Dodaj do ulubionych

Autem czy autokarem do Anglii?

22.06.04, 18:48
Wybieram się do Anglii w celu poszukiwania pracy i zastanawiam się czym
jechać. Samolot chyba za drogi, na autokar trzeba czekać ze 2 tygodnie. Może
autem? Czy samochód bedzie przydatny w Anglii czy będzie dużym obciążeniem?
Dlaczego nikt nie jeździ koleją?

Beata
Obserwuj wątek
    • Gość: Kozak Re: Autem czy autokarem do Anglii? IP: 62.233.152.* 23.06.04, 10:48
      Wg mnie autokarem.... jesli nie mialas do czynienia z ruchem lewostronnym
      samochod moze byc tylko ciezarem - szczegolnie z kierownica po lewej :) no i
      zdecydowanie taniej autokarem. A to ze trzeba czekac 2 tygodnie?? ja zalatwilem
      autokar z tygodniowym wyprzedzeniem, problem z miejscami byl ale dalo sie
      zalatwic :)
      pozdrawiam
    • Gość: mich Re: Autem czy autokarem do Anglii? IP: *.uw.lublin.pl / *.lublin.uw.gov.pl 24.06.04, 12:08
      Jśli masz zamiar szukać pracy w Londynie. To nie radzę jechać samochodem. Moi
      znajomi pracujący w Londynie kupili sobie samochód w zeszłym roku w Polsce i
      pjechali spowrotem. Przez rok czasu zrobili tylko niecałe 5000 km. Największy
      problem jest z parkowaniem. Nie mówiąc o tym, że trzeba płacić za parkowanie na
      uliczce przed domem a ile nie chcieli powiedzieć. Pozdrawiam.
      • bb22 Re: Autem czy autokarem do Anglii? 24.06.04, 12:54
        Myślę raczej o prowincji. Z tego co wiem to komunikacja publiczna jest bardzo
        droga. Gdzie się mieszka na prowincji? Czy są np. campingi?

Pozdrawiam
        Beata
        • pia.ed Re: Autem czy autokarem do Anglii? 24.06.04, 13:09
          Samochod jest wygodny, bo mozesz ze soba duzo zabrac, np jedzenie, posciel,
          sprzet kuchenny. Dla mnie samochod jest jak skorupka dla slimaka, bez niego
          czuje sie "naga".
          Zabranie samochodu wiaze sie z duzymi kosztami: benzyna, przejazd promem przez
          kanal La Manche. Daje jednak wspaniala swobode poruszania sie, nawet tam
          gdzie nie dochodzi autobus, brak potrzeby noszenia bagau ze soba, mozliwosc
          zabrania odziezy na kazda pogode.
          • bb22 Re: Autem czy autokarem do Anglii? 24.06.04, 13:23
            pia.ed napisała:

> Samochod jest wygodny, bo mozesz ze soba duzo zabrac, np jedzenie,
            posciel,
            >
            > sprzet kuchenny. Dla mnie samochod jest jak skorupka dla slimaka, bez niego
            > czuje sie "naga".
            > Zabranie samochodu wiaze sie z duzymi kosztami: benzyna, przejazd promem
            przez
            >
            > kanal La Manche. Daje jednak wspaniala swobode poruszania sie, nawet tam
            > gdzie nie dochodzi autobus, brak potrzeby noszenia bagau ze soba, mozliwosc
            > zabrania odziezy na kazda pogode.

Mi też się tak wydaje. Myślę, że przy 3 osobach poruszanie autem wyjdzie taniej
            niż komunikacją publiczną. Myślę nawet czy nie opłacało by się zakupić jakiejś
            przyczepy campingowej by zaoszczędzić na noclegach.
            Ile kosztuje prom przez kanał a ile eurotunel?

Pozdrawiam
            Beata
    • Gość: grzeju Re: Autem czy autokarem do Anglii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.04, 20:43
      > Samolot chyba za drogi,

Wiesz... po poprzednich wakacjach juz wiem jak powinno sie podruzowac . TYLKO I
      WYŁĄCZNIE SAMOLOTEM !! Odczulem to lecac 3 godziny z londynu do hamburga, a
      potem 16 h jadąc Busem do katowic. Niema sie nadczym zastanawiac. Poza tym
      samolot jest o wiele tańszy niż Bus, pociąg i auto.
      ZA lataniem:
      1. szybkość
      2. przyjemność
      3. taniej
      4. No i na granicy wogóle nie trzepią (ja przynajmniej tak mialem.. nawet
      adresu mieszkania w anglii w karcie nie mialem, ani biletu BACK, kasy tez nie
      sprawdzali... nic!, a tylko z usmiechem
      dostalem wize na 3 miesiące)
      polecam
      RYANAIR (ale tylko z frankfurtu)
      AIRPOLONIA
      WIZZair
      SKYEUROPE
      AIRBERLIN

• bb22 Re: Autem czy autokarem do Anglii? 24.06.04, 22:39
        Też to rozważałam ale na tanie linie bilety wykupione są na 2 miesiące a ja
        chcę jechać już w lipcu. Natomiast drogimi liniami to już nie wychodzi tak
        wesoło szczególni jak się jedzie w 3 osoby.
        • Gość: grzeju Re: Autem czy autokarem do Anglii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.04, 19:41
          Niezupelnie
          Ja wykupilem 25 czerwca bilet na 5 lipca do Jerez do hiszpani za 30 euro z
          frankfurtu (do frankfurtu pociągiem przez niemcy na weekend ticket)... całkiem
          przyjemna podróż.
          poszukaj promocji .
          www.ryanair.com
          • bb22 Re: Autem czy autokarem do Anglii? 29.06.04, 17:35
            Gość portalu: grzeju napisał(a):

> Niezupelnie
            > Ja wykupilem 25 czerwca bilet na 5 lipca do Jerez do hiszpani za 30 euro z
            > frankfurtu (do frankfurtu pociągiem przez niemcy na weekend ticket)...
            całkiem
            > przyjemna podróż.
            > poszukaj promocji .

Do Hiszpanii czy innych krajów to jest zupełnie inna sytuacja. Tam ludzie tak
            nie walą jak do Anglii bo tam nie ma pracy. Widzę, że nie jesteś w temacie.
            Poza tym ja się zastanawiam czy auto będzie mi przydatne na miejscu w Anglii.
            To nie jest tylko kwestja przejazdu tam.

• Gość: grzeju Re: Autem czy autokarem do Anglii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.04, 21:44
              tak się składa że byłem na wyspach w zeszły roku... i kombinowałem przejazdy znajomym w tym roku, a wiadomo że mnóstwo ludzi pojechało... jak tyam chcesz.. wejdz sobie na wizz.pl i sprawdz ceny samolotów... kupilem wczoraj kumplowi (bo niemial karty kredytowej) bilet do londynu za 299 zł na 14 lipca z katowic...
              narzekanie to podstawowa cecha polaków :) Polecam lecie, a podziękujesz mi po przyjeżdzie...

tu dowód na loty do anglii:
              ----------wizz.pl-----------
              Taryfa Dorosli/Dzieci 299.00 PLN
              Wt, 13 Lipiec 04 Lot WZZ 103
              18:30 Odlot Katowice
              19:45 Przylot Londyn - Luton
              ----------------------------

a tu dowód dlaczego anglicy latają po wyspach samolotami (10 rejsów dziennie)
              -----------ryanair.com--------------
              One-way Regular Price 4.99 GBP
              Thu, 15 Jul 04 Flight FR 201
              06:10 Depart London Stansted (STN)
              07:20 Arrive Dublin (DUB)
              ------------------------------------

No i kto się niezna :)
              • bb22 Re: Autem czy autokarem do Anglii? 30.06.04, 14:15
                Gość portalu: grzeju napisał(a):

> tak się składa że byłem na wyspach w zeszły roku... i kombinowałem przejazdy
                zn
                > ajomym w tym roku, a wiadomo że mnóstwo ludzi pojechało... jak tyam chcesz..
                we
                > jdz sobie na wizz.pl i sprawdz ceny samolotów... kupilem wczoraj kumplowi (bo
                n
                > iemial karty kredytowej) bilet do londynu za 299 zł na 14 lipca z katowic...
                > narzekanie to podstawowa cecha polaków :) Polecam lecie, a podziękujesz mi po
                p
                > rzyjeżdzie...
                >
                > tu dowód na loty do anglii:
                > ----------wizz.pl-----------
                > Taryfa Dorosli/Dzieci 299.00 PLN

