Gość: Carlos IP: *.man.polbox.pl 24.05.04, 11:33 Witam! Kiedy macie wyznaczony termin? Lecę do Luxemburga 10.06. Pozdrawiam i zyczę owocnej nauki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tari Re: EPSO AUDYT IP: *.acn.pl 25.05.04, 22:16 hej carlos wiesz audytorów z Polski do ustnego przeszło tylko 20, być może pozostałych 19 nie zagląda na to forum fajny termin - 10 czerwca to akurat Boże Ciało, więc nie trzeba brać urlopu ps. jakie trzeba było skończyć studia, żeby móc zdawać na audotora, chyba podyplomowe z audytu, bo stacjonarnych to takich raczej nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sofi Re: EPSO AUDYT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.04, 17:53 Oj zagladają. Co do studiów - warunki przystępowania do konkursow na a8 sa takie same dla wszystkich. Nie trzeba bardzo specjalnych studiow. A teraz co do audytorow - ja tez mam egzamin 10/06 w Luxemburgu i zeby bylo smieszniej jestem pierwsza na liscie, wiec lece 9/06. Co do tego, ile osob przeszlo: zgadza sie 20, etatow podobno jest 40. I co do zagldania na forum: zagladaja, ja znam jeszcze 2 osoby z Polski, choc nie wiem czy to przypadkiem nie wy. A na forum odzywala sie jeszcze jedna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sofi Re: EPSO AUDYT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.04, 15:43 Bylam, jestem juz z powrotem. Wrażenia średnie. Wiuem jedynie, że wszyscy Polacy wybrali sobie nocleg w tym damym miejscu i chyba sie nie spotkalismy. Auberge de jeunesse pod Pont du Olizy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: EPSO AUDYT IP: *.acn.pl 13.06.04, 14:50 hej Sofi, napisz, kiedy będa wyniki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carlos Re: EPSO AUDYT IP: *.acn.waw.pl 14.06.04, 00:05 Tez, już wrócilem. Moje wrażenia akurat są całkiem pozytywne, ale to moze byc bardzo mylące wiec sie do nich nie przyzwyczajam. Egzamin miałem 10/06 godz.10.00 punkt zborny pok.K2.222. Rozmawiałem z sekretarka EPSO i mowila ze wyniki beda szybko bo potrzebuja "nowych" do pracy na gwałt.Trzymam za was kciuki. P.S. Ja dla odmiany zatrzymałem sie w HOTEL TRUST INN na rue de Neudorf. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Re: EPSO AUDYT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 08:04 No to ja o godz. 9.00, punkt zborny ten sam, tyule ze z wejsciem do CoA mialam problem, bo goście na recepcji uparli sie zeby im podac nazwisko osoby z ktora jestem umowiona i na dodatek ani w ząb po angiewlsku. Tez mialeś tyle pytań merytorycznych ? Ja nastawiłam się głównie na pytania z zakresu intergracji, a tutaj męczyli mnie o wycene projektów inwestycyjnych. Troche zaskoczenie, ale jakos wybrnelam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carlos Re: EPSO AUDYT IP: *.man.polbox.pl 14.06.04, 09:25 Ja juz chyba skorzystałem na twoich doswiadczeniach, bo z recepcji do K2.222 odprowadził mnie facet po okazaniu zaproszenia. Mnie głównie pytali o kwestie audytowe, tzn.APM,sampling itp. natomiast z teorii finansów to różnicę pomiedzy IRR i NPV. Z integracji w zasadzie było niewiele i niezbyt wymagajace pytania: 3 filary, polityka dot. turystyki UE... no i jeszcze krajoznawcze typu dlaczego tak malo osób przyszlo na egzaminy? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Re: EPSO AUDYT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 20:26 IRR i NPV też mialam, przy czym do tego jeszcze chyba chcieli ze mnie wyciagnac jak bym skwantyfikowala environmental benefits - i tu bylo sciemnianie. Poza tym jak bym podeszla do planowania projektu audytowego, roznica miedzy audytem cash based accounting i accruals based, jakie cechy powinien miec skuteczny system internal control. Juz nie pamietam, ale z finansow to chyba wszystko. Potem UE: omowic zadania i role takiej instytucji :) (nie zlapalam sie) jak European Council, czym sie rozni audyt prowadzony przez CoA od audytu internal w jednej z DG, budzet UE (przychody i wydatki oraz rola CoA w tym wszystkim); troche o filarach i reformie CAP; a potem pierdoly: dlaczego zdecydowalam sie startowac, jakich argumentow uzylabym aby ich przekonac do swojego nowatorskiego pomyslu, jakich umiejetnosci potrzebuje aby zaadaptowac sie do pracy w nowym srodowisku; jak sie czuje w srodowisu miedzynarodowym, troche o studiach i hobby itp. Ja tam do konca zadowolona ze swoich wystepow nie jestem: spodziewalam sie ze beda helpful i outgoing, a byli raczej sztywni i na dystans. A szczegolnie przedstawiciel naszej nacji. Ale poczekamy, zobaczymy. Pocieszajace jest to, ze nas jest 20 a miejsc 40 oraz to, ze koszty tej calej szopki juz utopili, wiec raczej nie beda chcieli juz nas scinac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carlos Re: EPSO AUDYT IP: *.man.polbox.pl 15.06.04, 08:44 Jest wiecej pocieszajacych wiadomości, a mianowicie desperacko potrzebują ludzi do kontroli miliardów EUR, które płyną do nowej 10 (w wiekszości do Polski)bez specjalnej kontroli z ich strony. Sekretarka EPSO mówiła, że szybko będą wyniki egzaminów, bo im strasznie brakuje rąk do pracy. Wydaje mi się, że ten egzamin to raczej test osobowosci, a nie procedura weryfikacji wiedzy. Robią taki egzamin i słusznie, żeby ocenic powierzchowność ludzi z którymi beda musieli pracować. Co do naszego przedstawiciela to mam watpliwosci czy to rzeczywiscie nasz przedstawiciel, czy tylko jakis potomek emigrantów. Nazwisko było swojskie Ziolkowski ale imie Thomas mogło wskazywać znaczny stopien asymilacji. Mam nadzieje ze wszystko bedzie ok, w koncu jestesmy w niedomiarze co pozwala nam spokojniej czekać na wyniki. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Re: EPSO AUDYT IP: *.u.mcnet.pl 15.06.04, 16:32 No i ten fantastyczny amerykanski muffled accent Pana Ziolkowskiego polozyl mnie na kolana. pozdro A moze sie jakos ujawnisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: EPSO AUDYT IP: *.241.81.adsl.skynet.be 15.06.04, 21:53 Hej, nie martwcie sie wynikami egzaminu, na pewno bedzie dobrze. Znam dobrze T. Ziolkowskiego, tyle tylko, ze od strony wylacznie towarzyskiej. Urodzil sie w GB, jest prawnikiem i super szefem w Internal Audit Service w KE. Egzaminatorzy w selection board przechodza szkolenia zanim zasiada do przepytywania kandydatow, wiec nie mozna sie dziwic, iz czasami ich zachowanie moze odbiegac od naszych oczekiwan. Co do T.Z, bylabym szczesliwa, gdybym mogla przed nim zdawac, moge Cie zapewnic Sofi, ze pozory myla i to bardzo.... moje jury bylo bardziej sztywne i wymagajace, pozdrawiam, Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
rczarn11 Re: EPSO AUDYT 16.06.04, 08:18 Czesc Agnieszka Dzieki za słowa otuchy, to sie zawsze przyda. Gdzie pracujesz? Jak wrażenia? Zadaje sobie pytanie czasami czy gra jest warta świeczki, podziel sie z nami swoimi impresjami nt.zycia i pracy w kieracie instytucji UE.Jak wygladały Twoje zmagania z komisja, myślę ze to zainteresuje wiele osób które są jeszcze przed. Dzieki Sofi, ujawniam się choć specjalnie sie nie ukrywałem, pisz na priva rczarn11@gazeta.pl lub gg1664980. Pozdrawiam Rafal vel. Carlos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: riada Re: EPSO AUDYT IP: 62.29.137.* 16.07.04, 12:14 Cześć! mam pytanie do kandydatów na audytorów, a być może już audytorów unijnych. Z tego co pisaliście, bardzo potrzebują ludzi w audycie. Chciałabym się dowiedzieć, czy macie już wyniki i czy orientujecie się,czy będzie dodatkowy nabór. Chodzi o to, że ja ubiegam się o stanowisko sekretarki i zastanawiam się, czy jest możliwość pracy dla mojego chłopaka, który pracuje w firmie consultingowej. pozdrawiam Daria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carlos Re: EPSO AUDYT IP: *.man.polbox.pl 16.07.04, 14:07 Czesc, wyników jeszcze nie ma bo EPSO chce opublikować wyniki dla wszystkich w jednym czasie (zeby mogli opublikować statystyki :)) Trudno mówić o nowym naborze, skoro jeszcze nie wiadomo ilu z nas przeszło ustny. Podobno wyniki maja być pod koniec lipca. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: riada Re: EPSO AUDYT IP: 62.29.137.* 19.07.04, 08:54 dzięki za odpowiedź. Jeszcze jedno pytanie - jaka jest minimala stawka dla audytora i czy Ty zdawałeś już z poziomiomu doświadczenia w audycie, czy jesteś tuż po studiach? Jak to wygląda u innych? pozdrawiam riada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sofi Re: EPSO AUDYT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 09:06 Pyt. 1: Prawde mowiac nie wiadomo. Wydedukowaliśmy wspólnie (czyli kilka osób, które wybrały sie 10/06 do Lux), ze ok. 3700-3800 brutto plus dodatki (rodzinne, opiekuncze, expatriation allowance, rozlakowe i inne takie). Powinno sie w sumie zebrac 1 k wiecej, od tego zdejmuje sie ich ZUS i zryczaltowany PIT (oczywiscie od zarobkow brutto, a nie od zasilkow) Pyt.2 Ja zdawalam z poziomu 4.5 roku w audycie plus ACCA plus rok w controllingu w dużej firmie FMCG i musze przyznac, ze doswiadczenie (zarowno teoretyczne jak i praktyczne) w audycie i ACCA przydalo mi sie o tyle, ze znalam technike zdawania egzaminow i nie musialam sie przygotowywac z teorii. Ale znam tez osoby, ktore owszem z finansami mialy cos wspolnego, natomiast z audytem nigdy i tez przeszly do ustnego. Mysle ze caly problem lezy w umiejetnosci zdawania normalnych egazaminow tzn. takich, na ktore nie przychodzisz z kilogramem sciagawek w spodniach i kolege obok traktujesz jak potencjalnego konkurenta o stolek za 4 k EUR - bo tak jest w Europie. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
riada Re: EPSO AUDYT 19.07.04, 09:29 dziękuję za odpowiedź :) i pozdrawiam riada Odpowiedz Link Zgłoś