Na FK jak na mój gust nieco za duży ruch do dyskusji "długodystansowych".
W nawiązaniu do twojego ostatniego postu:
"> Pokaż jak można zwiększyć dochody. Mam nadzieję że zaproponujesz coś nowego.
> Co do Afganistanu- nie znam. Zakładam że jakieś kilkaset milionów rocznie.
Miliard rocznie. "
Dużo się nie pomyliłem. Owszem są to duże pieniądze i warto by w końcu skończyć tą tragikomedię. Ale takich oszczędności trzeba by kilkadziesiąt przynajmniej.
"Czemu miałbym proponować coś nowego? Jest masa propozycji nienowych do realizacji. "
Miałem na myśli nowe na tym forum. Zazwyczaj słyszy się podniesienie PIT najbogatszym i podatek bakowy... a mnie już nudzi trochę odpowiadanie. Kto jest najbogatszy i jak zapobiec ucieczce od płacenia podatków w takim przypadku. No i jeszcze jeśli tych bogatych poszerzyć na sporą grupę społeczeństwa, aby dochód był zauważalny, czy aby nie zaszkodzi to konsumpcji?
I co do bankowego- i tak przerzucą to na klientów więc wszyscy dostaną po dupie. W sektorze bakowym potrzebna jest wysoka konkurencja. Bo finansjera z politykami zawsze się dogada jakby tu obywateli wyciulać.
"Zastąpienie CIT podatkiem obrotowym od firm."
1. Dlaczego miałby być lepszy?
2. Jeśli zamierzasz przy okazji podnieść opodatkowanie, zaszkodzisz gospodarce.
"Załatanie wycieku transferów z firm za granicę."
Znajdą sposób. Moim zdaniem lepsze byłoby po prostu pozwolenie by majętność Polaków sprawiła iż większa częśc gospodarki będzie należała do nas. Ale do tego trzeba wysokiego wzrostu i sporego pola do popisu dla naszej przedsiębiorczości.
"Koniec z dotacjami w jakiejkolwiek postaci do kościoła."
To samo co w przypadku Iraku.
"Likwidacja co najmniej połowy powiatów i województw."
W zasadzie możnaby całkiem zlikwidować powiaty i sciąć liczbę województw gdzieś o 4... pi razy drzwi. Ale jeśli nie zapewnisz przy okazji ograniczenia ilości stołków nie będzie to miało znaczenia, a nie wystarczy po prostu zamknąć urzędy. Partie znajdą sposób by znów odzyskać władzę przez stołki dla znajomków.
"Wprowadzenie podatku od nieużytków."
Nie znam tematu... możesz coś podrzucić czy mam sam se grzebać?
"Likwidacja złodziejskich wynalazków PO w rodzaju "Funduszu Antyhazardowego". "
Daj więcej jeśli można?
"Podatek od ponadnormatywnego premiowania członków zarządów itp."
Szczerze mówiąc to mi się nie podoba. Otwarcie rynków i likwidacja protekcjonizmu państwa powinna sama zapobiec niezasadnie wysokim wynagrodzeniom. Z sektorem finansowym jest ten problem że dostęp do rynku jest bardzo ograniczony. Wystarczyłoby zapewnić by ludzie podejmujący naprawdę trudne decyzje ponosili ich odpowiedzialność, a nie mieli tylko ogromne zarobki.
"A poza tym czemu ja mam coś proponować na forum? To nie ja biorę 110 tys. za miesiąc za "żeby żyło się lepiej". ONI są od tego. Zatem wycofuję wszystkie propozycje ;p"
Bo Cię o to prosi twój interlokutor

A teraz prosi Cię też o wiarygodną ocenę zysków z tych posunięć