Dodaj do ulubionych

EPSO-Administratorzy-zwł. Ekonomia

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 21:28
Hej,

Jak już pisałam na innym wątku, dostałam pozytywną weryfikację testu
pisemnego i kwalifikację na ustny (o którym myśl mnie zresztą bardzo
stresuje).
Ciekwaią mnie tylko dwie rzeczy: primo napisali mi "The interviews will begin
during the month of June 2004" - czy ktoś może wie, kiedy rzeczywiście można
spodziewać się wezwania? według jakiego kryterium będzie ustalana kolejnośc -
alfabetycznie nazwiskami np. czy według punktów (NB nic mi nie wiadomo o
podziale na grupy w mojej kategorii - nie dostalam przynajmniej żadnej o tym
informacji).
Po drugie; czy ktoś wie, ile osób zaliczyło pisemne (oczywiscie chodzi mi o
relację ilości kadndydatów do ilości miejsc) :)

Pozdrawiam wszystkich cieplutko
Obserwuj wątek
    • Gość: daktyl Re: EPSO-Administratorzy-zwł. Ekonomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 13:18
      Czesc!

Mysle ze jakies statystyki powinny sie niedlugo pokazac w press release na
      epso. Co do reszty - nie mam pojecia... Pozdrowienia!
      • Gość: Ekonomista wolałabym, żeby jak najszybciej podali kiedy te .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.04, 22:04
        ... ustne. W końcu muszę wziąć urlop, a u mnie z tym bywa problem. A
        oczywiście nie mam zamiaru psuć sobie atmosfery w biurze - w końcu nie wiadomo,
        czy zatrudnią w Brukseli.

Strasznie jestem ciekawa, ile na tym etapie ekonomistów z Polski im zostało.

Czy naprawdę poza nami nie ma tu żadnych innych adminów - tylko sekretarki i
        tłumacze?
    • Gość: Dotka Re: EPSO-Administratorzy-zwł. Ekonomia IP: 193.111.166.* 14.05.04, 10:53
      Hej, ja jestem na Publ Adm i tez niestety czekam jeszcze na termin rozmowy, co
      mocno mnie stresuje...
      Pozdrowionka i powodzenia :-)
    • marysia Re: EPSO-Administratorzy-zwł. Ekonomia 14.05.04, 11:23
      trzeba pamiętać o tym, że im nie zależy na wypełnieniu za wszelką cenę
      wszystkich miejsc. mają swoje kryteria jakości i jeśli nikt ich nie spełni, to
      nikogo nie zatrudnią (tak na przykład było w przypadku tłumaczy ustnych języka
      maltańskiego - NIKT nie zdał). W związku z tym żadnym pocieszeniem nie będzie
      jeśli się dowiesz, że na dostępnych 100 miejsc jest już tylko 140 kandydatów
      (liczby wpisz sobie dowolne, wymyśliłam je ;). Ważne żebyś sama była
      kompetentna i spełniła ich wymagania, a wtedy na pewno wejdziesz do systemu :)
      • Gość: Ekonomista Wiem, że nie zatrudnią kogoś, kto na .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 11:04
        ... ustnym dostał 10% punktów, nawet jeśli nie zapełnią przez to całej listy.
        Ale pewna różnica jednak jest: jeśli mają wybrać 60 osób i staruje np. 62 -
        wystarczy de facto dostać 50% punktów; jeśli na te same 60 miejsc startuje 120
        osób - poprzeczka automatycznie idzie w górę.
        Ustny mnie stresuje bo primo nie wiem czego się można spodziewać, a secundo -
        należę niestety do osób nieśmiałych, nie lubię wypowiadać się przed większym
        gronem i na takim interview mogę kiepsko wypaść. Należę do osób, które zyskują
        przy bliższym poznaniu ;)
        Z drugiej strony czy warto się stresować: w końcu dostanie się na listę
        rezerwową jeszcze o niczym nie świadczy. Jak słyszałam, na tym etapie zaczynają
        liczyć się znajomości (tj. ktoś musi twoje nawisko z listy wyłowić), a ja ich
        nie posiadam. Zatem nawet zakałdając, że trafię na listę, szanse na pracę nie
        są w moim przypadku duże.

Pozdrawiam
        • Gość: marysia Re: Wiem, że nie zatrudnią kogoś, kto na .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 11:10
          z tego co wiem, to na ustnym pytają z wiedzy jak najbardziej merytorycznej, z
          aktualności w świecie, z umiejętności. SPrawdzają raz jeszcze języki, pod
          względem komunikatywności.
          Znam ludzi, którzy odpadli na ustnym. nie datego, że byli nie wystarczająco
          inteligentni ale dlatego, że nie ptorafili odpowiedzieć na dosyć oczywiste
          pytania z zakresu ich wiedzy.
          Warto się jeszcze pouczyć.

A jak już będziesz na liście rezerwowej, to wybierz sobie DG w którym chciałbyś
          pracować (zresztą zrób to już przed ustnym, żeby mieć w razie czego co
          powiedzieć), i zacznij do nich pisać mejle. Do ludzi, których nazwiska
          znajdziesz w internecie. Do Human Ressources. DO dyrektorów. Po prostu lobbuj.
          Wszystkiego dobrego!
          • Gość: Ekonomista A na czym na przykład padli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 20:21
            > Znam ludzi, którzy odpadli na ustnym. nie datego, że byli nie wystarczająco
            > inteligentni ale dlatego, że nie ptorafili odpowiedzieć na dosyć oczywiste
            > pytania z zakresu ich wiedzy.
            A czy mogłabyś może podać przykładowo, na czym padli?
            • Gość: marysia Re: A na czym na przykład padli? IP: *.cec.eu.int 17.05.04, 09:51
              na przykład konkurs na administratora w zakresie rozwoju państw trzecich
              (chodziło głównie o kraje północnej Afryki, bo z nimi UE ma najdalej idące
              umowy i o umowę z Cotonou) mój kumpel dostał pytania o Amerykę Południową, z
              którą UE ma jakieś tak konkretne kontakty handlowe, ale pytano go o politykę
              wewnętrzną tychże państw.
              Albo inna koleżanka, zdająca do DG FISH (nie pamiętam na ile konkurs był
              ogólny, a na ile specyficzny w tej dziedzinie) dostała pytanie o połowy jakichś
              tam ryb w jakimś tam kraju w Afryce Południowej i o wpływ polityki rybołóstwa
              na gospodarkę w tym kraju....

I moim zdaniem fakt, że w ramach tej rekrutacji nie zdajesz do konkretnego DG
              tylko "ekonomia" albo "audyt" nie jest pocieszeniem. Właściwie powinieneś się
              znać na wszystkich politykach wszystkich DG i na wszystkich politykach
              wspólnotowych. Czy potrafiłbyś na przykład coś powiedzieć o polityce
              audiowizualnej UE? Tak z marszu?
              • Gość: Ekonomista Re: A na czym na przykład padli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.04, 19:08
                A czy był to konkurs na A8, czyli najniższy szczebel ? Muszę przyznać, ze mi te
                pytania wydają się być trudne, a na pewno nie podstawowe - nawet jeśli
                ktoś 'siedzi' w temacie.
                • marysia Re: A na czym na przykład padli? 25.05.04, 09:59
                  nie pamiętam, czy kumpel zdawał na A8. Ale wiesz, te konkursy sprzed reformy
                  były zazwyczaj na szeroki zakres stopni - np. A8-A7 albo A7-A6 i w zalezności
                  od twojego doświadczenia zawodowego klasyfikowano Cię do konkretnego stopnia.
                  Teraz - po reformie - to i tak wszyscy będziemy wchodzić na A*5 a dopiero potem
                  będziemy mogli awansować. Zasadniczo kicha.

Pytania będą trudne i komisja będzie nieprzyjemna (zazwyczaj jedna osoba gra
                  rolę nieprzyjemnej). Oni nie tylko muszą odrzucić sporo osób, oni chcą
                  zatrudnić tylko najlepszych. I jeśli nie znajdą odpowiedniej
                  liczby "najlepszych" to najwyżej nie obsadzą stanowisk. Pytania mogą być bardzo
                  szczegółowe. Naprawdę.
                  • Gość: Ekonomista CV :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 20:10
                    Hej,

Zaczęłam pisać CV (do ustnego jeszcze 3 tygodnie, ale uznałam że lepiej nad nim
                    spokojnie pomyśleć). No i w sumie po 2 godzinach jest gotowe (tj. draft, bo na
                    pewno jeszcze wprowadzę zmiany), a nawet po kilku próbach zmieściłam się na 2
                    stronach. (Od kilku lat już pracuję i mam 4. miejsce pracy, więc część
                    pt. "Doświadczenie zawodowe" była całkiem pokaźna).

Tylko co wpisać w "Umiejętności i kompetencje" ? Rzeczy typu: kontrola kosztów
                    i zarządzanie projektami na pewno można. Ale jeśli pracowalam w firmie
                    specjalizującej się w jakimś sektorze - czy też to uznać? Waham się.
                    To samo ze znajomością języków. IMHO skala jest trochę mała. Jeśli np.
                    niemiecki w telewizji rozumiem bez problemów, i w sumie nieźle (chociaż czasem
                    z "zacięciami") rozmawaiam na tematy codzienne, ale o wpływie inflacji na
                    bezrobocie już nie opowiem - czy wpisać 'dobry'? I tak sami ocenią to podczas
                    rozmowy.

Pozdrawiam
                    • Gość: Lila Re: CV :) IP: *.84-136-217.adsl.skynet.be 11.06.04, 09:35
                      ktos ( kto juz oral mial ), gdzies napisal, ze jezeli wpiszesz dodatkowy jezyk
                      to raczej prawdopodobne, ze otrzymasz na ustnym pytanie ( ewentualnie pytania )
                      w tym jezyku. Wazne: pytania nie sa techniczne.
                      Pozdr
                      • Gość: Ekonomista CV - co wpisać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 23:49
                        Zatem wpiszę - moze nie mówię płynnie, ale generalnie jestem w stanie się
                        porozumieć na większośc tematów.
    • Gość: Mariuszt Re: EPSO-Administratorzy-zwł. Ekonomia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.04, 11:06
      Czesc,

tez sie zastanwiam co z tym wezwaniem. na stronie EPSO pojawilo sie male
      okienko ze dla tych co bora udzial w konkursie 14.05.2004 zostala dodana jakas
      informacja. w moim epso profile jednak nic nie ma oprocz tego z 06.05 gdzie
      tylko bylo napisane o pozytywnych wynikach testow. czy ktos z ekonomii dostal
      juz powiadomienie o terminie i miejscu?
      przydaloby sie to juz wiedziec bo tu trzeba urlop wziac.
      • Gość: ja - ekon Re: EPSO-Administratorzy-zwł. Ekonomia IP: 5.5.* / 80.58.40.* 17.05.04, 12:02
        czolem, ja jeszcze nie dostalem terminu. i w ogole sie nie stresuje. podobnie
        jak do pisemnych, tak i do ustnych nie zamierzam sie przygotowywac. chodzi o
        to, ze nie wiem czy chce pracowac w Brukseli. tak wiec sie nie martwcie - jak
        ktos ma odpasc to odpadne ja. pozdrawiam i piszcie jak cos sie bedzie dzialo
        • Gość: XX Re: EPSO-Administratorzy-zwł. Ekonomia IP: *.europarl.eu.int 18.05.04, 11:19
          Sa juz statystyki!!!

Adminstracja publiczna 190(przyjetych na ustne)na 120 miejsc
          prawo 80 na 80
          ekonomia 96 na 65
          audyt 20 na 40
          sekretarze 414 na 460
          • Gość: Mariuszt Re: EPSO-Administratorzy-zwł. Ekonomia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.04, 19:00
            patrzac na statystyki wypadlismy calkiem niezle. najlepsze sa kraje gdzie jest
            np 1 kandydat na ustny :) - szukalem czy jest gdzies 0 kandytatow dopuszczonych
            do ustnych ale nie ma.
            zupelnie z innej beczki: mam pytanie czy z ekonomistow jest ktos z wroclawia?
          • Gość: Ekonomista 95 na 65 tzn. że mniej więcej 1/3, nawet przy ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 21:55
            ... najlepszym przygotowaniu, odpadnie.
            No to jeśli chodzi o mnie to mam na odpadnięcie duże szanse - nie znam się na
            polityce większości Dyrekcji (np. zdrowie, rybołóstwo czy p. audiowizualna w
            nie są mi znane). Ponadto intensywnie pracuję i nie mam nawet czasu na
            nadrabianie braków.
            Mimo tego oczywiście pojadę spróbować. Czy ktoś wie, jaki byłby najlepszy
            nocleg? I czy jeśli taniej będzie zostać do niedzieli ze względu na cenę biletu
            lotniczego, nie będzie problemów ze zwrotem kosztów hotelu (o dniówce nie
            wspominając)?
            (NB data mojego 'orala' jest już wyznaczona - całkiem nieźle, piątek 2 lipca o
            godz. 11:00).

Pozdrawiam
        • Gość: Agnieszka Re: EPSO-Administratorzy-zwł. Ekonomia IP: *.sejm.gov.pl / *.sejm.gov.pl 18.05.04, 13:06
          A ja jak napisalam w jednym watku, ze tez nie wiem, czy pojade do Brukseli na
          rozmowy, wlasnie z tego wzgledu, ze wcale nie jestem pewna, czy chce tam
          pracowac, to zostalam lekko mowiac obrazona, ze nie jestem fajna.
          A doskonale Cie rozumiem, tez nie wiem, czy to az taka frajda
          • Gość: ja - ekon Re: EPSO-Administratorzy-zwł. Ekonomia IP: 5.5.* / 80.58.40.* 18.05.04, 17:00
            ja na rozmowe chyba pojade, chociazby z ciekawosci. chociaz nie wiem, bo
            wlasnie zaczynam nowa prace i chyba nie mam wakacji. zobaczymy.
            mialem okazje poznac troche osob, ktorzy pracuja w instytucjach UE i nie jest
            to wcale jakas cudowna praca i wielkie pieniadze.
            moj problem polega na tym, ze od kilku miesiecy mieszkam w Hiszpanii i nie
            sadze, zeby w Brukseli czy Luksemburgu zylo sie lepiej.
            Ale trzeba sie sprawdzic. Zwlaszcza ze UE ma jedna instytucje w Alicante i tu
            rzeczywiscie byloby fajnie sie zaczepic.
            I nie przejmuj sie - na pewno jestes fajna! :)
          • petri1 Re: EPSO-Administratorzy-zwł. Ekonomia 18.05.04, 17:28
            sama widzisz ze nie jestes fajna, a raczej konfliktowa...o takie rzeczy sie
            obrazac, i ciagnac to za soba po watkach...ej......be cool, and keep dystans...

czy ktos wie na jakiej podstawie beda ustalali kolejnosc na ustne?
            • Gość: jac - ekon Re: EPSO-Administratorzy-zwł. Ekonomia IP: *.du.onolab.com 20.05.04, 13:29
              nie wiem, ale ja na pewno jestem ostatni alfabetycznie i mam 9 lipca.
              strzalka
              • Gość: Mariuszt Re: EPSO-Administratorzy-zwł. Ekonomia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.04, 18:10
                Ja tez mam nazwisko na litere z konca alfabetu a mam na 28 czerwca, wiec klucz
                nie musi byc koniecznie alfabetyczny.
                czy ktos moze wie jak egazmin jest w poniedzialek to mozna juz wyleciec tam w
                sobote i wrocic w pon po egzaminie lub wtorek? czy zwroca wtedy kase za przelot
                i wyplaca diety?
                • Gość: maddy Re: EPSO-Administratorzy-zwł. Ekonomia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.04, 19:51
                  wydaje mi się, że kluczem do kolejności na oral exams dla poszczególnych
                  kandydatów jest odwołanie się do popularnej ostatnio numerologii (patrz:
                  horoskopy na onecie i wp.pl). Czyli:
                  suma liczb w imieniu i nazwisku + data urodzenia = dzień miesiąca, w którym
                  delikwent będzie miał przyjemność z komisją, jeśli liczba jest większa niż 31,
                  dokonywane są inne kombinacje matematyczne, aby ułatwić jednak kandydatowi
                  przybycie na egzamin, niech już ma tą frajdę z wycieczki do Brukseli.
                  Jeśli chodzi o miesiąc egzaminu - tutaj decyduje znak zodiaku: Skorpiony, Byki,
                  Barany, Lwy, Wodniki i Raki zdają w czerwcu, reszta na lipiec.
                  Confidential: to są top secret informacje z tajnego Official Journal EU.
                  Pozdrav.
                  • petri1 kolejnosc 20.05.04, 20:52
                    wedlug wynikow pisemnych plus testy, od najlepszych ....?
                    • Gość: babsi Re: kolejnosc IP: *.2.14.univie.teleweb.at 20.05.04, 21:07
                      a mi sie wydaje, ze najlepsze kaski zostawiaja sobie na koniec, tak
                      przynajmniej ja bym zrobila na ich miejscu, czyli od najgorszych do najlepszych
                      • Gość: jac Re: kolejnosc IP: 5.5.* / 80.58.40.* 21.05.04, 11:43
                        czy to nie bez znaczenia?
                        wyplacaja diety za kazdy dzien pod warunkiem, ze jestes w Brukseli tyle dni ile
                        musisz, zeby w sumie wyszlo najtaniej.
                        najtansze taryfy lotnicze to te, ktore zahaczaja o niedziele, wiec jesli
                        egzamin masz w piatek to powinienes zostac do niedzieli.
                        natomiast jesli w poniedzialek to powinienes przyleciec w niedziele i wrocic w
                        poniedzialek. z dieta za sobote moze juz byc problem.
                        pozdro
                        • marysia Re: kolejnosc 25.05.04, 10:02
                          jesli masz termin w poniedziałek, to właśnie musisz przylecieć w sobotę (żeby
                          dostać tani bilet lotniczy) i oni zapłacą za każdą NOC spędzoną w brukseli (a
                          zatem 2 diety jesli wrócisz do Polski od razu po egzaminie, lub 3 diety jeśli
                          egzamin skończy się na tyle późno, że już wrócić nie będziesz mógł).
                    • Gość: jac Re: kolejnosc IP: 5.5.* / 80.58.40.* 21.05.04, 11:49
                      ah, jeszcze jedno przemyslenie. nie zawracajcie sobie glowy kolejnoscia, bo
                      moze byc zupelnie przypadkowa. trzeba jeszcze wziac pod uwage jezyk w jakim sie
                      bedzie mialo rozmowa. ja np. po hiszpansku dlatego pewnie mam pozny termin - 9
                      lipca
                    • Gość: XX Re: kolejnosc IP: *.68.228.113.brutele.be 21.05.04, 20:34
                      Informacja z pewnego zrodla: zaczynaja od osob, ktore sa w Brukseli. Reszta
                      jest kwestia przypadku (w kazdym razie jest nieprawda, ze zaczynaja od
                      najlepszych, czy od najgorszych)...
                      • Gość: ciekawy Re: kolejnosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.04, 19:36
                        > Informacja z pewnego zrodla: zaczynaja od osob, ktore sa w Brukseli. Reszta
                        > jest kwestia przypadku

czyzby rzeczywiscie zatem pierwszenstwo miały auksiliary i juz 'zalapani'?
                        • Gość: XX Re: kolejnosc IP: *.68.228.113.brutele.be 23.05.04, 11:36
                          Regulamin jest jasny: nie ma osob uprzywilejowanych. To, ze zaczeli od osob z
                          Brukseli, uzasadnione jest tym, ze osoby te nie musza martwic sie o organizacje
                          transportu. Poza tym, maja one mniej czasu na przygotowanie....
                        • petri1 Re: kolejnosc 23.05.04, 19:47
                          to pierszenstwo i zalapanie sie polega na tym ze ma sie 10-12 dni na
                          przygotowanie, a nie 2 miesiace, tak jak ci z czerwca?
                      • amatil Re: kolejnosc 23.05.04, 11:39
                        A mnie świstak powiedział, że na podstawie życiorysów i wyboru tematu w części d
                        kandydaci zostali wstępnie przypisani do odpowiednich instytucji i komórek. I że
                        najpierw przepytają tych, którzy mogą wypełnić najpilniejsze wakaty. Świstak
                        jest bardzo dobrze zorientowany w wewnętrznych procedurach EPSO.

Ten, który nie jest w Brukseli i jedzie 30 czerwca
                        • Gość: Mariuszt Re: kolejnosc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.04, 22:33
                          amatil jedziesz 30.06 czy masz termin na 30.06,a moze jedno i drugie?
                          ja mam termin na 28.06 ale chce wyjechac 26.06, jakbys jechal wczesniej to moze
                          sie spotkamy
                          • amatil Re: kolejnosc 24.05.04, 09:08
                            Mam termin. A kiedy jadę, jeszcze nie wiem, najchętniej poleciałbym tego samego
                            dnia, żeby wziąść jak najmniej dni wolnych. Ale trochę się obawiam, że mogę się
                            spóźnić - jakiś odwołany lot albo co...
                        • Gość: XY Re: kolejnosc IP: *.europarl.eu.int 24.05.04, 10:55
                          A ja osobiscie mam kolegow, ktorzy juz pracuja w instytucjach i ktorzy maja juz
                          obiecane miejsca (bo sie wykazali!), a maja terminy ustnych dosc odlegle od
                          siebie nawzajem...
                          Chyba swistak nie jest najbardziej "au courant".
                          • Gość: maddy Re: kolejnosc IP: 212.160.164.* 24.05.04, 11:15
                            czyli jednak równe szanse dla wszystkich kandydatów!!! ....ale dla tych co się
                            już "wykazali" :-))))
                            • petri1 Re: kolejnosc 24.05.04, 14:25
                              merytokracja?
                              • Gość: maddy Re: kolejnosc IP: 212.160.164.* 24.05.04, 15:07
                                Osobiście uważam, że nie są to "equal opportunities", jeśli w owym konkursie
                                startują osoby już pracujące w strukturach unijnych. Dla nich powinien być
                                jakiś inny, wewnętrzny egzamin.
                                • petri1 Re: kolejnosc 24.05.04, 17:21
                                  absolutnie i calkowicie wszystcy sie zgadzaja sie z toba, ale kazdy mial szanse
                                  zostac auxilierem - konkurs byl otwarty i publiczny
                            • Gość: XY Re: kolejnosc IP: 212.190.72.* 24.05.04, 17:48
                              Oczywiscie, osoby, ktore sie "wykazaly" zostana przyjete do serwisow, gdzie juz
                              pracuja POD WARUNKIEM, ze zdadza konkurs! Nic nie jest wiec jeszcze
                              przesadzone, bo ponoc pytaja bardzo ostro i czesc auxilierow moga wyeliminowac,
                              nie przejmujac sie wcaly tym czy sie "wykazali" czy nie...
                              • Gość: maddy Re: kolejnosc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.04, 18:29
                                no proszę, jednak equal opportunities, a może nawet merytokracja?!
                                • Gość: ab Re: kolejnosc IP: *.acn.pl 24.05.04, 19:15
                                  ktoś napisał "kazdy mial szanse
                                  zostac auxilierem - konkurs byl otwarty i publiczny"
                                  ciekawe! otwarty i publiczny to jest ten konkurs, a na auxilierów to każdy mógł
                                  się zgłosić, a potem to chyba było losowanie, albo jakieś inne kryteria,
                                  których na pewno jasnymi i sprawiedliwymi nazwać nie można
                                  • petri1 Re: kolejnosc 25.05.04, 07:59
                                    "a potem to chyba było losowanie, albo jakieś inne kryteria,
                                    których na pewno jasnymi i sprawiedliwymi nazwać nie można" -
                                    szczegolnie z perspektywy kogos kto sie nie dostal.....
                                    w zasadzie konkurs tez nie jest obiektywny, na ustnych spodobasz sie albo
                                    nie....jakie sa kryteria na ustnych? moze lepiej nie brac udzialu w takim nie
                                    jasnym i niesprawiedliwym postepowaniu...jakby wazyli albo mierzyli to co
                                    innego....
                                    • marysia Re: kolejnosc 25.05.04, 10:10
                                      warto pamiętać, że ta cała procedura nazywa się KONKURS a nie egzamin. Oprócz
                                      wiedzy i umiejętności, trzeba mieć trochę szczęścia.
                                      Nie ma obiektywnego progu, który wystarczy spełnić, aby być zakwalifikowanym.
                                      Trzeba być najlepszym w porównaniu ze swoimi konkurentami i trzeba spełnić
                                      minimalne formalne progi. I nikt nie powiedział, że wszystkie wolne miejsca
                                      muszą być obsadzone po zakończeniu naszego konkursu, wręcz przeciwnie, coraz
                                      częściej słyszę, że sporo aktualnów auxilierów nie przeszło egzaminu ustnego
                                      (tłumacze ustni). Dla mnie sprawa jest jasna: jeśli jesteś wystarczająco dobry,
                                      to CIę wezmą.
                                    • Gość: Messa Re: kolejnosc IP: *.zapora / 212.160.172.* 25.05.04, 10:11
                                      >szczegolnie z perspektywy kogos kto sie nie dostal.....
                                      Rozumiem, ze wszystko było fair szczególnie z perspektywy kogoś kto się
                                      dostał ...
                                      Z perspektywy kogos kto w ogole nie jest Bruksela zaintesowany - dopiero ten
                                      konkurs jest obiektywyny, bo rzeczywiscie dsotaje się X najlepszych ze
                                      wszystkich zainteresowanych, a do tej pory w dodatku egzaminy byly anonimowe. A
                                      mam kolegę, ktory wlasnie po znajomosci' został "wg zdolności opisanych w CV"
                                      na auxa wybrany.
                                      >jakby wazyli albo mierzyli to co innego....
                                      Daruj sobie te zlosliwosci. O ile wiem (z drugiej reki, ale zawsze) auxy wcale
                                      nie ida przez egzaminy jak burza i wiele juz odpadlo, zatem wcale zaden "creme
                                      de la creme" to to nie jest.
                                      • Gość: maddy Re: kolejnosc IP: 212.160.164.* 25.05.04, 10:59
                                        Słuchajcie, nie ma co się kłócić, czy konkurs jest sprawiedliwy czy nie. Będzie
                                        tak jak to w życiu jest i tak jak było w przypadku poprzedniego konkursu dla
                                        personelu pomocniczego (u auxiliary verbs :-). Część ludzi dostanie pracę po
                                        znajomości, część, bo miał/miała odpowiednie kwalifikacje, inni zaś, bo się
                                        dobrze lobbowali, a jeszcze inni zupełnie z przypadku, bo np. dyrektorowi
                                        departamentu nie za bardzo chciało się szukać na liście najlepszego z
                                        najlepszych :-)Najważniejsze - dostać się na listę odpowiednich do pracy w
                                        systemie :-) a potem to już... ??? :-))
                              • Gość: minka Re: kolejnosc IP: *.bielsko.dialog.net.pl 24.05.04, 22:12
                                moja kuzynka zdawała na urzędnika (jest polską belgijką) i odpadła na testach.
                                Zdawała jakoś dziwnie, bo najpierw miała ustny, a potem dopiero test. I na tym
                                teście jej nie poszło. Ma dobre kontakty z osobami na wysokich stanowiskach,
                                którzy powiedzieli jej tylko tyle, przejdziesz przez egzaminy to ci pomożemy
                                (tzn. nie będziesz wisieć na liście w nieskończoność), ale bez zdanych
                                egzaminów to nie ma szans. Więc nie przekładajmy wszystkiego na nasze chore
                                polskie warunki. Po drugie tych auxilierów nie ma tak dużo, są zaledwie małą
                                cząstką wśród nas. Na marnych stronach UKIE jest wykaz osób z Polski - gdzie
                                pracują i po ile ich tam jest.
                                • Gość: ab Re: kolejnosc IP: *.acn.pl 25.05.04, 22:11
                                  ktoś napisał "w zasadzie konkurs tez nie jest obiektywny, na ustnych spodobasz
                                  sie albo
                                  nie....jakie sa kryteria na ustnych? moze lepiej nie brac udzialu w takim nie
                                  jasnym i niesprawiedliwym postepowaniu...jakby wazyli albo mierzyli to co
                                  innego...."
                                  właściwie to ja nie wiem czy procedurę naboru na auxów można w ogóle nazwać
                                  konkursem, konkurs jest wtedy kiedy występują w nim wszyscy uczestnicy którzy
                                  się zgłosili i spełnili kryteria, i spośród tych wybierają najlepszych, a w
                                  przypadku personelu czasowego tak nie było, trudno tu mówić o konkursie, chyba,
                                  że był to konkurs na tzw. "mocniejsze plecy"
                                  tak to prawda na ustnych można się spodobać, albo nie, ale przynajmniej masz
                                  szansę się wykazać
                                  rzeczywiście dla auxów to by było lepiej gdyby tylko oni startowali w tym
                                  konkursie wtedy konkurencja rzecz jasna - mniejsza
                                  ja myślę, że nie ma co myśleć o konkurencji, tylko skoncentrować się na sobie,
                                  zawsze przecież znajdą się lepsi czy gorsi
                                  życzę wszystkim powodzenia
                                  • Gość: Ekonomista Re: kolejnosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 23:34
                                    Popieram, nie ma sensu się wzajemnie podgryzać.

Z czego się przygotowujecie?
    • Gość: Ekonomista Re: EPSO-Administratorzy-zwł. Ekonomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 00:20
      hop
    • Gość: Ekonomista czyli ustny egzamin a nie interview? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.04, 18:14
      A czy można Waszym zdaniem spodziewać się ponadto pytań typu: "Jakie są Pana/i
      zalety wady, mocne i słabe strony" itp? Wydaje mi się, że to zależy tylko od
      Komisji Egzaminacyjnej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka