Dodaj do ulubionych

A propos win

15.01.13, 11:54
Jeśli los Was kiedyś rzuci do Chin, to polecam czerwone wytrawne wino Grand Dragon z Weilong. Sheng Shi Jia Niang, co by to nie znaczyło. Reszta po chińsku. A że nie znam tego języka (ni w mowie ni w piśmie), więc nie wiem z jakiego szczepu winogron robione, ale w smaku bardzo przypomina Brunello di Montalcino. Wyśmienite, polecam! smile
Obserwuj wątek
    • mariner4 Wierzę. Zauważylem, że 15.01.13, 14:27
      wina francuskie ustępują powoli pola produktom innych krajów. Wina kalifornijskie, z Chile, Afryki Południowej, jednym słowem z tych krajów, gdzie są warunki do uprawy winorośli.
      M.
      • humbak Re: Wierzę. Zauważylem, że 17.01.13, 16:25
        Nie da się ukryć że wina "nowego świata" zyskały sporo. Wygryywajż sporo konkursów. Australia, Nowa Zelandia, Ameryka Południowa, Afryka, Europa wschobnia i Kaukaz. Nawet Kanada robiąca chwalone eisweiny.
        • humbak Re: Wierzę. Zauważylem, że 18.01.13, 12:57
          Acha, ja poza tym od Francyi wolę Włochy.
          • taziuta Re: Wierzę. Zauważylem, że 20.01.13, 09:00
            humbak napisał:

> Acha, ja poza tym od Francyi wolę Włochy.

Ja tez. I juz chyba kiedys pisalem dlaczego. Otoz dlatego, ze wloskie nazwy czyta sie tak samo jak pisze, i jak trafie na wloskie wino, ktore mi smakuje, duzo latwiej mi zapamietac jego nazwe niz w przypadku wina francuskiego, ktorego nazwe inaczej sie pisze i inaczej czyta. Jak cos takiego zapamietac jesli nie zna sie jezyka? uncertain
            • mariner4 A ja pamiętam nasze sławne wino 25.02.13, 09:49
              marki "Wino" vel autograf Gomułki. To było wino!
              M.
              • humbak Re: A ja pamiętam nasze sławne wino 25.02.13, 19:53
                Według europejskiej nomenklatury nie jest ono winemsmile
                • mariner4 Wtedy nie było "europejskiej nomenklatury" 27.02.13, 11:11
                  Na "patykiem pisanym" stało jak wół napisane "Wino"
                  M.
                  • humbak Re: Wtedy nie było "europejskiej nomenklatury" 27.02.13, 11:46
                    No ba! To to ja wiem. Co nie zmienia faktu że nasza narodowa tradycja tworząca tak wspaniałe wytwory jak Biały Kielich i Kuszące Wisienki, została nazewniczo wykastrowanasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka