27.06.14, 20:59
w zasadzie jestem wykończoną osobą na wymarciu: Dama wie czemu.

ale tyłek trza podnieść, bo dwie sprawy, bo ważne: chcą nam łosie wykończyć.
na stronach fb " Łapy precz od łosi" i " Nie zabijacie nam łosi" jest wsio.
linki do petycji tam.
jeśli trzeba, podam i tu.
no pomocy.
please.

wyzywają mnie od fanatyczek i takie tam.
czy fanatyczka? =>
można choć jedną, jedniusieńką rozmowę A. Wajraka przeczytać: wyborcza.pl/piatekekstra/1,138947,16104392,Nie_taki_los_grozny__Dlaczego_ministerstwo_manipuluje.html
ci łosi, jak każdy zwierz, nie powinni być mordowani z powodu żądz myśliwych.

druga sprawa: no niewiarygodne. wrócił ten sam plan: ubój rytualny.
to samo, co było odrzucone rok temu.
rzeźnicy i PSLowcy ponownie się za to wzięli.
to ja rozgłaszam: pomimo zakazu uboju rytualnego z Polsce wciąż zabija się zwierza nie dając im choć tyle: by oszczędzić lęk na koniec, by nie szły na rzeź przerażone, by nie umierały świadome...
teraz jest deal: PO poprze tzw. projekt obywatelski /czyt. projekt PSL i lobby rzeźniczego/ a za to PSL nie opuści koalicji.
co można zrobić?
pisać do premiera, do posłów - jak co, dam namiar na listę mailingową.

na to, co piszę, dowody mam i linki.
no nie linkuję tu, bo raczej chyba się mi tu wierzy, a tak umordowana jestem, że sił nieco brak.
kto będzie chciał linki, to dam.

Obserwuj wątek
    • damakier1 Re: Pomocy! 27.06.14, 21:51
      Ja poproszę, żebyś te linki tu dała, bo ja już dawno na fb chciałam petycję podpisać i tę kartkę do prezydenta Komorowskiego, ale co gdzie kliknę to mnie na twittera wywala i dalej petycji nie umiem znaleźć. Możliwe, że to tylko ja jedna taka durnowata jestem, ale jak tu linki do petycji będą, to nikomu nie zaszkodzi.
      • olga_w_ogrodzie Re: Pomocy! 27.06.14, 22:36
        ok.
        się sprężam:
        łosiowe linki i petycje:

www.facebook.com/events/684577811596407/
        www.facebook.com/polskielosie?fref=ts
        /wiem, że wyskoczą moje dane. trudno/

i petycje:

PETYCJA DO PODPISANIA : Łapy precz od łosi!
        www.petycjeonline.com/petycja_w_sprawie_osi
        PETYCJA DO PODPISANIA: Nie zabijajcie nam łosi
        www.petycje.pl/petycja/10568/nie_zabijajcie_nam_losi!.html
        PETYCJA W AVAAZ:
        secure.avaaz.org/pl/petition/Minister_Srodowiska_RP_Minister_of_the_Environment_Republic_of_Poland_Nie_zabijajcie_nam_losi_Dont_kill_our_mooses/?lxkGGhb&pv=12
        PETYCJA WWF:
        petycja.wwf.pl/?utm_source=wwf.pl&utm_medium=banner_glowna&utm_campaign=losie
        • damakier1 Re: Pomocy! 27.06.14, 23:59
          Podpisałam, gdzie się dało.
        • 1agfa Re: Pomocy! 30.06.14, 13:44
          Podpisuję i rozpowiem. Szkoda, że tak wiele oddzielnych/rozproszonych petycji.
          Dziękuję za linki.
    • jola.iza1 Re: Pomocy! 27.06.14, 22:35
      OK
      • olga_w_ogrodzie Re: Pomocy! 27.06.14, 22:43
        dzięki, Jolu.

no kurna, dzieje się źle dla zwierzów - "wielka" polityka może sprawić, że etyka i współodczuwanie pójdzie w kąt.
        wyborcy wszelkich opcji - no łączmy się i już.

• jola.iza1 Re: Pomocy! 27.06.14, 22:48
          podpisałam, zaprosiłam znajomych z fejsbuka, będzie dobrze Olgo, po łosiach my w kolejce.
          • olga_w_ogrodzie Re: Pomocy! 27.06.14, 23:24
            raz jeszcze dzięki.
            jesteś ponad.

klasa.
    • jola.iza1 Re: Uprzejmie informują 27.06.14, 23:00
      legislacja.rcl.gov.pl/docs//515/222700/222702/222704/dokument114637.pdf
      • ewa9717 Re: Uprzejmie informują 28.06.14, 00:05
        Podpisywałam. Tylko raz poprosiło o potwierdzenie podpisu.
        • olga_w_ogrodzie Re: Uprzejmie informują 28.06.14, 01:58
          no tak mi smutno, że może wydam się dziś nazbyt emocjonalna.
          postaram się nie.
          chodzi mi o drobny może krok, ale nie, nie -chyba żaden drobny.
          chcemy być Europą - cywilizujmy się.
          w moim odczuciu, stopień cywilizacji, to, mi.in stosunek do zwierzów.
          nikogo pouczać/mądrować się ...no niestosowne, bo tu ludź w ludzia każdy wie,.
          tylko może nie wie każdy, co z łosiami tymi i jak pomóc.
          nie, nie jest łosi za dużo.
          że 14. tys. - kłamstwo./szacunki myśliwych/ jest tylko ok. 7 - 8 tys.
          nie, nie jest tak, że trzeba zabijać.
          wychodzenie na szosy? -vide A. Wajraka rozmowa z prof, Ratkiewiczem.
          i inny tekst wyborcza.pl/1,75968,16153415,Los_a_sprawa_polska.html
          nie, nie jest prawdą, że łosie zabijają ludzi wchodząc na drogi.
          statystyki policyjne podają dane z udziałem kolizji /nie tylko wypadków/ - uwzględnione są w tym także zdarzenia drogowe z udzialem żab, jeży.
          żal.
          ale nie zwalać na łosie.
          wicemister Ostapiuk, myśliwy zapalony, umieszcza sam w sieci swe fotki nad zwłokami zwierzów.
          to on jest autorem projektu zabijania łosi.
          przedtem Ministerstwo Środowiska wydało 700 tys. zł na ....strategię ochrony łosi w Polsce.
          na cholerę?
          i jeszcze: lobby myśliwskie, które latami twierdziło, że dba o dobrostan zwierzów mówi na swym portalu, że w sumie w dupie ma łosie, ale idzie o to, by zajeb... ekologów.
          ja tych łosi nie mam gdzieś.
          łoś do łosia az się zbierze cała masa nieszczęśników mordowanych, bo się ludziom chce.
          podam wszelkie linki do wypowiedzi specjalistów, gdyby kto sądził, że głupstwa gadam.
          teraz jestem człowiekiem mocno umęczonym, to nie szukam, ale jak co - sprawy nie ma - się uwiarygodnię.
    • ploniekocica Re: Pomocy! 28.06.14, 06:50
      Zrobione razy trzy. I poszło dalej.
      • gat45 Re: Pomocy! 28.06.14, 07:53
        Ja też.

Oby to coś dało.... !!!!
    • man_sapiens Re: Pomocy! 28.06.14, 14:45
      Podpisałem, oczywiście.
      Ale w tych wszystkich petycjach brakuje mi jednego.
      Jasnego stwierdzenia, że zezwolenie na polowanie na łosie służy wyłącznie zaspokojeniu ohydnego i prymitywnego sadystycznego popędu członków(!) z KPzMP zwanych dla niepoznaki kołami myśliwskimi. Ci zboczeni i zakompleksieni skrytobójcy zwani myśliwymi dorabiają do swojego sadystycznego procederu fałszywą ideologię - w tym wypadku, że łosi dużo, że łosie napadają na jadące samochody i okrutnie mordują kierowców. Jeżeli łosie mają być zabijane z racjonalnych powodów, to niech to robią weterynarze albo urzędnicy - zawodowi hycle. Jest różnica pomiędzy egzekucją skazanego przez sąd na śmierć a linczem. Niech będzie przygotowany plan rzezi łosi - ile i gdzie, niech te łosie będą zabijane w humanitarny sposób - najpierw uśpione. Niech to robią urzędnicy, niech każda taka egzekucja będzie starannie udokumentowana czy została wykonana zgodnie z prawem i bez zadawania niepotrzebnego cierpienia.
      • magdolot Re: Pomocy! 28.06.14, 22:32
        Zrobione. I będę molestować każdego wielbiciela "Przystanku Alaska". Podpiszą.
        • scoutek Re: Pomocy! 29.06.14, 09:19
          a ja też, bo sama się z takim oko w oko w Kanadzie :)))
    • mariner4 Łosie to sympatyczne brzydale 29.06.14, 12:11
      Jestem wrogiem myślistwa.
      Moim polującym znajomym zawsze mówię, że pomimo ich "miłości" do przyrody i wielu pożytecznych ich działań, to jeden fakt jest niezaprzeczalny. Zabijają dla przyjemności zabijania. Dla tego dreszczu emocji kiedy zwierz jest w wizjerze celownika optycznego dużej mocy.
      Niestety jesteśmy przynajmniej częściowo mięsożercami. Kiedyś polowania dla zdobycia pożywienia były usprawiedliwione. Dzisiejsze myślistwo temu nie służy. To stało się po prostu sportem. Okrutnym sportem.
      Ale jest druga strona medalu. Co robić, jak zwierząt jakiegoś gatunku jest za dużo. Kiedy stają się plagą, jak np dziki w Świnoujściu. Co wtedy robić? Pozwalać je zabijać myśliwym-sportowcom?
      Jest to problem. Tych łosi też jest za dużo. To my, ludzie jesteśmy temu stanowi rzeczy winni naruszając równowagę w przyrodzie. Kiedyś drapieżniki utrzymywały tą równowagę. Teraz niektóre gatunki rozmnażają się nadmiernie.
      Czytałem ciekawy artykuł o wilkach. Wynika z niego, że wilki atakują zwierzęta domowe dopiero wtedy, kiedy jest ich za mało na jakimś terenie i wtedy jak jest ich za dużo. W pierwszym wypadku nie mogą stworzyć skutecznych sfor polujących na dzikie zwierzęta, w drugim jest za mało zwierząt w stosunku do ilości wilków. Po prostu musi być ich optymalna ilość.
      M.
      • man_sapiens Re: Łosie to sympatyczne brzydale 29.06.14, 21:41
        Jako sportowiec - amator: rowerzysta i balastowy na jachcie protestuję przeciwko nazywaniu myślistwa sportem. Hannibal Lecter nie był sportowcem, myśliwi też nie są.
        • mariner4 Re: Łosie to sympatyczne brzydale 29.06.14, 23:22
          "Sport – forma aktywności człowieka, mająca na celu doskonalenie jego sił psychofizycznych, indywidualnie lub zbiorowo, według reguł umownych."

Tylko ze słowem "doskonalenie" jest problem w przypadku myślistwa, właśnie sportowego.
          Jako forma zdobywania pożywienia, jest dla mnie usprawiedliwione. Ale od dawna już nie jest.
          Ale dziczyznę lubię.
          M.
      • magdolot Re: Łosie to sympatyczne brzydale 29.06.14, 22:30
        Kiedyś w Bieszczadach wilki wymaestrowały się w "łowieniu" psów łańcuchowych. Owiec pilnują pasterze, psów nie pilnuje nikt. Ponoć miało to związek z zezwoleniem na odstrzał - każdy jeden myśliwy musiał odstrzelić basiora, bo przecie jest maczorem. Efektem było wilcze bezhołowie. Od tego czasu niespecjalnie wierzę, że się odpolowuje te felerne sztuki. Może do pozwolenia powinni dodawać Wajraka [jako przyzwoitkę]?
        • mariner4 To byl ciekawy artykuł 29.06.14, 23:18
          Przedstawiał właśnie szkodliwość bezmyślnego mordowania wilków.
          W przyrodzie mamy do czynienia z niebywale delikatną równowagę.
          Że łoś może być plagą, jeżeli jest go za dużo to też w końcu nasza wina.
          Ale tak jest od początku świata. Jeden gatunek wypiera inny. Nic na to nie poradzimy. Ale skoro nie możemy tego uniknąć, to nie róbmy tego bezmyślnie.
          Dziki w Świnoujściu. Znam sprawę od początku.
          Do przystani w Karsiborzu przyplątał się młody dzik. Ledwie żył. Załoga promu zaopiekowała się nim. Ktoś wezwał weterynarza. Okazało się, ze dzik był potwornie zarobaczony. Po kuracji Maciek, bo tak go nazwano był ze swoimi wybawicielami. Na wiosnę znikł. Po jakimś czasie pojawił się z 6 warchlakami. Okazał się być lochą. Młode też nie bały się ludzi i kolejne pokolenia także. Stało się to plagą. Dziki wałęsały się po mieście. wyżerały cebulki kwiatów z klombów. Widziałem jak jeden wyżerał na bazarze jabłka ze skrzynek. Protestowali Niemcy, bo dla nich nie było granicy.
          Wyłapywano je i wywożono gdzieś w Polskę. Podobno w tajemnicy z obawy przed protestami służby leśne (nie myśliwi) odstrzeliwali je także.
          Zwierzęta wychodzą źle na komitywie z ludźmi.
          M.
          • chateau Re: To byl ciekawy artykuł 30.06.14, 14:08
            W Olsztynie rok albo dwa lata temu był poważny problem z dzikami napastującymi ludność jednego z osiedli wracającą z zakupionym pieczywem.
            Dziki ponoć przepadają za świeżym chlebem. Dochodziło do tego, że młode dziki rozrywały siatki z pieczywem niesione przez mieszkańców.

Łosie zlizujące zimą sól z drogi (na peryferiach Żoliborza - Kampinos rzut beretem) doczekały się nawet dokumentacji fotograficznej. Taki łoś musiał klękać, żeby sięgnąć asfaltu jęzorem, a robił to w biały dzień i przy pełnym ruchu samochodowym.
      • tojajurek Re: Łosie to sympatyczne brzydale 29.06.14, 23:30
        Ogólnie jestem za. Tym bardziej, że kotlet z łosiny paskudny jakiś jezd i zajeżdża.
        Ale niechno siem tylko te paskudy nie pchajom na szosę, bo taki ma wysoko na chudych nożyskach wstawiony solidny tułów, któren wpada z nagła przez przednią szybę do środka samochodu i kaplica.
        W Szwecji - skutecznie, o ile wiem - sikajom wzdłuż dróg wilczym moczem, czego jakoś te osie nie mogom ścierpieć, czemu dziwić siem trudno. Oczywizda tego mocza nie robiom wilki, ino naukowcy w służbie ekologii. Ponoć własne siki naukowców były nieskuteczne. Nie wiadomo tylko, co na to wilki, bo to poniekąd świństwo jest i nadużycie fekalne. Nie mówiąc o tym, że zamęt i popłoch ogólny może z tego następywać w całym Stumilowym Lesie.
        • dupeteczek Re: Łosie to sympatyczne brzydale 30.06.14, 23:54
          Chyba siki polskich naukowców gorsze są, ale życzę polskim naukowcom poprawienia jakości sikania.
    • l_zaraza_l Re: Pomocy! 30.06.14, 13:24
      Podpisane i powysyłane. Aż żem się zasapała ;)
      Dziękuję Olgo za wszczęcie, jakże słusznego, alarmu i linki.
      • olga_w_ogrodzie Re: Pomocy! 30.06.14, 19:40
        jedna próśbka jeszcze: nim zacznie się opowiadać o atakach dzików, o powodowaniu przez łosie ogromu wypadków, o tym jakoby ubój rytualny ... dobry był dla zwierzów - proszę polinkować, poczytać.
        nie tylko o innych sposobach niż zabijanie, jeśli łoś dokuczliwym.
        także statystyki przejrzeć: jak się to ma do prawdziwej skali wypadkowego problemu.
        ale nie te przygotowane przez myśliwych, rzeźników, PSLowców etc.

teraz PO jest w trakcie handlowania z PSL ubojem rytualnym.
        kto zna kulisy - wie - no po prostu dno.

a łosie dostaną kulę w łeb za to, że powoli populacja się odradza, a wiceminster środowiska chwali się w sieci fotkami nad zwłokami zabitych zwierzów.
        jeśli ktoś ma wątpliwości czy prawdę gadam jeszcze raz proszę, by zerknąć do tekstów linkowanych na łosiowych stronach.

• dupeteczek Re: Pomocy! 30.06.14, 23:52
      Zrobione
      • ave.duce Re: Pomocy! 01.07.14, 11:08
        Melduję wykonanie zadania :)
    • olga_w_ogrodzie Re: Pomocy! 03.07.14, 13:30
      na 8. czerwca o 12.oo zaplanowana była demonstracja w obronie łosi przed Min. Środowiska w W-wie.
      a tu się okazuje, że, póki co, wygraliśmy!
      prace nad planami zabijania łosi wstrzymane.
      łosie ponownie liczonymi będą.

www.mos.gov.pl/artykul/7_aktualnosci/22982_losie_do_ponownego_liczenia.html
      • scoutek Re: Pomocy! 03.07.14, 13:52
        uff uff
      • damakier1 Re: Pomocy! 03.07.14, 14:36
        Hip, hip, hura! Wielka w tym Twoja zasługa, Olgo, a dzięki Tobie i nasza troszkę.
        • olga_w_ogrodzie Re: Pomocy! 04.07.14, 22:08
          Wszystkich, Kochanie, wszystkich. Chyba nie bylo jeszcze w sprawie zwierzow tak powszechnej, ladnej naprawde / np. Sterty losiowych memow/ mobilizacji. W ciagu tak niewielu dni tylu stalo sie losicielami. Teraz boj kolejny o uboj ryt. Do zaje... to samo. I szantaz PSL jest - m.in. dawac nam uboj ryt. a jesli nie, to pa. I posel Halicki do zajeb... przez sprawe syna bez sensu dmuchana. Dobra, koncze, bo byl pozar instalacji, potem rozne rzeczy sie spieprzyly, to nauczylam sie internetowac telefonem, ale to meka / sorry xa bledy, skrotowosc, brak czesty polskich znakow/ Jeszcze info - manifestacja we wtorek odwolana, bom wygralim. Jest propoz. Spotkania 8. 06 o godz. 17. losicieli w Vege Miasto W-wa, Solidarnosci 60 a. W mej ocenie idzie ku dobremu, ale nalezy trzymac kurs. - Ekooszolomi? - pisza mysliwi, PSLowcy i spola? - acha, a tymczasem Collegium Civitas uruchamia pierwszy w Pl kierunek- Ochrona Praw Zwierzat. Nie moge Wam ostatnia akcje i podziekowac, bo sobie nawzajem dziekowac mozemy - wszyscy jestesmy losicielami. A losie nie dziekuja, bo hycaja. Nie moge szeregu fajnych rzeczy, fotek pokazac, bo meka jest pisac na/z telefonem. Ale wejdzie na wyzej linkowane strony- tam o tym,jaki nowy ruch sie zrodzil na losi bazie i ile miejsc do zadzialania. A juz to, co w tym wsxystkim zrobil i jak wspieral A. Wajrak...Ojej, Wajraku Ty....

• olga_w_ogrodzie Re: Pomocy! 17.07.14, 18:45
      Finał społecznego protestu przeciw zakusom Ministerstwa Środowiska, które planowało znieść moratorium na polowanie na łosie. Podsumowanie naszej akcji ŁAPY PRECZ OD ŁOSI. Wszyscy możemy podziękować sobie nawzajem, że daliśmy radę i dalej trwać w postawie "czuj duch" co do łosi.

Teraz przechodzimy do sprawy dzikich ptaków co do których myśliwi tak pyskują i takie bzdurne "argumenty" podają, że szkoda słów.
      Sami zobaczcie przykład blubrów: www.dziennikbaltycki.pl/artykul/655667,ekolodzy-chca-zdelegalizowac-polowania-na-dzikie-ptaki-mysliwi-latwo-sie-nie-poddadza,id,t.html?cookie=1

Piękna tradycja zabijania ptaków może zniknąć przez podłych ekologów?!
      Nie zauważyli myśliwi, że durne, ciemne, złe tradycje zanikają w imię cywilizowania się?
      Że nie ma prawa pierwszej nocy, nie ma leczenia przez pakowanie chorego do pieca, nie ma publicznych kaźni z udziałem kata...

Albo taka wypowiedź rzecznika prasowego zwolenników mordowania zwierzów dla przyjemności:
      " To pomysł z piekła rodem, a argument trującego ołowiu nie jest przekonujący, bo zagrożenie dla środowiska jest znikome - mówi Marek Matysek, rzecznik prasowy Polskiego Związku Łowieckiego. - Ptactwa chronionego nie zabijamy, bo nie strzela się do nierozpoznanego celu."

Nie strzela się do nierozpoznanego celu?
      Ho, ho.
      To skąd postrzały, w tym śmiertelne ludzi przez myśliwych?
      Jak zauważyła Dorota Wiland, prokuratura może winna wznowić śledztwa w tych sprawach.

Żądamy skreślenia ptaków z listy zwierząt łownych!
      Please, plesae bardzo - podpisujcie petycję: www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=8907
      Potwierdzajcie podpis, bez tego jest nieważny.
      Dlaczego? Oto dlaczego: niechzyja.pl/kampania/dlaczego/
      • olga_w_ogrodzie Żądamy skreślenia ptaków z listy zwierząt łownych! 18.07.14, 15:50
        forum.gazeta.pl/forum/w,69731,152065891,152065891,Zadamy_skreslenia_ptakow_z_listy_zwierzat_lownych_.html
        • mariner4 I owady! 19.07.14, 08:49
          M.
          • ave.duce Re: I owady! 19.07.14, 11:04
            Pozazdrościć poczucia humoru.
            • mariner4 W Świnoujściu nigdy nie bylo 20.07.14, 08:20
              kormoranów. Teraz są i niszczą drzewa. To pewnie import. moim zdaniem powinno się je usunąć. Jak? Tego nie wiem, ale one szkodzą. Nad Kanałem Piastowskim nagie, zniszczone drzewa.
              M.
    • olga_w_ogrodzie Re: Pomocy! 17.07.14, 18:49
      acha.
      i ze strony na fb z wydarzeniem ŁAPY PRECZ OD ŁOSI
      wolnym krokiem przenosimy się na nową stronę DLA PRZYRODY.

się nie opieprzajcie, tylko cho do nas.
      zapraszamy bardzo, bardzo.
      • tojajurek No, nie! 24.07.14, 01:01
        Pacze ja sobie na Discovery Science, bom ciekawy z natury.
        No i obglądnąwszy program o pracy rzeźbiarza produkującego wykwintne ramy do starych paskudnych malowideł, cóż sie dowiaduję? Że surowe ramy pokrywa się, dla elastyczności, kleistym mazidłem zrobionym koniecznie z króliczych (trusiowych!) skórek. A pozłotkę nakłada się nieodzownie pędzlem zrobionym z wiewiórczych ogonów. Chamstwo to jakieś jezd i zdziczenie. Nie powiedzieli tchórzliwie czy pan artysta sam morduje króliki, obdziera ze skór i gotuje w garnku na kuchni? A do wiewiórek strzela w lesie z dubeltówki, jak jakiś zdziczały Putin jaskiniowy, a potem wyrywa im ogonki?
        Ja Jurek - wiewiórkowym mordercom i króliczym sadystom mówię NIE!
        • ave.duce Re: No, nie! 24.07.14, 07:57
          Borsukowym dręczycielom/pędzlarzom - też mówię NIE, po trzykroć!
        • ave.duce No, nie! Dzie jest Trusiaa?! 29.07.14, 20:09
          tojajurek napisał:

> surowe ramy pokrywa się,
          > dla elastyczności, kleistym mazidłem zrobionym koniecznie
          > z króliczych (trusiowych!) skórek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka