamentalnym prawem każdego człowieka jest wolność religijna. Więcej: stoi
        > ona na szczycie wszystkich innych wolności i jest wręcz ich kwintesencją.

/Zbigniew Stawrowski jest filozofem polityki, profesorem w Instytucie Politologii UKSW 
w Warszawie oraz Instytucie Studiów Politycznych PAN, dyrektorem Instytutu Myśli Józefa Tischnera 
w Krakowie/

To smutne, że takie mądrości piszą u nas, w Warszawie profesorowie.
        Co prawda na tej uczelni, doktoryzował się dyr. Rydzyk...

Poszukałem jak w innych krajach wygląda wolność religijna.

www.racjonalista.pl/kk.php/s,5286/q,Wolnosc.religijna.w.panstwie.demokratycznym.Problemy.i.rozwiazania
        • tojajurek Re: Noszenie krzyżyków jak ubój rytualny ?! 18.07.13, 00:25
          Nie trzeba chyba kropkować, że ta uczelnia to Akademia Teologii Katolickiej, kilka lat temu przemianowana dla niepoznaki i ze względów finansowych na uniwersytet. Jednakowoż trudno się dziwić wytryskom myśli pana dr hab. Stawrowskiego, asystenta ks. Tischnera i wykładowcy arcykatolickiej uczelni - w końcu wedle stawu grobla, czyli jaki pan taki kram.
          • olga_w_ogrodzie Re: Noszenie krzyżyków jak ubój rytualny ?! 18.07.13, 00:36
            tojajurek napisał:

Jednakowoż trudno się dziwić wytryskom myśli pana dr hab. Stawrowskiego, a
            > systenta ks. Tischnera i wykładowcy arcykatolickiej uczelni - w końcu wedle sta
            > wu grobla, czyli jaki pan taki kram.

że ten pan Stawrowski, to taki, jak ks. Tischner ?
            • tojajurek Re: Noszenie krzyżyków jak ubój rytualny ?! 18.07.13, 00:52
              olga_w_ogrodzie napisała:

> tojajurek napisał:
              >
              > Jednakowoż trudno się dziwić wytryskom myśli pana dr hab. Stawrowskiego, a
              > > systenta ks. Tischnera i wykładowcy arcykatolickiej uczelni - w końcu wed
              > le sta
              > > wu grobla, czyli jaki pan taki kram.
              >
              > że ten pan Stawrowski, to taki, jak ks. Tischner ?

Miałem na myśli banalny fakt, że enuncjacje prasowe wykładowcy nie mogą odbiegać od linii światopogladowej uczelni, która go zatrudnia i płaci mu za to co wygłasza ówże.
              A ks. Tischnera lubiłem i poważam go za to co mówił i pisał, ale powiedzmy sobie szczerze, iż ksiądz rozumny, otwarty i odważny jest w KK rodzajem wybryku natury, jak dwugłowa owca w kierdlu na góralskiej polanie. Aliści Ksiądz nie żyje od 13 lat i teraz byle chmyz może się do jego charyzmy podczepiać i jechać na niej jak na psie kleszcz (nie ujmując Księdzu, ani psom zresztą też).
              • olga_w_ogrodzie Re: Noszenie krzyżyków jak ubój rytualny ?! 18.07.13, 01:06
                rozumiem.

mnie o to idzie, że, za Zmarłego Księdza mowić prawa nikt nie ma,
                ale, że mam swoją ocenę - ksiądz kochał i ludzi, i zwierzęta.
                i, masz rację, ktoś się charyzmuje mówiąc rzeczy,
                o których ja myślę, że nic wspólnego z postrzeganiem świata
                przez Ks. Tischnera nie mają.
                wierzenia ludu i nawet najokrutniejsze praktyki mają uzasadnienie,
                bo wolność religijna, a zwierza praw nie mają i szacunek im nienależny żaden ?!
                wiem, że Ciebie nie muszę przekonywać - już wyjaśniłeś, co na myśli miałeś.
                ale to, że facet jest z kręgu, który się uważa za kontynuację myśli Ks. Tischnera,
                to z lekka z nóg zwala.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka