super.halusia 03.03.16, 12:44 U mnie schabowy zawijany z kapustą zasmażaną Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czekolada72 Re: A co dziś gotujemy? 03.03.16, 15:46 Ostatki zupy grysikowej lub kwas buraczany ; zapiekane nalesniki nadziweane szpinakiem z brukselka, cebulka i zoltym serem (na 2 dni) Odpowiedz Link
roseanne Re: A co dziś gotujemy? 03.03.16, 16:05 piersi z kaczki na rozowo, znaczy nie d konca sciete - bo takie uwielbiamy do tego ziemniaki pieczone, fasolka szparagowa i jarmuz z piekarnika - taki jest plan kolacyjny wczesniej chyba zupa pomidorowa i jakis makaron Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: A co dziś gotujemy? 03.03.16, 16:25 fritata plus salata albo pita na kolacje sie zobaczy Odpowiedz Link
super.halusia Re: A co dziś gotujemy? 04.03.16, 12:57 Będziesz mile widziana,zrobię specjalnie dla Ciebie Odpowiedz Link
alinka_li Re: A co dziś gotujemy? 04.03.16, 16:13 Wczorajsze kluski kładzione, odsmażane na boczku z cebulką, lub żytni chleb z awanturką twarogową plus wędzony łosoś i pieprz. Zobaczy się po powrcoie z pracy i zakupów (ok. 20-21) Odpowiedz Link
mhr2 Re: A co dziś gotujemy? 05.03.16, 10:09 super.halusia napisała: > U mnie schabowy zawijany z kapustą zasmażaną podaj na GP, wspaniale wygląd! Odpowiedz Link
super.halusia Re: A co dziś gotujemy? 05.03.16, 10:50 Składniki (dla 6 osób): 60 dag schabu bez kości 20 dag pieczarek 50 dag kiszonej kapusty sól i pieprz olej do smażenia do panierowania: 1 jajko bułka tarta Wykonanie: Mięso opukałam, osuszyłam i pokroiłam na 6 kotletów. Rozbiłam tłuczkiem. Posoliłam i posypałam pieprzem z obu stron. Odstawiłam pod przykryciem w chłodne miejsce. Kapustę ugotowałam (około 20 minut), odcedziłam, wystudziłam i pokroiłam na mniejsze cząstki. Cebulę pokroiłam w kosteczkę i wrzuciłam na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Dodałam drobno posiekane pieczarki. Następnie włożyłam kapustę. Wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem, chwilę podsmażyłam i odstawiłam do wystudzenia. Wyjęłam kotlety i na każdym rozłożyłam farsz, tak aby pokrył całą powierzchnię kotleta. Zwijałam w ruloniki od szerszej strony, następnie panierowałam w jajku i bułce tartej. Kiedy już wszystkie były gotowe przełożyłam na patelnię na rozgrzany olej i smażyłam z każdej strony po 2 minuty na dużym gazie. Następnie podlałam łyżką wody, przykryłam przykrywką, zmniejszyłam gaz i dusiłam około 20 minut. SMACZNEGO Odpowiedz Link
qubraq Re: A co dziś gotujemy? 05.03.16, 14:34 Naleśniki z szynką i tartym żółtym serem zwinięte w rulony i leciuteńko podsmażane na maleńkim ogniu na maśle klarowanym z cebulką i popijane czystym czerwonym gorącym kwaśnym barszczem Odpowiedz Link
czekolada72 Re: A co dziś gotujemy? 05.03.16, 16:25 Nooo prawie, prawie jak u nas Dzis - gar zupy pomidorowej z ryzem, na kurczaku, z mnostwem jarzyn. Ryba pieczona w folii, z sosem cytrynowym, salatka z kiszonych jarzyn z jablkiem. Kluski slaskie z sosem pieczarkowym. Szpinak duszony. Odpowiedz Link
roseanne Re: A co dziś gotujemy? 05.03.16, 16:40 wpraszam sie! - cudo danie na kolacje mam kumpli, wiec papu konkretne i nie wymagajace dogladania pieczone nozki z kurczaka i ziemniaki, razem, z rozmarynem i duszona kapusta savoy, znaczy ta karbowana Odpowiedz Link
qubraq Re: A co dziś gotujemy? 06.03.16, 10:47 super.halusia napisała: > Dziś u mnie łazanki > Piękne są te Twoje łazanki; napisz, proszę bardzo, jak je robisz Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: A co dziś gotujemy? 05.03.16, 21:00 ja tez! uwielbiam ps szare znaczy sie tylko z surowych pyrow? dziadek dodawal jeszcze bialy ser, tato rowniez Odpowiedz Link
buka007 Re: A co dziś gotujemy? 07.03.16, 10:26 tak, Mysiulku, tylko z surowych. Ale u mnie bez sera. mysiulek08 napisała: > ja tez! uwielbiam > > ps > szare znaczy sie tylko z surowych pyrow? > > dziadek dodawal jeszcze bialy ser, tato rowniez Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: A co dziś gotujemy? 05.03.16, 20:57 po zakupach marketowych (wyjatkowo sobota, brrrr) wloskie pierozki z gotowca, z takimz sosem a co a na kolacje bedzie pita Odpowiedz Link
super.halusia Re: A co dziś gotujemy? 05.03.16, 21:39 Nie jadłam jeszcze z gotowca pierogów Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: A co dziś gotujemy? 06.03.16, 16:45 nie mam ambicji lepic pierogow, nie chce mi sie zbieram sie tylko raz w roku, a i tym razem wigilia byla bez pierogow, poza tym nie jestemy wielkimi fanami a gotowce pokazaly sie wloskie: forum.gazeta.pl/forum/w,77,160417510,160417510,pytanie_do_Wloszek_.html nawet zjadliwe Odpowiedz Link
super.halusia Re: A co dziś gotujemy? 06.03.16, 20:25 mysiulek08 06.03.16, 16:45 nie mam ambicji lepic pierogow, nie chce mi sie smile zbieram sie tylko raz w roku, a i tym razem wigilia byla bez pierogow, poza tym nie jestemy wielkimi fanami Jakoś nie mam przekonania do gotowców,a zwłaszcza do pierogów Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: A co dziś gotujemy? 06.03.16, 21:17 Halusiu kochana, z biegiem lat, zbiegiem dni zmienisz zdanie czasami pierogi z torebki sa lepsze, bo... nie zabieraja czasu, ktory wole spedzic na kanapie z kotami na kolanach owszem, jakies 5-10 lat temu mialam ambicje robienia wszystkiego sama 'tymi recami', ale juz mi przeszlo, dobry gotowiec nie zly Odpowiedz Link
super.halusia Re: A co dziś gotujemy? 07.03.16, 17:15 mysiulek08 06.03.16, 21:17 Halusiu kochana, z biegiem lat, zbiegiem dni zmienisz zdanie smile czasami pierogi z torebki sa lepsze, bo... nie zabieraja czasu, ktory wole spedzic na kanapie z kotami na kolanach tongue_out owszem, jakies 5-10 lat temu mialam ambicje robienia wszystkiego sama 'tymi recami', ale juz mi przeszlo, dobry gotowiec nie zly smile Może i masz rację,ale na dzień dzisiejszy mając 58 lat,jak mam ochotę na pierogi to wolę sama sobie je zrobić. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: A co dziś gotujemy? 08.03.16, 16:40 Halusiu, alez ja Ci nie zabraniam lepic pierogow mnie sie po prostu nie chce, a i jak pisalam nie mamy wielkiego parcia na pierogi Odpowiedz Link
super.halusia Re: A co dziś gotujemy? 08.03.16, 18:19 mysiulek08 08.03.16, 16:40 Halusiu, alez ja Ci nie zabraniam lepic pierogow smile mnie sie po prostu nie chce, a i jak pisalam nie mamy wielkiego parcia na pierogi Często nie robię pierogów,ale raz w miesiącu na pewno A zwłaszcza,z kapustą i grzybami. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: A co dziś gotujemy? 09.03.16, 02:08 to jestes ambitniejsza ode mnie, ja raz w roku, na wigilie a w tym roku nie bylo, za to byly paszteciki z kapusta i grzybami Odpowiedz Link
qubraq Re: A co dziś gotujemy? 08.03.16, 15:34 mysiulek08 napisała: > Halusiu kochana, z biegiem lat, zbiegiem dni zmienisz zdanie czasami pierogi > z torebki sa lepsze, bo... nie zabieraja czasu, ktory wole spedzic na kanapie > z kotami na kolanach > > owszem, jakies 5-10 lat temu mialam ambicje robienia wszystkiego sama 'tymi rec > ami', ale juz mi przeszlo, dobry gotowiec nie zly gorąco popieram! Od dawna juz tak wielu przysmaków nie chce mi sie pichcić i korzystam z gotowców Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: A co dziś gotujemy? 08.03.16, 16:42 gorąco popieram! Od dawna juz tak wielu przysmaków nie chce mi sie pichcić i korzystam z gotowców wink tylko Qubraku, u siebie masz lepsze gotowce ja np nadal musze piec chleb, Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: A co dziś gotujemy? 06.03.16, 16:47 ryz jasminowy, losos z patelni (oliwa plus maslo, plus biale wino) i micha salaty na kolacje salatka owocowa plus grzanki Odpowiedz Link
kanuk Re: A co dziś gotujemy? 07.03.16, 00:14 Czilijska oliwa z czilijskimi malzami w czerwonej cebulce i zoltej papryczce z sosem cayenne. Do tego zupelnie lokalne frytki z lokalnym czosnkowym keczupem. Plus Hoegaarden Odpowiedz Link
kanuk Re: A co dziś gotujemy? 10.03.16, 05:15 mysiulek08 napisała: > I jak znajdujesz czilijska oliwe? Bardzo dobra. Wloska ma od dawna zla prase, ze podrabiana. Grecka ,ktora zwykle kupowalem ostatnio mi sie znudzila. I sprzedaja ja w duzych opakowaniach. Czilijska jest w szklanej butelce ,0,5 litra lub litr i nie zdazy sie utlenic zanim ja zuzyje Odpowiedz Link
czekolada72 Re: A co dziś gotujemy? 07.03.16, 07:00 Wczoraj konczylismy pomidorowa, dzis bedzie zurek z kielbasa i pewnie ziemniakami. Od wczoraj na jakies 3 dni brytfanna poledwiczek wieprzowych z czerwona fasola z curry z ryzem. do tego do wyboru - gruszki slodko-kwasne, salatka z kiszonych burakow, szpinak w pozostalym sosie cytrynowym. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: A co dziś gotujemy? 09.03.16, 16:25 Penne z brokolami i tunczykiem w sosie smietanowym. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: A co dziś gotujemy? 10.03.16, 15:32 Ruskie pierogi ze smazona cebulka + kwaśne mleko Odpowiedz Link
roseanne Re: A co dziś gotujemy? 10.03.16, 16:07 pomidorowa z ryzem i wczorajszy schab z jablkami Odpowiedz Link
czekolada72 Re: A co dziś gotujemy? 12.03.16, 10:43 Kotlety sojowe, pieczone fenkuły, kasza gryczana Odpowiedz Link
czekolada72 Re: A co dziś gotujemy? 13.03.16, 12:06 Na dzis mamy wielki gar "rosolu" kurzo-indyczego z mnostwem ziol i jarzynek. Na jego bazie bedzie : rozol z makaronem, pomidorowa, barszczyk czerwony. Udka kurze i indycze - doduszone w piczarkach, do tego kasza gryczana lub ziemniaki, salatka z buraczkow i zielona sałata. Na deser - mus z kaszy jaglanej, z owocami i crema di limoncello, wlasnej produkcji Odpowiedz Link
super.halusia Re: A co dziś gotujemy? 13.03.16, 12:39 Składniki dla 4 osób: 2 podwójne piersi z kurczaka kilka gałązek świeżego tymianku lub rozmarynu (można pominąć) 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju pół łyżeczki pieprzu grubo mielonego 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka szczypta curry pół łyżeczki suszonego tymianku pół łyżeczki suszonego lubczyku pół łyżeczki papryki w proszku słodkiej Zamiast tymianku i lubczyku, można dać łyżkę ziół prowansalskich Smacznego Odpowiedz Link
roseanne Re: A co dziś gotujemy? 14.03.16, 23:52 dzis super prosto, przeglad lodowki zupa narchewkowo dyniowa - zasloiczkowana kiedys tam do tego grzanki/ zapiekane kanapki - resztki wedliny i sera na kolacje risotto z rzepa i natka pietruszki, plus dorzucone kawaleczki pieczoengo kurczaka - pozostalosci z wczorajszego obiadu na jutro coz z jarmuzem, marchewka i slodkim ziemnikiem Odpowiedz Link
czekolada72 Re: A co dziś gotujemy? 17.03.16, 14:24 U nas wczoraj byl przeglad - lasagne odmrozone, do tego sałata z sosem z orzeszkow arachidowych, tajskim z butelki Dzis - pierogi ruskie lub podsmazone ziemniaczki z jajkiem sadzonym i sałata taka jak wczoraj Odpowiedz Link
czekolada72 Re: A co dziś gotujemy? 18.03.16, 14:51 Makaron - grube spirale kilkucentymetrowe, z cukinia podsmażoną na cebulce, razem z czosnkiem, czerwona papryką i jarmuzem; skropione sosem sojowym, oprószone gruba sola i grubo mielonym pieprzem. Do popicia - zakwas z buraków solo (ja) lub barscz czerwony na wywarze z jajkiem na twardo. A na deser kawka i ... MNIAM!!! słodka bułeczka z najbardziej pachnacej i tradycyjnej piekarni - a ze bywam tam raz na kwartal - to czuje sie rozgrzeszona ) Odpowiedz Link
czekolada72 Re: A co dziś gotujemy? 20.03.16, 15:01 Kasza gryczana z marchewka, nasionami slonecznika i miodem, do tego - sos smietanowy na cebulce, z pieczarkami i kawalkami indyka oraz salata z sosem z orzechow arachidowych. Do popicia - czerwony barszczyk - solo lub na wywarze. Cos na deser/podwieczorek musze szybkiego wymyslic? Moze czekolada do picia? Moze nalesniki z jablkami? Odpowiedz Link
czekolada72 Re: A co dziś gotujemy? 21.03.16, 12:53 Sledzie w cieście naleśnikwym, wczorajsza kasza, salatka z kiszonych burakowi jabłek. Odpowiedz Link
roseanne Re: A co dziś gotujemy? 17.03.16, 15:00 z resztek przedzakupowych zostaly buraczki, ziemniaki i jajka, wiec latwizna Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: A co dziś gotujemy? 17.03.16, 15:22 wczoraj byl jarmuz z kasza + jajko sadzone + smazone ziemniaki dzisiaj klasyk, ryba w panierce, ziemniaki tluczone i surowka z czerwonej kapusty ze sloika (bardzo dobra, niemieckie kuhne ) Odpowiedz Link
super.halusia Re: A co dziś gotujemy? 18.03.16, 08:56 Z kiszonej byłaby chyba lepsza surówka,do rybki. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: A co dziś gotujemy? 18.03.16, 14:47 nieee, smiem twierdzic, ze z czerwonej jest nawet lepsza Odpowiedz Link
czekolada72 Re: A co dziś gotujemy? 03.08.16, 18:42 Mam w domu miesozercow.... Stek z serem 70 dag piersi z indyka pociąć na plastry, każdy naciąć jeszcze nie do końca, rozbić. W nacięcie włożyć po 1 plastrze żółtego sera i 2-3 plastry cukinii. Panierować w jajku z pieprzem i tartej bułce. Usmażyć. Odpowiedz Link
roseanne Re: A co dziś gotujemy? 03.08.16, 19:15 jutro mam najazd mlodych ludkow, przyjaciol corki, co to apetyty maja zdrowe i po 6 godzinach jazdy sprzatna wszytko ze stolu wice dzis sie podpieka w slowcookerze kawal lopatki wp na tacos a na lunch bylo greckie danie - ziemniaki i fasolka szparagowa w pomidorach Odpowiedz Link
buka007 Re: A co dziś gotujemy? 04.08.16, 07:29 ja ostatnio zrobilam gorący kociołek miłosci Odpowiedz Link
roseanne Re: A co dziś gotujemy? 04.08.16, 16:08 a co to jest? na dzis mam do soprzytkowania mini cukinie i kilka baklazanow , jeszcze nie wiem co z tego wyjdzie Odpowiedz Link
buka007 Re: A co dziś gotujemy? 05.08.16, 06:42 taki one pot gulasz, bardzo smaczne daanie, no i ta nazwa pl.sandrabakesaparty.pl/goracy-kociolek-milosci#.V6QY2zVtb98 Odpowiedz Link
czekolada72 Re: A co dziś gotujemy? 21.08.16, 14:40 Ok 1 kg wieprzowiny (lub drobiu) (w marynacie – 200 ml piwa, 1 łyżka sosu sojowego, pieprz, czuszką, oregano, łyżką miodu - odstawiamy na min. 2 godz., ale i 12 godz złe nie jest); W brytfannie układamy mięso, dodajemy 2 papryki ż. I cz., 2 cebule, ½ młodej cukinii, skrapiamy olejem ; w 200 C pieczemy 1 godz., odkrywamy i zostawiamy w piekarniku na 30 min-1 godz. 1 zeszklona dymka, puszka pomidorów bez skóry, 2 łyżki kostek ananasa – dusić 10 min., dodać gorczycę, sol, ocet. Polewamy porcje. Odpowiedz Link
buka007 Re: A co dziś gotujemy? 21.08.16, 17:19 no to ciekawe! a to ma byc w jednym kawalku czy w kawalkach? i mieso chude czy tluste ? (karkowka czy schab?) Odpowiedz Link
czekolada72 Re: A co dziś gotujemy? 22.08.16, 16:13 U mnie byla karkowka w jednym kawałku. Ale schab tez by sie nadal, albo kawal drobiu, czy kawalki. Ba! zamiast do rynienki - mozna ugrilowac Moja karkowka wyszla w kazdym badz razie przekruchutka, tluszczyki ... wyparowaly? Super jest na goraco - do ziemniaczkow z wody lub kaszy gryczanej, ale i na zimno jako wedlina kanapkowa - calkiem niezla Odpowiedz Link
roseanne Re: A co dziś gotujemy? 21.08.16, 17:22 dzis bedzie poledwica wp, pieczona w chlodnym piekarniku, z czgo czesc bedzie obiadowa, wiekszosc jako wedlina na kanapki - coraz wiecej produktow sklepowych jest mi za slona (pomijajac fakt ograniczonej dostepnosci produktow bezglutenowych, bez sojowych i bezmlecznych) - zakupy wedliniarskie dla mnie, podczas wizyt w PL to czysty koszmar chyba do tego upieke rzepki, zamiast ziemniakow Odpowiedz Link
kanuk Re: A co dziś gotujemy? 21.08.16, 19:58 Saletrowate wedliny na pewno nie sa zdrowe. Lepsze pieczyste na zimno. Zrobilem miso. Na drugie ryz z zielonkami ,poblano ,pietruszka ,pieprz. Pare kropli oleju sezamowego ,nieco wywaru wolowego Campbell ,bez soli ,rzecz jasna. Deser dwie brzoskwinie. I dwa Turkish Delights Odpowiedz Link
czekolada72 Re: A co dziś gotujemy? 26.08.16, 18:37 Ostre pierożki Ciasto zagnieść z 25 dag mąki, 1/2 kostki masła, soli i wody. 2 cebule i oliwki posiekać, usmażyć, dodać pokrojone 30 dag wołowiny – usmażyć, dodać rodzynki, paprykę, kminek i sól, smażyć 2 min. Nadziewać pierożki, piec 15 min w 180C, posypać oliwkami. Wariant dzisiejszy tyczacy sie nadzienia : Zamiast 2 cebul - jedna i jedna spora papryka; z braku rodzynek - zurawiny. Zamiast surowegej wolowiny - zmielona wolowina z rosołu i przesmazona. Odpowiedz Link
zuzia.ka Re: A co dziś gotujemy? 06.10.16, 08:39 A dziś zupa dyniowa z pomarańczą i imbirem. Idealna na taką brzydką pogodę. Odpowiedz Link
daxter Re: A co dziś gotujemy? 06.10.16, 15:19 u mnie dzisiaj pizza z pieczarkami cebulą i szynką ,oczywiście własnej produkcji z mozzarellą i swojskim sosem pomidorowym Odpowiedz Link
czekolada72 Re: A co dziś gotujemy? 12.10.16, 06:30 Wyjadamy, rozmrazamy, zbieramy ostatki z ogrodka Wczoraj np salatka z pora, lisci selera, mlodej kapustki zielonej, lisci mniszka z jogurtem nat i lyzka majonezu oraz spora garscia nasion slonecznika. Do tego czerwone wino Odpowiedz Link