Dodaj do ulubionych

Mam pomysł

12.12.15, 11:44
w sprawie wyroku TK i chcę go poddać roztropnym ludziom pod osąd.

Najzwyczajniejsza w świecie skarga do WSA na bezczynność organu. I jedna skarga wiosny ani dymu nie czyni, ale gdyby ich było tysiąc?

Pomysł, żeby nie było, powstał z inspiracji niejakiego Ferdynanda na FK.
Obserwuj wątek
    • ave.duce Re: Mam pomysł 12.12.15, 17:58
      Czy WSA to Wojewódzki Sąd Administracyjny? Chodzi o warszawski, jes?
      • yoma Re: Mam pomysł 12.12.15, 19:54
        Jako żywo, jako właściwy ds. organów centralnych. Ciekawe, czyby się zmobilizowali i rozpatrzyli skargi szybciej niż w pół roku.
        • ave.duce Re: Mam pomysł 12.12.15, 20:11
          Jeżeli nie ma "terminu", to można czekać tatka latka.
          • yoma Re: Mam pomysł 12.12.15, 20:58
            Właśnie ciekawe. Swego czasu rozpatrzyli mi chyba w dwa miesiące.
          • yoma Re: Mam pomysł 12.12.15, 20:58
            Właśnie ciekawe. Swego czasu rozpatrzyli mi chyba w dwa miesiące.
            • ave.duce Re: Mam pomysł 12.12.15, 21:34
              W aproposie sygnaturki (cudna!) - czy widział ktoś w Warszawie na marszu towarzyszy zRazem?
              • yoma Re: Mam pomysł 12.12.15, 22:42
                Ja nie. O, przez to nowe forum mi się post zdublował, ciekawe, przepraszam.
                • fo.e Re: Mam pomysł 12.12.15, 22:56
                  ja z natury leniwa jestem tak, że nie chcesz wiedzieć
                  ale - znasz kogoś - nie jesteś tym kimś - kto by napisał szablon?
                  • yoma Re: Mam pomysł 12.12.15, 23:22
                    Ja bym nawet i napisała, umiem, tylko ni chuchu nie mam teraz czasu. Spróbuję namówić jednego znajomego, chociaż nic nie mogę obiecać.

Najładniej by mi wyszło uprawdopodobnienie interesu prawnego :)

A może sędziowie WSA z utęsknieniem czekają, aż ktoś ruszy du i wysmaży taką skargę? ;) Tam w dużej mierze rozsądni ludzie siedzą.
                    • fo.e Re: Mam pomysł 12.12.15, 23:35
                      co trzeci ranek, jak się uda wstać, mijam lokalny wsa
                      mijam też w innych godzinach
                      i albo nie widziałam ani jednego sędziego
                      albo to są ludzie całkiem - bez przesady
                      można pisać
                      • yoma Re: Mam pomysł 12.12.15, 23:46
                        Całkiem niezły wiersz ci wyszedł :)
    • iza.bella.iza Re: Mam pomysł 13.12.15, 02:49
      Dobry pomysł.
      Poprosić o pomoc Giertycha? Serio pytam.
      • ave.duce Re: Mam pomysł 13.12.15, 08:30
        Jeżeli o mnie chodzi - odpowiedź brzmi: NIE.
      • yoma Re: Mam pomysł 13.12.15, 10:03
        Nie.

Uzasadnienie: protest wyborczy przeciw komitetowi Zjednoczonej Prawicy czy jak im tam miał pisać i co? Pozew zbiorowy o Pińcet miał pisać i co?

Dwa, nie ufam politykom :) Trzy, o ile nie miałabym nic przeciwko, żeby splendor i chwała za mój znakomity pomysł spłynęły dajmy na to na Ave :),o tyle mam dużo, żeby spłynęły na Giertycha.

Dajcie mi czas do czwartku. Mam morderczy początek tygodnia, do czwartku się rozejrzę w rozkładzie jazdy. To nawet nie jest długie (skarga), tylko trzeba siąść i to napisać, pogrzebawszy w podstawach prawnych.

Aha, wpis sądowy kosztuje stówę.
      • yoma Re: Mam pomysł 13.12.15, 10:03
        Nie.

Uzasadnienie: protest wyborczy przeciw komitetowi Zjednoczonej Prawicy czy jak im tam miał pisać i co? Pozew zbiorowy o Pińcet miał pisać i co?

Dwa, nie ufam politykom :) Trzy, o ile nie miałabym nic przeciwko, żeby splendor i chwała za mój znakomity pomysł spłynęły dajmy na to na Ave :),o tyle mam dużo, żeby spłynęły na Giertycha.

Dajcie mi czas do czwartku. Mam morderczy początek tygodnia, do czwartku się rozejrzę w rozkładzie jazdy. To nawet nie jest długie (skarga), tylko trzeba siąść i to napisać, pogrzebawszy w podstawach prawnych.

Aha, wpis sądowy kosztuje stówę.
        • yoma Re: Mam pomysł 13.12.15, 13:41
          Wścieknę się z tym forum. Przepraszam za podwójne posty, nie chciałam.
      • man_sapiens Re: Mam pomysł 13.12.15, 13:28
        Giertych jest bardzo profesjonalny i (chyba) skuteczny. To przemawia za - "tak".

Jest ciągle politykiem - to przemawia za "nie". Ale właściwie dlaczego? Przeciw pisokracji mają prawo protestować wszyscy, którzy są przeciw. Także politycy. Byłoby dobrze znaleźć niezaangażowanego publicznie dobrego adwokata (bez zawodowego prawnika szanse powodzenia są znikome) doświadczonego w sporach z władzą. Jeżeli takiego znacie - chętnie dołożę się na honorarium.
        • yoma Re: Mam pomysł 13.12.15, 13:39
          No to mówię, że pogadam ze znajomym. Jeśli się zgodzi, zrobi to za darmo, to naprawdę nie jest duża robota.

Pytanie jest inne: kto chętny do złożenia skargi i kto umie zrobić wokół skargi szum medialny - bo jeśli skargę złoży po cichutku jedna Yoma, to to nie będzie to. Przypominam, skargę składa się imiennie i opłaca wpis.
          • ave.duce Re: Mam pomysł 13.12.15, 15:33
            Czy pozew może/musi podpisać tylko jedna osoba (składająca)?
            • ave.duce ps. 13.12.15, 15:34
              Ja się nie podejmuję, bo większość czasu jestem wyjechana poza stolycę.
              • ave.duce ps.ps. 13.12.15, 15:35
                ale finansowo mogę partycypować...
          • magdolot Re: Mam pomysł 13.12.15, 15:53
            Bardzo chętnie wezmę udział w tej aferze, choć jenzyk sondowy przyprawia mnię o drgafffki, ale jak jakiś bohatyr te drgaffki weźmie na siebie, to ja na to jak na lato. I chętnie złożę też, szczególnie jak się da pocztą, albo jakkolwiek zdalnie.

Szumu medialnego chyba sami za bardzo nie zrobimy, lecz może można uderzyć z tą inicjatywą do KOD lub Akcji Demokracji...

Nie mam pojęcia jak to jest z pozwami zbiorowymi i czy da się podpisywać uczestników netem pod takim czymś, ale zaffsze można gdzieś opublikować tekst/wzór pozwu i instrukcję obsługi...
            KOD robił akcję z wysyłaniem prezydentowi kartek z Bartoszewskim, to pewnie da się wykonać i akcję z masowym pozwów składaniem?
            • yoma Re: Mam pomysł 13.12.15, 16:22
              To jest skarga do sądu administracyjnego, więc nie pozew, tym bardziej zbiorowy. Każdy musiałby osobno pod imieniem i nazwiskiem i wyasygnować tę stówę. Pisze się mniej więcej tak: wnoszę o zobowiązanie organu administracji państwowej - Prezesa Rady Ministrów do niezwłocznego opublikowania wyroku Trybunału Konstytucyjnego z dnia...., sygnatura akt..... Uzasadnienie. W uzasadnieniu krótkie streszczenie stanu faktycznego i wyjaśnienie, dlaczego właśnie ja, ty, on, ona, oni czujemy się uprawnieni do wniesienia skargi (wykazanie tzw. interesu prawnego). Podpis, koniec.

Jest tylko taki myk, że skargę składa się za pośrednictwem organu skarżonego. A uny wezmą i nie przekażą do sądu i co im zrobimy? Dlatego byłby od początku potrzebny szum medialny.
              • ave.duce Re: Mam pomysł 13.12.15, 19:04
                yoma napisała:

> Jest tylko taki myk, że skargę składa się za pośrednictwem organu skarżonego.
                > A uny wezmą i nie przekażą do sądu i co im zrobimy? Dlatego byłby od początku p
                > otrzebny szum medialny.
                >

Czy mię oczy mylą, co ja paczę?!
                One konstytucję mają gdzieś, a Ty sądzisz, że przestraszyliby się szumu?
                • yoma Re: Mam pomysł 13.12.15, 20:02
                  Może i nie. Ale musi być podane do publicznej wiadomości, że takie skargi poszły.
              • magdolot Re: Mam pomysł 14.12.15, 00:52
                Jest tylko taki myk, że skargę składa się za pośrednictwem organu skarżonego. A uny wezmą i nie przekażą do sądu i co im zrobimy? Dlatego byłby od początku potrzebny szum medialny.
                ------------------------
                To skumplikowane i jusz nic nie rozumię. A komu się płaci? Przecie nie Szydłu?!
                Akcja Demokracja ma zwyczaj zanoszenia petycji z podpisami do kancelarii adresatów. Ma także przykry zwyczaj tupania na progu takiej kancelarii i uporczywego dopominania się o odpowiedź. Myślę, że może zrobić szum.
                KOD JEST szumem. :-)
                • yoma Re: Mam pomysł 14.12.15, 16:36
                  Płaci się na konto sądu, natomiast samą skargę składa się do sądu za pośrednictwem organu. Pisze się:

Wojewódzki Sąd Administracyjny
                  w Warszawie
                  za pośrednictwem
                  Prezesa Rady Ministrów

i składa w kancelarii prezesa rady ministrów. W zamyśle organ może się wtedy od razu ustosunkować i przekazać sądowi skargę wraz ze swoim stanowiskiem. Na co ma, jeśli mnie pamięć nie myli, 30 dni, chłe chłe. Więc tupać należy pod drzwiami KPRM.

Organ dopuszczający się zwłoki może zostać ukarany przez sąd grzywną.
                  • aga-kosa Re: Mam pomysł 14.12.15, 17:23
                    He, he, he...
                    Kolega sprawdzał gdzie jest Nowa Zelandia i jaki język trzeba znać. :( aga
                  • magdolot Re: Mam pomysł 14.12.15, 18:59
                    Śledzo śledzia:
                    wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19344552,jest-sledztwo-ws-braku-publikacji-wyroku-tk-doszlo-do-popelnienia.html?lokale=krakow#BoxNewsLink
                    Wygląda, że potrafio i nie bedo stulać usz...
                    • yoma Re: Mam pomysł 14.12.15, 20:24
                      Och, ten prokurator od dzisiaj już nie pracuje :)

Też zwróciłam na to uwagę - app sygnaturki. Pisię potrafi ;)
                      • magdolot Re: Mam pomysł 14.12.15, 21:52
                        Gugiel płakał, jak to "pisię" tłumaczył! Sznuj dotąd posługiwał się raczej strawną polszczyzną...
                        Na FŚ jest wieloletni rezydent Igor, pamiętam stamtąd wątek dotyczący falowania poziomu polszczyzny Igorka z dnia na dzień, z szychty na szychtę. Potem wyciągnięto mu średnią z przeglądarki zakładając, że 8 godzin śpi, a 16 spędza przy klawiaturze: post co 17 minut z groszami ; utrzymał to tempo przez kwartał. Jak do tego dodać jego ciągłe awanturowanie się z moderacją o wycinanie mu postów i wątków, to owa średnia jeszcze rośnie... Nieludzko.
                        Wtedyż zrobiłam się ciut alergiczna na falowanie poziomu polszczyzny...
                        Kilka sztuk znanych mi z FŚ grasuje od wiosny na FK. Ale Sznuj to nówka sztuka, poniżej 200 postów.
                        Kronika zapowiedzianej śmierci:
                        forum.gazeta.pl/forum/w,28,159718582,159721406,Przypatrujcie_sie_uwaznie_wilcy_.html
                        Ciekawe czy ta sygnaturka Sznuja wypłoszy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka