taziuta 21.10.09, 07:28 I jak zwykle, albo zdrajca albo bohater. Ciekawe ile razy w roku, i jak długo jeszcze, będzie to nakręcało dyskusje na forach GW. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,7167341,Jaruzelski_o_1981_i_tarczy.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wylogowany.pielegniarz To chyba jasne 21.10.09, 07:47 Dzielnie realizował interesy sowieckie w Polsce. Powinien spocząć w Rosji. Odpowiedz Link
taziuta Bzdura! 21.10.09, 07:59 wylogowany.pielegniarz napisał: Re: To chyba jasne > Dzielnie realizował interesy sowieckie w Polsce. Powinien spocząć w Rosji. Gdyby nie Jaruzel mogliśmy nadal mieć jakąś formę real-socjalizmu... Odpowiedz Link
wylogowany.pielegniarz Re: Bzdura! 21.10.09, 08:05 Przez 45 realizował interesy ZSRR. Chyba nie zaprzeczysz? Odpowiedz Link
taziuta Re: Bzdura! 21.10.09, 08:11 wylogowany.pielegniarz napisał: > Przez 45 realizował interesy ZSRR. Chyba nie zaprzeczysz? Oczywiście, że zaprzeczam! To, że Polska znalazła się w bloku radzieckim to nie jego wina. Ale Jaruzelski jest polskim patriotą i zawsze dbał o polskie interesy, w takim realu jaki wówczas mieliśmy... Odpowiedz Link
wylogowany.pielegniarz Re: Bzdura! 21.10.09, 08:24 Był radzieckim patriotą, a nie polskim. Dbał o interesy ZSRR i PRLu, a nie Polski. Ja rozumiem, że najeżdżanie na Czechosłowację, przeprowadzanie czystek antysemickich, bycie agentem Informacji Wojskowej, stanie na czele aparatu, który łamał kręgosłupy i niszczył własnych obywateli, może wzruszać i kazać robić z niego polskiego patriotę, ale nie wszystkim na szczęście Odpowiedz Link
taziuta Re: Bzdura! 21.10.09, 08:51 wylogowany.pielegniarz napisał: > Był radzieckim patriotą, a nie polskim. Dbał o interesy ZSRR i PRLu, a nie Polski. No tak, wiesz lepiej... > Ja rozumiem, że najeżdżanie na Czechosłowację, Wziął i sobie najechał? Tak sam z siebie i sam, a nie w ramach bloku? Dla porównania - współcześnie IIIRP najechała na Irak, też w bloku, tzw. "chętnych" na iracką ropę. I co, żołnierze którzy najechali Irak nie byli polskimi patriotami, wg Ciebie? > przeprowadzanie czystek antysemickich, Nie znam szczególnych zasług Jaruzelskiego w tym temacie. Przybliż proszę. > bycie agentem Informacji Wojskowej, Nawet jeśli, to co za wstyd, współpraca z legalną władzą?! > stanie na czele aparatu, który łamał kręgosłupy i niszczył własnych obywateli, W innym czasie ten aparat łamał kręgosłupy i niszczył ludzi, a w innym czasie na jego czele stał Jaruzelski, więc nie przekłamuj! > może wzruszać i kazać robić z niego polskiego patriotę, ale nie wszystkim na szczęście Jasne, są tacy, dla których patriotą był bandyta Ogień... Odpowiedz Link
humbak Re: Bzdura! 21.10.09, 19:38 Ziutek, porównaj to jak oceniasz postępowanie Jaruzelskiego i na przykład Kaczyńskich. Odpowiedz Link
taziuta Re: Bzdura! 21.10.09, 19:57 humbak napisał: > Ziutek, porównaj to jak oceniasz postępowanie Jaruzelskiego i na przykład Kaczyńskich. Odpowiem Ci cytatem z Pielo: Nie chce mi się, bo to bez sensu... Odpowiedz Link
humbak Re: Bzdura! 21.10.09, 19:59 Autoanaliza nie ma sensu? Odważne twierdzenie Pielo zapewne uznał że i tak Cię nie przekona... mylił się? Odpowiedz Link
taziuta Re: Bzdura! 21.10.09, 20:01 humbak napisał: > Autoanaliza nie ma sensu? Odważne twierdzenie > Pielo zapewne uznał że i tak Cię nie przekona... mylił się? Zdecydowanie miał rację. Jaruzel to hero naszych czasów! /wg mnie.../ Odpowiedz Link
wylogowany.pielegniarz Re: Bzdura! 21.10.09, 08:13 Socjalizmu by dzisiaj i tak nie było, bo to nie była decyzja Jaruzelskiego. Za to sam Jaruzel zapewne nie mieszkałby dzisiaj w Polsce. Odpowiedz Link
taziuta Re: Bzdura! 21.10.09, 08:22 wylogowany.pielegniarz napisał: > Socjalizmu by dzisiaj i tak nie było, bo to nie była decyzja Jaruzelskiego. W Korei Płn. ciągle jest, na Kubie jest, w Chinach ciągle rządzi partia komunistyczna, więc niby czemu nie miałby przetrwać i tu? Jaruzelski nie podejmował decyzji o końcu socjalizmu, bo nikt jej nie podejmował. Ale to dzięki niemu udało się usunąć pierwszą cegłę, w ślad za którą poszły inne i blok padł. Gdybyśmy wszyscy potulnie czekali na to co się stanie w Rosji, to moglibyśmy się doczekać Putina, który na żadne 'głupoty' typu glasnost by nie pozwolił... Odpowiedz Link
humbak Re: Bzdura! 21.10.09, 16:40 W Rosji komunizm sypał się raczej niezależnie od nas. A partia rządząca w Chinach raczej nie pasi do miana komunistycznej. To jest kapitalizm państwowy Odpowiedz Link
taziuta Re: Bzdura! 21.10.09, 17:00 humbak napisał: > /.../ > Chinach raczej nie pasi do miana komunistycznej. To jest kapitalizm państwowy Mogło i nam się przydarzyć, coś podobnego... Odpowiedz Link
humbak Re: Bzdura! 21.10.09, 17:28 U nas nie było Konfucjusza, który mówił masę rzeczy;P Odpowiedz Link
a-siek Re: Bzdura! 21.10.09, 08:42 taziuta napisał: > wylogowany.pielegniarz napisał: > Re: To chyba jasne > > > Dzielnie realizował interesy sowieckie w Polsce. Powinien spocząć > w Rosji. > > Gdyby nie Jaruzel mogliśmy nadal mieć jakąś formę real- socjalizmu... A nie mamy? Odpowiedz Link
taziuta Re: Bzdura! 21.10.09, 08:53 a-siek napisała: > taziuta napisał: > > Gdyby nie Jaruzel mogliśmy nadal mieć jakąś formę real- > > socjalizmu... > A nie mamy? I to ciągle jego wina/zasługa?! Odpowiedz Link
veglie Re: To chyba jasne 21.10.09, 17:39 wylogowany.pielegniarz napisał: > Dzielnie realizował interesy sowieckie w Polsce. Powinien spocząć w Rosji. Realizował też pod prysznicem? Odpowiedz Link
wylogowany.pielegniarz Re: To chyba jasne 21.10.09, 19:25 veglie napisał: > wylogowany.pielegniarz napisał: > > > Dzielnie realizował interesy sowieckie w Polsce. Powinien spocząć w Rosji > . > > Realizował też pod prysznicem? Nie rozumiem, co to ma do rzeczy. Odpowiedz Link
humbak Re: Zgłoś się - potrzebny kat. 21.10.09, 22:55 Kandydatów do tej funkcji nie brakuje. Jakoś mnie to nie cieszy choć do fanów Jaruzelskiego nie należę. Odpowiedz Link
remez2 Re: Zgłoś się - potrzebny kat. 21.10.09, 23:55 humbak napisał: > Kandydatów do tej funkcji nie brakuje. Jakoś mnie to nie cieszy choć do fanów J > aruzelskiego nie należę. Zawsze pamiętam, że żyję wśród katolików, ludzi postępujących zgodnie z naukami Chrystusa. Pełnych miłości bliźniego i z nożem w rękawie. Odpowiedz Link
humbak Re: Zgłoś się - potrzebny kat. 21.10.09, 23:59 Tia. To z pewnością wina katolicyzmu. Odpowiedz Link
remez2 Re: Zgłoś się - potrzebny kat. 22.10.09, 00:04 humbak napisał: > Tia. To z pewnością wina katolicyzmu. Przecież tego nie napisałem. Odpowiedz Link
humbak Re: Zgłoś się - potrzebny kat. 22.10.09, 00:09 Więc po co wogóle go przywołałeś? Tylko katolików obowiązują takie zasady? Tylko oni się im sprzeniewierzają? A może chociaż gorzej wypadają w tym względzie statystycznie? Odpowiedz Link
remez2 Re: Zgłoś się - potrzebny kat. 22.10.09, 00:20 humbak napisał: > Więc po co wogóle go przywołałeś? Tylko katolików obowiązują takie zasady? Tylk > o oni się im sprzeniewierzają? Ponieważ czytam, że katolików w Polsce jest ca 95 %. Ponieważ przekształca się Polskę w kraj wyznaniowy. Ponieważ usiłuje się wymóc przestrzeganie nakazów wiary przy pomocy kodeksu karnego. > A może chociaż gorzej wypadają w tym względzie statystycznie? Zdecydowanie. Przypominam, że mówię o Polsce. Odpowiedz Link
humbak Re: Zgłoś się - potrzebny kat. 22.10.09, 00:22 > Ponieważ czytam, że katolików w Polsce jest ca 95 %. Ponieważ przekształca się > Polskę w kraj wyznaniowy. Ponieważ usiłuje się wymóc przestrzeganie nakazów > wiary przy pomocy kodeksu karnego. Niebardzo widzę związek. > Zdecydowanie. Przypominam, że mówię o Polsce. Ludzie żyją tylko w Polsce? Odpowiedz Link
remez2 Re: Zgłoś się - potrzebny kat. 22.10.09, 00:27 humbak napisał: > Niebardzo widzę związek. Szkoda. > > Zdecydowanie. Przypominam, że mówię o Polsce. > > Ludzie żyją tylko w Polsce? A z czym to ma związek? Odpowiedz Link
humbak Re: Zgłoś się - potrzebny kat. 22.10.09, 00:34 > A z czym to ma związek? A jak sądzisz? Przy rozmowie o niechęci do Jaruzela wyciagasz katolicyzm- ja mówię że to nie ma znaczenia, bo to ludzkie. Odpowiedz Link
taziuta A ja widzę związek! :) 22.10.09, 06:15 humbak napisał: > /.../ Przy rozmowie o niechęci do Jaruzela wyciagasz katolicyzm- ja mówię że to nie ma znaczenia, bo to ludzkie. Nieprawda, niechęć do Jaruzela jest nieludzka! Podobnie jak katolicyzm, czyli wiara dla tych, no, łapowników!(*) (*) 95% wierzących i Polska na podium w kategorii najbardziej skorumpowanych krajów Europy... Odpowiedz Link
wylogowany.pielegniarz Nie strzelać sobie w stopy, bo przykro patrzeć 22.10.09, 08:05 taziuta napisał: > Nieprawda, niechęć do Jaruzela jest nieludzka! > Podobnie jak katolicyzm, czyli wiara dla tych, no, łapowników!(*) > > (*) 95% wierzących i Polska na podium w kategorii najbardziej > skorumpowanych krajów Europy... Nie rozśmieszaj mnie. Polacy państwowości i obywatelskości uczyli się w Twoim ukochanym PRLu, rządzonym między innymi przez Twojego ukochanego Jaruzela. Nasze zacofanie, brak umiejętności, nieodpowiedzialność, podejście do życia publicznego, do problemów i wiele innych rzeczy, to w dużej mierze wynik funkcjonowania w PRLu. Tam społeczeństwo robotniczo-chłopskie się szlifowało, żeby dzisiaj stanąć twarzą w twarz z tymi, którzy zbawcy Jaruzela u siebie nie mieli. Odpowiedz Link
taziuta Maniuś 22.10.09, 06:17 manny-jestem napisał: Re: AMen > albo wisiec w Polsce. Chciałbyś powiesić swojego dobroczyńcę, niewdzięczniku?! Dzięki temu, że on ma dobre serduszko, Ty możesz wypisywać dowolne bzdurki... Odpowiedz Link
manny-jestem Re: Maniuś 22.10.09, 14:26 Dzieki niemu przy trzy lata nie widzialem mojego ojca. Odpowiedz Link
taziuta Re: Maniuś 22.10.09, 14:30 manny-jestem napisał: > Dzieki niemu przy trzy lata nie widzialem mojego ojca. A czym mu podpadłeś? Odpowiedz Link
taziuta Re: Maniuś 22.10.09, 14:31 taziuta napisał: > manny-jestem napisał: > > > Dzieki niemu przy trzy lata nie widzialem mojego ojca. > > A czym mu podpadłeś? A i jeszcze jedno - ciekawa kara, wg Ciebie, za 3-letnie niewidzenie kara śmierci... Odpowiedz Link
manny-jestem Re: Maniuś 22.10.09, 15:07 W cywilizowanych krajach kara smierci za zdrade to normalne. Prawda li to ze kraje dotkniete choroba komunizmu cywilizowanymi nazwac sie nie da. Odpowiedz Link
taziuta Re: Maniuś 22.10.09, 17:01 manny-jestem napisał: > W cywilizowanych krajach kara smierci za zdrade to normalne. Kara śmierci jest oznaką barbarzyństwa. Cywilizowane kraje mają ten etap już za sobą... Odpowiedz Link
humbak Re: Maniuś 22.10.09, 17:07 Obu panom chciałbym zasugerować, by darowali sobie mało racjonalny argument o tym że coś jest "cywilizowane". On niczego nie wnosi do dyskusji poza emocjami. Odpowiedz Link
taziuta Re: Maniuś 22.10.09, 17:23 humbak napisał: > Obu panom chciałbym zasugerować, by darowali sobie mało racjonalny argument o tym że coś jest "cywilizowane". On niczego nie wnosi do dyskusji poza emocjami. Emocje, w dyskusji z Maniusiem? Taż każdy z nas to samo prawi od lat, i póki zipiemy będziemy się różnić, więc bez obawy. Ale ok., ograniczę się do słowa 'barbarzyństwo', gdy będę mówił o karze śmierci. Odpowiedz Link
humbak Re: Maniuś 22.10.09, 16:11 Ziutek- to jest zdrada. Jeśli przywódcy kraju prowadzą działania skutkujące uwięzieniem, urazami, a nawet śmiercią obywateli, działa wbrew interesowi narodu to jest to zdrada- jeśli za zdradę uznajemy za właściwą karę śmieci, to śmierć mu się należy. Trywializujesz znaczenie rozłąki z ojcem? Od tego są władze bo do takich sytuacji niedopuszczać, a nie doprowadzać. Great power involves great responsibility- słyszałeś taki cytat? Odpowiedz Link
taziuta Działał w interesie narodu! 22.10.09, 16:59 humbak napisał: > Ziutek- to jest zdrada. Jeśli przywódcy kraju prowadzą działania skutkujące uwięzieniem, urazami, a nawet śmiercią obywateli, działa wbrew interesowi narodu to jest to zdrada Mylisz się, działał nie wbrew lecz właśnie w interesie narodu! Widzisz, Ty przyjmujesz optykę jak wyżej, a ja optykę mniejszego zła. Większym złem byłaby wojna domowa, do której by niewątpliwie doszło, bo w Rosji nie było jeszcze glasnosti i pieriestrojki. Na zmianę ustroju musieliśmy jeszcze parę lat poczekać... - jeśli za zdradę uznajemy za właściwą karę śmieci, to śmierć mu się należy. Jak wyżej, to nie była zdrada, i nie uważam aby za zdradę należała się komukolwiek kara śmierci, bo jestem generalnie jej przeciwny. > Trywializujesz znaczenie rozłąki z ojcem? Od tego są władze bo do > takich sytuacji niedopuszczać, a nie doprowadzać. Maniuś napisał o karze śmierci, a potem jako pierwszy argument przytoczył rozłąkę z ojcem. Przyznasz, że to ciut zbyt sroga kara... A co do oceny tego, co do tej rozłąki doprowadziło, to jak wyżej stwierdziłem, z pewnością nie zmienimy tu swoich poglądów. > Great power involves great > responsibility- słyszałeś taki cytat? Słyszałem, i uważam że Generał postąpił bardzo odpowiedzialnie, wprowadzając Stan Wojenny. Odpowiedz Link
humbak Re: Działał w interesie narodu! 22.10.09, 17:06 > Mylisz się, działał nie wbrew lecz właśnie w interesie narodu! > > Widzisz, Ty przyjmujesz optykę jak wyżej, a ja optykę mniejszego > zła. Większym złem byłaby wojna domowa, do której by niewątpliwie > doszło, bo w Rosji nie było jeszcze glasnosti i pieriestrojki. > Na zmianę ustroju musieliśmy jeszcze parę lat poczekać... Niewątpliwe? Ciekawym skąd u Ciebie ta pewność. Alianci zachodni przed IIWŚ też chcieli utrzymać pokój za wszelką cenę. Warto było? > Maniuś napisał o karze śmierci, a potem jako pierwszy argument > przytoczył rozłąkę z ojcem. Przyznasz, że to ciut zbyt sroga kara... Napisałem już czemu tak nie uważam- nakładając warunek że należałoby uznać że kara śmierci wogóle w jakiejkowliek sytuacji wchodzi w grę. > A co do oceny tego, co do tej rozłąki doprowadziło, to jak wyżej > stwierdziłem, z pewnością nie zmienimy tu swoich poglądów. Próbować zawsze można;P > Słyszałem, i uważam że Generał postąpił bardzo odpowiedzialnie, > wprowadzając Stan Wojenny. Źlr zrozumiałeś- konsekwencje podjęcia złej decyzji, czy działania w złych intencjach są większe- zarówno dla tych, których one dotykają, jak i dla podejmującego. Odpowiedz Link
taziuta Re: Działał w interesie narodu! 22.10.09, 17:17 humbak napisał: > > ...Większym złem byłaby wojna domowa, do której by niewątpliwie > > doszło, bo w Rosji nie było jeszcze glasnosti i pieriestrojki. > > Na zmianę ustroju musieliśmy jeszcze parę lat poczekać... > Niewątpliwe? Ciekawym skąd u Ciebie ta pewność. Alianci zachodni przed IIWŚ też chcieli utrzymać pokój za wszelką cenę. Warto było? Alianci to inny temat. Natomiast co do Stanu Wojennego, to jeśli dzięki niemu uniknęliśmy wojny domowej, to z pewnością było warto. I dziś już nie rozstrzygniemy, czy do tej wojny domowej by dosżło czy nie. Ja uważam, że tak, i dlatego popieram Jaruzelskiego. Odpowiedz Link
humbak Re: Działał w interesie narodu! 22.10.09, 17:23 Unikanie wojny nie zawsze prowadzi do czegoś złego. Unikanie czasem prowadzi do złego. Czasem warto stanąć w imię tego w co się wierzy. Poza tym nie byłbym taki pewny, że jemu o uniknięcie wojny chodziło. Wojskowy z endecką przeszłością? Nawet to powinno wywoływać pewne wątpliwości. Odpowiedz Link
taziuta Re: Maniuś 22.10.09, 15:08 manny-jestem napisał: > Wiesz Ziutek to nie smieszne. Też mi się wydawało, że wieszanie Generała za 3-letnie niewidzenie ojca jest mało śmieszne, ale to był Twój żart... Odpowiedz Link
manny-jestem Odpuscic sobie manipulacje dobrze? 22.10.09, 15:11 Kara smierci nalezy mu sie za zdradziecki caloksztalt. Odpowiedz Link
taziuta Uważam inaczej... 22.10.09, 15:19 manny-jestem napisał: Re: Odpuscic sobie manipulacje dobrze? > Kara smierci nalezy mu sie za zdradziecki caloksztalt. OK., no to jesteśmy w domu! Uważam inaczej. Należy mu się najwyższe polskie odznaczenie za uchronienie nas przed wojną domową i za doprowadzenie do zmiany ustrojowej. I zdaje się, że już sobie na ten temat dyskutowaliśmy, każdy z nas pozostał przy swoim, i może niech tak pozostanie... Odpowiedz Link
manny-jestem Re: Uważam inaczej... 22.10.09, 15:23 Ziutus, a kto to niby mial wywolac to wojne domowa? Odpowiedz Link
taziuta Re: Uważam inaczej... 22.10.09, 15:42 manny-jestem napisał: > Ziutus, a kto to niby mial wywolac to wojne domowa? Solidarność stawiała coraz dalej idące żądania. Niemożliwe do spełnienia w tamtych realiach. Eskalacja mogła doprowadzić do interwencji Rosjan. Znając naszych, zaczęlibyśmy się bić. Tyle, że nasi byli po obu stronach, stąd wojna domowa... Odpowiedz Link
manny-jestem Re: Uważam inaczej... 22.10.09, 15:43 Zadna wojna domowa tylko jak juz wojna z okupantem i kolaborantami. Tylko ze ta wojna to istniala i wciaz istnieje jedynie w wyobrazni komunistow i apologetow. Odpowiedz Link
taziuta Re: Uważam inaczej... 22.10.09, 16:50 manny-jestem napisał: > Zadna wojna domowa tylko jak juz wojna z okupantem i kolaborantami. Tylko ze ta wojna to istniala i wciaz istnieje jedynie w wyobrazni komunistow i apologetow. To retoryka nienawiści, zakłamująca tamtą epokę. No ale skoro musisz... Odpowiedz Link
remez2 Re: O, o Jaruzelskim dawno nie było! :) 21.10.09, 10:07 W sklepach, jak mówiło się wtedy, był tylko ocet. Widocznie on okazał się jednak silnym afrodyzjakiem, jako że doprowadził do narodzenia się 14 mln nowych Polaków - mówił ironicznie były pierwszy sekretarz PZPR. Dobrze, że redakcja dodała słowo "ironicznie" ponieważ pszenno-buraczano, prawicowa część społeczeństwa gotowa wziąć się za produkcję genetycznych patriotów przy pomocy octu. Odpowiedz Link
veglie Re: O, o Jaruzelskim dawno nie było! :) 21.10.09, 10:38 remez2 napisał: > W sklepach, jak mówiło się wtedy, był tylko ocet. Widocznie on okazał się jedna > k > silnym afrodyzjakiem, jako że doprowadził do narodzenia się 14 mln nowych > Polaków - mówił ironicznie były pierwszy sekretarz PZPR. > Dobrze, że redakcja dodała słowo "ironicznie" ponieważ pszenno-buraczano, > prawicowa część społeczeństwa gotowa wziąć się za produkcję genetycznych > patriotów przy pomocy octu. nie kracz bo zniknie z półek sklepowych albo cena skoczy w górę. Odpowiedz Link
taziuta Re: O, o Jaruzelskim dawno nie było! :) 21.10.09, 10:45 veglie napisał: > remez2 napisał: > > Dobrze, że redakcja dodała słowo "ironicznie" ponieważ pszenno- > > buraczano, prawicowa część społeczeństwa gotowa wziąć się za > > produkcję genetycznych patriotów przy pomocy octu. > nie kracz bo zniknie z półek sklepowych albo cena skoczy w górę. Ja tam nie czekając dopiszę 12-tkę octu do dzisiejszej listy zakupów. Odpowiedz Link
remez2 Re: O, o Jaruzelskim dawno nie było! :) 21.10.09, 10:52 > nie kracz bo zniknie z półek sklepowych albo cena skoczy w górę. Jest taka obawa. Ale póki rządzi "prawica" zawsze można produkować ocet siedmiu złodziei. Odpowiedz Link
taziuta Re: O, o Jaruzelskim dawno nie było! :) 21.10.09, 10:59 remez2 napisał: > > nie kracz bo zniknie z półek sklepowych albo cena skoczy w górę. > Jest taka obawa. Ale póki rządzi "prawica" zawsze można produkować ocet siedmiu złodziei. A co to takiego? Odpowiedz Link
remez2 Re: O, o Jaruzelskim dawno nie było! :) 21.10.09, 11:06 Chodziło mi o grę słów. Stosowano w leczeniu dżumy: Prócz ubioru, chroniono się przed dżumą także specjalnymi antidotami: najcenniejszym z nich była driakiew, ale stosowano też ocet siedmiu złodziei (ocet winny, w którym przez 12 dni moczono bylicę piołun, rutę zwyczajną, rozmaryn lekarski, szałwię lekarską i inne zioła zawierające olejki eteryczne, o silnych właściwościach bakteriobójczych). Odpowiedz Link
damakier1 Taziuto, aleś mnie zadziwił! 21.10.09, 11:49 "Jaruzelski nie podejmował decyzji o końcu socjalizmu, bo nikt jej nie podejmował. Ale to dzięki niemu udało się usunąć pierwszą cegłę, w ślad za którą poszły inne i blok padł" Zawsze myślałam, że tę "pierwszą cegłę" naruszali Kuroń, Michnik, pierwsi działacze KOR, Wałęsa, Walentynowicz i wielu, wielu innych. Ale żeby Jaruzelski??? A skoro już mówimy tutaj, jak oceniamy Jaruzelskiego to powiem, że dla mnie jego cała droga życiowa to przykład serwilizmu i cynizmu z dobrym akcentem na samym końcu - otóż jako prezydent Polski umiał zachowywać się i godnie, i przyzwoicie. Niezależnie,czy wynikało to z zimnej kalkulacji politycznej, czy z późno obudzonego patriotyzmu, to mu zapisuję na plus. Odpowiedz Link
remez2 Re: Taziuto, aleś mnie zadziwił! 21.10.09, 11:56 > że dla mnie jego cała droga życiowa to przykład serwilizmu i cynizmu W 1939 wraz z rodziną przeniósł się na Litwę, a po aneksji tego kraju przez ZSRR w 1940 został zesłany na Syberię. Pracował w tajdze[2] przy wyrębie lasów, gdzie nabawił się choroby oczu, ślepoty śnieżnej, która trwale uszkodziła mu wzrok. Podczas zesłania zmarł jego ojciec, Władysław, pochowany w Bijsku. Zwłaszcza ten okres, prawda? Odpowiedz Link
damakier1 Re: Taziuto, aleś mnie zadziwił! 21.10.09, 13:06 Pisząc o drodze zyciowej mam na myśli drogę, na której podejmuje się świadome decyzje. Przytoczony przez Ciebie fragment budzi współczucie, ale może najwyżej o złamaniu Jaruzelskiego i być pewnym usprawiedliwieniem dla obranej dalszej drogi życiowej. Wklejam za Matką Kurką, bo to pardzo rzetelny opis: "Generał Jaruzelski pojawił się w Polsce w 1945 roku i rozpoczął swoją karierę polityczną od walki, oczywiście zbrojnej walki, z antykomunistycznym podziemiem, mówiąc inaczej strzelał do byłych żołnierzy AK, żeby Polska stalinowską była. Był to pierwszy poważny krok na drodze błyskotliwej wojskowej kariery oficera LWP. W drugim kroku generał Jaruzelski skończył dwuletni kurs Wieczorowego Uniwersytetu Marksizmu i Leninizmu, zdobywając w ten sposób gruntowe i odpowiednie wykształcenie. W 1956 roku generał Wojciech Jaruzelski został najmłodszym ludowym generałem, być może na tak błyskotliwą karierę miała też wpływ współpraca generała z kontrwywiadem ZSRR, które na lata 1944-57 jest udokumentowana pseudonimem Wolski. W 1956 roku Jaruzelski jako jedyny generał opowiedział się za pozostawieniem sowieckiego marszałka Rokossowskiego w spokoju i w szeregach LWP, warto zapamiętać tę informację, przyda się w kontekście ratowania Polski przed sowiecką interwencją w 1981. W 1960 roku Jaruzelski został szefem Głównego Zarządu Politycznego LWP, czyli mówiąc inaczej był szefem najbardziej indoktrynowanych wojskowych fanatyków ideologii komunistycznej, tak zwanych oficerów politycznych. W 1962 roku został wiceministrem obrony. W latach 1967- 1968 Jaruzelski odpowiadał z usunięcie z LWP ponad 1300 oficerów pochodzenia żydowskiego. W nagonce antysemickiej poległ również Marian Spychalski, który od dziecka nie był Żydem, natomiast był ministrem obrony narodowej, był ponieważ po fałszywych oskarżeniach wygryzł go i miejsce zajął Wojciech Jaruzelski. W tym samym 1968 roku Wojciech Jaruzelski jako jeden z pierwszych głośno apelował o interwencję w Czechosłowacji, w której wziął udział i jest odpowiedzialny za śmierć ludzi, ?wrogów ustroju? co chcieli być wolni od ustroju. W 1970 roku Jaruzelski jako minister obrony narodowej był już odpowiedzialny za strzelanie do Polaków, jako minister obrony narodowej, wprawdzie tłumaczył się, że decyzja zapadła na szczeblu partyjnym, ale tak naprawdę tylko przerzucił swoją funkcjonalną odpowiedzialność, ponieważ Jaruzelski był również zastępcą członka Biura Politycznego KC PZPR. O dziwo strzelania do robotników w 1970 roku Jaruzelski nigdy nie tłumaczył groźbą interwencji radzieckiej, uznał że sam sobie poradzi z kontrrewolucją w Polsce. W 1981 roku Jaruzelski uznał zupełnie inaczej, a może właśnie dokładnie tak samo i wprowadził stan wojenny, tym razem tłumacząc się groźbą interwencji ZSRR. Te tłumaczenia padły z ust człowieka, który był agentem kontrwywiadu ZSRR w czasach stalinowskich, jedynym polskim generałem domagającym się pozostawiania stalinowskiego marszałka Rokossowskiego w spokoju i człowiek, który jako pierwszy wyrywał się z ZSRR by postrzelać sobie do Czechosłowacji. W wyniku zamachu stanu, jakim był stan wojenny, na czele rządu stanęła junta wojskowa, a brzydzący się polityką oficer polityczny Jaruzelski skupił na sobie władzę absolutną: I sekretarza PZPR, ministra obrony i przewodniczącego Rady Państwa. W stanie wojennym zginęło około 100 osób, 10 tys. zostało internowanych. Na czas rządów junty wojskowej w latach 1981- 1989 z Polski wyjechało ponad milion osób, głównie młodych ludzi, przyjmuje się, że w szczytowych momentach uciekało z Polski około 25% świeżych absolwentów wyższych uczelni. Po wprowadzeniu stanu wojennego wzrosły prawie o 300% ceny żywności i około 170% cenny energii, ceny ustalone na synodach KC PZPR. Dług zagraniczny wynosił 50 miliardów dolarów. W Polsce wprowadzono reglamentację i częściową prohibicję. Takie towary jak papier toaletowy był flagowym towarem ekskluzywnym, nie pamiętam proporcji, ale za parę kilogramów makulatury można był nabyć wymarzoną rolkę papieru. Kto się nie załapał mógł się z rozpaczy po 13 upić. Polska była karesem paranoi gospodarczej, politycznej i społecznej. W wyniku działań Jaruzelskiego i towarzyszy w 1989 roku Polska ukazała się jako wynędzniały, siermiężny, upokorzony kraje, z którego masowo uciekali wykształceni ludzie. Polska była krajem zrujnowanym gospodarczo i politycznie, zdegradowane moralnie i pozbawione inwencji społeczeństwo po przemianach wolnorynkowych doznało szoku. W 1989 roku Jaruzelski z tymi samymi ludźmi, których podsłuchiwał, internował, upokarzał i przedstawiał jako zbrojnych awanturników podzielił się władzą. Ta sama Solidarność przedstawiana jako niebezpieczna organizacja, która nie oddała ani jednego strzału do komunistycznej junty, stała się partnerem dla Jaruzelskiego, bo ten już się nie bał radzieckiej interwencji. Za cały dorobek życia, wprowadzanie stalinizmu w Polsce, prześladowanie polskich Żydów, strzelanie do polskich i czeski robotników, doprowadzenie do ruiny polskiego społeczeństwa, brzydzący się polityką generał Jaruzelski przyznał sobie, czy jak to woli nie odmówił nagrody. Został prezydentem wolnej Polski i był to jedyny przypadek w świecie, kiedy były I sekretarz i komunistyczny autokrata miał czelność i odwagę sięgnąć po urząd wolnego kraju. " Odpowiedz Link
remez2 Re: Taziuto, aleś mnie zadziwił! 21.10.09, 13:38 Przyznam, że dawno nie czytałem tak zakłamanego, przepojonego nienawiścią tekstu. Tego się nie da komentować. Odpowiedz Link
remez2 Re: Taziuto, aleś mnie zadziwił! 21.10.09, 16:28 damakier1 napisała: > No cóż? Fakty, to fakty. Niestety tam są kłamstwa. O obrzydliwie tendencyjnej interpretacji faktów już nie wspomnę. Odpowiedz Link
taziuta Damo, wydawało mi się, że to zrozumiałe... 21.10.09, 15:53 damakier1 napisała: Re: Taziuto, aleś mnie zadziwił! > Zawsze myślałam, że tę "pierwszą cegłę" naruszali Kuroń, Michnik, > pierwsi działacze KOR, Wałęsa, Walentynowicz i wielu, wielu innych. > Ale żeby Jaruzelski??? W niczym im nie ujmując, ale gdyby I Sekretarzem KC PZPR był wówczas jakiś dogmatyk, to wymienieni przez Ciebie mogliby sobie dalej naruszać... Odpowiedz Link
damakier1 Re: Damo, wydawało mi się, że to zrozumiałe... 21.10.09, 18:22 > W niczym im nie ujmując, ale gdyby I Sekretarzem KC PZPR był wówczas > jakiś dogmatyk, to wymienieni przez Ciebie mogliby sobie dalej > naruszać... > Ale gdyby wymienieni przeze mnie nie naruszyli, to przecież Jaruzelski sam by nie zaczął. Dobra, spróbuję na przykładzie: Zajmuje Ci dom bandyta i kwateruje w nim gospodarza, który doprowadza dom i Twą rodzinę do ruiny. Na szczęście Twój pies go gryzie, dzieciaki podbijają mu oko, żona dokłada do zupy coś na sraczkę, a że gospodarz na dodatek jest słabej postury, to w końcu zaczyna się z Tobą dogadywać i zobowiązuje się, że za mały pokoik i miskę zupy da Ci już spokój. To co? Uznasz, że jest on autorem Twego wyzwolenia? Odpowiedz Link
taziuta Re: Damo, wydawało mi się, że to zrozumiałe... 21.10.09, 18:45 damakier1 napisała: > Zajmuje Ci dom bandyta i kwateruje w nim gospodarza, który > doprowadza dom i Twą rodzinę do ruiny. Na szczęście Twój pies go > gryzie, dzieciaki podbijają mu oko, żona dokłada do zupy coś na > sraczkę, a że gospodarz na dodatek jest słabej postury, to w końcu > zaczyna się z Tobą dogadywać... Nie przekonuje mnie Twoje porównanie, bo Solidarność i generalnie opozycja a.d. 1988/89 to nie były te same siły co w roku 1981. Stosunek sił był raczej jak 3 mrówki do jednego słonia. Jaruzelski mógł je śmiało zignorować i robić swoje, gdyby był gospodarzem/słoniem z Twojej opowieści. Ale ponieważ jest patriotą z mojej, widząc, że real-socjalizm się sypie, oddał władzę tym, którzy mówili, że mają lepszy pomysł na Polskę. Odpowiedz Link
damakier1 Re: Damo, wydawało mi się, że to zrozumiałe... 21.10.09, 18:53 Nie pierwszy raz różnimy się w tej sprawie i tak juz pewnie pozostanie. Pozdrówka, DK Odpowiedz Link
jola.iza1 Re: O, o Jaruzelskim dawno nie było! :) 21.10.09, 13:02 Lubisz zadymy?? Wszelkiej maści?? Odpowiedz Link
remez2 Re: O, o Jaruzelskim dawno nie było! :) 21.10.09, 13:40 > Lubisz zadymy?? > Wszelkiej maści?? Niektóre. www.poczytaj.pl/158039 Odpowiedz Link
taziuta Jolu 21.10.09, 15:56 jola.iza1 napisała: Re: O, o Jaruzelskim dawno nie było! > Lubisz zadymy?? > Wszelkiej maści?? Ja? To Jaruzel zabrał głos w temacie, w którym być może nie powinien, jak twierdzą niektórzy, ala ja, jak zawsze, jestem z nim Odpowiedz Link
remez2 Re: Jolu 21.10.09, 16:26 > Ja? To Jaruzel zabrał głos w temacie, w którym być może nie > powinien, jak twierdzą niektórzy, ala ja, jak zawsze, jestem z nim Mam propozycję dla tych niektórych. Odpowiedz Link
taziuta Re: Jolu 21.10.09, 16:42 remez2 napisał: > > Ja? To Jaruzel zabrał głos w temacie, w którym być może nie > > powinien, jak twierdzą niektórzy,... > Mam propozycję dla tych niektórych. Jak ona brzmi, ta propozycja? Odpowiedz Link
remez2 Re: Jolu 21.10.09, 17:00 > Jak ona brzmi, ta propozycja? Tak jak to kiedyś ujął Adam M. - "odpierdolcie się od Generała". Odpowiedz Link
veglie Re: Jolu 21.10.09, 17:38 remez2 napisał: > > Jak ona brzmi, ta propozycja? > Tak jak to kiedyś ujął Adam M. - "odpierdolcie się od Generała". Racja!Ma swoje lata i zostawmy osąd historii.Moherowe bractwo też historia osądzi.POPiSiory dajcie spokój.Dwadzieścia lat już już jest po a mohery z POPiSu w tą i z powrotem.Są inne ciekawsze tematy...... Odpowiedz Link
jola.iza1 Re: Taziuto 21.10.09, 16:31 taziuta napisał: > Ja? To Jaruzel zabrał głos w temacie, w którym być może nie > powinien, jak twierdzą niektórzy, ala ja, jak zawsze, jestem z nim Ujmę to tak: Taziuto, zabrał i fajnie. Mnie mierzi moje państwo, we wszelkiej postaci, to państwo, które pod niebiosa wynosi księdza Popiełuszkę. Czumasz? Odpowiedz Link
taziuta Re: Taziuto 21.10.09, 16:43 jola.iza1 napisała: > Mnie mierzi moje państwo, we wszelkiej postaci, to państwo, które pod niebiosa wynosi księdza Popiełuszkę. Czumasz? A co mam nie czumać? Taka gmina... Odpowiedz Link
humbak Re: O, o Jaruzelskim dawno nie było! :) 21.10.09, 16:03 Jałowość debaty. Symptomatyczne, a jednak nikogo nie zastanawia Odpowiedz Link
taziuta My dwaj to nikt?! :) 21.10.09, 16:06 humbak napisał: > Jałowość debaty. Symptomatyczne, a jednak nikogo nie zastanawia Wcale nie tak nikogo, bo i Ciebie i mnie. Odpowiedz Link
humbak Re: My dwaj to nikt?! :) 21.10.09, 16:33 E tam... przecież 3/4 naszych debat jest jałowa:] Odpowiedz Link
taziuta Pesymista! :( 21.10.09, 16:44 humbak napisał: > E tam... przecież 3/4 naszych debat jest jałowa:] Optymista powiedziałby, że aż 25% nie jest jałowe! Odpowiedz Link
taziuta Re: Pesymista! :( 21.10.09, 17:02 humbak napisał: > Hmmmm... co się nalewa w ten sposób? Nigdy nie nalewam więcej! Odpowiedz Link
humbak Re: Pesymista! :( 21.10.09, 17:40 Eeee.... blended rozumiem, ale nie singla. Po co rozcieńczać coś, o czego esencjonalność walczyły pokolenia celtyckich ryżelców i ekshibicjonistów? Odpowiedz Link
remez2 Re: Pesymista! :( 21.10.09, 17:48 humbak napisał: > Eeee.... blended rozumiem, ale nie singla. Po co rozcieńczać coś, o czego esenc > jonalność walczyły pokolenia celtyckich ryżelców i ekshibicjonistów? Skała nie musi być duża. Chodzi jedynie o temperaturę. Odpowiedz Link
humbak Re: Pesymista! :( 21.10.09, 18:13 Można schłodzić jeszcze we flaszce. Baj de łej. Sugeruję odpalić odcinek i przwinąć gdzieś do punktu 8:38. www.cucirca.com/2008/01/08/family-guy-season-3-episode-14-peter-griffin-husband-father…-brother/ Odpowiedz Link
veglie Re: Pesymista! :( 21.10.09, 17:40 remez2 napisał: > Oczywiście. > Double whisky on the rock Wolę soul. Odpowiedz Link
veglie Re: Pesymista! :( 21.10.09, 18:08 remez2 napisał: > > Wolę soul. > Gospel. Spiritual i Gospel. Odpowiedz Link
veglie Re: Pesymista! :( 21.10.09, 18:17 remez2 napisał: > > Spiritual i Gospel. > O to, to. Właśnie,ale POPiSiory tego nie zrozumieją. Odpowiedz Link
veglie Re: Pesymista! :( 21.10.09, 18:29 humbak napisał: > Szitt... ale wyrąbane skojarzenie. Mam jeszcze inne. Odpowiedz Link
humbak Re: Pesymista! :( 21.10.09, 18:31 Wal. Po Ziutkowych tekstach o łiski przeżyję wszystko Szczerze mówiąc takiego na ten przykład ks. Jankowskiego widzę w ciuchach noszonych przez chórzystów gospel Odpowiedz Link
veglie Re: Pesymista! :( 21.10.09, 18:40 humbak napisał: > Wal. Po Ziutkowych tekstach o łiski przeżyję wszystko > Szczerze mówiąc takiego na ten przykład ks. Jankowskiego widzę w ciuchach noszo > nych przez chórzystów gospel Masz bujną wyobraźnię ja też.Właśnie wyobrażam sobie ja ci chórzyści od księdza fałszują. Odpowiedz Link
veglie Re: Pesymista! :( 21.10.09, 18:47 humbak napisał: > Fałszują... i to nie z braku ćwiczeń. Natura obdarza lub nie. Odpowiedz Link
humbak Re: Pesymista! :( 21.10.09, 18:57 I nie z braku talentu. Mówimy o chórze Jankowskich. Odpowiedz Link
remez2 Re: Pesymista! :( 21.10.09, 18:29 humbak napisał: > Szitt... ale wyrąbane skojarzenie. Nie wyrażaj się. Odpowiedz Link
remez2 Re: Pesymista! :( 21.10.09, 18:33 humbak napisał: > Wogóle? W ogóle to raczej tak, jakby. Odpowiedz Link
veglie Re: Pesymista! :( 21.10.09, 18:42 remez2 napisał: > humbak napisał: > > > Szitt... ale wyrąbane skojarzenie. > Nie wyrażaj się. Delikatny był.Mógł powiedzieć,że po prysznicem w kiciu mi to i owo. Odpowiedz Link
humbak Re: Pesymista! :( 21.10.09, 18:46 W zasadzie powinienem się czuć urażony chyba... Odpowiedz Link
veglie Re: Pesymista! :( 21.10.09, 18:56 humbak napisał: > W zasadzie powinienem się czuć urażony chyba... Nie bądź taki delikatny.To żarty.Trzymaj się,znikam do realu. Odpowiedz Link
humbak Re: Pesymista! :( 21.10.09, 19:00 Jakbym był to bym się obraził, a nie pisał że powinienem Odpowiedz Link
remez2 Re: Pesymista! :( 21.10.09, 18:50 > Delikatny był.Mógł powiedzieć,że po prysznicem w kiciu mi to i owo. Był taki jeden - <wypielęgnowany> czy jakoś tak? Odpowiedz Link
veglie Re: Pesymista! :( 21.10.09, 18:54 remez2 napisał: > > Delikatny był.Mógł powiedzieć,że po prysznicem w kiciu mi to i owo. > Był taki jeden - <wypielęgnowany> czy jakoś tak? Ano był.Powiedział(napisał)co przeżył.Straszne to było. Odpowiedz Link
taziuta Re: Pesymista! :( 21.10.09, 17:48 humbak napisał: > Lód? I coca-cola + cytryna )) Odpowiedz Link
remez2 Re: Pesymista! :( 21.10.09, 17:51 taziuta napisał: > I coca-cola + cytryna )) Łomatko! Odpowiedz Link
taziuta Re: Pesymista! :( 21.10.09, 18:27 humbak napisał: > Chcesz spowodować u mnie skręt kiszek? Kiedyś w Londynie, w hotelowym barze poprosiłem o whisky z coca- colą, lodem i cytryną, i kelner przyniósł mi to wszystko osobno . Do dziś pamiętam jego zdegustowaną minę, gdy zacząłem to mieszać. Odpowiedz Link
humbak Re: Pesymista! :( 21.10.09, 18:29 Ciesz się że nie wyciągnął noża i nie rozpruł sobie żołądką jako karę za umożliwienie Ci tej zbrodni. Mam nadzieję że nie bierzesz do tego singli... Odpowiedz Link
taziuta Re: Pesymista! :( 21.10.09, 18:33 humbak napisał: > /.../ > Mam nadzieję że nie bierzesz do tego singli... Podejrzewasz, że ktoś, kto miesza whisky z coca-colą odróżni singla od blenda?! Odpowiedz Link
humbak Re: Pesymista! :( 21.10.09, 18:40 Owszem. Barbarzyństwo nie oznacza braku smaku;P Odpowiedz Link
humbak Re: Pesymista! :( 21.10.09, 18:39 No dobra, wyspiarze też mają dziwne pomysły, ale czemu mielibyśmy iść w ich ślady? Odpowiedz Link
remez2 Re: Pesymista! :( 21.10.09, 18:51 humbak napisał: > No dobra, wyspiarze też mają dziwne pomysły, ale czemu mielibyśmy iść w ich śla > dy? Dobrego powodu nie widzę. Odpowiedz Link
humbak Re: Pesymista! :( 21.10.09, 18:59 Ty nie, ale Ziutek owszem. I ma prawo - w końcu to jego kubki smakowe Odpowiedz Link