> Wt, 13 Lipiec 04 Lot WZZ 103
                > 18:30 Odlot Katowice
                > 19:45 Przylot Londyn - Luton
                > ----------------------------
                >
                > a tu dowód dlaczego anglicy latają po wyspach samolotami (10 rejsów dziennie)
                > -----------ryanair.com--------------
                > One-way Regular Price 4.99 GBP
                > Thu, 15 Jul 04 Flight FR 201
                > 06:10 Depart London Stansted (STN)
                > 07:20 Arrive Dublin (DUB)
                > ------------------------------------
                >
                > No i kto się niezna :)

Ja niestety nie jestem taka dobra i znalazłam tylko ofertę za 800 zł. Także
                zapewne masz racje i jest to możliwe ale ja chyba nie mam szczęścia lub nie
                umiem szukać.

Pozdrawiam Serdecznie
                Beata
                • Gość: m Re: Autem czy autokarem do Anglii? IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.06.04, 15:44
                  samolotem , autokarem czy samochodem? to zalezy czy masz tam prace czy nie i
                  czy do pracy bedzie ci potrzebny smochod. ja przyjechalem do londynu (tydzien
                  temu ) autokarem moi znajomi przyjechali miesiac wczesniej smochodem. prom na
                  smochod to ok 1000 zl + paliwo. poruszanie sie po londynie samochodem to ...
                  TRAGEDIA 10 razy szybciej dostaniesz sie wszedzie meterm (mowie tylko o
                  londynie) (tylko nie dzisiaj bo akurat metro strajkuje i sa straszne problemy z
                  komunikacja) Samochod mojego kumpla stoi przed domem z aco oczywiscie trzeba
                  placic a jedziemy nim tylko na wieksze zakupy i jak trzeba cos wiekszego
                  przewiezc. Sama wybieraj ale do londynu na 100 % nie polecam no chyba ze
                  jestes swietnym kierowcom masz w samochodzie klime i uwielbiasz stac w korkach.
                  pozdrwiam
                  • bb22 Re: Autem czy autokarem do Anglii? 01.07.04, 00:11
                    Planuję poszukiwanie pracy na prowincji. Domyślam się, że w mieście auto jest
                    tylko balastem. Ponieważ większość ludzi jedzie autokarem to szuka pracy w
                    dużych miastach. Myślę, że na prowincji będzie trochę łatwiej.
                    • Gość: m Re: Autem czy autokarem do Anglii? IP: *.in-addr.btopenworld.com 01.07.04, 13:41
                      acha jest jeszcze jedna sprawa! na co jezdzi twoj samochod? benzyna, ropa czy
                      gaz. Jezeli benzyna i ropa to nie ma problemu, natomiast jesli masz samochod na
                      gaz to musisz pamietac o kupieniu w polsce specjalnej przejsciowki (chyba jest
                      to przejsciowka niemiecka) bez tej przejsciowki nigdzie tu nie zatankujesz
                      gazu !!! pozdrwiam
                      • bb22 Re: Autem czy autokarem do Anglii? 04.07.04, 23:36
                        No właśnie nie mogę ustalić jakie mam przejściówki kupić na trasę i gdzie je
                        kupić. Cz w UK jest dużo stacji LPG? A jak jest w Szkocji bo najprawdopodobniej
                        tam pojadę?

Dzięki z info i pozdrawiam
                        Beata
                        • Gość: m Re: Autem czy autokarem do Anglii? IP: *.in-addr.btopenworld.com 05.07.04, 22:34
                          Z tego co ja sie orietuje to w polsce sa montowane wloskie instalacje gazowe (z
                          wloska koncowka) a tobie jest potrzebna chyba nimecka tak mi sie wydaje ze jak
                          bedziesz miala niemiecka to wszedzie zatankujesz. Pamietaj tylko ze w europie
                          (szczegolnie w niemczech) jest malo stacji z LPG najlepiej zajrzyj na strony
                          poswiecone temu tematowi, niestety nie mam linkow.
                          pozdrawiam i powodzenia
                          PS mnie sie udalo jutro drugi dzien do pracy!!!
                          jest ok.
                        • Gość: mac Re: Autem czy autokarem do Anglii? IP: *.ipt.aol.com 31.07.04, 19:53
                          ja jestem w szkocji prawie pol roku mam tu samochod z poslki!!!!

jak to wyglada????

baaardzo wygodnie, zwlaszcza ze tu komunikkacja jest rozna, stacji na gas nie
                          jest duzo, ale sa, benzyna kosztuje 0,80-0,90 za litra

przez kanal ja jechalem euro tunelem 1000 pln za tunel, jesli masz gaz nie
                          puszcza cie tendy musisz promem

w londynie katastrofa bylem tam autem, bulisz za wszystko nawet za parkowanie
                          pod domme jesli masz winiete to 30-40 funtow na kwartal jesli nie to 2-3 funty
                          za dzien!!!!

ja jestem tu autem i nie zaluje po prostu jestem niezalezny a na tutejsze
                          zarobki paliwo jest tanie

mac
    • kokolores Re: Autem czy autokarem do Anglii? 01.07.04, 01:16
      Powodzenia zycze!!
      Moze tu cos znajdziesz: wizzair.com/pl/index.shtml
    • Gość: luki Re: Autem czy autokarem do Anglii? IP: *.zicom.pl / *.zicom.pl 26.07.04, 17:29
      Ja tez mam podobny problem, wybieramy sie w 4-ke autkiem do Anglii, ktos
      napisal że prom z Francji do Anglii kosztuje 1 tyś., czy to prawda, czy wogole
      ktos mi umie powiedziec jak najtaniej dotrzec do Anglii, jesli zdecydowalismy
      sie juz na jazde autem!!!
      • krzysztof.brychczy Re: Autem czy autokarem do Anglii? 27.07.04, 00:18
        Gość portalu: luki napisał(a):

> Ja tez mam podobny problem, wybieramy sie w 4-ke autkiem do Anglii, ktos
        > napisal że prom z Francji do Anglii kosztuje 1 tyś., czy to prawda, czy
        wogole
        > ktos mi umie powiedziec jak najtaniej dotrzec do Anglii, jesli zdecydowalismy
        > sie juz na jazde autem!!!

Autem na pewno jest najdrożej nawet w 4 osoby. Samych mandatów zaplaciłem ze
        700 zł. W mieście to masakra - opłaty za parkowanie parkowanie i inne haracze.
        Na prowincji niewątpliwie się przydaje bo tam gorzej z komunikacją.
        • Gość: luki Re: Autem czy autokarem do Anglii? IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.04, 00:20
          Dzieki za te pocieszajace słowa :), a te mandaty to za co, pewnie predkosc
          glownie, ja sie zdecydowalem juz ze jade, wiec musze wiecej kaski przygotowac
          na droge, a manadaty sie placi od razu, czy sa jakies kredytowe , dzieki za
          wiadomosci, jesli mialbys jeszcze jakies wskazowki co do tej podrozy to bardzo
          bylbym wdzieczny!
          • Gość: luki Re: Autem czy autokarem do Anglii? IP: *.pool.mediaWays.net 08.08.04, 19:33
            Ja polecam jazde autem do Anglii, z promem w 4 osoby wyszlo nas w jedna strone
            po 200 zl na glowe, zapomnailem dodac ze autem na gaz:), pozdrawiam!!!
    • Gość: Aga Re: Autem czy autokarem do Anglii? IP: *.customer.m-online.net 22.09.04, 20:34
      Tutaj szukaj pracy
      praca.polonia-muenchen.net
      www.stade.city-map.de/city/db/010101050006/1/1649/dzia%B3alno%9C%
      E6_gospodarcza_-_doradztwo.html
      www.rzeczpospolita.pl/prawo/doc/Ranking/2004/kan5e.html
      www.rsmi.de/hhrsm/content/e747/e774/index_ger.html
      www.fundacja.komandor.pl/wortal/pp/niemcy.html
      www.ihk.pl/
      www.1praca.gov.pl/ue.php
      www.arbeitsagentur.de/
      www.wirtschaft-polen.de/pl/pdf/informator_weh_eu.pdf
      www.kadry.info.pl/doradztwo/firmy.htm